Naslovna » Turpija za pete – mali, a moćan saveznik!
Telo

Turpija za pete – mali, a moćan saveznik!

turpija za pete

Ako si neko ko vrlo dobro zna koliko je važna nega stopala, onda sigurno znaš i da je turpija za pete obavezan aksesoar koji moraš da imaš. Saznaj kako možeš da upotpuniš negu svojih stopala uz pomoć ovog pomagala!

U svoj toj žurbi koju svakodnevnica nosi sa sobom, često zaboravimo koliko je važna nega stopala.

Naša stopala trpe ogroman pritisak svakog dana i stoga često razvijaju zadebljanja, žuljeve, suvu kožu, ispucale pete i druge probleme. Kako bi sprečila da se ove promene pogoršaju, moraš da budeš obazriva i da redovno neguješ svoja stopala. U tome ti može pomoći i turpija za pete – između ostalog.

 

Ko ne voli da ima glatka i meka stopala?!

Zato ovaj članak posvećujem upravo ovom ‘’uređaju’’ za negu stopala. Važno je da shvatiš šta su turpije za pete, koje vrste postoje, kako se koriste i kako da ih održavaš. Takođe ti navodim i neka zanimljiva iskustva na kraju teksta. 

Pa hajde da saznaš sve na ovu temu.

Šta je turpija za pete?

Jednostavno rečeno, turpija za pete je uređaj koji je posebno dizajniran za struganje i uklanjanje suve i mrtve kože na stopalima.

Najčešće se koristi za uklanjanje mrtve kože na petama i dobro će doći za tvoje potrebe kompletne nege stopala

Turpija za pete upotrebe

Turpija za pete je vrlo efikasna u uklanjanju žuljeva i tvrde, zadebljale kože – što je čest problem stopala. Kada ukloniš ova zadebljanja, otkrivaš novi sloj kože ispod i tvoja stopala su ponovo glatka i mekana.

Ovo je zaista važna stavka za negu stopala. Koristeći turpiju za stopala redovno, možeš da održavaš meka i glatka stopala svakodnevno. Na taj način uklonićeš bol i nelagodnost kod ispucalih peta i žuljeva.

Jovana je imala velike komplekse koje su joj stvarale gljivice i neprijatan miris nogu. Dugo je vremena prošlo dok na kraju nije otkrila JEDINO I TRAJNO REŠENJE ZA GLJIVICE. 

Sa nama je podelila svoje iskustvo, a sve sa željom da pomogne svima koji se bore sa neprijatnim smradom nogu i gljivicama.

Kako je Jovana uspela da se reši gljivica na nogama, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/ja-sam-se-zauvek-otarasila-gljivica-i-neprijatnog-smrada-na-nogamamozes-i-ti/

Sa ovom alatkom možeš da uradiš odličan piling stopala – što je važan korak u nezi stopala. Takođe poboljšavaš i cirkulaciju stopala, jer ovo deluje kao svojevrsna masaža stopala.

Naravno, ovo je samo jedna stavka u nezi stopala koja obuhvata nekoliko koraka.

Sprej za stopala je neophodan za zdrave i čiste noge!

turpija za pete

Vrste turpija za pete

 

Turpija za pete nam dolazi u različitim tipovima i dizajnima. Prilikom odabira, takođe treba da vodiš računa o materijalu od kog je izrađena turpija. Fini zupci od kristala su namenjeni upotrebi na osetljivoj koži, dok su čvršći i grublji zupci namenjeni za grube slučajeve zadebljale kože na stopalima.

 

Ako ozbiljno shvataš negu i održavanje stopala, možda ćeš morati da koristiš razne turpije za stopala različitog stepena “gruboće’’ zubaca – kako bi postigla željenu mekoću stopala. To znači da prelaziš postepeno sa veoma grube turpije na blažu i glatkiju vrstu. 

 

Postoje dve glavne vrste turpija za pete: električne i ručne. 

Ručna turpija za pete

 

Mnogo jeftinija opcija od električne, ali zato zahteva više vremena za rad. Jedna stvar na koju naročito treba obratiti pažnju, jeste da će ti trebati više od jedne ručne trupije za stopala. To je zato što svaka ima svoju oštrinu, pa za kompletnu negu stopala treba da upotrebiš ceo set turpija različitih oštrina.

 

Ručna turpija za pete može biti izrađena od grube šmirgle, brusnog papira ili metala koji imaju za cilj da rade ono što rade glave na valjcima na električnoj turpiji. Pošto su ručne, pomicanje turpije će biti drugačije od električne – ručne turpije treba da se pomeraju napred-nazad, a električne imaju valjak koji se kotrlja po koži stopala.

 

Električna turpija za pete

 

Električna turpija za pete se obično napaja baterijama ili se može puniti pomoću pripadajućeg punjač-postolja (na struju). Ova vrsta turpije ima ‘’glavu’’ u obliku valjka napravljenog od grubog materijala koji se kotrlja određenom brzinom i deluje poput ‘’brusilice’’ na mrtvu kožu stopala.

Glava valjka kod ove turpije je obično izrađena od kvarcnih mikro mineralnih kristala, ali kod boljih električnih turpija to mogu da budu i dijamantski kristali.

Čini se da je električna turpija za pete zaista daleko popularnija od ručne, pre svega zbog lakoće primene i efikasnosti. Međutim, ako se ipak odlučiš za ručnu turpiju – znaj da će ti biti potrebno više vremena da obaviš posao, iako je ova opcija dosta jeftinija. 

Da li su bolje ručne ili električne turpije za pete?

 

Ovde nema jedinstvenog odgovora, jer iskustva su različita. Poenta je da obe ove vrste turpija “rade posao”. Svaka od njih ima svoje prednosti i mane. Na primer, ručna turpija je mnogo jeftinija od električne.

 

S druge strane, ručna turpija za pete zahteva više vremena i truda da dobiješ željenu meku kožu na stopalima. Takođe možda će ti trebati i dve ili tri različite ručne turpije da bi postigla savršenu mekoću stopala – što će povećati tvoje troškove.

 

Električna turpija za pete se mnogo lakše i brže koristi, nema potrebe da se toliko mučiš, lako se održava i puni – tako da je zaista lagano zauzela tron po svojim prednostima.

 

Kako srediti stopala da budu kao bebina koža?

Od čega se pravi turpija za pete?

 

Pošto imamo različite vrste turpija za stopala, one mogu da budu napravljene od različitog materijala. Materijal od koga se prave zasniva se na ulozi koju turpija ima u datom koraku nege stopala.

 

Metal (nerđajući čelik) i brusni papir: turpije od ovih materijala se koriste za uklanjanje čvrstih i upornih žuljeva. Prilikom uklanjanja ovih zadebljanja, moraš biti izuzetno pažljiva. Ako izvršiš veliki pritisak ili silu, uklonićeš ne samo žulj – već i meku kožu i zdrava tkiva sa svojih stopala! Tako samo možeš da napraviš još više komplikacija.

 

Srednje grub brusni papir i šmirgla: ove turpije nisu tako grube kao prethodno opisane, ali se češće koriste, naročito za negu suvih stopala. Potrebno im je više vremena da pruže mekoću stopalima, pre svega zbog njihovog kvaliteta. Možda deluju sporije, ali neće oštetiti zdravu kožu i istovremeno vrše postepeni piling stopala.

 

Fino, obrađeno staklo (kristal) i fina šmirgla: ove turpije su dizajnirane tako da posluže kao završna sesija u nezi stopala – tako da tvojim stopalima daju onaj završni potez. One su mnogo mekše i nežnije za kožu, tako da nisu za tvrde žuljeve i kurje oči.

 

Spas za tebe je aspirin za pete!

Kako se održava turpija za pete?

 

Turpije za stopala, bilo da su električne ili ručne, trebalo bi da mogu lako da se očiste i održavaju. Mnoge od njih dolaze u pakovanju sa sopstvenom četkom, tako da je vrlo jednostavno da ih očistiš – staviš malo sapuna i tople vode u posudu za pranje i ubaciš deo turpije za struganje kože u vodu. Uz pomoć četke samo očistiš turpiju, a ako nemaš četku, možeš improvizovati sa četkicom za zube koju više ne koristiš. 

 

Ako imaš električnu turpiju za pete, zapamti da nikada ne smeš da uranjaš deo za struganje kože potpuno u vodu. Izbegavaj ovo zbog svoje bezbednosti, a može i da se pokvari motor turpije. Sve što je potrebno je da ukloniš glavu valjka i očistiš je kao što bi to uradila i sa ručnom turpijom.

 

Zašto je kupka za stopala tako dobro – a uz to te i opušta?

 

Da li je turpija za pete sigurna za upotrebu?

 

Generalno, turpije za stopala nisu opasne za upotrebu, ali mogu povrediti stopala ako ne koristiš pravu oštrinu ili ako preteraš sa njihovom upotrebom! Kao što rekoh, ukoliko budeš koristila turpiju koja ima oštre zupce – možeš da ukloniš previše kože sa stopala. 

 

Uklanjanje previše kože rezultiraće iritiranim i oštećenim stopalima. Takođe možeš da posečeš kožu stopala. Zato moraš da vodiš računa o pravoj oštrini turpije za pete koju koristiš, kao i o samom načinu upotrebe – shodno svojim potrebama.

turpija za pete

Kako se koristi turpija za pete?

Turpija za pete se može koristiti i na vlažnoj i na suvoj koži – zavisno od vrste i preporuka. Kod novijih turpija ti nisu potrebna vlažna stopala, tako da možeš da ih koristiš i na suvim. Ovo se odnosi na neke savremene ručne turpije i na električne.

 

U zavisnosti od suvoće i zadebljanja stopala, ova rutina je nešto što bi trebalo da radiš najmanje dva puta nedeljno. Započni sa namakanjem stopala u toploj vodi na 10 do 15 minuta. Ovo će omekšati kožu i olakšati uklanjanje mrtvih i zadebljalih delova.

 

Pa hajde da pogledamo posebno kako se koriste ručna i električna turpija za stopala.

 

Kako se koristi ručna turpija za pete?

 

Kada koristiš ručnu turpiju za pete, sve što treba da uradiš je da usmeriš deo sa oštricom prema području sa kog treba ukloniti mrtvu kožu. Jednostavnim pokretom napred-nazad, koža će se vrlo lako ukloniti zahvaljujući oštrim zupcima. Za debele i uporne žuljeve, jednostavno izvrši veći pritisak.

Da bi izbegla bilo kakve posekotine i povrede, pokreći ručnu turpiju pokretom nagore i nadole. Nikako ih ne koristi sa strane na stranu!

Prekomerna i neadekvatna upotreba turpije za stopala može prouzrokovati povrede. Kada se suva koža ili žuljevi uklone, jednostavno prestani sa korišćenjem turpije.

 

Kako se koristi električna turpija za pete?

 

Prvi korak je postavljanje glave valjka u deo električne turpije predviđen za to. Uvek proveri da li je glava valjka pažljivo umetnuta i zaključana. Stavi baterije u uređaj i uključi ga (ukoliko imaš električnu turpiju na baterije). U slučaju električne turpije, trebalo bi da ti stopala budu čista i suva (odnosno sledi uputstva sa proizvoda). 

 

Sapun za pete je neprikosnoven u čišćenju stopala!

 

Da bi maksimalno iskoristila električnu turpiju, sprovodi redovne ravne prolaze valjkom na žuljevima i suvoj koži. Primenjeni pritisak ne sme biti veći od srednjeg pritiska. Uopšteno, to bi trebalo da bude samo lagani pritisak koji se vrši ravno preko suve kože.

 

Nastavi sa redovnim prelazima dok ne nestane sva suva koža. Ne nastavljaj kada dođeš do ove tačke! Ako to učiniš, možda ćeš imati jaku iritaciju i upalu zbog uklanjanja previše kože.

 

Nakon što ukloniš suvu kožu, jednostavno obriši i isperi stopala toplom vodom i tako ćeš se osloboditi mrtve kože koja je ostala. 

 

Kada ti se stopala osuše, nanesi hidratantni i hranljivi losion ili kremu za stopala.

 

Krema za negu stopala je jako bitna stavka, jer ti pomaže da rešiš nekoliko problema vezanih za tvoja stopala – pored toga što ih samo hidrira i ishranjuje:

 

 

Turpija za pete cena

 

Ručna turpija za pete košta negde oko par stotina dinara i zaista je vrlo pristupačna. S druge strane, električna turpija za pete je skuplja, i može da se kreće od 4.000-6.000 dinara – pri čemu su skuplje one na struju od onih na baterije.

 

 

Turpija za pete iskustva

Uvek volim da čujem iskustva drugih ljudi, kako bih upotpunila svoju sliku o nekom proizvodu, uređaju ili metodi. Tako sam i ovog puta bila vredna i listala mnoge forume u potrazi za zanimljivim detaljima na temu upotrebe turpije za pete. Pročitaj koje priče sam izdvojila, za koje sam mislila da bi bilo dobro da ih pročitaš:

 

Sara:

 

Zbog nedostatka vremena koje bih posvetila nezi stopala, ranije sam često išla na estetski pedikir stopala – jer zaista nije bilo ni govora o tome da zbog bilo čega zapostavim negu svojih stopala! Jednostavno volim kad žena ima meka, glatka i negovana stopala. To mi je prosto oličenje, ne samo higijene, već i merilo nege jedne žene, koliko ona vodi računa o sebi. 

 

Međutim, kada sam čula za električnu turpiju za stopala, rešila sam da uložim u ovaj aparat i sama ga koristim – jer zaista štedi puno vremena, a radi posao fenomenalno! Smatrala sam da je bolje da uložim novac u jedan ovako dobar uređaj, nego da stalno trošim na pedikir. I bila sam u pravu. Zaista se isplatilo.

Jelena:

 

Godinama koristim sapun, kremu i razne maske za stopala – jer smatram da su stopala bitan deo našeg tela i da moraju da se neguju! Prosto ne razumem žene koje ne vode računa o svojim stopalima! Ko još voli da oseti taj grubi dodir ispucalih peta i zadebljale kože na stopalima? Naročito leti, kada smo često bosi i svaki problem sa stopalima je tako vidljiv.

Ranije je bio popularan onaj kamen za pete, moja mama i baka su ga koristile, a sa njima sam i ja stekla naviku da negujem svoja stopala. Sada, hvala Bogu, imamo savremene turpije za pete! Ja ih obavezno koristim čim osetim da mi se koža na petama zadebljala i brzo rešim problem! Samo savetujem da budete oprezni prilikom upotrebe – jer ako preterate – možete da posečete i oštetite kožu!

 

Ilda:

Moram da kažem da sam neko ko jako vodi računa o svom licu i telu, pa tako i o stopalima. Moj posao podrazumeva da sam dugo na nogama, tako da baš imam problem sa žuljevima i zadebljalim petama. Radim sve kako bih dobro negovala svoja stopala i sprečila da se to desi, ali ipak se desi. Od kada sam otkrila turpiju za stopala, ja tih problema više nemam. Jednostavno, čim osetim da je koža na stopalima počela da mi zadebljava – ja obavezno upotrebim turpiju.

Dugo sam koristila najobičniju ručnu turpiju i bila sam zadovoljna, ali kada sam otkrila električnu – prosto sam morala da je uzmem. Vredi svaku paru i puno olakšava posao nege stopala. Preporučujem svima da kupe jedan ovakav uređaj, neće se pokajati!

 

Valentina:

 

Nemojte da mislite da je turpija dovoljna za kompletnu negu vaših stopala! Ona je tu kao pomoćno sredstvo i zaista dobro dođe (naročito kod žuljeva i zadebljale kože na petama), ali kompletna nega stopala zahteva puno više. Pre svega, morate da perete stopala adekvatnim sapunima koji ubijaju bakterije i gljivice, pa da ih mažete hidratantnim i hranljivim kremama, dok vam sprej za stopala pomaže da ih držite zaštićenim od znojenja, gljivica, bakterija i da ih uvek osvežite. Svi ovi koraci sprečavaju da stopala zadebljaju i ispucaju.

 

E sad, ako i pored ove nege dođe do toga da vam nastane neki opasan žulj i tvrde, zadebljale pete – onda turpija za pete može da vam priskoči u pomoć. Koristite je kako treba i nećete pogrešiti.

 

Ne želim da zvučim kao papagaj, ali nega stopala je zaista važna i ne bi trebalo da je zanemariš. Turpija za pete je odlična pomoć u ovom celokupnom procesu i zaista ti pomaže da uvek imaš glatka i meka stopala!

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test