Naslovna » Kako da vam lice ne odaje godine?
Lice

Kako da vam lice ne odaje godine?

Naše lice je ono po kome nas pamte i identifikuju. Ono odaje naša pozitivna i negativna osećanja, umor, ali i godine starosti. Ipak ideali lepote su takvi da je pred svakoga od nas stavljen naizgled nemoguć zadatak da na neki način usporimo nit vremena koja se odražava na finim linijama i borama našeg lica, na opuštenosti kože, pigmentacijama i sličnim malim manifestacijama starenja. Svi težimo mladalačkom izgledu, a industrija lepote razvija se neverovatnom brzinom.

Ipak, i pored sveg razvoja, eliksir mladosti o kome su maštali još alhemičari u davnim vremenima ne postoji i zato je potrebno dobro istražiti veštinu prikrivanja znakova starenja. Evo nekoliko trikova uz pomoć kojih vaše lice neće odavati vaše godine.

Svakodnevna nega

Iako nijedna krema ili serum za lice nisu magični, i ne mogu da obrišu naše bore, prevencija znakova starenja je jako važna. Dokazano je da je jedan od najvećih uzročnika starenja izlaganje UV zračenju, pa je najbolja prevencija od hiperpigmentacija, staračkih pega i bora svakodnevno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Osim toga, kožu je potrebno kontinuirano štititi od isušivanja, pa se za ovo preporučuju serumi koji sadrže supstance poput hijalurona.

Još jedna važna stavka je i širina naših pora. Proširene pore odaju utisak starije kože, a do njihovog širenja dolazi kada se u njima nagomilava prašina, zagađenje, ali i ostaci pudera. Zbog toga je potrebno minimizirati količinu šminke u zrelijim godinama, a kožu redovno čistiti blagim supstancama poput micelarne vode.

Frizura

Način na koji nosite svoju kosu odražava se na to kako vas ljudi percipiraju. Jednako kao što koža ima tendenciju da sa starenjem postaje suvlja i da puca, to se dešava i sa kosom. Zbog toga se nega kose ne sme zanemariti. Umesto običnih regeneratora, zrela kosa može se tretirati maskama i kremama za kosu, a ponekad je korisno osvežiti je i maskama za kosu od prirodnih sastojaka koje možemo napraviti u kućnoj radinosti.

Negujući i čuvajući našu kosu otvaramo sebi mogućnost da je pustimo da raste i da različitim frizurama postignemo mladalački izgled, a izbegnemo tradicionalne frizure starijih dama poput svakodnevnih punđi. Ukoliko imate sede vlasi, one nesumnjivo odaju vaše godine. One ponekad mogu doprineti vašem šarmu, ali ukoliko želite da ih se rešite, koristite visokokvalitetne farbe za kosu na kojima je naznačeno da pokrivaju sede.

Konture usana i lica

Usne, slično kao i kosa, prate starenje naše kože. One u zrelim godinama gube na volumenu i punosti, a često se sa opuštanjem obraza i njihov nagib usmerava ka dole. Isto se dešava i sa formom lica i njenom kožom. Opuštanjem kože naše crte lica gube na izražajnosti i izgledamo starije. Dobro rešenje za prikrivanje ovih znakova starenja je konturisanje usana i lica hijaluronskim filerima. Ova neinvazivna procedura podrazumeva ubrizgavanje hijalurona u naše usne ili lice mikroiglicama. Hijaluron deluje tako da za sebe vezuje molekule vode, dakle čini našu kožu bolje hidriranom i dodaje joj volumen.

Osim neinvazivnih zahvata, usnama i ostatku lica treba ponuditi i svakodnevnu hidrataciju, a ponekad ih i akcentovati ružem i šminkom. Tamne mat nijanse za usne mogu biti dobar izbor ukoliko se odlučimo za minimalnu šminku i odeću. Ipak, za iluziju većeg volumena preporučuju se tonovi slični boji kože.

Šminka

Kada je u pitanju šminkanje, pravila su jasna. Ukoliko akcentujete usne, nemojte oči – i obrnuto. Prenaglašena šminka u svim delovima lica ne samo da će učiniti da izgledate starije, već će u dugom roku učiniti vašu kožu umornom i prezasićenom, zatvoriće vam pore i sprečiti je da diše. Ukoliko se pravilno i redovno negujete neće vam biti potrebno previše šminke, a i poznato je da je prirodan izgled uvek mladolikiji.

Postulati mladolikog izgleda su jednostavni, ali živeći brzim i zauzetim tokovima života često zanemarujemo sebe i negu i to se na kraju odražava bržom vidljivošću starenja i padom samopouzdanja. Zato je važno naći vremena za sebe svakog dana, ali i prihvatiti neminovnost promena na našoj koži i izgledu.

 

Test