Naslovna » Japansko iscrtavanje obrva: nega, cena i oporavak!
Lice

Japansko iscrtavanje obrva: nega, cena i oporavak!

japansko iscrtavanje obrva

Da li je japansko iscrtavanje obrva baš za tebe? Koji efekat te čeka? Boli li nešto, koliko košta? Pročitaj tekst kako bi znala šta te sve čeka na tretmanu.

Sada već davnih 90-ih godina, tanke i vidno iscrtane obrve su bile ‘’in’’ i smatrale su se lepim i urednim obrvama. Ali avaj, danas msilimo da je to zapravo bilo mračno vreme! 

Imajući u vidu kako naše obrve čine lepotu našeg lica i igraju veoma važnu ulogu u naglašavanju naših osobina – danas tanke obrve smatramo veoma, veoma neuglednom karakteristikom na ženskom licu!

Jer poimanje lepote se, od kad je sveta i veka, stalno vrti u krug! Sada bi svi želeli da imaju deblje i punije obrve, zategnute i podignute jagodice, velike trepavice. Pisali smo kako podići opuštene obraze i jagodice

Japansko iscrtavanje obrva nije samo najpopularniji trend lepote koji je trenutno na snazi, već je i rešenje koje nam je ‘’poslato s neba’’ u borbi protiv neuglednih, tankih obrva.

Ako želiš dugoročno da popraviš svoje obrve i tako ulepšaš svoje lice, evo šta sve treba da znaš o ovom polu-trajnom tretmanu obrva!

 

Šta je japansko iscrtavanje obrva?

Japansko iscrtavanje obrva je tehnika koja uključuje popunjavanje obrva polu-trajnom bojom (mastilom) za tetovaže, pri čemu se postiže izgled poput dlaka obrva. Slično kao kada radiš tetovažu, ovaj tretman koristi sitne igle uz pomoć kojih se vrši ubacivanje pigmenta ispod tvoje kože. Krajnji rezultat su popunjene i dobro definisane obrve, koje, zamisli – izgledaju potpuno prirodno!

Na ovaj način možeš uštedeti puno vremena svakog jutra, jer šminkanje i popunjavanje obrva često oduzima solidnih nekoliko minuta u nečijoj rutini svakodnevnog šminkanja! Zato kaži stop ovom gubljenju vremena!

 

Kako se izvodi postupak?

Pre nego što kvalifikovani estetičar krene u postupak japanskog iscrtavanja obrva, on ili ona će prvo nacrtati i popuniti obrve kako bi se odredio željeni izgled krajnjih obrva.

Takođe se obično nanosi lokalna anestezija u predelu obrva, u vidu masti ili kreme. 

Kada se to uradi, onda se koristi posebno dizajniran alat koji će pigment u boji isprazniti u sitne rezove na tvom epidermu. Ovo stvara fine linije koje oponašaju dlake. Dakle, estetičar zatim koristi kratke poteze različitih dužina koji blisko oponašaju stvarne dlačice obrva. To stvara iluziju pravih obrva, što daje izgled punijih i preciznijih obrva.

Upravo na taj način se postiže potpuno prirodan izgled tvojih obrva!

Igle dopiru samo u površne slojeve kože; to je ono što ovu metodu čini polu-trajnom. Korišćena boja (mastilo) je takođe posebno formulisana za proces mikrobladinga. Mnogo je manje koncentrovana od običnog mastila za tetovažu.

Izbor pigmenta je takođe veoma važan. Upotrebljeni pigment, ne samo da mora odgovarati tvojoj prirodnoj boji obrva, već mora odgovarati i tvom tonu kože. Ako imaš svetliji ten, probaj da koristiš toniranu kremu

Zapamti, za postizanje optimalnih rezultata je često potrebno vreme i strpljenje. Možda ćeš morati da ideš na nekoliko tretmana da bi postigla prirodne i realistične obrve. Broj ovih sesija u potpunosti zavisi od stanja tvojih prirodnih obrva.

Isto tako je važno da tvoja koža bude zdrava i bogata vitaminima. O značaju vitamina za kožu lica, tj. za zdravlje i lep izgled kože pročitaj u tekstu gde smo to pisale!

Važno: često može da se pojave bubuljice na obrvama. Ni jedna žena ne voli bubuljice, ali to je reakcija kože nakon tretmana.

Marija se dugo borila da ubrza rast trepavica i da konačno dobije savršen oblik obrva.

Koristila je veštačke trepavice, a lepak joj je još više oštetio dlaku. Kada je mislila da rešenja nema, baš tada se pojavio odgovor.

Ne, nije reč o nadogradnji.

Saznaj šta je Mariji pomoglo da ubrza rast svojih obrva i trepavica. A za to joj je potreban samo jedan minut dnevno.

Više o tome na linku https://onaportal.com/konacno-imam-duge-trepavice-i-guste-obrve-bez-nadogradnje-i-iscrtavanja/

Iscrtavanje obrva microblading tehnikom

Kada govorim o japanskom iscrtavanju obrva, tu pre svega mislim na microblading tehniku iscrtavanja obrva. Iscrtavanje obrva microblading tehnikom je kozmetička procedura koja ubacuje pigment u tvoju kožu pomoću igle ili električne mašine sa iglicama. 

Microblading ima za cilj da ti pruži dobro definisane obrve koje izgledaju prirodno, bez nepotrebne gnjavaže sa svakodnevnim nanošenjem šminke! Microblading tehnika postoji već najmanje 25 godina u Aziji, a sada je postala veoma popularna u Evropi i Americi.

Međutim, iako se ovako dobijene obrve nazivaju trajne obrve – znaj da jednom kada se nanese, pigment za obrve zapravo vremenom bledi. Koliko dugo će trajati rezultati mikrobladinga zavisi od tvog tipa kože, ali i pravilne nege kože i održavanja postignutih rezultata.

japansko iscrtavanje obrva

Na šta treba da obratiš pažnju pre mikroblading tretmana?

 • Ne konzumiraj alkohol ili kofein 48 sati pre postupka, jer će doći do krvarenja i to će odložiti vreme zarastanja.
 • Izbegavaj da se izlažeš previše suncu ili da se sunčaš uopšte nedelju dana pre tretmana.
 • Ne uzimaj retinol, Aspirin, niacin, vitamin E 48 sati pre ovog postupka.
 • Izbegavaj hemijske pilinge i kozmetičke tretmane za zatezanje lica ili mikrodermabraziju četiri nedelje pre japanskog iscrtavanja obrva,
 • izbegavaj upotrebu bilo kojeg AHA (alfa hidroksi kiseline) proizvoda u blizini svojih obrva tokom dve nedelje (pre i posle) tretmana iscrtavanja obrva.
 • izbegavaj tretman mikrodermabrazija lica, takođe četiri nedelje pre japanskog iscrtavanja obrva,
 • Nemoj da koristiš vosak, boje i bilo kakav tretman obrva nedelju dana pre zakazanog tretmana mikrobladinga. Što prirodnije obrve imaš, to je bolje!

baner

Japansko iscrtavanje obrva – koje su prednosti?

Prednosti mikrobladinga obrva su:

 • Daje dugotrajne rezultate. Zamisli to kao tetovažu koja ti pruža obrve iz snova. Nakon toga ćeš morati d aideš na mikroblading obrva svega jednom u dve do tri godine. 
 • To je idealno rešenje za ljude koji su izgubili obrve zbog prekomernog čupanja, bolesti ili hemoterapije.
 • Japansko iscrtavanje obrva je brz postupak koji ti daje trenutne rezultate. Za oporavak ne treba neko posebno vreme. Dakle, možeš početi sa svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon tretmana.
 • Nećeš više morati da gubiš vreme ujutro kako bi sređivala i popunjavala svoje obrve. Tvoje nove japanske obrve su takođe vodootporne!
 • Ako odeš na tretman mikrobladinga kod vrhunskih stručnjaka, sigurno ćeš dobiti besprekorne rezultate prirodnog izgleda obrva! Gotovo je nemoguće uočiti razliku između prirodnih obrva i onih koje su iscrtane japasnkom metodom.
 • Ne boli previše i potpuno je bezbedno. Nema neželjenih nuspojava ovog tretmana.

 

Ima li neželjena dejstva ?

Kada je u pitanju japansko iscrtavanje obrva, neželjena dejstva gotovo da i ne postoje. Međutim, kao i kod bilo kog drugog tretmana sličnog tipa, moguće su neke komplikacije. 

Pre svega, može da nastane infekcija kože usled iritacije ili alergijska reakcija na korišćeni pigment.

Normalno je da tokom ovog postupka osetiš malu nelagodu (više nego klasičan bol). Međutim, nije normalno da osećaš jake bolove u tretiranom području po završetku tretmana. Obrati pažnju da li ima otoka ili bilo kakvih izraslina na tretiranom području obrva. Bilo koji znak sekreta ili prekomernog crvenila može biti znak početka infekcije!

Ako područje obrva nabubri ili počne da curi gnoj, trebalo bi da se obratiš lekaru.

Alat koji se koristi za postupak mikrobladinga uvek bi trebao biti za jednokratnu upotrebu. Zato obrati pažnju da estetičar koji treba da ti obavi japansko iscrtavanje obrva, pred tobom otvara nov pribor za rad.

 

Kome se preporučuje japansko iscrtavanje obrva, a kome ne?

U principu, japansko iscrtavanje obrva se preporučuje onima koji žele da poboljšaju izgled svojih obrva. Ljudi sa zdravom kožom su dobri kandidati za japansko iscrtavanje obrva.

To mogu biti:

 • osobe koje imaju prirodno tanke i retke obrve,
 • oni koji su preterano čupali svoje obrve i tako ih uništili,
 • oni koji imaju proređene ili opale obrve usled neke bolesti ili medicinskog tretmana.

Trudnice, osobe sklone nastanku keloida ili koje imaju presađene organe – uopšte ne bi trebalo da se podvrgavaju japanskom iscrtavanju obrva. Takođe treba postojati oprez ako osoba ima neko stanje jetre ili virusno stanje poput hepatitisa.

Na primer, ako imaš masnu kožu – rezultati mikrobladinga možda neće biti tako dobri kao kod drugih tipova kože. Ipak, i tako si još uvek kandidat za japansko iscrtavanje obrva. Ali rezultati možda neće trajati onoliko dugo koliko bi ti želela. 

To je zato što veća količina sebuma koja se izlučuje iz tvoje kože moža otežati prijanjanje i zadržavanje pigmenta na koži. 

Koliko traje japansko iscrtavanje obrva?

Japansko iscrtavanje obrva je vrlo detaljan proces, koji može trajati i do 2 sata (a ponekad i nešto duže). Važno je da estetičar koji izvodi ovaj postupak bude strpljiv i da odvoji svoje vreme, jer će rezultat trajati nekoliko godina i stoga treba kvalitetno odraditi posao!

Prva sesija iscrtavanja obrva japanskom metodom može trajati od 30 minuta do 3 sata. To zavisi od područja obrva i koliko posla zapravo treba obaviti. 

Nakon nekoliko nedelja od ove prve sesije, trebalo bi obaviti korekciju. Druga sesija se, stoga, obično izvodi 4-6 nedelja nakon početne. Ova sesija zahteva mnogo manje vremena da se završi u odnosu na prvu sesiju.

 

Oporavak posle japanskog iscrtavanja obrva 

Po završetku tretmana i prvih par nedelja, obrve će ti verovatno biti deblje i tamnije nego što si želela. Međutim, ovo je potpuno uobičajena pojava i ne treba da paničiš! Ovo je deo prirodnog procesa zarastanja. 

Takođe, može se desiti i da primetiš kako ti se koža ljušti. Kod ljuštenja kože, puno može da ti pomogne nega područja adekvatnom hidratantnom kremom (na prirodnoj bazi). Nikako nemoj ručno da skidaš ove ljuspice, jer to može uzrokovati da pigment izbledi!

Hidratantna krema pomaže da tvoja koža ostane zdrava, sveža i lepa. Više o tome i kako da izabereš najbolju kremu pročitaj u tekstu najbolja hidratantna krema za lice.

Potrebno je oko 7 do 14 dana da se tretirane obrve ‘’zacele’’ i oko mesec dana da se pigment potpuno ‘’postavi’’. U početku ti zaista može biti neprijatno kako tamne obrve izgledaju, ali boja će za prvih nedelju dana izbledeti za 50%. Dakle, strpljenje je ovde ključno!

Ono što je najvažnije, to je da je oporavak posle japanskog iscrtavanja obrva zaista minimalan. Zapravo, maltene da i ne postoji. Jedino što će tvoja koža odmah nakon ovog tretmana biti malo osetljiva. Područje obrva će na početku biti crveno i osetljivo na dodir.

Zato, dok se novi oblik obrva postavlja na svoje mesto, nemoj čačkati ili grebati područje. Ovo unosi klice koje bi se mogle zarobiti ispod tvoje kože i prouzrokovati infekciju! 

 

Koliko traju japanske obrve?

Japanske obrve traju negde između 18 i 30 meseci.

Jednom kada pigment iz postupka počne primetno da bledi, trebalo bi da opet ideš na tretman mikrobladinga. Male korekcije mogu biti potrebne svakih šest meseci ili jednom svake godine, u zavisnosti od tvog tipa kože i održavanja obrva.

Napominjem ti, ako želiš da rezultate učiniš što boljim i dugotrajnijim – moraš pravilno da neguješ i održavaš svoje obrve i svoje lice nakon tretmana. Naravno, hidratacija kože  se podrazumeva!

 

Nega i održavanje japanskih obrva

Nega i održavanje japanskih obrva su slični nezi klasične tetovaže, ako nisu i malo intenzivniji. Pigment će odmah nakon postupka izgledati prilično tamno, a koža ispod njega će biti crvena. Međutim, ako se pridržavaš dole navedenih saveta, postignuti rezultati će trajati duže i tvoje nove trajne obrve će izgledati savršeno! 

 • Ostavi da se obrve osuše pre nanošenja hidratantne kreme ili masti na njih.
 • Drži obrve dalje od vode 7–10 dana, što uključuje i ne duga tuširanja ili plivanja.
 • Održavaj područje obrva čistim koristeći adekvatno, po mogućstvu prirodni preparat za čišćenje lica, bez mirisa.
 • Izbegavaj upotrebu abrazivnih sunđera ili krpe u blizini područja obrva.
 • Ne čačkaj i vodi računa da ne ogrebeš površinu oko obrva tokom ili nakon završetka postupka mikrobladinga. Budi strpljiva i sačekaj da bilo koja krasta prirodno otpadne.

Kod nastale suvoće i ljuštenja kože može puno da ti pomogne hidratantna krema za lice na prirodnoj bazi. Nikako nemoj da koristiš proizvode koji su na bazi hemikalija na svom licu, naročito u ovom periodu!

Ovo nije sve! Kako bi tvoj oporavak bio brži, a obrve onakve kakve si želela sledi o ove savete:

 • Potpuno izbegavaj direktno izlaganje suncu i solarijumu minimum 5 nedelja nakon ovog postupka. Takođe, kloni se bazena, sauna, toplih tuševa oko 3 nedelje.
 • Ne koristi nikakvu šminku na tretiranom području do 2 nedelje.
 • Uvek nanosi kremu za sunčanje da bi sprečila da pigment izbledi. 
 • Pazi na području obrva kao da se brineš o rani. Ostavi da se potpuno zaceli pre nego što kreneš na bilo koji drugi hemijski postupak, piling ili teenlifting tretman za lice.

iscrtavanje obrva

Kako ukloniti japanske obrve?

Nisi zadovoljna rezultatima mikrobladinga obrva? Ok, i to je moguće. Nije smak sveta. Sada su razvijene i metode za uklanjanje japanskih obrva.

Ako se japansko iscrtavanje obrva vrši relativno površno, ono će samo po sebi izbledeti već nakon nekoliko ciklusa regeneracije kože. Pošto se gornji slojevi kože stalno obnavljaju, svakih 28-30 dana sloj epiderma se skoro potpuno zamenjuje novim.

S druge strane, postoji i lasersko uklanjanje.

Međutim, pronašla sam da ovo baš i nije najsrećniji izbor za uklanjanje japanskih obrva. Zašto?

baner

Evo:

 • Kada se upotrebljeni pigment za borenje obrva zasniva na akrilu, on se topi pod laserskim zracima i to dovodi do unutrašnjih opekotina kože i tako do ožiljaka.
 • Kad su pigmenti sintetički, laser ih često ne može ni detektovatii. 
 • Najgore je, međutim, što se mini rezovi ponovo otvaraju pod laserskim zracima, što je praćeno curenjem krvi i daljim ožiljcima.

Tvoje obrve ispod sloja nacrtanih svakako rastu, tako da se ne moraš brinuti oko rešenja. Ako želiš da ubrzaš rast svojih obrva preporučujem ti da mažeš čičkovo ulje za lice.

Najefikasnija i najsigurnija metoda uklanjanja japanskih obrva je uklanjanje pigmenata kroz površinu kože bez ozbiljnih trauma kože. 

Ova posebno dizajnirana metoda omogućava da se stabilizovani pigmenti lagano dovedu na površinu kože bez ponovnog otvaranja mini rezova. Posebni proizvodi za kućnu negu prate naknadno zarastanje i podržavaju regeneraciju kože.

Ovom metodom uklanjanja japanskih obrva, pigmenti se uklanjaju sa kože na sličan način kao što su ranije implantirani. To znači da se prenose na površinu kože i ne ostaju u telu. Ako se profesionalno izvodi, ova metoda je brza, bez ožiljaka i veoma efikasna, jer se mogu ukloniti pigmenti svih vrsta i boja.

Japansko iscrtavanje obrva – cena

Proučavajući cenovnike najboljih salona kod nas koji se bave iscrtavanjem obrva, došli smo do cifre koja ne odstupa previše. Negde ćeš naići na promocije ili popuste, pa možda ugrabiš i nižu cenu.

Cena japanskog iscrtavanja obrva se kreće od 120 do 150 evra.

Kao što si videla, japansko iscrtavanje obrva zaista može da bude tvoj spas protiv tankih i neuglednih obrva. Tako sebe lišavaš muka da svakog dana sređuješ obrve, dok istovremeno poboljšavaš celokupan izgled svog lica.

Kako bi održavala postignute rezultate što duže i u što boljem stanju, neophodna je pravilna nega tretiranog područja. U tome ti najviše može pomoći dobra hidratantna krema na prirodnoj bazi, pored ostalih koraka u nezi kože.

Da li si pronašla sebe kao kandidata za japansko iscrtavanje obrva?

Da li možda znaš nekog ko se podvrgao ovom tretmanu i kakva su iskustva?

Podeli sa nama sve što znaš na ovu temu!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test