Naslovna » Zadebljala koža na stopalima nestaje na ovaj način!
Telo

Zadebljala koža na stopalima nestaje na ovaj način!

zadebljala koža na stopalima

Suva, gruba i zadebljala koža na stopalima veoma je česta pojava. Postoje mnogi tretmani i kućne metode koje možeš primeniti i da se rešiš ovog problema.

Stopala su deo tela gde je koža izuzetno osetljiva i sklona oštećenjima, pucanju i često je gruba, zadebljala i hrapava na dodir. Iako ovo stanje najčešće nije zdravstveni problem, često ume da nam stvori veliku nelagodu kada su nam ovakva stopala izložene pogledima. Posebno, tokom letnjih meseci.

Zadebljala koža na stopalima nije neobična pojava kada se uzme u obzir činjenica da na celoj površini kože na stopalima ima najmanje lojnih žlezda.

Samim tim, stopalima treba posebna nega kako bi se održavala hidrirana, mekana i estetski lepa.

Ako te zanima kako srediti stopala da izgledaju tip-top nastavi da čitaš ovaj vodič.

Kako nastaje zadebljala koža na stopalima?

Zadebljala koža na stopalima može nastati ponovljenim pritiskom ili trenjem na koži, što rezultira kurijim okom, zadebljanjima ili žuljevima.

Najčešće se javlja usled raznih sportskih aktivnosti, šetnji, dugog stajanja, ali i od uske i neudobne obuće. Zadebljale delove kože ćeš veoma lako prepoznati po tome po tome što na dodir i pogled postaju veoma grubi i tvrdi, gotovo voštani.

Ovo sve zaista ne treba da te čudi. Pojava zadebljanja na delovima gde se dešava konstantan ili čest pritisak i trenje, zapravo je samo odgovor kože na stres i znak da telo radi svoj posao.

Na taj način koža se štiti od daljeg stresa i povređivanja. Međutim, vremenom zadebljala koža na stopalima može postati veoma osetljiva i čak bolna na dodir.

Jovana je imala velike komplekse koje su joj stvarale gljivice, zadebljala koža na stopalima i neprijatan miris nogu. Dugo je vremena prošlo dok na kraju nije otkrila JEDINO I TRAJNO REŠENJE ZA ZADEBLJALU KOŽU. 

Sa nama je podelila svoje iskustvo, a sve sa željom da pomogne svima koji se bore sa neprijatnim smradom nogu i gljivicama.

Kako je Jovana uspela da se reši gljivica na nogama, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/ja-sam-se-zauvek-otarasila-gljivica-i-neprijatnog-smrada-na-nogamamozes-i-ti/

Ono što je dobra vest za tebe, jeste da u većini slučajeva možeš sama da lečiš ovo stanje samostalno kod kuće.

Nastavi da čitaš kako bi saznala kako da ukloniš zadebljalu kožu i kako da sprečiš da se ona ponovo formira.

zadebljala koža na stopalima lečenje

Kako da ukloniš zadebljalu kožu?

Žuljevi, kurije oči, ispucale pete i zadebljala koža na stopalima, najčešće nisu neki veliki zdravstveni problem; to smo se već složili na samom početku. Međutim, ako bi čekala da sami od sebe nestanu problemi, to bi moglo potrajati mesecima, a u težim slučajevima i godinama.

Kako bi sama kod kuće uklonila zadebljalu kožu, treba da pratiš sledeće korake:

 1. Potopi stopala minimum deset minuta u toplu vodu. Odvoji malo više vremena i napravi kupku za stopala. Ovo će pomoći da koža omekša i znatno će olakšati skidanje zadebljale kože. Takođe učiniće ovaj tretman prijatnim i opuštajućim za tebe.
 2. Odaberi alat kojim ćeš da skidaš zadebljalu kožu. To može biti kamen za pete ili turpija za pete. Ove dve alatke će ti biti glavni saveznici u nezi stopala zato ih pažljivo odaberi.
 3. Struganje zadebljenja počni laganim pokretima u jednom smeru, a nakon toga turpijanje završi malim, kružnim pokretima. Budi veoma nežna i pažljiva i sređuj deo po deo kože. Trudi se da ne vršiš prejak pritisak, jer proces na taj način nećeš ubrzati, već ćeš samo povrediti kožu. Zapamti da je ispod zadebljale kože nova, mlada koža i kada do nje dođeš zaustavi se, jer njoj nije potrebno struganje i turpijanje.
 4. Pažljivo pregledaj cela stopala, kako ne bi preskočila neki deo koji ima zadebljanja, a manje je uočljiv, to su na primer mesta između prstiju itd.
 5. Nakon što završiš sa turpijanjem zadebljale kože obavezno stopala operi namenskim sapunom za pete  koji će pomoći da higijena tvojih stopala bude i ostane perfektna. 
 6. Kada stopala opereš, osuši ih mekanim frotirnim peškirom, a zatim nanesi sprej za stopala. Ovo je korak u tretmanu koji ne smeš da preskočiš. Nakon što se skine zadebljala koža na stopalima ostaje mlada koža koju moraš na adekvatan način da neguješ kako bi sprečila pojavu novih zadebljanja. Ovaj problem je često praćen pojavom gljivica na nogama i bakterija i na žalost neprijatnim mirisom stopala. Kako bi sve ove neugodne pojave sprečile, treba da koristiš redovno sprej za gljivice na stopalima
 7. Nanesi kremu za stopala. Sigurna sam da svi znamo koliko je važno koristiti hidratantnu kremu za lice, ali možda ne znaš da je hidratacija stopala gotovo jednako važna. Ako želiš da imaš negovanu kožu i da sprečiš pojavu zadabljane i grube kože moraš koristiti kvalitetnu hidratatnu kremu. Možeš čak i sama kod kuće da napraviš domaću kremu za stopala. To će biti sasvim zadovoljavajuća nega. Ukoliko kupuješ kremu namenjenu stopalima, dobro je da sadrži glikolnu ili salicilnu kiselinu, jer će one potpomoći uklanjanje ostatka kože ukoliko je nakon tretmana bude i dalje. Dok nanosiš kremu za stopala, povremeno sebi priušti refleksnu masažu stopala kako bi se maksimalno opustila i poboljšala svoje opšte zdravlje. Ovo će takođe uticati na cirkulaciju, posebno ako imaš lošu cirkulaciju u nogama, što može biti još jedna prednost ove masaže.
 8. Za ekstra hidrataciju, povremeno možeš da koristiš posebne spa čarape koje su obložene hidratantnim gelom. Čarape obložene gelom sadrže prirodna ulja i vitamine koji pomažu da se koža regeneriše i hidrira tokom spavanja. Ove pedikir čarape možeš pronaći u specijalizovanim prodavnicama za negu lica i tela.
 9. Piling stopala je još jedan važan korak kod nege stopala

Kada odlučiš prvi put da radiš ovaj tretman, sasvim je moguće da neće nestati sva zadebljala koža na stopalima. Ovo nije ništa neobično i vrlo je verovatno da ćeš postupak morati da ponoviš nekoliko dana za redom kako bi se u potpunosti otarasila zadebljale kože.

Nemoj prvi put da forsiraš turpijanje i da pokušavaš da skineš sve slojeve zadebljanja.

Ukoliko pokušaš to da uradiš odjednom najverovatnije ćeš iziritirati kožu i možda čak dovesti i do povreda. Budi strpljiva i nežna. Nauči kako se pravilno koristi kamen za pete, kao i turpija kako bi izbegla neželjene efekte.

Da li je pametno brijanje zadebljale kože na stopalima?

Kada se uklanja zadebljala koža na stopalima, treba da zaobiđeš oštre predmete. To uključuje brijače, makaze i seckalice za nokte.

Iako možda ovi alati deluju kao nešto što bi moglo brzo i efikasno da reši problem tvrde i zadebljale kože, nikako ti ne preporučujem da ih koristiš.

Tačno je da ovi alati mogu brzo i efikasno da skinu zadebljanja, ali isto tako mogu veoma lako da slučajno zaseku kožu i naprave opasne posekotine koje postaju otvorene rane podložne infekcijama. Ne moram ni da ti govorim kakvi sve problemi dalje mogu iz ovoga da nastanu.

Iako mnogi tvrde kako su britvice i razna sečiva dobar način da otkloniš brzo zadebljanja na stopalima ti ipak odaberi neke nežnije alate, sa kojima ćeš možda morati biti malo upornija, ali su sasvim bezbedni. Samim tim izbeći ćeš povrede i veće probleme.

Ako kupka za stopala i kamen za pete nisu dovoljni da zadebljanja na stopalima središ, možda treba da se obratiš nekom stručnom licu koje se bavim ovom problematikom.

Doktor može da ti prepiše kreme i losione sa većim procentom salicilne kiseline, što će pomoći da zadebljala koža na stopalima omekša, a samim tim ćeš lakše da je skineš.

Svakako, jake preparate ni slučajno ne uzimaj na svoju ruku, jer možda ne umeš sama da proceniš da li su ti zaista neophodni.

Šta su potencijalne komplikacije zadebljale kože?

Zadebljala koža na stopalima može se rešiti jednostavno tako što ćeš otkriti uzrok zašto do nje dolazi i ukloniti ga.

Jasno je da neke stvari jednostavno ne možeš u potpunosti da ukloniš, kao što je na primer višečasovno hodanje ili stajanje, ako je to deo tvog posla.

Međutim, uvek možeš da kupiš anatomsku i udobnu obuću i odabereš onako kako smo prethodno opisali u tekstu.

Ako se zadebljala koža na stopaima ne tretira, iako na izgled mali problem, on može da preraste u ozbiljan problem, koji će te mučiti sve dok ne kreneš da ga rešavaš.

Zadebljala koža na stopalima vremenom postaje suva i kreće da puca. Samim tim postaje podložna razvijanju gljivičnih i bakterijskih infekcija.

U početku problem će biti samo neprijatan miris stopala. Samo ovo, dovoljno je da ti stvori ogromne probleme i nelagodu svaki put kada trebaš da se negde izuješ, a to zaista niko ne želi.

Ako i dalje ne budeš tretirala ovaj problem, infekcija može toliko uznapredovati, da sad već imaš bolove i nelagodu kada god treba da obuješ cipele i hodaš.

U ovom stadijumu, već treba da posetiš lekara i stvar postaje ozbiljnija. 

Iako ni ovo nije nerešivo, svakako je bolje da na vreme brineš o svojim stopalima, nego da čekaš momenat kada lečenje mora da sprovodi lekar. 

Kada je vreme da posetiš lekara?

Ukoliko zadebljala koža na stopalima ne nestaje uprskos svim metodama nege i lečenja koje sprovodiš, možda je vreme da posetiš lekara kako bi isključila neke druge potencijalne uzročnike.

Pregled kod lekara zakaži ukoliko imaš zadebljalu kožu koju prate:

 1. zrnaste kvrge mesnate boje koje rastu postaju bolne, što može biti bradavica
 2. crvenilo i jak svrab, što može biti znak pojave ekcema
 3. crvenilo i kvrgav osip koji mogu biti znak gljivične infekcije
 4. gnoj, curenje limfe i bol, što može biti znak ozbiljne bakterijske infekcije

U zavisnosti od osnovog uzroka i problema moguće je da ti lekar prepisati antibiotike na recept ili antimikotike u obliku tableta ili kreme.

Ako imaš dijabetes, moguće je da imaš povećanu mogućnost za probleme sa stopalima poput zadebljale kože, suvih i ispucalih peta, žuljeva itd, usled slabijeg protoka krvi u tom području.

Ako je ovo tvoj slučaj, obavezno razgovaraj sa svojim lekarom, jer u tom slučaju možda ćeš morati način lečenja stopala morati da prilagodiš sebi i svom zdravstvenom stanju.

zadebljala koža na petama i stopalima

Kako da sprečiš da se zadebljala koža na stopalima ne vrati?

Pre svega, moraćeš da utvrdiš zašto se zadabljala koža na stopalima uopšte stvorila, kao što smo već spomenuli. Na primer, ako je do zadebljanja došlo usled neudobne obuće, moraćeš da potražiš drugačiji kalup obuće. Ako je neka radnja prouzrokovala trenje, moraćeš promeniti ponašanje koje je do trenja dovelo.

Štetno trenje možeš sprečiti i tako što ćeš nositi pravilno postavljene cipele. Možeš kupiti specijalne, anatomske uloške za cipele, dizajnirane za tvoje stopalo. I gledaj da obuću ne nosiš na bosa stopala.

Ono što je podjednako bitno za sprečavanje pojave zadebljanja jeste redovna hidratacija stopala. Uvek posle tuširanja nanosi losione i hidratantne kreme na stopala. Uvek pogledaj sastav krema, dobro je da imaju moćne prirodne sastojke poput shea putera.

Ako te prate i gljivice, neke dame su probale da ih se reše uz pomoć olovke za gljivice. Efikasnost je pod znakom pitanja. Zato je tu sprej najbolje rešenje.

Ako imaš izuzetno suvu kožu na stopalima sasvim je moguće da ćeš morati da nanosiš kremu i dva do tri puta dnevno.

Znači najvažnije je da:

 1. Kupuješ udobnu obuću koja je dobro postavljena i uklopljena. Obrati pažnju na unutrašnje šavove. Apsolutno ništa ne sme da te žulja i bude neugodno dok hodaš.
 2. Kada kupuješ cipele i drugu obuću uvek idi u poslepodnevnim časovima. Tada je stopalo najšire i ponekad čak i otekne. Ovako ćeš osigurati sebi obuću koja ti je udobna tokom celog dana, čak i nakon višečasovnog stajanja/šetanja.
 3. Sprovodiš neophodnu negu stopala. Nikada ne zapostavljaj stopala! Sapun za stopala, sprej i krema su tvoji najbolji saveznici. Ako redovno neguješ stopala, vrlo su male šanse da uopšte dođe do zadebljale, ispucale, suve i ružne kože na stopalima. A čak i ako dođe do nje, neće biti toliko dramatična situacija i lako češ je rešiti u jednom tretmanu.
 4. Nabavi dobre alate za skidanje zadebljale kože. Kod kuće uvek treba da imaš kamen za pete i turpiju za pete. Neka njihova higijena bude besprekorna, uvek ih održavaj urednim, kako se na njima ne bi stvorile bakterije. Povremeno ih očisti sapunom za stopala i iskuvaj ih u vodi.
 5. Ako osetiš bol ili nelagodu u stopalima treba da se obratiš lekaru. Iako to obično nije veliki problem i lako ga je identifikovati, dobro je da to ipak uradi stručno lice.

Nošenje pogrešne obuće, predugo šetanje ili stajanje može dovesti do problema kao što su zadebljala koža na stopalima, ispucale pete i žuljevi. Bez lečenja, ova stanja mogu prerasti u gljivićne i bakterijske infekcije.

Ako budeš redovno negovala svoja stopala i budeš ih hidrirala i masirala, tvoja stopala će ostati negovana i zdrava ore svega.

Uz malo truda, jedva ćeš čekati leto da pokažeš svoja negovana stopala u letnjim sandalama i papučama.

Test