Naslovna » Tiramisu iz drugog ugla! Utiče li na lepotu?
Ishrana

Tiramisu iz drugog ugla! Utiče li na lepotu?

tiramisu

Sloj piškota, neodoljivog krema i laganog šlaga, sa diskretnim kakaom od gore. Pred tobom je tiramisu! A kako naš izgled reaguje na ovu i druge poslastice?

Sigurno ćeš pomisliti – ah, tiramisu je samo jedan u nizu slatkih grehova! Sve te divne torte i kolači koji su vešta kombinacije kremova, čokolade i voća su deo naših života, i ne odričemo ih se tako lako. I jeste tako. Od kada je sveta, slatkiši predstavljaju neizostavni deo svake kuhinje, slavlja i poklona dragim ljudima. Sve u svemu – specijalitet kuhinje koji budi sva čula.

Tako kremast i momentalno spreman za pojesti, tiramisu nam ne daje vremena da razmišljamo o sastojcima. A zapravo, trebalo bi. Pun je šećera i zaslađivača koji nisu pametan izbor za našu vitku figuru i blistavu kožu lica.

Ipak, ukoliko se ne konzumiraju sa merom, slatkiši znaju biti naš veliki neprijatelj. To znamo sve mi koje vodimo bitku sa kilogramima. Ljute na sebe, pa na sve te divne poslastice koje nas mame, donosimo čak i ekstremne odluke da slatkiše u potpunosti izbacimo iz ishrane.

Vodimo se parolom – ili ću u potpunosti uživati u njima ili nikako! Hajde da proverimo kako to slatkiši utiču na našu lepotu, pa tako donesemo pravu odluku kako da nastavimo da uživamo u njima, a bez griže savesti i posledica.

Tiramisu, da, ali treba da imaš meru!

Kako je šećer neizostavna namirnica u receptima svih slatkiša, pa tako i isto u tiramisu-ou, jasno je da je njegova štetnost najveća od svih ostalih sastojaka u poslasticama.

Šećer je složeni ugljeni hidrat, a sastoji se od prostih šećera fruktoze i glukoze. Koliko god da doprinosi neodoljivoj slatkoći šećera, fruktoza je veoma nezdrava komponenta šećera.

Istraživanja su pokazala da unos šećera utiče na iste one receptore koji kod narkomana izazivaju zavisnost. Naime, dužim vremenskim korišćenjem šećera, naš organizam ga traži u sve većim količinama.

Ovo se dešava jer se smanjuju receptori za hormon sreće (dopamin) u našem mozgu, pa su nam potrebne sve veće količine da bi osetili užitak konzumiranja.

Dopaminska rezistencija je pojam koji se povezuje sa istim stanjem zavisnosti kroz koje prolaze narkomanski zavisnici.

Uz šećer, važno je spomenuti i sve one veštačke zaslađivače i dodatke koji utiču na poboljšavanje ukusa naših poslastica – dekstroza, saharin, sukraloza, visokofruktozni kukuruzni sirup, itd.

Kako su jednako štetni kao i prosti šećeri, obavezno pročitaj deklaraciju na svakom proizvodu koji kupuješ i probaj da pronađeš alternativu.

Tiramisu i koža

U stručnim krugovima se već dugo vodi polemika oko toga da li su slatkiši i tiramisu zaslužni za nastanak bubuljica na licu. Oni sadrže hiperglikemijske ugljene hidrate i zasićene masti koji mogu biti pretnja našem hormonskom statusu, pa tako i podstaći probleme sa kožom.

Pre nego što saznaš sve o uticaju šećera na tvoj izgled, pročitaj kako je Marina uspela da se reši bubuljica.  Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Otkrila je glavnu stvar koja briše buubljice sa lica.

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Problem sa čokoladom i ostalim slatkišima je u načinu na koji se ove namirnice u našem organizmu razlažu. Ovaj proces se odigrava relativno brzo jer sva hrana visokog glikemijskog indeksa izaziva brže varenje i nagli skok insulina i šećera u krvi.

To izaziva hormonski disbalans, a koža počinje da luči veće količine sebuma koji su pretnja zapušavanju pora. Logičan sled ovog procesa su upale koje dovode do toga da nastaju bubuljice od slatkiša.

Da li to znači da treba da se odreknemo čokolade i tiramisu poslastice? Ne, naravno!

Umerenost je imperativ za sve, pa tako i za tiramisu i za čokoladu. Stručnjaci tvrde da je moguće napraviti kompromisno rešenje sa crnom čokoladom jer je ona manje štetna u odnosu na mlečnu.

Crna čokolada sadrži manje prostih šećera, a mnogo više antioksidansa, naročito ona koja ima 70% ili više kakaa u svom sastavu. Takođe, tu je i C vitamin i gvožđe, pa su blagodeti dodatne. Ipak, sam proces izrade čokolade, neminovno uključuje i prerađen šećer, pa to treba imati u vidu i u slučaju “zdrave” crne čokolade.

Ne znači da će čokolada, bilo ona mlečna ili crna, sigurno izazvati kod svih nas probleme sa kožom. Sve je vrlo individualno i neretko, akne na licu mogu biti povezane sa drugim faktorima.

Naša preporuka je da radije biraš crnu čokoladu i da količinu svedeš na par kockica dnevno. Zasladićeš se, uneti važne antioksidanse i podstaći hormon sreće.

tiramisu

Tiramisu i gojaznost

Nepresušna tema je svakako povezanost slatkiša i viška kilograma. Iako je ranije bio običaj da se samo malo zasladimo posle ručka, danas se slatkiši, a posebno tako omiljen tiramisu konzumiraju u zabrinjavajućim količinama.

Istraživanja navika u ishrani Evropljana i Amerikanaca pokazuju da je količina potrošnje šećera dostigla čak 70 kg po stanovniku, godišnje!

Ugljeni hidrati u slatkišima nemaju nikakvo korisno dejstvo na naš organizam, a njihovim unosom, kompenzujemo unos svih onih vitamina, minerala i vlakana iz voća i povrća, koje nikada nije tako primamljivo kao krem torta ili čokoladni kolač.

A šta se dešava u organizmu kada pojedemo tiramisu ili parče torte?

Svaki od slatkiša u sebi sadrži rafinisane šećere, bogate ugljenim hidratima. Oni su veoma kalorični, sa minimalno korisnim nutritivnim vrednostima. Fruktoza iz šećera direktno utiče na podsticanje apetita, uticajem na hipotalamus, najvažniji deo međumozga gde se nalaze centri za glad, žeđ i telesnu temperaturu.

Hipotalamus je zaslužan za metaboličke procese. Ujedno, stimulišu se i delovi mozga koji utiču na osećaj zadovoljstva i sreće.

Dakle, unosom slatkiša, podstiče se želja za količinama većim od potrebnih jer se iz mozga šalju signali da nam je potrebno još i još slatkiša. Visok nivo šećera u krvi, koji je posledica dugoročnog konzumiranja slatkiša, skladišti se u organizmu u vidu masnih naslaga.

U kombinaciji sa savremenim načinom života u kojem je smanjena fizička aktivnost kod većine ljudi, slatkiši su direktna pretnja za nastanak gojaznosti. Ovom riziku su podjednako izložene i žene i muškarci, a nažalost, i sve više dece.

U direktnoj vezi sa unosom prevelikih količina rafinisanih šećera i gojaznosti je i nastanak dijabetesa. Ova vrlo ozbiljna bolest je posledica neadekvatne funkcije organizma u proizvodnji ili korišćenju hormona insulina. Dijabetes je opasan jer dugoročno utiče na oštećenja bubrega, krvnih sudova, očiju i nervnog sistema.

 

Kvalitetna ishrana bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, kao i unos namirnica koje će dovesti kilažu u optimalne okvire, mora biti prioritet za zdravlje organizma, a onda i lepotu.

Slatkiši i celulit

Da li si i ti u onoj grupi devojaka i žena koje muku muče sa “narandžinom korom”? Nažalost, verovatnoća da jesi je velika. Istraživanja pokazuju da je ovaj problem zastupljen kod svake devojke nakon 20. godine.

Način života većine od nas, doveo je do toga da vezivno tkivo u našem organizmu postepeno slabi. Uz masne naslage koje se nagomilavaju, primećujemo neravnine na koži naših butina, zadnjica i bokova.

Nedovoljna fizička aktivnost, ishrana koja nije obogaćena voćem i povrćem, kao i nedovoljan unos tečnosti, faktori su nastanka celulita na nogama i tvojih glavobolja zbog njega.

A da li su slatkiši i tiramisu baš toliko loš saveznik i u nastanku celulita na zadnjici i tvom telu? Razočaraćemo te činjenicom da su jedan od najvećih!

Šećer u tiramisu doprinosi da se kolagen, jedan od glavnih vezivnih proteina u našem organizmu, uslovno rečeno – “stvrdnjava”. Masne naslage se nagomilavaju zbog naglog porasta insulina u krvi.

Sličan proces se dešava i u našim krvnim sudovima, pa se cirkulacija usporava. Udruženo, proizvode celulit, odnosno neravnine na našoj koži.

Jedan od imperativa u hrani koja topi celulit  podrazumeva smanjenje unosa šećera. Naročito onih prostih. Šećer je prisutan i u voću i povrću koji su veoma važni u održavanju zdravog načina života, pa je unos prostih šećera, u potpunosti bespotreban i suvišan.

Postoje i brojni drugi načini pomoću kojih možemo uticati na smanjenje ili potpuno eliminisanje celulita. Stručnjaci preporučuju da kombinuješ treninge za mršavljenje, čajeve protiv celulita i dijete.

Dokazano je da gel za celulit pruža najbolje i najbrže rezultate, a pre svega trajne. Upamti to.

Slatkiši i strije

Najmanje što ti je potrebno je da tvoj omiljeni model kupaćeg kostima ode u prošlost zbog strija. Ovi ožiljci vezivnog tkiva, su najčešće posledica naglog povećanja kilaže i rastezanja kože gde se vezivni proteini (kolagen i elastin) stanjuju i kidaju.

Nastanak strija se dešava u fazama, pa variraju od  ružičaste-crvenih strija do bele boje, a sve u zavisnosti od vremena nastanka strija. Bele strije su poslednja faza strija i najčešće se ne mogu ukloniti, možda jedva ublažiti.

U slučaju unosa slatkiša i gojenja, rizikuješ naglo rastezanje kože koja se prilagođava tvojoj novoj telesnoj težini. U zavisnosti od tvog kvaliteta kože, genetike i životnih navika, ovaj proces može proći bez posledica po tvoju kožu. Ili naprotiv, može izazvati neželjene “pruge” na površini tvojih butina, zadnjice i bokova.

tiramisu

Šta se desi u organizmu ako prestaneš sa unosom slatkiša?

Svako ko je doneo mudru odluku da izbaci rafinisane šećere iz svoje ishrane, imao je karakteristične reakcije u organizmu.

Kako smo se već uverili da rafinisani šećeri utiču na naš organizam kao droga, izazivajući zavisnost, “skidanje” slatkiša izgleda kao i kod svakog zavisnika – vrlo neprijatno i zahteva vreme.

Kada bi naglo prekinula unos rafinisanih šećera, sigurno bi i u narednih mesec dana osetila pojačanu potrebu za slatkim. Ovaj osećaj bi mogla da prati i nervoza, hladan znoj, a nekima se tresu ruke. Ipak, nije sve do te mere dramatično, jer ovi simptomi slabe vremenom.

Nakon perioda odvikavanja, organizam se navikava na smanjen unos, nekada neophodnih šećera, i počinje da funkcioniše mnogo bolje. Metabolizam će se poboljšati, što će se odraziti na lepši izgled kože, eliminaciju viška kilograma, a ti ćeš imati više energije za svakodnevne aktivnosti.

Nismo zagovornici potpunog odricanja od slatkiša i verujemo da je potrebno biti umeren.

U tom slučaju, važno je naći najbolji način uživanja u slatkišima, a da ne bude pretnja našem zdravlju i lepoti.

Predlog bi bio da pojedeš neku voćku, kad god osetiš potrebu za slatkišima. Ako te neka ukusna čokolada mami, odlučno uzmi samo dve-tri kockice i tu se zaustavi kada je dnevni unos čokolade u pitanju.

Kao što smo rekli, radije biraj crnu umesto mlečne čokolade. Prilikom pravljenja kolača, tiramisu-oa ili torti, odluči se za one recepte koje u sebi sadrže sveže ili suvo voće, pa tako manje količine šečera koje treba staviti u fil. Isto važi i za odabir slatkiša u poslastičarnicama. Biraj one sa voćem, umesto onih sa kremom.

Test