Naslovna » Vežbe za mršavljenje će zategnuti tvoj stomak, noge i zadnjicu!
Vežbanje

Vežbe za mršavljenje će zategnuti tvoj stomak, noge i zadnjicu!

vežbe za mršavljenje

Vežbe za mršavljenje te vode do savršenog tela. Ali, kako? Koje su to vežbe? Znam da te sve zanima, zato brzo otkrij one najbolje vežbe za mršavljenje.

Uz pomoć vežbi za mršavljenje, uspećeš, ali samo ako redovno vežbaš, da svoje telo dovedeš u savršenu formu. Donosimo ti one koje možeš raditi kod kuće, u teretani, kad god imaš slobodnog vremena. 

Tokom zimskih dana, slava i rođendana, lako postanemo lenje, pa se sve to odrazi na naše telo.

Kako bi ostala u što boljoj formi i ispravila grešku iz zimskih dana, možeš početi sa vežbama koje će za vrlo brz vremenski period pokazati dobre rezultate i bićeš i više nego zadovoljna.

Najbolje od svega je i to što možeš vežbati kod kuće, kad god za to imaš slobodnog vremena.

Pa hajde da ne držim više u neizvesnosti. Slede najbolje vežbe za mršavljenje.

Vežbe za mršavljenje kod kuće

Iako je pronalaženje vremena za vežbanje ponekad misaona imenica, ukoliko si mama, ili radiš, ili, jednostavno, ne stižeš, ipak pokušaj da vežbanje uklopiš u svoju svakodnevnu rutinu. 

Ove vežbe za mršavljenje možeš raditi bilo gde i bilo kada, kad god ugrabiš dobru priliku za to.

Sve što za početak treba da znaš, jeste da ti je potrebno dva do tri dana kako bi se navikla na ove vežbe za mršavljenje, ukoliko ih do sada nisi radila.

Važno je da znaš da pre nego što počneš sa vežbanjem, potrebno je da se dobro zagreješ. 

Najpre počni sa zagrevanjem tri do pet minuta, kako bi svoje telo navikla i pripremila za vežbanje. Ako pre ovoga nisi vežbala, tvom telu je potreban lagan tempo. Stoga, ne žuri, već polako počni sa zagrevanjem i pripremom za vežbanje.

Treba napomenuti da nema potrebe da žuriš kako bi što pre odradila vežbu, već je potrebno da uhvatiš ritam, spor i bez žurbe. Takođe, vodi računa o disanju, jer je veoma važno pri vežbanju.

Kada završiš, napravi kratku pauzu, 30 do 60 sekundi, a onda ponovi celu seriju vežbi. Pređi ovu rutinu dva ili tri puta, za početak biće sasvim dovoljno. 

Vežbe za mršavljenje nogu i stomaka

Podeliću sa tobom vežbe za stomak i noge, pa i zadnjicu za koje su mnoge devojke rekle da su najbolje vežbe za mršavljenje. Osim toga, i sama znaš koliko je površinski celulit uporan i da se može naći svuda po telu; vidljiv je celulit na zadnjici, na stomaku, a da ne pričam o celulitu na nogama.

Ali da bi izbegla sav taj celulit, pročitaj obavezno šta nam je otkrila Tanja.

Ona je tražila brzo rešenje za celulit! I našla je! 

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Vežba 1.

Trening za mršavljenje možeš da započneš sklekom u pozi arabeska. Okreni se ka podu, šake postavi ispod grudi a celo telo drži u pravoj liniji.

Prvo uradi jedan sklek na dole, pri čemu vodi računa o disanju. Kada se spuštaš dole, potrebno je jako udahnuti, a kada telo podižeš gore, jako izdahnuti.

Pri tome, naizmenično podiži nogu uvis iza sebe. Za početak neka broj ponavljanja bude 10.

Vežba 2.

Oslonac je na šakama i na prstima stopala, naizmenično jednu pa drugu nogu uvlači ka unutra, odnosno približavaj ka grudima, a potom, uz vraćanje nazad, podiži nogu blago na gore uvis.

Ovom vežbom za zadnjicu kontrakuješ mišić zadnjice, te uz više ponavljanja ima bolji efekat. Takođe, ne moraš da žuriš. Važno je da uhvatiš ritam, i polako, uz pravilno disanje, ponavljaj 10 do 15 puta.

Vežba 3.

Postavi ispod sebe prostirku. Okreni se na leđa, ruke su položene pored tela. Noge podigni uvis, ukrsti ih i potom ih polako istovremeno spuštaj dole. Radi ovu vežbu lagano, noge ukrštajući “u makazice” i pri tome, vodi računa da noge budu uvis dovoljno dugo, kako bi vežba imala efekta. 

Osim kilograma, ova vežba savršeno skida i celulit na butinama.

Vežba 4.

Sledeća vežba odlična je za aktiviranje nogu. Lezi na leđa, ruke položi pored tela, a noge treba da pomeraš ka napred, kao kada voziš bicikl. Ovu vežbu potrebno je raditi što sporije, kako bi se aktivirali mišići nogu. Pri tom, pazi da gornji deo tela ostane u prvobitnom položaju.

Nikako ga ne podiži, već, ravnomerno i lagano, vodi računa o pokretima nogu.

joga vežbe za mršavljenje

Vežba 5.

Čuvena vežba za trbušnjake koja je odlična i vrlo efikasna, može da zategne tvoj stomak i skine salo sa stomaka. A da ne pričam kako će se celulit sa stomaka jednostavno istopiti.

Napravi formu rukama iznad glave, kao kada balerine podižu svoje ruke.

Zatim, naizmenično, jednu nogu opruži u kolenu, dok druga ostaje tu gde jeste. Podiži gornji deo tela zajedno sa rukama koje su podignute uvis.

Kada nogu opružiš, neka tvoji prsti budu u nastavku stopala. Nožne prste ne treba da savijaš ka unutra, već treba da ih ispružiš, kao kada balerine stoje na prstima. Neka prsti budu upereni ka napred, što više.

Ponavljaj seriju do 10 puta.

Vežba 6.

Sedi na prostirku za vežbanje. Ispruži noge i podiži gornji deo tela. Levom rukom dodirni vrh prstiju desne noge, a desnom rukom vrhove prstiju leve noge. Ovom vežbom postižeš zategnutost stomaka, ali i nogu i zadnjice.

Potrudi se da balansiraš disanje i da se ne umaraš previše. Pravilno disanje osnov je svake pravilno urađene vežbe za mršavljenje.

Vežba 7.

Osloni se na podlaktice. Gornji deo tela je blago odvojen od poda, a noge su podignute uvis. Pri ovome, stopala su okrenuta jedno ka drugom, a kolena su razmaknuta u stranu. Naizmenično, jednom pa drugom nogom, spuštaj na dole, kako bi dotakla pod. 

Vidiš i sama koliko su ovo lagane, ali i već poznate vežbe za mršavljenje.

Pokušaj da uvek nađeš bar malo vremena za sebe. Odmaraj se, spavaj, ispruži umorne noge bar na pola sata… Ipak, ako želiš da svoje telo dovedeš u savršenu formu, ove vežbe za mršavljenje će ti dobro doći, te se potrudi da dnevno makar jednom u toku dana, za njih nađeš vremena.

Iako na prvi pogled sve to možda izgleda teško i nezamislivo, varaš se. 

Videćeš da kada jednom uhvatiš ritam vežbanja, svakodnevno razgibavanje će prijati tvom telu, a i osetićeš samopouzdanje kada rezultati budu vidljivi.

Nemoj odustajati, jer misliš da je ovo za tebe preteško ili da jednostavno nemaš vremena. Ukoliko ti prethodne vežbe ne idu od ruke, tu je joga, koja ti zaista može pomoći da smršaš.

Nije tako teško kao što izgleda, pa se pripremi za vežbanje koje godi i duhu i telu, a rezultati neće izostati.

Hajde da vidimo i koje su to vežbe joge za mršavljenje dobre.

Vežbe joge za mršavljenje

Vežbe joge su najefikasnije kada je reč o brizi o telu i duhu. Ovo su neke od njih koje će ti pomoći da zategneš stomak, noge i zadnjicu.

Osim zatezanja tela, ove vežbe za mršavljenje će rešiti i druge tvoje probleme, ukoliko ih imaš, na primer zatvor, nadimanje, a sve to u paketu sa jačanjem i zatezanjem stomaka. 

  1. vežba poza kobre:ovom vežbom možeš smanjiti salo oko stomaka. Poza kobre deluje na jačanje mišića stomaka, kao i na opuštanje donjeg dela leđa. Lezi na pod, licem okrenutim na dole. Raširi ruke u visini ramena. Noge ispruži unazad, i dok gornjim delom stopala dodiruješ pod, polako udahni i podiži gornji deo tela. Ostani u ovom položaju oko 30 sekundi. Zatim, opusti se i lagano se vrati u ležeći položaj, a onda izdahni.
  2. vežba poza čamac: vežba koja odlično deluje na prednje i bočne mišiće stomaka jeste poza čamca. Lezi na pod, a lice okreni ka plafonu. Neka tvoje ruke budu pored tela. Opusti ramena, a noge drži uspravno. Polako podiži i ruke i noge sa poda. Potrebno je da dosegneš ugao od 45 stepeni, dok telo de dobije oblik slova V. Zadrži se u tom položaju 60 sekundi.
  3. vežba poza kamile: Ukoliko imaš bilo koji problem sa leđima, ova vežba nije za tebe. Klekni pod širinom kukova u kolenima, dok su butine na podu. Ruke nasloni na gornji deo zadnjice, prstima okrenutim ka dole dok leđa lagano savijaš prema unutra. Zavali se lagano unazad i prstima dodirni, pa drži pete. Ispravi kičmu, ali nemoj naprezati vrat. Ostani u ovom položaju 60 sekundi. I još nešto: pre početka bilo kojih vežbi, a posebno joge, konsultuj se sa svojim lekarom. On će najbolje znati šta godi tvom telu a šta ne.

Kineske vežbe za mršavljenje

  • Tai či – tradicionalne kineske vežbe treba raditi uz prisustvo stručnog lica koje će ti pomoći, jer ćeš tako izbeći brojne greške i povrede, a ovom veštinom ćeš ovladati veoma brzo.

Sve što treba da uradiš jeste da noge saviješ u kolenima, ali drži leđa što je moguće ravnije. Zatim, pokušaj ravnomerno da raspodeliš težinu na obe noge. Imaj u vidu da premeštanje na jednu stranu nije dozvoljeno.

Popravi pozu i udiši, dok su ti ruke podignite ispred tebe otprilike do ramena. Onda počni da se savijaš i rasklapaš ruke tako da se dlanovi podignu do nivoa čela i da se vrate na početnu tačku.

  • Zauzmi istu početnu poziciju, prstima na desnoj nozi, čvrsto se nasloni na površinu i povuci petu sa strane levog stopala, dodirujući zglob. Istegni ruke prema napred, lagano ih savij u laktovima kao da pokušavaš da držiš ili zagrliš krug.
  • Početna pozicija je klasična. Kada udišeš, moraš se saviti i polako ispraviti. U isto vreme, savijaj levu ruku tako da tvoj dlan može da dosegne tvoju glavu, nivo čela i desnu ruku – ogledalo na suprotnoj strani. Izdisati, a zatim sa izvesnom oštrinom napraviti izbacivanje levom rukom (ruka je savijena, dlan napred).

najbolje vežbe za mršavljenje

Vežbe za mršavljenje u teretani

Ove vežbe za mršavljenje koje smo do sada spomenuli možeš upotpuniti i vežbanjem u teretani; na spravama koje će ti pomoći da svoje telo dovedeš do savršenstva.

Izdvoj vreme za sebe, jer, na kraju krajeva, potrebno je samo da imaš volju. 

Vežba 1.

Možeš početi od trake za trčanje, ali nemoj odmah početi sa trčanjem. Pre toga, bolje je da pešačiš, kako bi se zagrejala i telo navikla na traku. Zatim, lagano, počni sa trčanjem.

Ukoliko si početnik, možda će ti biti potreban test za praćenje tvog napretka.

Brzinu možeš da povećaš tek ako se ne zamaraš previše i ako pravilno i normalno dišeš. Veoma često trening u teretani započne sa par kilometara na ovoj spravi kako bi se telo zagrejalo i pripremilo za dalje vežbanje. A ako nemaš vremena za treninge u teretani, ukoliko si u mogućnosti, možeš je kupiti i koristiti kod kuće. 

Vežba 2.

Jedna od interesantnih sprava jeste i takozvana Gladijator sprava, koja ima višenamensku svrhu ukoliko je pravilno koristiš. To znači, da u zavisnosti od dela tela kojem želiš da se posvetiš, tako i koristiš ovo moćno pomagalo u vežbanju. Ona može da sadrži i benč klupu, ali i sprave za najvažnije delove tela.

Pomoći će ti da skineš kilograme i zategneš zadnjicu, a  uz iskusnog instruktora u teretani možeš uvek zatražiti savet. Tu su i trbušni pregib, podizanje karlice na klupi jednom nogom, trbušni pregib sklopka…

Sve ćeš to savladati kada odeš na trening.

Vežba 3.

Sprava za trbušnjake najbolja je ukoliko želiš da svoj stomak dovedeš do savršenstva. Ova sprava može da bude ili ravna ili iskošena, u zavisnosti od toga koju vežbu radiš. 

Vežba 4.

Benč klupa je još jedna od sprava kojoj bi trebalo da posvetiš posebnu pažnju. Možeš da radiš vežbe na njoj i sa tegovima, ili bez pomagala i tako rešiš problem trbušnjaka ali i leđa. Postavi noge između držača na vrhu klupe i lezi na leđa tako da je glava blizu dna klupe.

Odavde, na izdah, uključi jezgro da bi podigla grudi prema kolenima. Počni sa uglom od 30 do 45 stepeni dok ne budeš mogla da ga podigneš za još jedan nivo.

Nemoj praviti nagib izazovnijim, sve dok prvo sa sigurnošću ne osvojiš niži nagib.

Vežba 5.

Bicikl je sprava kojom zatežeš i vežbaš mišiće nogu, ali i celog tela. Na njemu možeš da uradiš kompletan trening i ostaneš u dobroj formi. Vožnja stacionarnim biciklom treba da bude uključena kao deo celokupnog programa vežbi za mršavljenje.

Možeš da odradiš 10 do 15 minuta na sobnom biciklu, a zatim da pređeš na eliptični uređaj, koji će raditi nadlaktice, kao i noge. Mnogi bicikli za vežbanje imaju podešavanja koja ti omogućavaju da povećaš otpor, što će nadoknaditi razliku u kalorijama izgubljenu ako ne voziš bicikl na otvorenom.

Američki savet za vežbanje preporučuje uzimanje nekog oblika kardio vežbi, kao što je vožnja stacionarnim biciklom, tri do pet dana u nedelji, po 30 minuta, radi održavanja zdravlja i forme.

Zaključak!

Ukoliko imaš problem sa viškom kilograma, ne moraš forsirati sebe i naporno vežbati bez prestanka. Ne, ove vežbe i jesu namenjene onima koji žele da zategnu nepravilnosti i osmišljene su tako da se rade polako, bez žurbe, jer samo tako imaju efekta.

Ukoliko uz sve to imaš i celulit po celom telu, možeš ga se rešiti unosom vode, pilingom za celulit i obaveznim gelom za celulit koji ima blagotvorno dejstvo. Važno je samo da ne očajavaš, jer i za ovaj ženski problemčić postoji rešenje. 

Kada je reč o celulitu, sa kojim svaka žena muči muku, možeš ga se rešiti uz pomoć vežbi za celulit, a neke smo već i spomenuli.

I još nešto: Mršavljenje je proces koji traje. Kilogrami neće nestati tokom noći, baš kao što nisu ni nastali preko noći. Zbog toga je važno da daš sve od sebe, da istraješ u vežbanju i na kraju, da voliš sebe, jer ćeš samo tako uspeti da se potpuno posvetiš svom telu, a ove vežbe za mršavljenje će ti u tome pomoći. 

Avatar

Ivana Vulikić

Profesor srpskog jezika i književnosti. Volim da pišem i čitam dobre knjige. Pisanjem se bavim od malih nogu, a posebno me interesuju teme o zdravlju i lepoti.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test