Naslovna » Radi vežbe za vene na nogama i spreči nastanak proširenih vena
Telo Vežbanje

Radi vežbe za vene na nogama i spreči nastanak proširenih vena

Vežbe za vene na nogama
Vežbe za vene na nogama

Ako želiš lepe noge onda su ove vežbe za vene na nogama odlične za tebe. Nije naporno niti teško, a evo koje su vežbe za vene najbolje.

Muče te proširene vene? Primetila si prve simptome i htela bi uspešno da sprečiš pojavu i moguću bol u nogama? Vežbe za vene na nogama mogu i te kako pomoći, a evo i koje!

Otečene noge, kapilari i proširene vene mogu da budu genetska pojava. Ali ipak postoje stvari koje možeš da uradiš kako bi ove simptome smanjila ili čak sprečila nastanak proširenih vena.

 

Kako sprečiti nastanak proširenih vena?

Proširene ili varikozne vene se mogu pojaviti na nogama iz više razloga, kao npr.godine starosti, genetska predispozicija, trudnoća, gojaznost, dugo sedenje ili stajanje na istom mestu i drugo. Takođe, najčešće se proširene vene javljaju kod žena, pa eto – baš smo tako stvorene. Na neke faktore jednostavno ne možemo da utičemo, kao što su godine ili genetika.

Ali ipak, da li možemo učiniti nešto za svoje zdravlje i ublažiti simptome proširenih vena ili čak sprečiti njihov nastanak?

Možemo, a hajde da saznamo i kako. Evo nekoliko dobrih saveta kako još danas možeš spečiti pojavu proširenih vena.

 

Reci zbogom dugotrajnom sedenju ili stajanju

Ovo je ključ za zdravlje naših nogu. Dugotrajno sedenje ili stajanje na istom mesto otežava krvi normalan prolaz kroz vene. Time se povećava pritisak u nogama, što može uzrokovati bol i otok u nogama.

Postoje neke vežbe koje možeš da radiš i dok sediš na poslu za stolom: podizanje nogu, istezanje zglobova, savijanje nogu u kolenima (kao da marširaš).

Takođe, kada već budeš kući, probaj da podižeš noge npr. uza zid i do 3 puta dnevno po 15 minuta. Osetićeš trenutno olakšanje. Ovo poboljšava cirkulaciju u nogama a time krv lakše dolazi do nogu – bez ometanja.

Pročitaj šta nam je Milena otkrila!

Ona je imala problem sa proširenim venama i bolovima, od kojih često nije mogla na poslu da radi. Tražila je bilo šta, samo da bol prođe, a da se vene nekako izbrišu sa nogu. Uspela je, ali kako kaže trebalo joj je mnogo vremena.

Milena je uspela na potpuno prirodan način da se reši svih simptoma i vena na nogama, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/

Nosi kompresivne čarape

Ne, ovo nisu neke “demode“ čarape. Postoje u sasvim dosta dezena i boja i izgledaju kao sasvim obične, normalne čarape. Međutim, kao plus, oni rade dobro za zdravlje tvojih nogu. Održavaju ventile vena u ispravnom položaju, kako bi krv mogla da putuje bez problema u vene tvojih nogu. Samim tim se sprečava pojava oticanja nogu, eventualna tromboza i bol.

Sa kompresivnim čarapama za vene možeš i da vežbaš i tako još lakše sprečiš pojavu proširenih vena.

Ishrana je povezana sa vežbanjem

Vežbe za proširene vene idu u sklopu sa kvalitetnom ishranom! Ništa bez nje, naravno.

Otok u nogama praćen bolom a posle i nastankom proširenih vena može da bude rezultat nezdrave ishrane. Gojaznost spada u dosta čest faktor pojave proširenih vena. Dobro izbalansirana ishrana bogata složenim ugljenim hidratima, proteinima i zdravim mastima je jako bitna za naše zdravlje pa tako i zdravlje naših nogu.

Probaj da izbegavaš hranu koja sadrži previše soli, nezdravih masti a dodaj u svoj režim ishrane hranu bogatu vlaknima i kalijumom. Takođe, unosi dosta tečnosti (vode) tokom dana jer je hidratacija od velikog značaja za zdravu cirkulaciju krvi!

 

Fizička aktivnost – joga, šetnja, plivanje vožnja bicikla

Kao najbolja varijanta za sprečavanje nastanka proširenih vena je hodanje. Probaj da izdvojiš barem 30 minuta tokom dana na ovakvu fizičku aktivnost.

Ni joga ne može da zaškodi i dosta je populara u današnje vreme. Tokom joge, vežba se jako puno položaja tela i dosta se koncentriše na istezanje. Sve je to jako dobro za cirkulaciju krvi ali i učvršćivanje mišića u nogama. Mišići, inače, mogu do neke mere pomoći venama da rade ispravno.

Vežbe za vene na nogama

Još jedna dobra fizička aktivnost je i vožnja bicikla ili plivanje.

Vožnja bicikla je jedna od boljih vežbi za proširene vene upravo zbog toga, što se bori protiv gojaznosti i time se sprečava pojava proširenih vena. Takođe, omogućava jačanje mišića nogu i poboljšava protok krvi, čime se smanjuje rizik od tromboze.

Voda u stvari ima jako pozitivno delovanje na smanjenje otoka i bola u nogama a već je poznato da plivanje spada u vežbe za vene na nogama. Isto tako se prilikom plivanja poboljšava cirkulacija krvi.

 

Proširene vene kod sportista

Iako možda neverovatno, ali i sportisti su oni koji često pate od problema sa proširenim venama. Evo glavnih razloga zašto se proširene vene javljaju upravo kod sportista.

Iako su sportisti oni koji redovno vežbaju, hrane se zdravo i unose dovoljno tečnosti, ipak se često susreću sa problemom proširenih vena. To može da bude upravo zbog korišćenja velikih težina tokom vežbanja (podizanje tegova) kao i zbog ponavljajućih pokretnih aktivnosti koje povećavaju količinu stresa u nogama tj.venama.

Evo nekoliko sportova koji mogu povećati rizik od proširenih vena:

Dizanje tegova – teretana – prekomerno naprezanje mišića može da ošteti ili pogorša situaciju već postojećih vena.

Trčanje – dugotrajni uspravni pokreti tela mogu uzrokovati nakupljanje krvi u nogama

Biciklizam – kao i kod stajanja pa tako i kod dugotrajnog sedenja može da se pogorša situacija u nogama

Tenis – ovakvo kretanje po terenu (kratki – ne znam kako ovo da opišem, ali kao ne trčiš ali ono malo tamo malo vamo) može oštetiti venske ventile

Skijanje – kod skijanja su jako bitni abdominalni (trbušni) mišići a povećani pritisak na ove mišiće takođe može uzrokovati oštećenje venskih ventila

Fudbal – kod ovog sporta se mogu venski ventili i te kako oštetiti zbog prekomerne fizičke aktivnosti.

Sportisti bi trebalo da paze i vode računa o ranim simptomima proširenih vena, kako ne bi došlo do povreda. Evo simptoma na koje treba obraćati pažnju:

 • Težke noge, bol u nogama,
 • Blago oticanje nogu ili stopala
 • Pulsiranje u nogama
 • Grčevi u nogama
 • Svrab u donjem delu nogu

Kako ne bi bilo tegoba najbolje je posle svakog treninga izmasirati mišiće, kako bi se noge što pre opustile. Takođe, i cirkulacija je ovde jako bitna.

 

Proširene vene i teretana

Ako imaš proširene vene, još uvek možeš da posećuješ teretanu ali treba voditi računa o nekim ključnim stvarima. Postepeno dodavanje težine kod izvođenja vežbi može da ponudi brojne zdrave koristi. Ipak, ako neko pati od bolnih vena na nogama, neke težine mogu doprineti dodatni stres venama i samo pogoršati njihovo stanje.

Nije sve tako crno, i nemoj da odustaješ od treninga otpora. Sledi nekoliko jednostavnih i praktičnih saveta uz ove vežbe za vene na nogama koji će ti omogućiti da podižeš težine sigurno i bez brige i tako ojačaš mišiće, bez pogoršanja proširenih vena.

 

Zagrevanje je broj jedan!

Ovo već sigurno znaš ako redovno vežbaš. Neophodno je da se čovek zagreje pre bilo kakvog treninga otpora, kako ne bi došlo do povreda mišića i naprezanja vena. Kada radiš istezanje, obrati pažnju na mišiće nogu, jer upravo noge su te koje su bitne za zdravlje vena. Ispravno zagrevanje ima za cilj da se mišići pripreme za vežbanje, dok se postepeno povećava broj otkucaja srca.

 

Opterećenje i broj ponavljanja – zauvek dilema

Ako patiš od proširenih vena, nemoj tek tako da povećavaš težinu jer to stvara više opterećenja na vaskularni sistem, što znači i veći rizik od oštećenja vena u nogama. Dakle, bitno je raditi više ponavljanja sa lakšim težinama, a tako će vežbe za vene na nogama dati rezultate koje želiš.

 

Gravitacija u službi dobrog treninga

Pošto već znamo da vene u nogama rade dodatan posao gurajući krv protiv gravitacije (gore do srca), mi možemo da uradimo nešto u njihovu korist kako se one ne bi umorile baš tako lako tokom treninga.

Kako da koristimo gravitaciju u svoju korist? Umesto da radiš npr. čučnjeve sa tegovima, probaj pres mašinu koja drži tvoje noge prema gore.

Vežbe za vene na nogama

Nemoj da zaboraviš na ispravno disanje

Na zdravlje naših vena utiče dosta toga pa tako i način na koji dišemo dok izvodimo određene vežbe. Ove vežbe za vene na nogama su specifične! Nikako nemoj da zadržavaš dah dok podižeš tegove ili šta već, jer to samo povećava krvni pritisak i stvara stres na vene.

Dakle kako?

Izdišeš dok podižeš težinu a udišeš do je spuštaš. To je alfa i omega ispravnog vežbanja.

 

A šta posle treninga?

Kada završiš sa treningom, važno je da se telo odmori kako bi se cirkulacija krvi vratila na normalan nivo. Nemoj odmah da trčiš kući, nego izdvoji 10 minuta za lagano istezanje jer ono je isto tako bitno kao i istezanje na početku treninga.

Inače, kompresivne čarape možeš da nosiš i tokom treniranja.

 

Joga vežbe za vene na nogama

Kao što sam već spomenula, joga takođe može imati pozitivno delovanje na tvoje vene. Evo nekoliko joga poza koje ne samo da opuštaju um i telo, nego rade dobro i za zdravlje tvojih vena:

 • Poza planina. – Ovo je prva i osnovna poza koja se uči kod joge. Možda se čini sasvim jednostavnom ali ipak je od ključnog značaja za učvršćivanje mišića nogu. Pošto je telo u ovom jednom položaju, ruke i noge se oslobađaju stresa a samim tim se smanjuje i pritisak na vene.
 • Licem ka dole. – Iz poze planine sve što treba da uradiš je da spustiš ruke na pod i postepeno ih pomeriš dalje od stopala. Dakle, podižeš i kukove, ispravljaš leđa.
 • Noge uz zid. – Jako jednostavna i opuštajuća vežba, idealna za vene. Dok ležiš, noge podigneš uz zid čime se povećava cirkulacija krvi.
 • Poza ratnik. – Kod ove poze treba da desnom nogom zakoračiš napred a leva noga ostaje opružena. Ruke treba da budu u ravni sa nogama i podom. Prsti na desnoj nozi okreni prema napred a na levoj nozi treba da budu okrenuti sa strane.
 • Poza trougla. – Slična vežba kao poza ratnik, jer stopala su u istom položaju ali desna noga je ispravljena (nije savijena u kolenu). Ruke ispruži koliko god to možeš a onda se savijaj u desnu stranu. Dakle, desna ruka dodiruje desno stopalo, a leva ruka je ispravljena i pokazuje prema gore.

 

Najbolje vežbe za vene na nogama

Postoji jako puno vežbi koje možeš da radiš i kod kuće, ako npr.ne stižeš u teretanu ili to jednostavno nije tvoj stil. Najednostavnija i najosnovnija vežba za proširene vene je hodanje. Izdvoji nekoliko vremena tokom dana i šetaj.

Probaj neke joga poze (navedene su u tekstu) koje opuštaju telo ali su isto tako dobre i za zdravlje naših nogu.

Možda i ti spadaš u osobe koje vole vožnju bicikla koja i te kako može biti efikasna kod problema sa venama. Naravno, ne treba preterivati jer i prekomerno sedenje loše utiče na vene.

 

Plivanje

Tokom letnjih dana, plivanje je fizička aktivnost koja je dobra za celokupno zdravlje. Nije samo vežba za noge i leđa, već e i odlična vežba za vene na nogama.

 

Čučnjevi

Što se tiče vežbi koje možeš da radiš u teretani ili čak kod kuće, to su pre svega čučnjevi kao broj jedan. Sa opterećenjem ili bez, čučanj je osnovna vežba ne samo za zadnjicu i leđa nego i noge pa samim tim i zdravlje vena. Možeš da radiš čučanj u kombinaciji sa iskorakom ili čak čučanj skok.

 

Aerobik

Aerobic spada u vežbe za proširene vene koji ne predstavlja stres za tvoje noge. Radi se uglavnom bez opterećenja i uklučuje celo telo. Ovo je jako dobro za celokupno zdravlje, za kardiovaskularni sistem pa tako i za zdravlje vena. Spada u kardio vežbe.

 

Vežbe za otečene noge

Ako su tvoje noge često otečene, sigurno tražiš neko rešenje a upravo vežbe za vene na nogama, odnosno vežbe za otečene noge mogu olakšati osećaj u nogama. Najbole vežne za otečene noge su:

 • Podizanje nogu dok ležiš na leđima je jako efikasno. Ponavljaj ovo po 30 puta, 3 puta dnevno.
 • Stezanje zadnjice dok ležiš na leđima je takođe jako dobra vežba. Podigni zadnjicu, zadrži nekoliko sekundi a onda spusti.
 • Dok ležiš, podigni jedno koleno prema grudima i spusti. Ponovi sa drugom nogom.

Gel za proširene vene

Pored svih nabrojanih stvari koje možeš učiniti za zdravlje svojih vena, korišćenje gela za vene može samo da pomogne i olakša osećaj u nogama. Ovakav gel sadrži aktivne supstance a redovnom upotrebom se smanjuje bol i oticanje u nogama. Takođe, poboljšava cirkulaciju što je jako bitno kod vena.

Inače, postoji jako puno prirodnih gelova, kao i recepata za kreme i gelove za vene. Pisali smo nedavno o receptima od gaveza za proširene vene koji se upravo koristi za lečenje proširenih vena.

 

Iskustva

*Problem sa kapilarima pa tako i proširenim venama imam još od mladosti. Kod mene je u pitanju genetika, ali nisam odustala – redovno vežbam i hranim se zdravo. Takođe redovno kada ležim podižem noge uz zid što mi jako odgovara i osećam trenutno olakšanje.

*Na levoj strani ispod kolena imam jednu izraženu venu ali nije problematična. Osećam malo bol kada sedim, pa se trudim da menjam položaj. Vodim računa o ishrani i unosim dovoljno tečnosti. Vežbam kada mi to vreme dozvoljava a probaću i gel za vene.

*Od kako koristim gel za vene pre i posle treninga, primetila sam da me noge manje bole, oticanje se povuklo a kao da su se smanjili i kapilari. Moja preporuka je da svi koji pate od ovog problema probaju gel za proširene vene, ali isto tako i da vode računa o ishrani jer ipak to je stvarno najbitnije.

*Redovno kretanje, hodanje, džoging ili šta već voliš je nešto što će ti sigurno pomoći u održavanju zdravlja tvojih nogu. One će biti lepe i zategnute pa će i tvoje proširene vene biti zahvalne.

Primetila si prve simptome proširenih vena i htela bi još danas da učiniš nešto dobro za svoje zdravlje?

Probaj vežbe za vene na nogama. Koristi gel za proširene vene i naravno, nikako ne zaboravi na pravilnu i dobru ishranu.

Podeli sa nama tvoje iskustvo i napiši još neke zanimljive vežbe za vene na nogama.

Ako ti je bio ovaj tekst koristan oceni ga zvezdicom.

Avatar

Ksenija Lončar

Volim da pišem o lepoti. Lepoti žene. Sve počinje od nege, a to su teme o zdravoj kosi, telu bez celulita, bez bora na licu i upornih bubuljica.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test