Naslovna » Šta kada bole unutrašnje vene na nogama?
Telo

Šta kada bole unutrašnje vene na nogama?

unutrašnje vene

Kada te savlada bol u nogama, neobična težina ili osećaj peckanja, vrlo je moguće da su u pitanju unutrašnje vene na nogama.

Hajde da “pričamo” o uzrocima oboljenja vena koja nisu nimalo naivna stvar. 

Da li ti se do sada desilo da osetiš grčeve ili “gorenje” u nogama, i odmah kriviš preduge šetanje po gradu ili stajanje i čekanje u redovima?

Vrlo moguće da ovo mogu biti uzroci neprijatnog bola i težine, ali je isto tako moguće da su u pitanju unutrašnje vene na nogama. 

Predugo sedenje ili stajanje su najveći neprijatelji za naše vene i povećavaju mogućnost pojave upale, pa čak i težih dijagnoza. Naravno, ovo nisu jedini faktori. Svakako, pokazalo se da stil života u velikoj meri doprinosi zdravlju naših vena. 

Danas, svaka druga osoba srednje dobi pati od nekih problema sa venama. Najčešće su to proširene vene, ali problem može da postane složeniji, pa tako dovede do upale vena ili formiranja krvnog ugruška u venama.

Ono što dodatno komplikuje celu situaciju su simptomi, koji kod unutrašnjih vena nisu uvek vidljivi i prepoznatljivi. 

Ali hajdemo redom! Danas ćemo “pričati” o simptomima, uzrocima i tome kako možeš da pomogneš bolnim unutrašnjim venama na nogama.

unutrašnje proširene vene

Unutrašnje vene na nogama simptomi

Osnovna uloga vena (unutrašnjih i spoljašnjih) je da, nakon što srce putem arterija snabdeva krvlju ceo organizam, vene vrše proces u obrnutom smeru. Dakle, vraćaju krv u srce.

Ukoliko postoji neki problem u procesu cirkulacije krvi, naročito u donjim ekstremitetima, tada pričamo o problemima sa unutrašnjim venama na nogama.

Tipični simptomi povezani sa unutrašnjim venama na nogama, koje si možda i sama iskusila, svakako su bol u nogama, osećaj otežalih nogu, oticanje, pa čak i crvenilo vidljivo spolja. 

Svi ovi simptomi su neugodni i znaju predstavljati potencijalni zdravstveni problem. Moguće je da si u svojoj okolini čula da neko pati od proširenih vena.

Upravo je Milena jedna od njih. Dugo je imala problem sa proširenim venama i bolovima, od kojih često nije mogla na poslu da radi.

Tražila je bilo šta, samo da bol prođe, a da se vene nekako izbrišu sa nogu. Uspela je, ali kako kaže trebalo joj je mnogo vremena.

Milena je uspela na potpuno prirodan način da se reši svih simptoma i vena na nogama, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/

Obično je stanje proširenih vena naslednog karaktera.

Te osobe, sa godinama primećuju da im se problem povećava, jer krvni sudovi, takođe stare i nisu više “elastični” kao pre, ali ni funkcionalni. 

Iako kod proširenih vena može delovati da je u pitanju bol koji se samo povremeno javlja, naročito pri opterećenju, problem se može iskomplikovati, ukoliko dođe do upale vena – flebitis(a).

U ovom stanju, simptomi su izraženiji – bol jači, kao i osećaj peckanja, a koža na nogama postaje crvena. Nemoj se iznenaditi, ukoliko ovo stanje prati i povišena telesna temperatura.  

A gde se krije uzrok nastanka ovih tegoba i potencijalnog oboljenja? 

 • Stručnjaci tvrde da je genetika u najvećoj meri zaslužna za ova oboljenja. Osim nje, svojim svakodnevnim ponašanjem možemo doprineti pogoršanju postojećih genetskih predispozicija. 
 • Ovo znači da su u potencijalnoj opasnosti svi oni koji predugo sede ili stoje u toku dana. 
 • Svaki kvrni sud na nogama, koji je skoro povređen, može biti potencijalno žarište upale. 
 • Isto važi i za skorašnje operativne zahvate koji nisu na adekvatan način ispraćeni medikamentima protiv zgrušavanja krvi.
 • U veoma važan faktor nastanka problema sa unutrašnjim venema, spominje se i gojaznost. Pod uticajem prekomerne telesne težine, i naši krvni sudovi “pate”, pa tako mogu postati skloni oboljenjima. 
 • Moguće je da si na svom primeru ili primeru prijateljica koje su bile trudne, iskusila muke sa proširenim venama nakon porođaja. Ova pojava nije uopšte retka.

Interesantno je da, žene koje imaju genetske predispozicije za oboljenja vena, imaju iskustva sa naglim pogoršanjem stanja tek posle druge trudnoće.

Šta se to dešava u telu žene u toku trudnoće? 

Radi se o prirodnom pritisku na krvne sudove majke, koji nastaje prisustvom bebe u stomaku majke. Na ovaj način, vene trpe i oštećuju se.

Ne treba da čudi da je ovo još jedan od razloga zašto lekari preporučuju fizičku aktivnost tokom trudnoće. Jačanjem mišića nogu, jača se i potpora našim krvnim sudovima, tj. venama.

Ukoliko je došlo do flebitisa, i on se ne sanira na vreme ili zanemare simptomi, može doći do vrlo ozbiljnog stanja, a to je tromboza vena ili tromboflebitis. A šta to znači? 

Venska tromboza je uzrokovana krvnim ugruškom koji svakog momenta preti da stigne do pluća i zapuši krvne sudove.

Ovo stanje se zove plućna embolija. U tom slučaju, posledice mogu biti fatalne. Ono što ovu situaciju čini posebno izazovnom je brzina kojom se mora reagovati na formirani tromb.

U cilju njegovog hitnog “razbijanja”, reaguje se lekovima da bi se onemogućilo da tromb zapuši neki od većih krvnih sudova u organizmu. 

Upala vena na nogama

Već sam se delimično dotakla teme oboljenja unutrašnjih vena – proširene vene na nogama. Za ovu dijagnozu je tipičan bol i težina u nogama, a problem je i više nego rasprostranjen.

Nažalost, nezdravim načinom života samo “pomažemo” ovu bolest. Predugo sedenje u toku dana, jedna je od najnepoželjnijih navika za problem proširenih vena.

Zašto vene postaju proširene? Razlog je u količini krvi u nogama koja je prisutna u većem obimu nego što bi pravilnom cirkulacijom trebalo.

Kada krvni zalisci u unutrašnjim venama ne rade na pravilan način, dolazi do ovog problema. 

Osim navedenih simptoma, proširene unutrašnje vene na nogama nemaju neki simptom koji je tako lako vidljiv spolja. Ovo može dodatno da te zbuni, odnosno ne navede da pomisliš da su baš vene u pitanju.

Ipak, nakon ultrazvučnog pregleda kod lekara specijaliste, situacija će biti kristalno jasna. A onda se može pristupiti lečenju, ali uz korigovanje životnih navika. 

Do pregleda kod lekara specijaliste, nemoj pokušavati da neproverenim metodama pomogneš svojim venama. Ovo znači da masaža nikako ne dolazi u obzir. 

Unutrašnje vene na nogama lečenje

Kada već dođe do problema sa venama, primenjuje se nekoliko načina njihovog lečenja. Šta je to što će tebi lekar preporučiti, zavisi od dijagnoze, težine stanja i adekvatnosti metode. 

U prvom redu, to može biti neki od lekova. Uglavnom su u pitanju lekovi koji preventivno deluju, odnosno podstiču pravilan rad krvnih sudova, pa tako i vena.

Ukoliko, ipak dođe do težih stanja kao što su upale, tada se daju lekovi koji treba da preduhitre nastanak krvnog ugruška, odnosno tromba. Ukoliko se tromb ipak pojavi, tada se reaguje lekovima koji ga “razbijaju”. 

Kao sastavni deo preventive, ali i lečenja unutrašnjih vena, preporučuje se nošenje elastičnih zavoja ili kompresivnih čarapa. Zavojima od prijatne tkanine, obmotavaju se noge na tačno određeni način i sa propisanom dužinom nošenja.

Uloga ovih zavoja je da obezbede pravilnu cirkulaciju krvi kroz vene. Elastični zavoji su deo terapije za unutrašnje vene na nogama, uz lekove, biljne gelove, masti za vene, obloge za proširene vene, a to mogu biti i hulahopke za vene.

Hirurško lečenje kao krajnja opcija!

Hirurško lečenje unutrašnjih vena podrazumeva više metoda koje će lekar predložiti u zavisnosti koliko je stanje unutrašnjih vena na nogama ozbiljno.

Danas je najpopularnije lasersko lečenje vena ili klasična operacija vena, kojom se putem malih rezova, pristupa podvezivanju problematične vene. 

Možda je ipak, najdragocenje, delovati preventivno. Stil života i navike su od ključnog značaja za prevenciju. Krenimo redom!

Svaki lekar će preporučiti da svoju telesnu težinu održavaš na optimalnom nivou, bez prevelikih oscilacija. Gojaznost je ozbiljna pretnja za unutrašnje vene na nogama, jer su one kod gojaznih osoba, direktno izložene pritisku. 

Da li treba posebno da pišemo o razlozima zašto je pušenje nezdravo?! Verujem da ne.

Ali hajde da vidimo kakva je to veza između duvanskog dima i oboljenja vena. Pušenje, generalno, ima veoma loš uticaj na sve krvne sudove, odnosno kardiovaskularni sistem. I to tako što duvan utiče na propadanje krvnih sudova, pa tako i vena koje postaju krte i propadaju. 

Vežbanje, odnosno fizička aktivnost je neophodna. Benefiti vežbi za vene su višestruku, a u slučaju vena na nogama – od presudnog značaja. Ovo znači da grabiš svaku priliku da što više šetaš, plivaš ili brzo hodaš.

Čak i penjanje stepenicama predstavlja odličan “trening” za vene na nogama.

Jačanjem mišića nogu, pa tako i podizanjem tonusa, vene će imati odličnu potporu koja će ih činiti “čvršćim” i zdravim. Osim toga, rad celog kardiovaskularnog sistema se na ovaj način poboljšava, pa tako i kvalitet rada krvnih zalisaka u svakoj od vena. 

Redovna kontrola i održavanje krvnog pritiska pod kontrolom je veoma važna, zbog direktnog uticaja na zdravlje svih krvnih sudova, pa i vena. 

Svako ko ima problema sa unutrašnjim venama na nogama, trebalo bi da izbegava saune ili masaže ovog dela tela.

Kada si god u prilici, nakon dugog sedenja, prošetaj se ili kada dođeš kući, podigni noge na visinu iznad kukova i tako ih odmaraj 15ak minuta. Ovo možeš ponoviti nekoliko puta u toku dana.

Izbegavaj prekrštanje nogu jer tako onemogućavaš nesmetanu cirkulaciju krvi kroz noge. Isto važi i za preusku odeću. Osim toga, ovako se lako dobija i celulit na nogama. Eto, razlog više za disciplinu!

Vruće kupke su neprijatelj unutrašnjim venama, baš kao i preterano izlaganje jakom suncu. 

Kao i za opšte zdravlje celog organizma, tako je i za unutrašnje vene na nogama važna kvalitetna i raznovrsna ishrana, kao i unos bar dve litre tečnosti dnevno. Najbolje vode.

Ishrana bi trebalo da bude bogata vitaminima B, C i E, kalcijumom, magnezijumom, a oni se najviše nalaze u žitaricama, zdravim grickalicama, mahunarkama, svežim sokovima, itd. Izbegavanje masne i industrijski prerađene hrane se podrazumeva. 

Uz svakodnevnu disciplinu, koja podrazumeva vežbanje, ali i uravnoteženu ishranu, preporučuje se i upotreba preparata na prirodnoj bazi, koji uspešno pomažu lečenje unutrašnjih vena.

Hajde da se osvrnemo na one neizostavne, kao što je – gel za vene!

Gel za unutrašnje vene

Uz predviđenu terapiju za unutrašnje vene na nogama, lekar će ti sigurno preporučiti i neki od gelova, koji mogu biti i odlična preventiva. Gel  može značajno da umiri tegobe. 

Osnovna uloga gelova za vene je da umire upalne procese u venama, podstaknu cirkulaciju i tako te oslobode osećaja teških nogu, peckanja ili bola. 

Spektar gelova za vene je zaista veliki na tržištu, što nam govori o rasprostranjenosti ovog problema. U svakoj formuli su najzastupljenije biljke koje utiču na smirivanje upale, a to su različita esencijalna ulja, kao na primer ulje lavande

Takođe, koristi se i ruzumarinovo ulje, ali prevashodno za podsticanje cirkulacije u venama. Mentol prijatno hladi noge i tako oslobađa od neprijatnog bola. 

Divlji kesten, rastavić, lešnik i arnika su neizbežni sastojci, tako da skoro nema gela za vene koji ne sadrži baš ove sastojke. Oni imaju ključnu ulogu u jačanju zidova krvnih sudova. 

Čajevi i sokovi za unutrašnje vene na nogama

Kada se već suočiš sa problemom sa unutrašnjim venama, uz prirodne čajeve za vene i sokove možeš značajno poboljšati nastalo stanje. Naravno, pridržavajući se, primarno, saveta lekara. Neka sledeći napitci budu dopuna prepisanoj terapiji. 

Čaj od semena celera 

Ovaj čaj je odličan diuretik, dakle izbacuje višak tečnosti iz organizma, a ujedno ima protivupalno dejstvo na tvoje vene. 

Potrebna ti je:

 • šolja vode
 • 1 supena kašika suvog semena celera

Količinu vode od jedne šolji stavi da provri. Kada voda počinje da ključa, dodaj semena celera.

Skloni vodu sa celerom sa ringle i ostavi da odstoji 10-15 minuta. Tri puta na dan, popij ovu količinu čaja. 

Sok od ananasa i peršuna

Ananas je poznat po svojim enzimima koji deluju tako što smiruju upalu kod vena. Kada se na to doda, već poznato diuretičko dejstvo peršuna, možeš očekivati da će se osećaj težine u nogama u značajnoj meri smanjiti. 

Potrebno ti je:

 • 3 kriške ananasa
 • 3 stabljike peršunovog lista
 • ½ šolje vode

Usitni kriške ananasa u blenderu, a onda dodaj vodu i peršun, pa sve sastojke još jednom izblendiraj, zajedno. Sveže napravljen sok bi trebalo da konzumiraš svako jutro, uz doručak. 

unutrašnje vene lečenje

Sok od grejpfruta i celera

Već sam ti spomenula benefite celera za unutrašnje vene na nogama, ali kad tome dodamo i antioksidans kao što je grejpfrut, dobijaš pravi tretman za poboljšanje cirkulacije.

Potrebno ti je:

 • 5 grejpfruta
 • 2 stabljike celera

Oba sastojka stavi u blender i usitni. Ovaj napitak možeš odmah piti, a na taj način ćeš i sprečiti da se stajanjem, izgubi bilo koje od korisnih svojstava. Preporučujem ti ovaj sok svakodnevno, uz doručak.

Sok od limuna i sode bikarbone

Za ovaj sok, koji je proverena formula za pomoć upaljenim venama, ti je potrebna jedna kašičica soka od limuna i pola kašičica sode bikarbone.

Lagano pomešaj ova dva sastojka, a onda ih progutaj, topeći lagano u ustima. Sasvim je dovoljno da postupak ponavljaš dva puta dnevno.

Jabukovo sirće za unutrašnje vene na nogama

Jabukovo sirće je poznato da je od velike pomoći u smanjivanju simptoma upale unutrašnjih vena. Veoma je delotvorno u vidu obloga, ali ništa manji efekat nećeš postići ukoliko ga piješ.

Naime, jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta pomešaj u čaši tople vode. Konzumiraj ovaj napitak dva puta dnevno.

Ukoliko bi se konsultovala sa bilo kojim lekarom, verovatno bi te razočarao činjenicom da se problemi sa unutrašnjim venama ne mogu trajno rešiti. Bar ne na način da zauvek zaboraviš na nekadašnji problem. 

Problem sa venama se većim delom pripisuje genetici, i to do te mere, da čak 80% pacijenata ima nasledne predispozicije za nastale tegobe sa unutrašnjim venama na nogama.

Ipak, ohrabriću te činjenicom da je vežbanje i disciplina u ishrani i zdravom načinu života ključna za ublažavanje tegoba sa venama, pa i prevencije ozbiljnih oboljenja. 

Test