Naslovna » Šta je i kako utiče na kožu i zdravlje oksidativni stres?
Telo

Šta je i kako utiče na kožu i zdravlje oksidativni stres?

oksidativni stres

Oksidativni stres može uzrokovati prerano starenje ili ozbiljna oboljenja kože. Ali šta je zapravo, kako utiče na zdravlje i šta nam je činiti?

Procesi koji se odvijaju u tvom organizmu na nivou ćelije, mogu da utiču na nastanak slobodnih radikala koji postaju pretnja tvojoj koži, pa i DNK ćelija. 

Već ti je dobro poznato da je kiseonik uslov opstanka na planeti Zemlji. Za čoveka predstavlja jedan od uslova života. Poznat je i aktivni kiseonik kao veoma delotvoran za naše lice.

Ipak, u većim količinama kiseonik postaje pretnja za naše zdravlje i vitalnost. O čemu se radi? I kako to može nastati višak kiseonika?

Kada bi bili u prilici da unosimo neogranične količine čistog kiseonika, sa idejom da činimo najbolju moguću stvar za naše zdravlje, doveli bi svoj život u opasnost.

Ovo mogu da potvrde ronioci i astronauti. Zašto?

Zato što u prevelikim količinama, molekuli kiseonika počinju da proizvode toksično dejstvo. Štaviše, razorno za ćelije našeg organizma.  

oksidativni stres i slobodni radikali

Šta je oksidativni stres?

Oksidativni stres počinje od naših ćelija. Naime, proces nastanka kiseonika u vezi je sa biološkim procesima koji se dešavaju na nivou svake naše ćelije.

Ovaj proces je sasvim prirodan, sve dok ne dođe do oksidacije, odnosno nastanka molekula kiseonika za čije dejstvo organizam ne može da „ponudi“ dovoljnu količinu antioksidansa koji bi neutralisali njihovo dejstvo. 

Produkt ovog procesa je nastanak slobodnih radikala, pri čijem, dužem prisustvu u organizmu dolazi do oksidativnog stresa. Na taj način, organizam brže stari, a još opasnije, propadaju ćelije i preti opasnost od nastanka ozbiljnih bolesti.

Oksidativni stres se ne javlja kod dece i osoba mlađih od dvadeset godina.

Ali, kod svih ostalih koji su mu podložni, može uzrokovati: dijabetes, infektivne bolesti, karcinom, kardiovaskularne, neurodegenerativne, infektivne bolesti, fibroze, hemolize i druge.

Oksidativni stres se najčešće prepoznaje kroz zamor i nervozu, bolove u mišićima, zglobovima, glavobolje, osetljivost na buku, sklonost infekcijama, bezboljnost, oslabljen vid, slabu kosu.

Od ozbiljnijih simptoma, javljaju se malaksalost, zamaranje i bezvoljnost, ubrzan rad srca i stalne oscilacije krvnog pritiska.

Neće te iznenaditi činjenica, da moderan način života, izloženost našeg uma i tela nezdravim uticajima iz okoline, doprinose nepoželjnim biohemijskim procesima u organizmu. Veliki je broj faktora koji su okidač ovih procesa, ali najistaknutiji su:

 •   UV zračenje
 •   zagađen vazduh i voda
 •   nezdrava ishrana
 •   cigarete
 •   alkohol
 •   neki lekovi

Oksidativni stres utiče na ubrzano starenje.Upravo zato, dobro izabran preparat protiv bora rešava pojavu novih bora, a postojeće bore na licu eliminiše.

Dragana je uspela da otkrije koja je to ključna stvar protiv bora.

Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez bora.

Kako je Dragana uspela da se reši bora, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Kako se odbraniti od slobodnih radikala? Kako oni nastaju u telu i van njega? Praktično je nemoguće izbeći njihovo dejstvo.

Kao što vidiš, veliki je broj faktora koji utiču na oksidativni stres u našem organizmu, pa je tako i pristup lekara u lečenju posledica vrlo kompleksan.

Ono što tvom organizmu treba su antioksidansi. I to u što većem broju.

Ti dragoceni molekuli sprečavaju „lutanje“ slobodnih radikala u našem organizmu i kroz proces oksidacije, nanose štetu.

Dakle, antioksidansi su tvoji saveznici u očuvanju lepote i zdravlja organizma.

Oksidativni stres i slobodni radikali

ROS (Reactive Oxyegen Species) ili reaktivni molekuli kiseonika se prirodno sparuju sa antioksidativnim molekulima. Slobodni radikali su nuspojava biohemijskih reakcija u našem telu i nastaju ukoliko do ovog sparivanja nije došlo. 

Znači da naš organizam nije obogaćen antioksidansima u dovoljnom obimu. Kako smo već spomenuli izvore slobodnih radikala, jasno je da je tvoja koža konstantno izložena negativnom dejstvu činilaca iz okruženja.

Oksidativni stres doprinosi smanjenju sinteze kolagena i hijaluronske kiseline, ali istovremeno i njihovoj razgradnji.

Nažalost, posledice su lako vidljive na tvojoj koži.

Oksidativni stres simptomi

Osim što utiče na zdravlje, kao što smo spomenuli i bolesti do kojih može dovesti, oksidativni stres utiče na ubrzano starenje.

Tvoja koža kroz oksidativni stres gubi elastičnost, nedovoljno je hidrirana i brže stari. Ozbiljniji uticaj slobodnih radikala na kožu doprinosi čak i oštećenju DNK strukture, pa tako, nastanku karcinoma kože.

Osim otrova, zagađivača, ključnu ulogu za oksidativni stres i njegov nastanak u tvom organizmu ima UV zračenje

Čak 80% slobodnih radikala naša koža primi izlaganjem na suncu. UV zračenje je dobro poznato kao jedan od najvećih neprijatelja tvoje kože.

Naime, UVA zračenje utiče na preuranjeno starenje kože i nastanak bora, dok UVB zračenje direktno utiče na nastanak opekotina i karcinoma kože.

Sada kada ti je poznato šta je oksidativni stres, izbegavaj izlaganje suncu kada je UV zračenje najintenzivnije.

Svakako, adekvatna dijagnostika će nam dati precizan odgovor da li je u našem organizmu prisutan oksidativni stres. Počevši od najosnovnijih biohemijskih analiza do analize rada jetre i bubrega.

Takođe, ispituje se pH vrednost krvi, nivo šećera u krvi, kao i to koliko enzimi u našem organizmu imaju sposobnost neutralisanja slobodnih radikala.

Nakon što je dijagnostifikovan oksidativni stres, stručnjaci tvrde da je potrebno bar tri meseca kako bi se povratila aktivnost enzima koji utiču na neutralisanje dejstva slobodnih radikala.

Kako da povećaš antioksidanse u organizmu?

Kako oksidativni stres ne bi postao tvoja dijagnoza, stručnjaci preporučuju podsticanje unosa hrane i način života koji povećavaju antioksidanse u organizmu.

Time će se smanjiti mogućnost pojave slobodnih radikala, ali i sanirati posledica njihovog dejstva.

Stabilno psihofizičko stanje, zdrav način života i pravilna ishrana su osnovni faktori povećanja antioksidansa u organizmu.

Umerena fizička vežba, boravak u prirodi, joga, meditacija, ali i druge alternativne antistres aktivnosti, doprineće smanjenju stresa i uticati na tvoju mentalnu i emotivnu uravnoteženost.

Stručnjaci preporučuju tai či, homeopatiju, aromaterapiju, itd.

Nepravilna ishrana, bogata veštačkim dodacima, predstavlja jedan od okidača za oksidativni stres, ali i način da se on preduhitri.

Tvoja koža će ti biti zahvalna ukoliko joj obezbeđuješ dovoljne količine vitamina za kožu i minerala:

 • Vitamin A – pospešuje lečenje akni i ublažava bore, a sve putem jačanja imunološkog sastava organizma. Nalazi se u ribljem ulju, šargarepi, jajima, mleku i mlečnim proizvodima.
 • Vitamin C – najvažniji antioksidans koji je zaslužan za stvaranje kolagena, zaceljuje rane i oštećenja na koži. Nalazi se u agrumima, zelenom i lisnatom povrću, paradajzu, paprikama, bobičastom voću, itd.
 • Vitamin E – jedan od glavnih boraca u prekidanju oksidativnih procesa LDL holesterola (tzv. lošeg holesterola). Nalazi se u orašastim plodovima i ribi.
 • Vitamin K – štiti masti koje su glavni sastojak ćelijskih membrana u organizmu. Nalazi se u blitvi, kelju, brokoliju, paradajzu, celeru i šargarepi.
 • Koenzim Q10 – učestvuje u oslobađanju energije iz hrane. Značajan je u smanjenju hemijskih oštećenja, koji su posledica slobodnih radikala, pa tako usporavanju proces starenja ćelija kože. Nalazi se u govedini, piletini, pastrmci, sardini, skuši i haringi, ali i u brokoliju, karfiolu, narandži, jagodama, pistaćima.
 • Selen – mineral koji je sa vitaminom E glavni borac protiv slobodnih radikala, pa tako sprečava prerano starenje kože. Nalazi se u plodovima mora, jajima, crvenom mesu i žitaricama.

Ukoliko si u prilici, odluči se pre za kupovinu organski gajenog voća i povrća. Time izbegavaš konzumiranje hrane koja je tretirana pesticidima i ostalim toksičnim materijama.

Kada su u pitanju gotovi proizvodi koje kupuješ, obrati pažnju ne njihove nutritivne vrednosti. Rafinisani šećer i veštačke dodatke treba svesti na minimum.

Naime, procesom pretvaranja šećera u energiju, stvaraju se slobodni radikali. To znači da unosom ugljenih hidrata u organizam, metaboličkim procesima se razgrađuju i pretvaraju u energiju potrebnu za život. Ali, postoji i nus proizvod ovog procesa – reaktivni molekuli kiseonika. Sada ti je i više nego jasan uticaj ishrane na oksidativni stres. 

Nudimo ti predloge za antioksidans sokove, koje bi trebalo da uvrstiš u svoj jutarnji ritual.

Budi sigurna da svakodnevnim unosom čaše ovog soka, doprinosiš smanjenju mogućnosti da oksidativni stres postane tvoja briga.

Svaki od njih, sadrži vitamine koje smo već opisivali, pa tako i benefite za tvoju kožu.

Crveni mix

Potrebno ti je:

 •  ¼ crvenog kupusa
 •  1 grančica ruzmarina
 •  prstohvat izrendanog đumbira
 •  2 narandže
 •  1 cvekla

Sve sastojke stavi u sokovnik. Izmiksaj. Bez dodavanja šećera, sipaj ih u čašu i uživaj.

Zeleni mix

Potrebno ti je:

 •  1 zelena jabuka
 •  2 šargarepe
 •  ½ manjeg celera
 •  2 lista blitve
 •  ½ krastavca
 •  prstohvat izrendanog đumbira
 •  1 limun
 •  1 batat (slatki krompir)
 •  malo bibera

Sve sastojke stavi u sokovnik. Izmiksaj. Bez dodavanja šećera, sipaj u čašu. Živeli!

Žuti mix

Sastojci:

 •  ¼ očišćenog ananasa
 •  1 jabuka (sorta „zlatni delišes“
 •  šaka svežeg spanaća
 •  šaka „šumskog mix-a“ (jagode, borovnice, maline, kupine)
 •  šolja kokosove vode (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane)

Sve sastojke stavi u sokovnik i seviraj u čašu nakon miksanja. Nije potrebno da dodaješ šećer.

oksidativni stres simptomi

Kako oksidativni stres šteti koži?

Oksidativni stres odgovoran je za svaku boru i fleku na tvom licu. Takođe, sve promene koje se ubuduće dešavaju na tvojoj koži, zavisiće upravo od oksidativnog stresa.

On je jedan od glavnih izroka starenja organizma. Na nivou kože, on ubrzava već vidljive i postojeće znake starenja.

UV zraci i zagađenje, zajedničkim delovanjem pojačavaju njegov efekat i podstiču širenje slobodnih radikala. Kao rezultat koža postaje opuštena, bez jedrine i sjaja.

Šta onda treba da radiš?

Počni da koristiš adekvatne, prirodne kreme za lice.

Dejstvo krema bogatih antioksidansima, prevashodno se ogleda u proizvodnji kolagena. Kolagen je protein koji se nalazi u celom telu.

U koži je prisutan 80-90%. Vrlo je važan i za kožu jer zajedno sa drugim proteinima obezbeđuje tonus i čvrstinu tvoje kože. Prirodno, a sa godinama, nivo kolagena u organizmu opada. Na koži se to manifestuje kroz gubljenje tonusa mišića i izraženije bore na licu.

Sad ti je jasan značaj antioksidansa. Zahvaljujući prisustvu antioksidansa kremi, neutrališe se i dejstvo slobodnih radikala i podstiče proizvodnja kolagena. Vitamin C u kremama, predstavlja antioksidans koji direktno utiče na ublažavanje posedica dejstva sunca, kao što je pigmentacija.

A dnevne kreme sa zaštitnim faktorom?

Njih nikako ne smeš zanemariti i propustiti u svojoj nezi. Već znaš da zaštitni faktor za lice uvek mora biti znatno veći u odnosu na zaštitni faktor za kožu tela.

Svom licu uvek priušti negu koja će joj obezbediti kvalitetnu ishranu i hidrataciju. Samo na taj način, koža može odoleti negativnim uticajima iz okoline.

Uz svoju omiljenu prirodnu kremu za lice važno je da koristiš i maske za lice, za dodatnu, a efektnu negu. Jedna od njih je upravo maska od meda za lice koju možeš i sama da napraviš.

Super antioksidans maska

Potrebno ti je:

 •  1/3 supene kašike meda
 •  1/8 supene kašike jabukovog sirćeta
 •  ¼ maća praha (vrsta zelenog čaja koji se kupuje u prodavnici zdrave  hrane)
 •  ¼ supene kašike spiruline (kupuje se u prodavnici zdrave hrane)

Sve sastojke pomešaj u jednoj posudi. Ukoliko je potrebno, dodaj još jabukovog sirćeta, kako bi maska bila odgovarajuće konzistencije za nanošenje. Nakon što si napravila smešu, operi lice i nanesi masku u tankom sloju. Drži je na licu 15-20 minuta, a onda speri toplom vodom.

Namaži kremom protiv bora.

Zeleni čaj je hiljdama godina star istočnjački recept za dugovečnost. Pije se kao deo svakodevnog rituala, a nije ni čudo. Sadrži polifenol koji je jak antioksidans. Spirulina je alga koja sadrži vitamin A, vitamine grupe B: B1, B2 i B3 i vitamin C. Odlična je za čišćenje organizma od toksina.

Ovu masku je dovoljno nanositi jedanom nedeljno.

Dolazimo do zaključka da dejstvo slobodnih radikala treba vrlo ozbiljno shvatiti. Tako, izbeći oksidativni stres i sve potencijalne bolesti koje mogu uticati na kvalitet i dužinu života.

Preporučujemo ti da posebnu pažnju posvetiš pripremi i kvalitetu svojih obroka. Redovno unosi bar dve porcije voća tokom dana. Vežbaj, pronađi načine da smanjiš stres kojem si svakodnevno izložena svakodnevno, kao i svi mi. Svaki negativni uticaj iz okoline ili onoga što si unela u svoj organizam prvo će koža signalizirati. Nije ni čudo. Ona je najveći organ u našem telu.

Kojim negativnim uticajima smatraš da si najviše izložena? Kako se ti boriš protiv pojave oksidativnog stresa?

 

Test