Naslovna » Trajna šminka usana! Probati ili ipak ne?
Lice

Trajna šminka usana! Probati ili ipak ne?

trajna šminka usana

Misliš da je trajna šminka usana najbolje rešenje za poboljšanje izgleda tvojih usana? Pročitaj ovaj tekst i saznaj da li je to baš tako i da li možda ipak postoji puno bolje rešenje.

Negovane i pune usne su san svake žene, ali i muškarca, zar ne? Svi vole da vide te sočne, mekane usne koje prosto mame na poljupce! Međutim, kako je zaista vrlo mali broj srećnica koje imaju ovako divne usne, većina njih se podvrgava raznim tretmanima kako bi poboljšale izgled svojih usana. Jedan od njih je i trajna šminka usana.

Trajna šminka usana ima za cilj da uz pomoć posebne tehnike mikro-pigmentacije (slične tetovaži) tvoje usne učini uvek sveže našminkanim, fino oblikovanim i popunjenim. 

Međutim, da li je ovo dobro rešenje? Da li trajna šminka ima neke nedostatke koje možda možeš da nadomestiš nekom drugom metodom prolepšavanja usana? Ostani sa mnom do kraja ovog teksta i upoznaću te sa svim detaljima vezanim za trajnu šminku usana.

Šta je trajna šminka usana?

Trajna šminka usana (ili popularno nazvana kozmetičko tetoviranje) je zapravo mikro-implantacija pigmenata za bojenje u kožu usana u estetske svrhe da bi se poboljšale, konturisale i popunile crte usana. 

Ovo je takođe vrlo dragocena procedura za kamufliranje potencijalnih ožiljaka, opekotina, odstupanja pigmentacije kože, ispravljanja nekih nepravilnosti ili se koristi za dodatno poboljšanje podmlađivanja usana i lica i kod postoperativnog tretmana.

Današnja sredstva za rad, kao i aparati, daju prirodniji izgled usana. Postupak se izvodi u gornjem sloju kože. Tu se pigment bezbedno razgrađuje. Saloni danas rade sa zdravim i čistim pigmentima, tako da ćeš dobiti prirodne i lepe usne. 

Kome se ne preporučuje trajna šminka usana?

Maloletnicima se ne preporučuje odlazak na postupak trajne šminke usana, jer su oni još u procesu razvoja. Smatra se da oni nisu dovoljno zreli za donošenje takvih odluka. Trudnice, dojilje, kao i osobe sa dijabetesom tipa 2 ne bi trebalo da se podvrgavaju ovom postupku zbog anestetika koji se nanose za uklanjanje bola. Pored njih, osobe sa infektivnim stanjima kože, takođe treba da zaobiđu ovaj postupak, kako se stanje ne bi pogoršalo. Ukoliko imaš virus, temperaturu ili si prehlađena, osloži tretman dok ne ozdraviš.

Trajna šminka usana priprema za postupak

Trajna šminka usana zahteva određenu pripremu, pre svega kako bi se izbegle neke neželjene reakcije i kako bi postignuti rezultati bili što bolji! Zato pročitaj u nastavku na šta treba da obratiš pažnju pre samog izvođenja postupka.

Ne bi trebalo da koristiš bilo šta od sledećeg najmanje 24 sata pre procedure:

 • Aspirin i ibuprofen
 • Alkoholna pića
 • Kofein (kafa i čaj)
 • Riblje ulje
 • Niacin
 • Vitamin E.

Možda ti ovo zvuči čudno, ali vitamini niacina i vitamina E, kao i riblje ulje – mogu takođe dovesti do razređivanja krvi, što ometa zarastanje kože. 

Najvažnije je da ako koristiš bilo koje proizvode na bazi retinola ili lekove protiv akni na recept – potrebno je da privremeno prekineš sa njihovom upotrebom oko usta najmanje 30 dana (mada neki kažu da je dovoljno i do 2 nedelje) pre nego što treba da se podvrgneš postupku trajne šminke usana. To može učiniti tvoju kožu mnogo osetljivijom tokom postupka i može ometati proces zarastanja. 

 

Takođe je poželjno da uradiš piling usana svake noći 7 dana pre postupka. Ovo pomaže u procesu zarastanja i maksimalno zadržava boju!

 

Sanja je dugo vremena imala manjak samopuzdanja, jer nije uspevala da nađe rešenje za svoje usne. Često bi bile suve, a iznad svega želela je VEĆE USNE. Bojala se operacija, pa je tražila neko drugo prirodne rešenje.

Kako je Sanja uspela na prirodan način da uveća svoje usne, pročitaj n aovom linku https://onaportal.com/zelis-socan-poljubac-koji-on-nikada-nece-zaboravitiotkricu-ti-tajnu/

 

 

trajna šminka usana

Kako se izvodi trajna šminka usana?

Trajna šminka usana treba da se obavi od strane kvalifikovanog, visoko stručnog i iskusnog stručnjaka iz ove bolasti. Pre svega, tokom ovog postupka se koristi specijalizovana olovka za tetovaže koja ubrizgava dugotrajni pigment u usne – dajući im nijansu koja ti pruža onaj sveže nanešen karmin. 

Dakle, posebnom metodom izabrani pigment se ubacuje u dublje slojeve kože, slično kao kod tetoviranja. Međutim, moguće je ubacivanje pigmenta i u plićim slojevima kože, ako želiš da ti šminka traje na kraći rok. 

Veoma je važno da kozmetičar pre početka postupka stavi masku i rukavice, zbog obostrane zaštite.

 1. Prvi korak obično podrazumeva da se uradi piling za usne. Na taj način se uklanjaju izumrle ćelije kože i sva prljavština, što obezbeđuje bolje prihvatanje pigmenta koji će se kasnije ubaciti u kožu usana. 
 2. Drugi korak podrazumeva senčenje usana uz pomoć krejona, odnosno iscrtavanje novih kontura usana – po kojima će se raditi mikropigmentacija. Ovde možeš da vidiš da li ti odgovara nijansa i oblik tvojih novih usana. 
 3. Poslednja faza postupka trajnog šminkanja usana podrazumeva tu mikro-pigmentaciju, odnosno ubacivanje izabrane boje u površinski sloj kože uz pomoć specijalizovanog medicinskog aparata. 

Ipak, poput tetovaža, nijanse mogu biti svetlije tokom godina. Iz tog razloga trajna šminka baš i nije tako trajna, pa su potrebne naknade korekcije.

Koliko traje postupak trajne šminke usana?

Prosečno vreme potrebno za ovaj postupak je između jednog i dva sata.

Da li je postupak trajne šminke usana bolan?

Postupak trajne šminke jeste bolan, ali većina salona koristi anestetik u vidu gela ili kreme, koji ublažavaju bol. Ukoliko se bol nastavi ili javi u toku tretmana, nanosi se još anestetika na usne.

Koje boje se koriste kod trajne šminke usana?

Tokom ove procedure neophodno je da se koriste samo sigurni pigmenti za bojenje – koje su odobrile evropske regulatorne agencije. To moraju da budu prirodne, biljne ili mineralne boje, dozvoljene za upotrebu kod ljudi i koje su prošle sve bezbednosne kontrole. Potrebno je da sadrže određeni sastojak koji eliminiše mogućnost kontaminacije klicama. 

Boje za trajnu šminku su po prirodi inertne i ne ometaju hemiju tela. Međutim, vodi računa gde ćeš raditi trajnu šminku – budući da neki trajni šminkeri koriste pigmente koji sadrže mastilo štampača, teške metale kao što je barijum, aluminijum ili gvožđe oksid, koji brzo blede do ružičaste ili zelenkaste nijanse, a mogu izazvati iritaciju kože – da ne govorim o tome što nisu zdravi! 

Kod proverenih i vrhunskih trajnih šminkera, pigmenti treba da budu apsolutno sigurni, bezbedni i netoksični, da ostaju verni boji, ali je svakako normalno da postepeno blede do svetlije nijanse s vremenom.

Kako odlučiti koja je boja najbolja za tvoje usne?

Uvek se treba posavetovati sa kozmetičarem, koja je boja najbolja za tvoje usne. Naravno, ona će zavisiti i od tvog tena, kao i veličine usana. Na tržištu postoji mnogo jeftinih boja, koje ne obećavaju duži rok trajanja. Zato je veoma važno da se raspitaš koji saloni rade sa kvalitetnim bojama i koji saloni imaju profesionalne kozmetičare.

 

Želiš veće i lepše usne? Možda olovka za usne može da ti pomogne!

Trajna šminka usana oporavak

Kao što rekoh, možeš da očekuješ crvenilo i otok tokom 24 sata nakon postupka. Međutim, mogu da ti pomognu hladne obloge, pre svega da se smanji otok. Zapamti da tretirano područje mora biti čisto! Ne treba nanositi šminku na usne nekoliko dana. 

Eventualno može da se javi ljuštenje kože i posvetljenje nanešene boje, ali to je normalno. Ako su potrebne bilo kakve dodatne korekcije, one će biti izvršene tokom sledećeg tretmana. 

Dakle, ako primetiš da se otok ne smanjuje, trebalo bi da posetiš lekara jer to može biti znak infekcije. Simptomi infekcije nakon trajne šminke usana uključuju crvene rane ili izbočine na usnama, povraćanje, oticanje i crvenilo, bol, krvarenje, proliv i prisustvo bele ili žute tečnosti na usnama. 

Možeš da izbegneš stvari zbog kojih usne neće brzo zaceliti, poput infekcije usana, dobro pazeći na usne nakon postupka trajnog šminkanja usana.

Obično možeš da nastaviš sa uobičajenim aktivnostima odmah nakon postupka. Međutim, nekoliko dana treba izbegavati sunčanje i plivanje. Normalno vreme ‘’isceljenja’’ je negde između 4 i 7 dana.

Primeni ove savete kako bi imala što kraći i bolji oporavak nakon trajne šminke usana:

 • Operi ruke svaki put pre nego što dodirneš usne.
 • Uzdrži se od dodirivanja usana koliko god je to moguće, osim kada ih čistiš.
 • Izbegavaj upotrebu preparata koji sadrže alkohol ili čak piling usana sve dok usne potpuno ne zacele. U stvari, u tom periodu treba izbegavati nanošenje bilo kakve kozmetike na usnama.
 • Izbegavaj vežbanje ili bilo koje druge aktivnosti zbog kojih bi se mogla prekomerno znojiti. Takođe bi trebalo da izbegavaš plivanje dok ti se usne ne zacele.
 • Sunce je takođe štetno za tvoje usne prvih nekoliko dana nakon završetka postupka trajnog šminkanja, zbog čega bi trebalo da izbegavaš izlaganje usana suncu. Ako moraš da izađeš napolje, raspitaj se kod stručnjaka koji ti je radio trajnu šminku koja je najbolja krema za zaštitu usana od sunca.

 

Koliko traje trajna šminka usana?

Kod svih mikro-pigmentacijskih postupaka može se očekivati postepeno bleđenje boje i to je normalno. Ovo svakako varira na individualnom nivou i zavisi od posebne upotrebljene nijanse. Većina boja može da traje od 3-5 godina, mada neke možda neće izbledeti čak ni posle 10 godina. 

Za održavanje željenog izgleda preporučuju se periodični postupci korekcije. Takođe možeš da promeniš boju svoje trajne šminke. Na primer, tzv. ‘’nude’’ ili ‘’boja kože’’ nijansa usana može se modifikovati u breskvasto-ružičastu nijansu.

Važno da znaš:Mnoge osobe nakon tretmana ne primete neku znatnu razliku. To ne treba da te brine. Pigmentu je potrebno vreme da se razgradi u koži. Očekivani rezultati nastaju 3-5 dana nakon tretmana. Tada se usne oporavljaju od postupka.

Šta da radis ukoliko ti se rezultati ne dopadaju?

Kako ne bi sebi postavila ovo pitanje nakon tretmana, veoma je važno da pre odlaska na tretman izabereš proveren salon i profesionalnog kozmetičara. Naravno, boja se uvek može korigovati i dodati. Važno je da znaš da je postupak otklanjanja trajne šminke usana veoma dug, bolan i skup. Zato je veoma važno da biraš pažljivo!

Trajna šminka usana – prednosti i mane

 Trajna šminka usana svakako ima svoje prednosti, a neke od njih uključuju dodavanje punoće usnama, definisanje linije usana i to da izgledaš sveže našminkano i dobro kad god to poželiš – što ti itekako štedi vreme potrebno za šminkanje i plus jača tvoje samopouzdanje. Zato se ovoj proceduri obično podvrgavaju žene koje moraju često da se šminkaju, npr. zbog posla – jer tako uštede vreme.

Jedan jako bitan nedostatak koji moraš imati na umu pre nego što uradiš bilo koju vrstu postupka trajne šminke – jeste da kada to učiniš, najčešće nema povratka. Ako se ikada odlučiš da ukloniš trajnu šminku, znaj da je postupak uklanjanja obično jako spor, skup i izuzetno bolan. 

Pored toga, trajna šminka usana zahteva upotrebu pigmenata koji bi trebalo (ali to ne mora da znači) da budu potpuno netoksični i bezbedni za tvoj organizam. Međutim, to nije uvek tako. Zato se često javljaju neželjene reakcije. U te svrhe, ja sam uvek za što prirodniju i bezbedniju opciju. Ako nisi znala, usne možeš da prolepšaš i potpuno neinvazivnim, bezbolnim i prirodnim metodama!

Kad smo već kod toga, trajna šminka usana nema nikakve veze sa obaveznom negom usana – kako bi one uvek bile savršeno hidrirane, meke, zdrave i zaštićene. U ove svrhe ti svakako preporučujem da koristiš puno bolju, zdraviju i pre svega bezbedniju metodu ulepšavanja usana – a to je balzam ili serum za usne na prirodnoj bazi. Najviše pozitivnih iskustava sam čula za Lipolea serum za punije usne na prirodnoj bazi.

Ovo je prirodni proizvod koji pruža kompletnu negu i ulepšavanje tvojim usnama – em ih neguje i hidrira, em ih čini popunjenim i lepšim! A sve to bez bola, šminkanja, estetskih zahvata i neželjenih reakcija!

Da li je trajna šminka usana sigurna procedura?

Trajna šminka usana obavezno mora da se izvodi u sterilnim uslovima, koristeći samo igle za jednokratnu upotrebu i digitalno kontrolisane uređaje za implantaciju. 

Ukoliko ovu proceduru obavi vrhunski stručnjak u svojoj oblasti, onda ona nema dugoročnih nuspojava. Neki kratkoročni efekti nakon trajne šminke usana mogu uključivati crvenilo, oticanje i osetljivost. Nisu poznate alergijske reakcije na pigmente koji se koirste u postupku.

Mogućnost bola i nelagodnosti tokom ovog postupka se drastično smanjuje upotrebom vrhunskih anestetika koji su visoko efikasni za nanošenje na tretiranom području.

 

Kako povećati usne bez injekcije i drugih invazivnih postupaka?

Trajna šminka usana cena

Što je stručnija i iskusnija osoba koja radi trajnu šminku, to je svakako i veća cena. Isto važi i kada se odlučiš da posetiš kliniku ili salon koji se nalaze u prometnom području i koji su čuveni, jer će se tu naplaćivati više u poređenju s onim na manje prometnoj lokaciji. 

Vrsta trajne šminke je takođe bitna kada je u pitanju cena, jer je svaki postupak drugačiji. Potpuna trajna šminka za usne, na primer, može te koštati više, i do 200 eura – dok linijska tetovaža za usne može da košta nešto manje.

Primetićeš zaista veliki opseg cena za trajnu šminku kod nas, ali nemoj da se vodiš time da uštediš. Jer napominjem ti, trajna šminka usana je ipak minimalno invazivna procedura, i neophodno je da je obavi stručno osoblje, bez potencijalnih neželjenih reakcija i kontaminacija.

 

Trajna šminka usana popusti

Sigurno si primetila da se često vrte razni popusti za trajnu šminku putem interneta, pa tako cene mogu da budu baš, baš male – tipa par hiljada dinara. Ipak, kako cena često odražava i kvalitet usluge – opet ti napominjem da ne gledaš da uštediš u ovom slučaju. 

Treba najpre ispitati zašto toliko veliki popusti za jednu ovako zahtevnu i delikatnu proceduru, kao i gde se to obavlja i u kojim uslovima.

 

 

Trajna šminka usana iskustva

Kada je u pitanju trajna šminka usana iskustva su različita. Mnoge žene cene ovu metodu ulepšavanja usana i smatraju da im mnogo štedi vreme, plus uvek izgledaju doterano i sveže. Naročito su zadovoljne žene od kojih npr. posao zahteva da se svaki dan šminkaju, pa na ovaj način uštede puno na vremenu – ali i kupovini šminke.

 

Ipak, mnoge žene nisu bile zadovoljne nakon ovog postupka, jer nisu postigle željeni izgled usana, ili je pigment brzo izbledeo, ili je promenio boju u neku neželjenu nijansu. Bilo je i prijavljenih slučajeva neželjenih reakcija nakon postupka trajnog šminkanja usana. 

Mnoge žene su išle na ovaj tretman tamo gde je bilo dosta jeftinije, u nadi da će uštedeti – a dobile su loš rezultat ili infekciju u najgorem slučaju! Zato je neophodno ići u proveren salon gde rade vrhunski stručnjaci u svojoj oblasti!

Čula sam i da su se neke žene brzo pokajale nakon ovog tretmana i da su brže-bolje žurile da uklone trajnu šminku – što nije baš tako jednostavan proces. Zato je neophodno da dobro razmisliš o svim mogućim manama pre nego što se odlučiš na ovaj korak. Naročito kada znaš da postoji bolje, bezbednije i prirodnije rešenje – kao što je serum za usne.

Trajna šminka usana je, generalno, veoma dobra za one žene sa problemima kao što su blede usne ili čak alergije koje su povezane sa kozmetikom. Ako voliš šminku i generalno je neophodno da si često našminkana, možda bi želela da razmisliš da sebi priuštiš kozmetički postupak poput trajne šminke za usne. Takav postupak ti štedi vreme i takođe osigurava da uvek izgledaš uredno i sveže našminkano.

Ipak, trajna šminka nosi sa sobom i neke neželjene pojave, pa sam ja uvek za prirodnu i potpuno bezbednu opciju – kao što je dobar serum ili balzam za usne, koji pruža kompletnu negu i ulepšavanje tvojim usnama.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test