Naslovna » Kako da nestanu bubuljice na obrvama?
Lice

Kako da nestanu bubuljice na obrvama?

bubuljice na obrvama

Bubuljice na obrvama će biti prošlost, ako se držiš važnih pravila. Saznaćeš prvo otkud akne na obrvama i koji su najbolji načini da ih pošalješ u zaborav!

 

Obrve su jedna od najuočljivijih karakteristika koje daju pečat našem licu i često su jedna od karakteristika lica koju ljudi prvo primete na nama. Ako si neko ko dobro zna koliko je važno imati lepo oblikovane i negovane obrve – onda znaš koliko je neophodno pridržavati se strogog plana nege i birati samo najbolje proizvode!

 

Znam da nije nimalo prijatno kada se pojave akne na obrvama i da često imaš poriv da ih samo što pre iscediš i ukloniš – ali znaš da to ne ide baš tako. 

 

U principu nema nekih naročito posebnih faktora koji razlikuju akne na obrvama od ostalih vrsta akni na licu. Bubuljice na obrvama su kao i sve druge vrste bubuljica na licu. Iz tog razloga bi trebalo da ih tretiraš jednako kao i bubuljice na drugim delovima lica.

 

Bubuljice mogu da budu dosadne i uporne, ali ne koliko mi možemo da im uzvratimo!

 

Srećom, postoje fenomenalni načini, i to pre svega prirodni, koji ti pomažu da neugledne bubuljice na obrvama pošalješ tamo gde im je i mesto – a to je što dalje od tebe i tvog lica! 

 

Bubuljice na obrvama uzroci

Područje obrva, naročito bliže samom početku obrva – jeste vrlo uobičajeno mesto za nastanak akni kako kod mladih, tako i bubuljica kod odraslih. To je zato što je sam početak obrva deo tvoje T-zone lica (koja počinje na čelu, sledi dužinom nosa i završava se kod brade. Kao što već znaš, T-zona je jedno od najmasnijih područja tvog lica, budući da ima najveću koncentraciju lojnih žlezda.  

 

Lojne žlezde prazne svoj uljani sadržaj (sebum) u pore i mogu začepiti folikule dlake uzrokujući upalu – otuda bubuljice na obrvama. Dakle, ako se malo bolje zagledaš, akne se pojavljuju tamo gde postoje folikuli dlake, stoga ti je jasno zašto su akne na obrvama tako česte.   

A pazi sad ovo!

Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE I OŽILJKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Urasle dlačice

 

Jedan od najčešćih krivaca za bubuljice na obrvama je upotreba pincete. To može biti i bilo koja druga metode depilacije, odnosno uklanjanja dlačica koju koristiš kako bi sredila svoje obrve. 

 

Šta se tu dešava? Naime, kada ukloniš dlaku, ti je izvučeš u korenu. Kako ona počne ponovo da raste, najpre naraste malo ispod kože pre nego što izbije na površinu.

Ako dlaka koja treba da izbije na površinu kože postane ‘’zarobljena’’ ispod kože tokom ovog procesa, ona postaje “urasla” i otuda bubuljice na obrvama.

Dakle, kao što sigurno često primećuješ bubuljice na nogama nakon depilacije, isto je i sa obrvama. Gde god postoji uklanjanje ili čupanje dlaka – postoji velika verovatnoća da nastane folikulitis ili urasle dlake.

 

Znojenje

 

Moram da pomenem znojenje kao bitan faktor u nastanku bubuljica na obrvama. Naime, kako nam se čelo i deo iznad obrva pojačano znoje zbog prisustva znojnih žlezda u ovom predelu – znoj se sliva pravo na obrve gde se zadržava zbog prirsutva dlaka – i eto ga pogodno tlo za bujanje bakterija! 

 

Pored bujanja bakterija, ovaj višak znoja zapušava pore u predelu obrva – što je još jedan doprinoseći faktor za razvoj akni na obrvama.

 

U ovom slučaju mogu da ti pomognu one specijalizovane sportske trake za čelo, koje zadržavaju znoj – ali moraš da vodiš računa o tome da ih redovno pereš antibakterijskim sredstvima, bukvalno posle svake upotrebe! Takođe bi trebalo da opereš lice odmah nakon treninga/vežbanja. 

 

bubuljice na obrvama-1

Seboreja

 

Ako si primetila da su tvoje bubuljice na obrvama praćene crvenilom i perutanjem kože, to bi mogla biti seboreja. Kao što verovatno već znaš, ovo upalno stanje kože se može javiti, ne samo na tvom skalpu, već i na ostalim predelima lica – naročito u blizini obrva.

 

Tako da, ako imaš bubuljice na obrvama, a primetila si i pojačano masnu kožu lica i perutanje obrva – vrlo je moguće da imaš seboreični dermatitis. Ovo hronično stanje može da se kontroliše i leči odovarajućim preparatima i režimom nege kože.

 

Kozmetički proizvodi za lice i kosu

 

Na kraju, još jedna stvar na koju treba da obratiš pažnju je ono što koristiš na licu. Pogledaj malo bliže etikete sa listom sastojaka. Da li su tvoji proizvodi za negu kože komedogeni (što znači da začepljuju pore? Da li koristiš teške kreme na bazi ulja? Ako imaš šiške, da li one često padaju preko tvojih obrva ili ih sklanjaš? Da li redovno pereš kosu? Znaš da ako ti je kosa masna i pada preko čela – akne na obrvama postaju neminovnost.

 

Kozmetički proizvodi koje koristiš za lice i kosu mogu iritirati folikule dlaka oko područja obrva. Ako ti kosa pada preko linije obrve, sebum i ostaci proizvoda za kosu na samoj kosi mogu se preneti u pore na obrvama.

 

A da ne govorim o tome da i šminka može da izazove bubuljice na obrvama. S obzirom da se šminka često direktno nanosi na obrve (poput iscrtavanja obrva), a može da bude komedogena ili kontaminirana bakterijama usled neprikladnog čuvanja – eto akne na obrvama kao logičan sled okolnosti!

 

Sve su ovo faktori koji i te kako mogu da uzrokuju bubuljice na obrvama. Zato povedi računa o tome kako neguješ i lice i kosu, jer su tvoje obrve u blizini ovih područja i mogu postati ‘’pogođene’’.

 

Bubuljice na obrvama značenje

Ako si neko ko veruje u čuvenu teoriju da promene na određenim regijama lica ukazuju na specifičan zdravstveni problem – što je poznato kao mapiranje lica – onda te sigurno jako zanima šta bi mogle da označavaju bubuljice na obrvama. 

Kada je u pitanju lokacija obrva, veruje se da bubuljice na samom početku obrva (bliže delu između obrva) ukazuju na problem sa jetrom. Jetra je organ koji čisti i detoksikuje naše telo, razgrađuje hemikalije, uklanja hormone i obavlja još mnogo toga da bi naše telo uvek bilo zdravo. Čim se funkcija jetre izmeni, pojave se akne na obrvama. 

To može da znači i da ako uživaš u preteranom unosu masne, nezdrave hrane koju je teže svariti, ili u alkoholu – to vrši veći pritisak na funkciju jetre da filtrira i obradi sastojke iz ovakve hrane.

Kada se pojave bubuljice na luku obrva, smatra se da postoji problem sa bubrezima.

Iz tog razloga možda nije loša ideja da proveriš zdravlje svojih unutrašnjih organa, naročito ako ti se često pojavljuju bubuljice na obrvama. 

Kako ukloniti bubuljice sa obrva? 

Srećom, i protiv akni i uraslih dlačica na obrvama možeš uspešno da se izboriš. Poenta je da vodiš računa o nezi lica uz pomoć adekvatnih proizvoda – jer ne zaboravi da su obrve deo lica.

 

Ukoliko imaš pojedinačnu bubuljicu na obrvi, smatra se da lokalni tretman koji sadrži benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu može da pomogne. Ovi proizvodi deluju protiv bakterija i uklanjaju mrtve ćelije kože – što pomaže da bubuljica nestane. Međutim, isti ovi sastojci nisu pogodni za dugotrajnu upotrebu, jer mogu nadražiti i isušiti kožu, usled čega praviš još veći problem.

 

Kada je u pitanju prirodna kozmetika, dobra stvar kod nje je što primena ovakvih proizvoda može da bude i dugotrajna (nema ograničenja u primeni kao kod mnogih komercijalnih preparata na bazi hemikalija), a pritom pruža vrhunske rezultate! 

 

Zaista postoje vrhunski prirodni sastojci koji uklanjaju bubuljice na obrvama, među kojima su ulje čajevca za bubuljice, alantoin, pantenol, aloe vera i dr.

 

Takođe je puno bolja opcija da koristiš gel za akne nego klasičnu kremu – jer je gel tekstura puno nežnija i laganija za masnu kožu, ne opterećuje je i ne ostavlja mastan sloj, brzo se upija i samim tim brže i deluje.

 

Uvek je najbolje da počneš sa pravim lečenjem što ranije, kako bi sprečila trajne ožiljke od bubuljica na obrvama. 

 

Pravilno čišćenje obrva

 

Pravilna rutina čišćenja lica, a samim tim i obrva – jeste prva linija odbrane u zaustavljanju akni na obrvama. Pomoću nežnog sredstva za čišćenje operi obrve dva puta dnevno (ujutru i uveče). Po potrebi, na primer ukoliko se pojačano znojiš – trebalo bi da pereš obrve i češće.

 

Na taj način ćeš sprečiti nakupljanje sebuma i drugih nečistoća na svojim obrvama. Iako ti možda može biti primamljivo agresivno trljanje obrva u nastojanju da ih kao bolje očistiš – to zaista nije neophodno i čak može biti iritirajuće (da ne govorim o mogućnosti da počupaš i dlačice sa obrva!). Nakon čišćenja, samo nežno isperi kožu mlakom vodom i osuši čistim peškirom ili papirnim ubrusom. 

 

Redovni piling obrva takođe može pomoći u smanjenju pojave akni na obrvama. Ne bi trebalo da ga sprovodiš više od 1-2 puta nedeljno. U principu, isti onaj piling koji koristiš za lice, možeš i za obrve. Vodi računa da je blag i da ne sadrži ona oštra zrnca koja mogu dodatno iritirati tvoje obrve.

 

Kako izabrati preparate za uklanjanje bubuljica na obrvama?

 

Da bi uspešno uklonila akne na obrvama, moraš znati kako pravilno da izabereš preparate za čišćenje lica – jer su obrve deo lica i sve ono što stavljaš na lice, automatski završava i na tvojim obrvama, odnosno na koži ispod njih. Pravilnim odabirom si već rešila pola posla.

 

Kada biraš preparate za uklanjanje bubuljica na obrvama, gledaj da budu na prirodnoj bazi – tu nema greške.

 

Takođe se vodi sledećim smernicama o tome šta sastojci u njima treba da rade:

 

 • uništavaju bakterije na koži koje izazivaju akne na obrvama
 • smanjuju proizvodnju sebuma
 • smiruju upalu na koži (crvenilo, otečenost, bol i osetljivost)
 • dubinski čiste pore i odčepljuju ih
 • vrše hidrataciju lica koja je prilagođena za masniji tip kože
 • podstiču regeneraciju i oporavak kože
 • štite kožu od spoljašnjih uticaja i slobodnih radikala
 • sprečavaju nastanak ožiljaka i fleka od bubuljica.

 

 

Postoje i određeni tretmani koje bi trebalo da obavi isključivo dermatolog, kao što je ekstrakcija akni. Naravno, bilo koji profesionalni tretman za uklanjanje bubuljica je samo trenutno rešenje – i zapamti da akne na obrvama mogu uvek ponovo da se jave! 

 

Zato je najbolja opcija da redovno neguješ i štitiš svoju kožu, kako bi uklonila postojeće bubuljice na obrvama i sprečila da nastanu nove.

bubuljice na obrvama uzrok

Šta treba izbegavati ako lečiš bubuljice na obrvama?

 

Definitivno ti savetujem da izbegavaš ceđenje bubuljica na licu – jer tako guraš bakterije i ‘’prljavi’’ sadržaj bubuljice dublje u kožu i rizikuješ pojavu ožiljaka. Pored ovoga, evo šta bi još trebalo izbegavati ako se boriš protiv bubuljica na obrvama: 

 

 • pranje lica više od dva puta dnevno
 • upotreba oštrih sredstava za čišćenje ili piling lica
 • isušivanje kože upotrebom agresivnih proizvoda koji je isušuju ili izbegavanjem nanošenja bilo kakve kreme da se koža ‘’ne bi dodatno mastila’’
 • odlazak na spavanje sa šminkom
 • upotreba komedogenih proizvoda za kožu 
 • previše često šminkanje (crtanje) obrva, pogotovo ako šminka nije propisno čuvana
 • agresivno i previše često čupanje obrva
 • čak i profesionalni tretmani za sređivanje obrva (poput japanskog iscrtavanja obrva ili bojenja obrva) mogu da iritiraju ovo područje i izazovu bubuljice. 

 

Ako često imaš i po nekoliko bubuljica na obrvama, ili one ne reaguju na navedene tretmane i savete za negu – trebalo bi da se konsultuješ sa dermatologom.

Kako sprečiti bubuljice na obrvama?

 

Prevencija je ključ uspešnog lečenja bubuljica na obrvama. Postoji nekoliko koraka koje možeš preduzeti kako bi sprečila nastajanje ili vraćanje ovih malih napasti. 

 

Kada su u pitanju bubuljice na obrvama, pokušaj da se vodiš ovim preventivnim merama:

 

 • Operi i očisti lice dva puta dnevno i nakon znojenja kako bi smanjila mašćenje kože i uklonila mrtve ćelije kože. Ako si sklona znojenju, gledaj da kod sebe uvek imaš vlažne maramice za brisanje znoja sa lica.
 • Peri kosu redovno ili je drži dalje od lica.
 • Svakodnevno peri trake za čelo.
 • Koristi proizvode za negu kože koji neće začepiti pore.
 • Koristi proizvode za lice bez ulja.
 • Izbegavaj često čupanje obrva, ako je moguće.
 • Možeš da koristiš nežniju metodu uklanjanja dlačica, kao što je krema za uklanjanje dlačica (samo vodi računa da je nekomedogena) ili elektroliza.
 • Očisti pincetu svaki put kada je koristiš.
 • Operi lice pre i posle čupanja ili pilinga obrva.
 • Upotrebi hidratantnu kremu pre čupanja ili pilinga obrva, kako bi omekšala folikule dlaka i tako sprečila urasle dlačice.

 

Nadam se da sam ti pomogla da shvatiš zašto se pojavljuju bubuljice na obrvama i, što je najvažnije, kako možeš uspešno da ih ukloniš! Brini se redovno o svojoj koži, i to pre svega prirodnim preparatima – i verujem da će akne na obrvama postati samo ružna prošlost!

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test