Naslovna » Spas za tebe je aspirin za pete!
Telo

Spas za tebe je aspirin za pete!

aspirin za pete

Znaš da je dobar protiv glavobolje, ali da li si znala da je aspirin za pete takođe dobar? Kada se izmrvi i pomeša sa adekvatnim sastojcima, tableta aspirina može da učini čuda za negu i čišćenje tvojih tvrdih, ispucalih peta. Saznaj i kako u tekstu koji je pred tobom.

Često zanemarujemo negu svojih stopala, a zaboravljama da bez njih ne bismo mogli nigde da stignemo! Upravo zbog toga što svakodnevno trpe veliki pritisak i izložena su brojnim stresorima, naša stopala (kao i pete) često postaju tvrda, ispucala i gruba. Tek kada nam se to desi, mi se setimo da treba da se pozabavimo njihovom negom.

Kada su u pitanju čišćenje i nega stopala, ja ću uvek da ti preporučim samo prirodne sastojke – jer su oni zaista najbolje moguće rešenje. Od brojnih homemade recepata za tvrde i grube pete, aspirin za pete se izdvojio kao jedan od najčešće korišćenih lekova. I to sa dobrim razlogom!

Ukoliko se i ti ili neko koga poznaješ mučiš sa tvrdim i ispucalim petama – otkrivam ti zašto treba da koristiš aspirin za pete i kako to najbolje možeš da učiniš.

Zašto je dobar aspirin za pete?

Prvo što ti pada na pamet, jeste zašto je uopšte dobar aspirin za pete?! Tajna je u njegovom sastavu, tj. jednom sastojku. U pitanju je acetilsalicilna kiselina – kiselina koja je slična salicilnoj kiselini – za koju sigurno znaš da je izvrstan keratolitik i da čisti odumrle ćelije kože.

Možda ti je poznato da se salicilna kiselina često nalazi u preparatima za čišćenje masne kože lica, protiv akni i bubuljica. To je zato što ona efikasno uklanja odumrle ćelije kože i ublažava upalne simptome akni. Ovo dejstvo može uspešno da se primeni i za čišćenje i piling tvrde kože stopala.

Stoga rastvaranje izmrvljene tablete aspirina u vodi i nanošenje na kožu može ponuditi odličan piling kože peta – uklanjajući tako suve, mrtve ćelije kože sa dna stopala.

Eto iz tog razloga je dobar aspirin za pete.

Aspirin za ispucale pete

Ispucale pete su obično posledica preterane suvoće stopala i ljuštenja mrtve kože. Inače, mrtva koža na stopalima se formira usled procesa prirodnog pilinga i odbacivanja mrtvih ćelija kože.

Ispucale pete se takođe mogu javiti zbog nedostatka vlage, ako su ti stopala stalno u zatvorenim cipelama ili čarapama, ili zbog trenja usled hodanja ili trčanja. Pete mogu postati ispucale i ako ih ne neguješ redovno.

Ovo stanje obično nije bolno, ali može da bude ukoliko dozvoliš da ti se naprave ozbiljne pukotine na petama! Ukoliko imaš problem i sa gljivicama na stopalima, utoliko postoji veća verovatnoća infekcije – što može jako da zakomplikuje tvoj problem sa petama.

Iz svega navedenog, jasno ti je da moraš redovno da se baviš negom svojih stopala i da je najbolje da sprečiš, nego da lečiš. Međutim, ukoliko je šteta već načinjena – može da ti posluži aspirin za ispucale pete.

Zahvaljujući acetilsalicilnoj kiselini koja može da podstakne uklanjanje mrtvih ćelija kože i omekšavanje tvrdih delova kože – možeš uspešno da se rešiš ispucalih peta.

Piling za telo,tj. za stopala je zaista neprevaziđen u ove svrhe, a ti možeš da napraviš odličan piling od izmrvljenih tableta aspirina i vode. Videćeš kasnije i kako.

Jovana je imala velike komplekse koje su joj stvarale gljivice i neprijatan miris nogu. Dugo je vremena prošlo dok na kraju nije otkrila JEDINO I TRAJNO REŠENJE ZA GLJIVICE. 

Sa nama je podelila svoje iskustvo, a sve sa željom da pomogne svima koji se bore sa neprijatnim smradom nogu i gljivicama.

Kako je Jovana uspela da se reši gljivica na nogama, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/ja-sam-se-zauvek-otarasila-gljivica-i-neprijatnog-smrada-na-nogamamozes-i-ti/

 

aspirin za pete

 

Aspirin za tvrde pete

Mnogo je razloga zašto se javljaju suve i tvrde pete. Tokom zimskih meseci, kada je vreme hladnije, a naša stopala često skrivena u zimskoj obući – verovatnije je da će se razviti tvrda koža na stopalima.

Tvrde pete se često formiraju od trenja i mogu biti uobičajena pojava, ako redovno nosiš visoke potpetice.

Žuljevi i kurje oči takođe mogu da pogoršaju ovaj problem, zapravo su i to jako tvrdi delovi kože na stopalima. Uglavnom nisu štetni, ali ako postanu izuzetno suvi i napukli, mogu krvariti i postati bolni, što dovodi do bakterijskih infekcija.

Često neadekvatna i neudobna obuća može prouzrokovati trljanje, što pospešuje stvaranje tvrde kože na petama – kako bi se zaštitila osetljiva koža ispod.

Zato je odabir odgovarajuće obuće ključan za sprečavanje tvrde kože na nogama. Atletsko stopalo, psorijaza ili atopijski dermatitis su stanja kože koja mogu da uzrokuju preterano suva stopala – pa ako si zabrinuta, uvek je najbolje da se obratiš lekaru.

Srećom, postoje neki tretmani kako možeš da omekšaš i središ svoje tvrde pete – pri čemu je aspirin za tvrde pete definitivno jedan od njih! Kao keratolitik i sredtsvo za piling i omekšavanje kože, aspirin za pete odlično omekšava tvrdu i grubu kožu na petama – ukoliko ga budeš redovno primenjivala.

Naravno, zapamti da je redovna nega stopala najvažnija za održavanje peta mekim i glatkim, a to možeš postići upotrebom odgovarajućih preparata za negu i čišćenje stopala (poput sapuna, spreja, kreme i slično) – dok je aspirin za pete tu kao mala ispomoć. Još jedan savet za tebe – uvek biraj preparate na prirodnoj bazi.

 

Kako se koristi aspirin za pete?

Aspirin za pete se koristi veoma jednostavno, kao što ćeš i videti u nastavku. Najpre je potrebno da pripremiš i izmrviš tablete aspirina do praha. Uvek koristi neobložene tablete aspirina, dakle potrebno je da nema nikakvih dodatnih sastojaka – već samo čist aspirin.  Zatim ovaj prah možeš da pomešaš sa malo vode da dobiješ pastu, a ovoj pasti dalje možeš dodavati različite sastojke – kako bi svoj recept za tvrde i ispucale pete učinila bogatijim i delotvornijim.

Predlažem ti da se uvek držiš prirodnih sastojaka, jer zaista ima puno takvih koji mogu da ti pomognu – a pritom su bezbedni za dužu i češću upotrebu, za razliku od hemikalija.

Savet je da stopala uvek prvo namočiš u toploj kupki, barem nekih 15-20 minuta, pre primene smese sa aspirinom. Na taj način ćeš dobro pripremiti kožu stopala za predstojeći lek za tvrde i grube pete, omekšati je i tako pojačati dejstvo aspirina.

 

Napomena: ukoliko imaš dijabetes ili lošu cirkulaciju u nogama i stopalima, obavezno se posavetuj se sa lekarom pre nego što započneš bilo koji režim nege stopala.

U nastavku sam ti navela 3 najpoznatija i najbolja recepta kako možeš da primeniš aspirin za pete.

Aspirin i limun za pete

Izgnječi pet ili šest tableta aspirina. Zatim izmešaj zgnječene tablete aspirina u posudi sa po pola kašičice vode i sveže isceđenog limunovog soka. Premaži pete ovom mešavinom – fokusirajući se na posebno tvrda i ispucala područja – a zatim prekrij plastičnom folijom i toplom krpom 10 minuta. Ovo je jako dobra i opuštajuća kupka za stopala.

U čemu je tajna ovog recepta sa aspirinom za pete? 

Naime, aspirin i limunska kiselina za pete u kombinaciji čine odlično sredtsvo za omekšavanje i čišćenje tvrde i ispucale kože peta. Zahvaljujući acetilsalicilnoj kiselini, aspirin za ispucale pete deluje kao keratolitik (što znači da omekšava i podstiče uklanjanje odumrlih ćelija kože). Limunska kiselina sadržana u limunu deluje efikasno na omekšavanje, posvetljivanje i čišćenje tvrde i grube kože peta. Uz to, primećeno je da kiseline iz limuna podstiču prodiranje i efikasnije delovanje acetilsalicilne kiseline iz aspirina!

 

Sa ovim receptom zaista ne možeš da pogrešiš i ukoliko ga budeš redovno primenjivala, primetićeš kako su ti pete postale savršeno meke i negovane!

Napomena:

Izbegavaj limun ako:

  • imaš posekotine ili otvorene čireve na stopalu
  • imaš osetljivu kožu
  • iskusiš bilo kakvo crvenilo i iritaciju.

 

Aspirin i limuntus za pete

Videla si koliko su aspirin i limunska kiselina za pete dobra kombinacija. Pored toga što se prirodno nalazi u limunu, limunska kiselina se nalazi i u limuntusu (koji se koristi kao sastojak za konzervisanje zimnice). Stoga, logično je da aspirin i limuntus za pete takođe mogu fino da se iskombinuju i da dobiješ odličan lek za tvrde i grube pete! 

Opet treba da izmrviš nekoliko tableta aspirina, sve dok ne dobiješ prah – a zatim pomešaj ovaj prah sa malo praha limuntusa (limunske kiseline) i takođe dodaj malo vode kako bi dobila ujednačenu pastu. 

Pre nego što primeniš ovako pripremljen aspirin za pete, bilo bi dobro da prvo namočiš stopala u toploj kupki na 20-ak minuta. Tako ćeš omekšati kožu i pripremiti je za piling koji sleduje.

Sledeće što treba da uradiš jeste da istrljaš stopala ovom smesom. Na ovaj način ćeš uraditi piling stopala. Zatim stavi stopala u najlon kese (ili ih obmotaj plastičnom folijom), pa preko obuj čarape i drži tako 15 minuta.

Na kraju samo izvuci stopala iz kese, operi noge, osuši ih i namaži hranljivi, hidratantni, masni krem za stopala (na prirodnoj bazi). Smatra se da će nekih 7 dana ovog tretmana, jednom dnevno, biti dovoljno da omekšaš i središ svoja stopala!

Napomena:

Izbegavaj limuntus ako:

  • imaš posekotine ili otvorene čireve na stopalu
  • imaš osetljivu kožu
  • iskusiš bilo kakvo crvenilo i iritaciju.

 

Evo koja je najbolja domaća krema za negu stopala.

aspirin za pete

 

Aspirin i rakija za pete

Videćeš i da je ovaj recept takođe jako često korišćen i efikasan. Najbolje od svega je što su ovo sastojci koje sigurno već imaš u svom domu. Samo je potrebno da napraviš savršenu kombinaciju – i pozitivan efekat je zagarantovan!

Ovog puta možeš da izdrobiš 10 tableta aspirina i tako ćeš opet dobiti prah. Ovome dodaj oko 250 ml kvalitetne domaće rakije (ako nemaš rakiju, može da ti posluži i 70% medicinski alkohol). Ovo dobro promešaj da se sastojci sjedine i zatim ostavi da smesa odstoji 1-2 dana.

 

Šta dalje treba da radiš?

Svake večeri pre odlaska na spavanje, treba da staviš ovu mešavinu na komad čiste, sterilne gaze i da ovim obmotaš tvrde i ispucale pete. Onda preko ovoga treba da zamotaš plastičnu foliju, obuješ čarape i tako legneš na spavanje. Poenta je da aspirin i rakija za pete treba da odstoje na tvojim nogama preko noći.

Ujutro kad ustaneš, samo operi noge, dobro ih osuši i namaži neku hidratantnu, masnu kremu za stopala. Kažu da može i običan glicerin, a svakak ogledaj da krema bude na prirodnoj bazi. 

Smatra se da će 10-ak ovakvih tretmana biti dovoljno da svoju kožu peta potpuno preporodiš – i učiniš mekom i glatkom!

Želiš uvek zdrave i čiste noge? Koristi sprej za stopala!

Aspirin za pete iskustva

Listajući razne forume, primetila sam da se aspirin za pete baš često koristi. Prosto, ovo je jedan od recepata koji se najlakše priprema, sastojci su obično svima dostupni, a efekti su prilično dobri. Međutim, jasno ti je da samo korišćenje aspirina za pete neće trajno rešiti tvoj problem sa tvrdim i grubim petama.

Neophodna je svakodnevna, redovna i kompletna nega stopala kako bi ona uvek bila tip-top! U te svrhe obično se koriste odgovarajući sapun, sprej i krema za stopala.

Najviše pozitivnih iskustava sam čula za preparate na biljnoj bazi, tako da ti savetujem da se uvek opredeliš za takve. Prevencija je ključ, tako da je najbolje što možeš da uradiš – da zapravo sprečiš da do pojave tvrdih i ispucalih peta uopšte i dođe.

A to ćeš postići upravo adekvatnom i redovnom negom stopala. 

Međutim, kada primetiš da ti je koža na petama već postala tvrda i ispucala, možeš da posegneš za nekim homemade receptima – kao što je aspirin za pete.

Najbolji rezultati su primećeni kod redovne primene ovog pilinga za stopala, i to baš u kombinaciji sa limunovim sokom. Kupka za stopala pre nanošenja pilinga od aspirina je pun pogodak!

Kada nakon toga naneseš masni krem na stopala, možemo reći da si izvršila kompletan proces.

Tako da, nemoj da zaboraviš na sve ove važne aspekte.

Nemoj da zanemariš negu svojih stopala na svakodnevnom nivou – jer tako ćeš uvek imati meka i glatka stopala za lagan hod i dobar izgled!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test