Naslovna » Kako da rešiš strije po leđima?
strije po leđima
Telo

Kako da rešiš strije po leđima?

Zbog čega nastaju baš strije po leđima i od čega zavisi njihov izgled. Ipak, najvažniji odgovori su na pitanje kako ih se rešiti. Prati pažljivo i saznaj sve.

U kom životnom dobu se najčešće javljaju strije i kakvog su izgleda strije po leđima teme su kojima ćemo se ovde baviti.

Ono što treba da znaš jeste da strije mogu izbledeti, umanjiti se, ali ne mogu zauvek nestati. Međutim, one strije koje su se tek pojavile i crvene su boje, mogu se izgubiti.

Ono što ohrabruje i što je dobra vest, jeste da možeš sprečiti njihovu dalju pojavu gde god da ih imaš. Što se tiče strija po leđima, one se javljaju iz istih razloga kao i strije na drugim delovima tela, samo što nam je neobično da i tu mogu da se pojave.

A mogu, još kako!

Nevena se jako dugo mučila sa strijama u trudnoći. Sa nama je podelila svoje iskustvo kako bi pomogla drugim ženama. Dugo je tražila rešenje, a onda se čudo pojavilo! Da, za nju je to bilo istinsko čudo! 

Kako je Nevena uspela trajno da se reši strija, saznaj na ovom linku ;https://onaportal.com/moja-tajna-za-meku-i-elasticnu-kozu-bez-strija-tokom-trudnoce/

 U nastavku, donosimo ti neka rešenja koja ti mogu pomoći da umanjiš strije po leđima, pa hajdemo zajedno da utvrdimo koje je rešenje najbolje! 

 

Zašto baš strije po leđima?

Pitaš se otkud strije po leđima? Kao i na drugim delovima tela na kojima se strije mogu javiti i po leđima se javljaju kada se koža previše rastegne. To može biti zbog brzog dobijanja na težini.

Takođe, strije se javljaju i u trudnoći, kada se koža brzo širi, rasteže. 

Rastezanje kože uzrokuje kidanje elastičnih vlakana u dermisu i stvaranje pruga ili strija koje su drugačije boje (mogu biti ljubičaste, sivkaste, crvene ili, kada izblede, beličaste, ali jasno vidljive na koži) od tvoje kože. 

Takođe, strije po leđima posebno su uočljive u pubertetu, kada telo naglo raste i koža se rasteže, a kada telo brzo raste, ponekad se dešava da ono ne proizvodi dovoljnu količinu kolagena koja je zaslužna za održavanje elastičnosti kože.

Kolagen je takođe odgovoran, jer koži daje elastičnost i daje joj sjaj.

Osim trudnoće, naglog rasta i puberteta, za strije po leđima mogu biti “zaslužni” i sledeći uzroci:

  • dizanje tegova i pojava mišića
  • preterana upotreba kortikosteroidnih lekova

Javljaju se često na stomaku, kao i strije na grudima, na primer. Strije po leđima nakon izvesnog vremena blede, ali ne nestaju. U ranim fazama mogu imati crvenu ili ljubičastu nijansu. Zatim, kako vreme prolazi, strije “stare” i postaju beličaste boje, bele strije.

A može se desiti i da imaš previše kortizona, hormona koji proizvode nadbubrežne žlezde. Previše ovog hormona može dovesti do gubitka elastičnosti kože i veće vidljivosti strija po leđima.

Još jedan od mogućih razloga za pojavu strija na leđima jeste i teorija da kada se koža rasteže, onda to utiče na pigment kože ili melanin. Moguće je da se dermalni kolagen ošteti tokom istezanja i tada dolazi do proširenja krvnih sudova i formiranja crvenih strija.

Ova teorija takođe kaže da remodeliranje kolagena i upala rezultiraju gubitkom ćelija melanocita, koje proizvode pigment ili pigment postaje zatamnjen zbog stanjivanja i istezanja kože.

Kako izgledaju strije po leđima?

Strije po leđima često se javljaju horizontalno, u donjem delu leđa. Međutim, to nije pravilo, pa se mogu javiti i u gornjem delu leđa. Mogu se, takođe, protezati i više u grupi kao prugaste linije i javiti strije na zadnjici.

Strije po leđima obično su dugačke, duže nego strije na butinama.

U gornjem ili u donjem delu leđa, prugaste strije naravno da nisu štetne po tvoje zdravlje, ali estetski izgledaju veoma ružno.

Bilo kako bilo, strije na leđima možeš umanjiti na razne načine, a ja ti donosim neka rešenja koja su najbolja.

kako rešiti strije po leđima

Mogu li se ublažiti strije po leđima?

Možda ti strije po leđima izgledaju zastrašujuće, ali ne treba da očajavaš, jer ih možeš ublažiti. 

Strije na leđima ne mogu nestati zauvek, ali se mogu ublažiti. U nekim slučajevima, strije po leđima izbledeće i same. Laseri koji obećavaju uklanjanje belih strija postoje, ali efekti su neznatni.

Kako, kada, na koji način se rešiti strija po leđima, čitaj u nastavku koji sledi.

Krema za strije

Kako bi se rešila strija po leđima, sve što ti treba jeste prirodna krema za strije, što znači da ta krema ne sme sadržati parabene niti hemikalije, već samo prirodne sastojke koji će blagotvorno delovati na tvoju kožu. 

Ona krema koja će joj dati neophodnu hidrataciju, elastičnost i koja ima moć da zaceli oštećenu kožu.

Tajna se krije u njenim prirodnim sastojcima koji imaju ovu moć, a takve kreme za strije su vrhunac prirodne kozmetike.

Koji su to sastojci?

To su različiti biljni ekstrakti, kao i biljna ulja koja su pravo čudo za tvoju kožu. Osim kupovne prirodne kreme za strije, možeš i sama da napraviš svoju kremu za strije u kućnim uslovima. 

Evo potrebnih sastojaka i kako da je napraviš:

Pomešaj po 2 kašike ši putera, kakao putera i kokosovog ulja. Dobro promešaj i dodaj ulje vitamina E, pa opet promešaj. Zatim, stavi smesu u šerpicu sa debelim dnom i na laganoj vatri mešaj sve dok se ne istopi.

Kada se smesa istopi, potrebno je da je umutiš mutilicom kako bi dobila kremastu i penastu strukturu. Skloni sa vatre i dodaj kapi ulja lavande i muti dok se dobro ne izmeša. I, krema je gotova!

Potrebno je da je čuvaš u hermetički zatvorenoj posudi, na primer u teglici i da je redovno koristiš. Strije po leđima možeš tretirati ujutru i uveče za bolje rezultate, a potrebno je da ti koža bude čista. Znači, posle tuširanja, kada se pore otvore, nanesi kremu na leđa i dobro utrljaj. Tvojoj koži je potrebna vlažnost, a ova kremica je odlična za to. 

A, uz svakodnevnu upotrebu, za vrlo kratko vreme, strije će izbledeti i biti manje vidljive.

Piling može pomoći

Da bi strije po leđima izbledele brže i da bi se umanjile, potreban ti je i piling. Bilo da se odlučiš za kupovni piling ili ga sama praviš, piling ti pomaže da ukloniš mrtve ćelije kože i ubrzava regeneneraciju kože.

Zašto ne bi probala na primer piling od kafe?

Piling od kafe može poboljšati cirkulaciju kože, a koža postaje glatka, mekana i blistava.

Osim što će poboljšati zdravlje tvoje kože, piling može doprineti da tvoje strije po leđima izblede. Zato, dva do tri puta nedeljno koristi piling, a najbolje je, pošto će ti trebati pomoć, da zamoliš nekoga (sestru, drugaricu, dečka) da ti utrlja piling na leđima bar nekoliko minuta, lagano masirajući područje sa strijama.

Nakon pilinga, potrebno je kožu oprati i naneti kremu za strije.

Aloe vera za strije po leđima

Aloe vera za strije će ti pružiti izvanredne rezultate kada su strije u pitanju, ne samo one koje imaš po leđima, već i na drugim mestima, a posebno je moćna kada su crvene strije u pitanju. 

Istraživanja iz 2018. sugerišu da aloe vera pomaže koži da se zaleči od opekotina i rana. Pošto su strije vrsta ožiljaka od oštećene kože, aloje vera služi da obnavlja kožu, ali i kod strija koje blede.

Iako postoji malo kliničkih dokaza za aloe veru kao lek za strije, čistu aloe veru vredi probati jer može omekšati i izlečiti kožu.

Aloe vera je bogata enzimima koji blagotvorno deluju na kožu, posebno kada se radi o ožiljcima koji su nastali rastezanjem kože, odnosno strijama. E sad, mogućnosti aloe vere za upotrebu su beskrajne. Možeš koristiti kremu od aloe vere, možeš da napraviš masku sa aloe verom, a žele iz unutrašnjosti listova biljke aloe vere.

Kurkuma 

Kurkuma sadrži sastojak kurkumin koji je veoma važan i dragocen u borbi protiv strija po leđima. On je antioksidans, pa ti može pomoći da se tvoje telo odbrani od slobodnih radikala, koji mogu prouzrokovati oštećenje naših ćelija. 

Kurkumu za strije možeš kombinovati u različitim receptima za lečenje strija, ali najbolja varijanta jeste da je pomešaš sa vodom i naneseš na strije po leđima svako jutro i veče. Nakon toga, potrebno je da ispereš vodom i namažeš kremu za strije. Važno je da budeš uporna, jer zaista ti može pomoći da strije po leđima izblede.

Puževa sluz za strije

Moćna puževa sluz za strije po leđima može biti efikasna i još jedan od predloga za njihovo nestajanje. Ipak, na tržištu postoje kreme koje ne sadrže dovoljno puževe sluzi, pa je potrebno da dobro osmotriš pakovanje kreme sa puževom sluzi koju kupuješ. 

Ili, još bolje, neke žene koje su probale kremu za strije i gel za celulit, jer su imale problem sa celulitom i strijama zbog povećane telesne težine, tvrde da im je to pomoglo.

Potpuno od prirodnih sastojaka, ova kombinacija može biti dobitna u borbi protiv strija po leđima.

Hijaluronska kiselina

Neka istraživanja iz 2017. sugerišu da hijaluronska kiselina pomaže kod strija po leđima, jer utiče na elastičnost kože. Osim toga, proizvodi koji je sadrže, doprinose vlažnosti tvoje kože, njenom jačanje, ali služi i protiv starenja kože. 

Možeš koristiti kreme koje je sadrže, ili ampule i filere, i saznaćeš koliko je hijaluronska kiselina moćna protiv strija po leđima! 

Laserska terapija

U zavisnosti od vrste lasera ​​koji se koristi, tretman bi mogao da poveća proizvodnju kolagena i pomogne da strije izblede, odnosno, da se stapaju sa okolnom kožom, sugeriše istraživanje iz 2017. godine. Neki laserski tretmani zahtevaju više sesija pre nego što prvi rezultati budu vidljivi. 

Laserska terapija se takođe koristi za smanjenje teksture kože i crvenila uzrokovanih ožiljcima i rozaceom. Stoga ima smisla da laserska terapija potencijalno može poboljšati izgled strija.

Ipak, ukoliko ti iz bilo kog razloga laserski tretman ne odgovara, uvek je bolje da se okreneš prirodnoj kozmetici.

bele strije po leđima

Kako još možeš doskočiti strijama po leđima?

Iako možda misliš da se strije po leđima ne vide jer su sakrivene odećom, ipak, moraš nešto preduzeti! Ne samo zbog estetskog dela, već i zbog toga što, ukoliko im ne posvetiš malo pažnje, biće ih još više! A to svakako ne želiš!

Šta možeš učiniti kada se pojave strije po leđima?

Možeš da koži pružiš neophodnu vlažnost, a šta ćeš bolje nego da koristiš neko od lekovitih ulja koja će nahraniti tvoju kožu? 

Da li znaš koja su to ulja najbolja za strije i da ih možeš koristiti i za celulit? Tu su arganovo ulje, ulje šipka za strije, maslinovo, bademomo… Zaista, mogućnosti je bezbroj, a najbolje od svega jeste što ti mogu zaista pomoći.

Tu je i moćni kantarion za strije koji daje dobre rezultate. 

Takođe, možeš da probaš i melem za strije, i ako budeš zaista uporna, strije po leđima mogu postati samo bleda prošlost! Neke žene su probale i sok od krompira za strije, i zadovoljne su postignutim rezultatima.

Možda ćeš probati i vazelin za strije ili tetovažu strija… Sve je na tebi i od tebe zavisi za koji ćeš se predlog odlučiti, važno je da ne odustaješ od borbe protiv strija po leđima. 

Zaključak!

Strije po leđima ne možeš sprečiti, ali zdrava ishrana, dobar gel za strije i redovno vežbanje mogu takođe biti od pomoći. Ako želiš da smršaš, imaj u vidu da nagli gubitak kilograma neće učiniti da strije po leđima nestanu ako su se već pojavile. 

I još nešto, strije po leđima treba tretirati, pa čim se pojave nove, nega je prva stvar kojoj treba da se posvetiš. Ipak, najbolji tretman za strije po leđima jeste prevencija. Pokušaj da ne dozvoliš da se one pojave.

Vodi računa o ishrani i naglom dodavanju kilograma. A, za vreme trudnoće, moraš da neguješ kožu koja se rasteže i dovodi do pojave strija. 

I još jedan mali savet: prati svoje telo jer ono ti šalje poruku! Vodi računa da piješ dosta vode kako bi zadržala hidrataciju, jedi dosta voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima i neguj kožu.

Strije po leđima nisu nešto što će trajati zauvek, ali se moraš boriti protiv njih! A uz ove trikove i savete, lako ćeš ih oterati iz svog života!

Avatar

Ivana Vulikić

Profesor srpskog jezika i književnosti. Volim da pišem i čitam dobre knjige. Pisanjem se bavim od malih nogu, a posebno me interesuju teme o zdravlju i lepoti.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test