Naslovna » Budi pažljiva! Pravilno koristi kamen za pete!
Telo

Budi pažljiva! Pravilno koristi kamen za pete!

kamen za pete

Kamen za pete je mali pomoćnik za kućni pedikir koji može da ti olakša redovno sređivanje stopala. Najvažnije je da znaš kako se pravilno upotrebljava.

Sigurna sam da već znaš koliko je održavanje stopala bitno, ne samo kako bi stopala bila estetski lepa, već kako bi bila čista i negovana.

Pranje nogu, pravilno skraćivanje noktiju, uklanjanje mrtve kože, kao i vlaženje kože pomažu ti da izbegneš suvoću, potencijalne probleme sa noktima i opšte higijenske probleme, kao i da stopala održavaš lepim.

Stvar koju mnogo ljudi rado dodaje u svoju rutinu za negu stopala je kamen za pete, koji odlično uklanja mrtve ćelije kože, sasušene žuljeve i uklanja sva druga područja isušene kože.

Međutim, kamen za pete nije za svakoga i uvek ga treba bezbedno koristiti, jer ako ga ne koristiš pravilno, može doneti više štete nego koristi. 

Naići ćeš na različite modele, ovo su neki od njih.

kamen za pete sa držačem

Kamen sundjer za pete

Ovaj tip kamena za pete se odlikuje po tome što je nešto mekši od regularnog kamena. Često je obojen u neku boju, pa ćeš ga na taj način lako prepoznati i razlikovati od običnog kamena za pete.

Struktura mu je veoma slična običnom kamenu, ali već na prvi dodir osetićeš da je mekši i samim tim nežniji. Ukoliko imaš osetljivu kožu, možda je ovaj tip kamena za tebe odgovarajući.

Međutim, ukoliko imaš izraženo suvu, tvrdu i ispucalu kožu trebaće ti nešto više vremena i truda da stopala središ ovim kamenom.

Takođe, rok trajanja mu je nešto kraći, i održavanje zahtevnije, jer mrtve ćelije kože ulaze dublje u pore kamena, pa veoma vodi računa o redovnom čišćenju.

A kako da se rešiš gljivica i neprijatnog smrada stopala?

Jovana je imala velike komplekse koje su joj stvarale gljivice i neprijatan miris nogu. Dugo je vremena prošlo dok na kraju nije otkrila JEDINO I TRAJNO REŠENJE ZA GLJIVICE. 

Sa nama je podelila svoje iskustvo, a sve sa željom da pomogne svima koji se bore sa neprijatnim smradom nogu i gljivicama.

Kako je Jovana uspela da se reši gljivica na nogama, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/ja-sam-se-zauvek-otarasila-gljivica-i-neprijatnog-smrada-na-nogamamozes-i-ti/

Kamen za pete sa držačem

Ovaj tip kamena je napravljen od istog materijala kao obični kamen za pete, samo što ima i držač koji olakšava upotrebu kamena.

Naići ćeš na različite tipove dizajna kamena za pete sa držačem, a najčešće je napravljen od plastike i može biti takođe raznih boja.

Najčešće je dizajniran tako da sa jedne strane ima držač, a sa druge kamen za pete.

Ovo zaista dosta olakšava upotrebu. 

Mana je što obično ima manje kamena i samim tim se brže troši. Postoje neki modeli koji su dvostrani i sa jedne strane imaju kamen za pete, a sa duge strane metalnu turpiju za pete.

Ovaj kamen ne preporučujem, jer je metalna turpija za pete oštra i veoma je lako sa njom se poseći i povrediti.

Na tebi je odluka koji ćeš model kamena za pete da odabereš. Kada primetiš da se kamen potrošio ili izlizao i da je nemoguće temeljno ga očistiti, kupi novi.

Od potrošenog kamena, nemaš nikakve koristi.

Ono što je najbitnije od svega jeste kako se kamen koristi.

Zato ono što je najvažnije, hajde i da saznamo odmah!

Kako se koristi kamen za pete?

Kamen za pete izgleda čak i malo neprivlačno, sa šupljikavom teksturom, poput okamenjenog sunđera i možda ne izgleda kao nešto što bi rado koristila za negu svog tela. 

Međutim, kamen za pete se već decenijama koristi za sređivanje stopala i gotovo sam sigurna da si ga nekada videla kod bake u kupatilu. I zaista može biti fantastičan alat za održavanje higijene stopala.

Bitno je da naučiš kako pravilno da ga koristiš, i danas ću ti predstaviti koji su to koraci koje je neophodno da ispoštuješ kako bi ti ovaj kamen bio od koristi.

Ukoliko imaš lošu cirkulaciju ili dijabetes, možda nemaš toliko jak osećaj u nogama i može se desiti da vršiš prejak pritisak kamenom. U tom slučaju savetujem da se ipak prvo konsultuješ sa stručnim licem da li je kamen za pete dozvoljen.

Potrebno je da ispoštuješ sledeće korake kada koristiš kamen za pete.

1.Nakvasi područje koje želiš da tretiraš toplom vodom

Tipično, ovo će biti žuljeviti delovi stopala. Tvoje pete mogu zahtevati posebnu pažnju, jer postoji tendencija da se na tom mestu stvara očvrsli sloj grube kože koja može postati ljuspičava i ispucala.

Sledeće mesto kom može biti potreban piling kamenom jesu laktovi, jer tu takođe često koža ume da bude očvrsla, gruba izadebljana.

Kako bi stopala natopila vodom biće ti potrebna jedna posuda tolike veličine da u nju mogu da stanu stopala. Sedi, zatim stavi noge u vodu i neka stopala plutaju u vodi, kako bi se jednako cela namočila.

Odvoji barem jednom mesečno vreme da napraviš sebi kupku za stopala za potpuni ugođaj kao u salonu.

Ako želiš na nekom drugom delu tela da radiš piling, najbolje je da to uradiš nakon tuširanja.

Stopala treba natapati minimum 5 minuta, a poželjno je i duže, kako bi zadebljala i žuljevita koža omekšala i kako bi to lakše i sa manje pritiska odstranila kamenom za pete.

Pre početka pilinga obavezno dodirom proveri da li je koža dovoljno smekšala, ako ne, sačekaj još nekoliko minuta. Izuzetno je važno da ovaj korak ne preskačeš i da za njega odvojiš dovoljno vremena, kako bi piling bio bezbedan i efikasan.

Nakvasi kamen za pete

Ovo je još jedan korak koji treba da ispoštuješ pre nego što kreneš da koristiš kamen za pete.

Vlaženje kamena pre upotrebe omogućava kamenu da nežno klizi po koži, umesto da zapinje, što može da izazove nelagodu tokom tretmana.

Kamen za pete trljaj nežno preko žuljevitog područja

Za pravilno pilingovanje, struganje mrtve kože započni laganim, kružnim pokretima. Ukoliko je koža dovoljno omekšala (nakon natapanja toplom vodom) ovo bi trebalo da bude lak proces. Ovaj pokret ponavljaj, sve dok ne dođeš do mlade, mekane kože ispod zadebljale kože.

Jako je važno da ovo radiš pažljivo i da se zaustaviš na vreme, kako ne bi kamenom strugala nežnu, novu kožu, jer je sa kamenom možeš oštetiti veoma lako.

Ukoliko je žuljevita koža dovoljno omekšala, posao će biti završen sa veoma laganim pritiskom.

Kada pilinguješ noge posebnu pažnju obrati na pete i bočni deo prstiju, ali budi detaljna u pretrazi, jer i neka druga područja na stopalima umeju biti problematična.

Isperi stopala i ponovi postupak

Tokom pilinga, pravi pauze u kojima ćeš isprati stopala i kamen za pete mlakom vodom. Na ovaj način ćeš imati bolji uvid u stanje kože i odlučiti da li ima potrebe za daljim pilingovanjem ili ne.

Ukoliko i dalje vidiš suve komadiće kože, pred tobom ima još posla.

Na žalost, jedan od nedostaka koji ima kamen za pete, jeste što se on vremenom troši, pa ćeš prilikom pilinga verovatno imati potrebe da ga okrećeš na drugu, svežiju stranu. Kako bi svoj kamen održala u dobrom stanju, neophodno je da ga temeljno očistiš posle svake upotrebe.

2. Operi stopala sapunom

Ovaj korak ne smeš da preskočiš.

Nakon što stopala detaljno ispilinguješ nije dovoljno samo da ih ispereš mlakom vodom. Neophodno je da ih detaljno opereš sapunom i to onom koji je namenjen baš za ovaj deo stopala, sapunom ze pete.

Kamen za pete će te rešiti ružnih naslaga kože, a sapun će delovati antigljivnično i antibakterijski na novu, mladu kožu i tako će je zaštititi.

Ovo je bitno, jer tretman stopala nije samo estetskog tipa, već je značajan za higijenu stopala. Niko ne želi da mu stopala neprijatno mirišu i da se pati sa gljivicama na nogama i bakterijama.

Sapun za razliku od kamena za pete možeš i trebaš da upotrebljavaš svakodnevno. On će ti znatno produžiti efekat glatke kože.

3. Hidriraj stopala

Sledeći obavezan korak nakon pranja stopala jeste njihovo hidriranje.

Postoji nekoliko opcija koje mogu da ti pomognu.

Krema za pete je odličan način da hidriraš svoja stopala. Možeš da napraviš čak i domaću kremu za negu stopala.

Ukoliko je ipak kupuješ u prodavnici ili online gledaj da u sastavu ima ureu, shea puter, kokosovo ulje, eterično ulje čajevca i ostale kvalitetne prirodne sastojke. 

Možeš da koristiš neku gušću kremu za telo, ali ipak ti preporučujem da nabaviš poseban proizvod za stopala, jer koža na njima nije ista kao na ostatku tela i proizvodi moraju biti posebno formulisani kako bi hranljivi sastojci ušli u dublje slojeve kože.

Kremu za stopala nanosi pred spavanje, u debljem sloju, kako bi ona preko noći delovala kao tretman, odnosno maska za stopala.

4. Koristi sprej za stopala

Nega stopala je nešto što ne treba da zapostavljaš i zaboravljaš čak ni ako si veoma zauzeta žena.

Jasno mi je da nekada jednostavno nemaš vremena za ceo proces kućnog pedikira, od kupke za stopala, pilinga, preko maske za stopala. Ali nega je neophodna i zato neke stvari ne smeš da preskačeš.

Već sam naglasila koliko je sapun za pete važan i može ti znatno olakšati održavanje stopala glatkim i mirišljavim.

Druga, ništa manje važna stvar je sprej za stopala.

Sprej za stopala treba da koristiš na svakodnevnoj bazi. On je veoma lak za upotrebu i što je najvažnije brzo se upija i možeš za svega nekoliko minuta da nastaviš sa svojim danom, bez velikog gubljenja vremena.

Sprej možeš da koristiš samostalno, kako bi stopala održavala hidriranim i mekanim i kako bi sprečila da koža postane suva, ljuspičava i ispucala, i kako bi produžila vreme između dva pedikira kamenom.

Takođe, sprej možeš da koristiš i kao korak nakon što kamen za pete uradi svoj deo posla, kao odlična podloga i dodatna hidratacija, pre kreme za stopala.

Sprej za stopala ne samo što će omekšati tvoju kožu i pružiti stopalima lep i negovan izgled, već će sprečiti prekomerno znojenje i neprijatne mirise.

Nakon što završiš svoj kućni tretman, moraš da se pobrineš da kamen za pete održavaš higijenski urednim.

kamen za pete cena

Kako se čisti kamen za pete?

Posle svake upotrebe, kamen za pete mora detaljno da se očisti.

Kako budeš koristila kamen, na njemu će ostajati mrtve ćelije kože, tj. zadržavaće se na njegovoj površini i u porama, pa je neophodno detaljno čišćenje.

Da bi očistila kamen za pete biće ti neophodna gusta četka za ribanje. Kamen ćeš staviti pod jak mlaz vruće vode i ribaćeš ga četkom.

Od velike je koristi i da prvo nasapunjaš kamen za pete sapunom za pete, jer će se temeljnije očistiti i sprečiti razvoj gljivica i bakterija.

Pribor koji se koristi za pedikir, mora biti savršeno čist i uredan.

Nakon toga ostavi da se kamen za pete dobro osuši na nekom dobro provetrenom mestu. Ovo je isto važno, kako se ne bi stvarale bakterije.

Ponekad kamen za pete ima rupu na sebi koja služi da provučeš kanap i sušiš ga tako što ga negde okačiš. Ovo je veoma praktičan detalj i nije loše da odabereš ovakav kamen za pete.

Ako proceniš da na ovaj način kamen nije dovoljno očiščen, savetujem da ga prokuvaš u ključaloj vodi i na ovaj način češ ga potpuno sterilisati.

U lonac sipaj vodu i kad proključa pažljivo stavi kamen za pete. Nakon pet minuta kamen izvadi i ostavi da se osuši.

Ako kamen redovno koristiš bilo bi idealno da ga prokuvaš na svake dve nedelje.

Kamen za pete cena

Kamen za pete je veoma povoljan. Cena se kreće od oko 450,00 dinara, pa naviše u zavisnosti od modela. Najviša cena je i preko 2000,00 dinara.

Na kraju, ostavljam na tebi da odlučiš da li će kamen za pete postati deo tvoje rutine nege stopala. Može biti veoma praktična stvar, ukoliko se koristi pravilno, ali isto tako može naneti i štetu ako se koristi nepravilno.

Kao što sam već navela, ako imaš problema sa osetljivošću kože stopala zbog nekog zdravstvenog stanja, bolje je da prekočiš kamen za pete. Isto važi i ukoliko iz nekog razloga imaš ranice ili nadražena stopala.

Ali čak i ako odlučiš da kamen za pete ipak nije za tebe, ne zaboravi da je redovna higijena i nega stopala nešto što se podrazumeva jednako koliko i nega bilo kog drugog dela tela.

Test