Naslovna » Neka talasasta kosa bude kruna tvoje lepote!
Kosa

Neka talasasta kosa bude kruna tvoje lepote!

Iako mnogima nije pošlo za rukom, ti ćeš uspeti da ponosno prošetaš frizuru o kojoj maštaš. Talasasta kosa je na korak do tvojih vlasi.

Sigurna sam da si barem jednom pokušala da napraviš talase u kosi. Verovatno se završilo neuspešno, zbog čega se počela da pretražuješ internet u potrazi za odgovorima. 

Istina je da mnogo stvari može da utiče na to kakve ćeš talase i uopšte frizuru dobiti. Ali, pre nego što digneš ruke i zadovoljiš se sa ravnom kosom sa kojom nisi zadovoljna, sačekaj. Većina stvari koja ometa dobijanje predivnih talasa su sitnice. Uz male izmene u nezi kose i načinu na koji praviš frizure, brzo ćeš primetiti razliku. Tvoja talasasta kosa će biti sjajna, definisana i bez naelektrisanja!

Talasasta kosa – kako napraviti?Nega pre svega!

Da bi dobila talase u kosi koji će izdržati više od dva sata, moraš adekvatno da pripremiš kosu. U tome će ti pomoći kvalitetni proizvodi za negu kose. Da, kao što si i sama zaključila, priprema kose za talasatu frizuru počinje pod tušem. Evo koji su ti proizvodi potrebni:

Šampon za kosu

Logično, moraš da opereš kosu od ostataka pene, gela za kosu ili šampona za suvo pranje kose. Samo potpuno čista kosa može biti oblikovana na način koji ti želiš. Dodatno, šampon ti može pomoći da dobiješ sjajnu, zdravu, talasastu kosu. Ili te može potpuno sprečiti da dobiješ talasastu kosu. Kako da znaš da je šampon za kosu dobar? Samo treba da pročitaš sastav na etiketi. Evo na šta treba da obratiš pažnju:

 

 • Silikoni Među prirodno kovrdžavim ženama, ovi sastojci imaju jako lošu reputaciju. Razlog tome je što imaju sposobnost da donekle isprave kosu. Ako imaš prirodno ravnu kosu, a pokušavaš da napraviš talase, jasno ti je da moraš da izabereš šampon bez silikona.
 • Proteini Prirodna alternativa silikonima su proteini. Ovi sastojci će da zaglade kutikulu dlake, ali neće ispraviti talase i lokne. Pritom, želiš šampon koji sadrži ili hidrolizovane proteine ili prirodne ekstarkte i ulja koji su bogati proteinima. Među hidrolizovanim proteinima dobri su hidrolizovani mlečni proteini i hidrolizovani kolagen. Među ekstraktima i uljima, značajni predstavnici su ekstrakti svile i ulje pšeničnih klica. 
 • Ulja Ova grupa sastojaka pomaže proteinima da zaglade kutikulu dlake. Dodatno, ulja će tvojim talasima dati zdrav sjaj. Zbog toga na etiketi potraži sastojke poput ulja makadamije za kosu, arganovo ulje i babasu ulje.
 • Sulfati Ova jedinjenja su čistači koji u potpunosti uklanjaju sebum sa kože glave. Zbog toga se tvoja kosa lako naelektriše i tvoja talasasta kosa deluje neuredno. Ali, to ne znači da treba da pohitaš za rešenjem bez čistača (surfaktanata). Ipak je tvojoj koži glave potrebno čišćenje od nečistoća i preparata za stilizovanje kose. U tome ti mogu pomoći nežniji surfaktanti poput sarkozinata, betaina i glikozida. 

Ovo su najbitniji sastojci koje tvoj šampon mora da sadrži, barem ako želiš da tvoja talasasta kosa potraje malo duže. 

Vesna je mlada devojka koja je dugo imala problem sa retkom kosom koja se često mrsila, opadala i nije imala sjaj. Na sve načine je pokušavala da dođe do rešenja, ali nije uspevala.

Sada Vesna ima GUSTU, SJAJNU I JAKU KOSU KOJA NE OPADA. Na ovom linku pročitajte o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Regenerator 

Kvalitetan regenerator će dubinski hidrirati i ishraniti kosu. To znači da će tvoja kosa lakše podneti toplotu od fena ili pegle za kosu, ali će i tvoja talasasta kosa biti zdravija i sjajnija.

Pored proteina i ulja koje bi regenerator trebalo da sadrži, a koje sam spomenula gore kod šampona, potraži i hidratantne sastojke. Najpoznatiji sastojci ovog tipa su aloe vera, med i glicerin.

Nakon što si isprala regenerator, prosuši kosu prirodno ili pomoću fena. Ali nikako ne pokušavaj da razmrsiš kosu dok je mokra. Tako ćeš samo uspeti da pokidaš vlasi i dovedeš do opadanja kose.

Ova dva proizvoda su sasvim dovoljna da ti pruže negu kakvu tvoja kosa zaslužuje i da je pripremi za tretman kojim ćeš dobiti talase. Međutim, način na koji ćeš dobiti talasastu kosu zavisi od dužine kose.

Talasasta kosa srednja dužina

Ako si rešila da izmeniš malo izgled i misliš da će ti talasasta kosa lepo stajati, ovde ćeš otkriti i kako da je dobiješ. Međutim, imaj u vidu da će tvoja kosa postati kraća. Računaj da ćeš izgubiti 1-2cm, u zavisnosti od toga koliko su ti talasi opušteni. U svakom slučaju, ako isprobaš neki od načina za dobijanje talasaste kose koje ću ti predložiti, nećeš se pokajati.

 

Talasasta kosa uz pomoć figara

Najjednostavniji i najbrži način da dobiješ talasastu kosu jeste uz pomoć figara. Pritom, nastali talasi će biti lepo definisani i dugo će stajati. 

Sve što treba da uradiš jeste da postaviš figaro paralelno sa svojom glavom, tako da je vrh okrenut nadole. Namotaj pramen kose oko figara vodeći računa da se ne opečeš. Dodatno, kosu navijaj oko cele dužine grejne površine figara. Ako bi navijala na jednom mestu, dobila bi lokne.

Iako je dobijanje talasaste kose pomoću figara brza i prosta, nije bez mane. Visoke temperature isušuju kosu i dovode do gubitka kose kod žena.

Međutim, postoji način da umanjiš štetu izazvanu visokom temperaturom. Sve što treba jeste da na prosušenu kosu staviš malo preparata za zaštitu od termičkog oštećenja. Potom primeni metod za dobijanje talasaste kose sa figarom.

 

Talasasta kosa sa peglom

Podjednako efikasan način kojim se može dobiti talasasta kosa jeste uz pomoć pegle. Međutim, za razliku od figaroa zahteva malo više vežbe.  Da bi dobila talase uz pomoć pegle, sve što treba da uradiš je da staviš pramen kose između pločica prese za kose, negde na sredini pramena. Potom obavij donji deo pramena oko prese za kosu i lagano povuci presu za kosu nadole, ka krajevima. Ponovi postupak na ostatku kose. 

I u ovom slučaju, bilo bi pametno da primeniš preparat za zaštitu od toplote. Svakako ćeš dobiti frizuru koju si želela, ali ćeš umanjiti isušivanje koje bi tvoju kosu pretvorilo u slamu.

 

Ako želiš da znaš više, pročitaj kako treba da izgleda nega suve kose

Talasasta kosa uz pomoć trake za kosu 

Ako ti je kosa suva ili ne želiš da je oštetiš figarom ili presom, onda je ovaj način za dobijanje talasaste kose kao stvoren za tebe. Sve što ti treba je traka za kosu.

Nakon što si prosušila kosu, stavi traku oko glave, preko kose. Pramen po pramen, uvijaj kosu oko trake. To ćeš raditi tako što ćeš pramen kose uhvatiti sa spoljne strane i prebacivati ga oko trake dok ti ne nestane kose. Potom pređi na sledeći pramen kose. Idealno, ovu tehniku bi trebalo da uradiš pre spavanja i tako da prespavaš. Ujutru će te probuditi predivna, talasasta kosa.

Talasasta kosa- duga kosa

Dosadila ti je duga, ravna kosa i želiš da isprobaš nešto novo? Onda je talasasta kosa odličan način da osvežiš svoj izgled. Pokušaj neku od ovih metoda koje ti preporučujem i videćeš koliko je jednostavno dobiti talasastu kosu.

 

Talasasta kosa sa presom za kosu

Kod srednje dužine sam opisala jedan način da dobiješ talase uz pomoć prese za kosu. Ovaj način je prilagođen dužoj kosi. Da dobila talasastu kosu, podeli kosu u pramenove i uvrni pramen. Potom presom ispeglaj uvrnuti pramen. Ponovi postupak sa ostatkom kose. 

Ova metoda je brza i efikasna. Ali, kao što sam spomenula gore, presa oštećuje kosu. Zato bi bilo dobro da pre peglanja, zaštitiš kosu odgovarajućim preparstom za zaštitu od toplote.

 

Talasasta kosa sa pletenicama

Ovo je metoda koju možeš da izvedeš na dva načina. Prvi podrazumeva da prosušenu kosu podeliš na pramenove i potom te pramenove ispleteš u kike. Najbolje bi bilo da ovo uradiš uveče i da prespavaš. Ujutru će te dočekati talasasta kosa.

Drugi način je dobar ako si u žurbi. Na prosušenu kosu nanesi malo preparata za zaštitu od toplote. Potom ispleti kike. Presom za kosu ispeglaj svaku kiku. Sačekaj da se kike prohlade, potom ih raspleti. 

 

Talasasta kosa uz pomoć spreja za talase

Izuzetno jednostavan, a efikasan način da dobiješ talasastu kosu jeste uz pomoć spreja za talase. Postoje kupovne varijante, ali ako želiš možeš i sama da na praviš svoj sprej za talase. Sve što ti je potrebno jeste sprej-bočica, voda, obična so ili morska so, kuhinjska so i regenerator. Evo kako da pripremiš sprej za talase:

 

 • Kašiku obične soli rastvori u šoljici vode. Potom, rastvori kašiku gorke soli u drugoj šoljici vode.
 • U sprej bočicu prebaci pola kašičice rastvora obične soli i kašiku rastvora gorke soli.
 • Zatim, dodaj pola kašike regeneratora u sprej bočicu. Dobro promućkaj sadržaj i sprej za talase je spreman.

Na prosušenu kosu naprskaj sprej za talase. Izgužvaj kosu i ostavi je da se prirodno prosuši. Alternativno, možeš da ubrzaš proces fenom za kosu. U svakom slučaju, dobićeš neurednu (messy) verziju talasaste kose.

 

Talasasta kosa frizure

Ukoliko si nezadovoljna rezultatom ili prosto želiš da podigneš frizuru na novi nivo, možeš da napraviš frizuru. Ja ću ti preporučiti nekoliko, na tebi je da odlučiš koja će ti najbolje stajati.

 • Pletenice – najlakši način da prikriješ naelektrisanu kosu je da ispleteš kiku. Ukoliko ti je klasična kika previše obična, možeš da probaš riblju kost ili francusku kiku. Pritom, ne moraš da žrtvuješ volumen koji si dobila kad si uvila kosu. Prosto napravi messy verziju pletenice koja je sada jako popularna.
 • Punđe -ni ovde ne moraš da žrtvuješ volumen, već prosto možeš da napraviš messy verziju. Ako ti je kosa srednje dužine, napravi nisku punđu. 
 • Konjski rep – izuzetno lak način da učiniš talasastu kosu zanimljivijom jeste da je vežeš u konjski rep. U zavisnosti od dužine, možeš da vežeš rep na vrhu glave ili strane, ako želiš elegantniju varijantu. Još jedan način da učiniš svoju frizuru svečanijom jeste da vežeš neku lepu maramu oko repa. 

 

Talasasta kosa muškarci

Talasasta kosa muškarcima može dati volumen koji im često manjka zbog dužine kose. Zato, ako priželjkuješ malo drugačiju frizuru, talasasta kosa je odličan izbor. U zavisnosti od dužine kose, možeš da primeniš neke od saveta koje sam dala gore za kosu srednje dužine ili dugu kosu. Ukoliko je tvoja kosa kraća, preporučujem ti sledeću metodu za dobijanje talasa!

 

Gužvanje kose gelom 

Ovo nije najdelotvornija metoda za dobijanje talasa, ali ima brojne poklonike i zato je pominjem. Nakon što si je prosušio, prebaci kosu preko glave. U šaku sipaj gel i počni da gužvaš kosu. Količina gela koju ćeš da koristiš zavisi od dužine kose i od gustine tvoje kose. Slobodno stavi malo više nego što bi obično. Jedino izbegavaj sam koren ako se bojiš da će ti se kosa prerano početi da se masti.

Ostavi kosu da se osuši. Ako ti je kosa previše kruta na dodir od previše gela, možeš da je omekšaš tako što ćeš sipati malo regeneratora u ruku i ponovo izgužvati kosu. Ne brini, talasi će ostati, samo će tvoja kosa biti mekša i dobićeš prirodniji izgled.

Za kraj, samo želim da ti kažem da ove metode su zaista sjajni načini za dobijanje talasaste kose, ali možda ćeš verovatno morati da ih isprobaš nekoliko dok ne nađeš onu koju ti odgovara. Takođe, kad pronađeš metodu koja ti odgovara, daj sebi malo vremena dok ne uvežbaš tehniku.

Dodatno, kao što sam ti i spomenula na početku, pravljenje frizure počinje pod tušem. Tako da ulaganje u kvalitetan, prirodni šampon i regenerator je osnova dobre frizure. Ako se budeš pridržavala kvalitetnih preparata za negu kose, brzo ćeš primetiti da ti je lakše da napraviš bilo kakvu frizuru i talasasta kosa nije izuzetak od tog pravila.

Šta ti misliš o svemu što sam napisala? Da li znaš lakši način kojim može da se dobije talasasta kosa? Piši nam u komentarima.

Preporuka
 • Ocena:
Sending
User Review
5 (1 vote)
Test