Naslovna » Vodene bubuljice jesu napast, a ovako ih se reši!
Lice

Vodene bubuljice jesu napast, a ovako ih se reši!

vodene bubuljice

Vodene bubuljice mogu postati tvoja prošlost. Prati savete koje smo pripremili za tebe, i reši ih se brzo i trajno. Ovo su saveti koji ti mogu biti korisni.

Ah te uporne akne!! Zamisli samo da treba da ideš na neki važan sastanak ili neku proslavu koju si dugo čekala i par dana pred događaj pojavi se ova bubuljica na licu?!

To je prilično stresna i svakako nepoželjna situacija.

Da bi sve ovo izbegla u budućnosti, treba da znaš koje vrste ovih bubuljica postoje, kako i gde se javljaju. Naravno, najvažnije, na koji način možeš da se rešiš ili da sprečiš nastanak ovih akni.

Odgovori na ta pitanja su spremni.

Navešću  ti i  najbolje savete za brže uklanjanje vodenih bubuljica na  koži i što je mnogo važnije savete šta treba da uradiš da sprečila njihov nastanak.

Kakve su to vodene bubuljice?

Hajde prvo da vidimo, šta su to vodene bubuljice, odnosno šta nauka ima da kaže na tu temu.

Ove bubuljice naučno se nazivaju i vezikule.

Kada se one pojave, na koži se pojavi nešto slično pliku kao kada se opečeš. To je upravo bubuljica koja je ispunjena bistrom tečnošću. Takvih bubuljica može biti jedna ili više. Mogu se pojaviti u grupi tj. da se odjednom i blizu jedna druge pojave dve, tri ili više bubuljica po licu ili telu.

Pored toga, kako dermatolozi tvrde, mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali najčešća mesta jesu lice, ruke, a verovala ili ne ima ih i na stopalima. 

Sama bubuljica sa bistrom tečnošću koja je ispunjava može imati iznutra svetlocrven rub ili kao prsten na koži.

Dakle, već na prvi pogled shvatićeš da je u pitanju vodena bubuljica. Ona je veoma različita od obične klasične bubuljice na bradi ili bilo gde na licu.

Veličina ove bubuljice može varirati od manje do mnogo velike bubuljice. Nakon pojave dolazi do njenog daljeg razvoja.

Uvek je dobro da čuješ slična iskustva i kako su drugi uspeli da reše problem koji i ti imaš. Marina je dugo patila zbog bubuljica. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO bez akni.

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Da li brzo prolaze, pitaš se??

Znaju da se zadrže na koži i duže od jedne nedelje, a desi se ponekad i da veoma brzo puknu. 

Vodene bubuljice nisu nimalo prijatne, a na mestu gde nastanu može da se javi bol, svrab i naravno kao kod svake bubuljice blagi otok.

Važno je da ih ne čečkaš, kako ne bi ostao ožiljak od bubuljice.

Zašto nastaju vodene bubuljice?

Postoje sa medicinskog stanovništva okidači tačnije izazivači vodenih bubuljica.

To su pre svega:

 • stres
 • alergijske reakcije 
 • gnojne infekcije
 • pad imuniteta
 • osetljivost kože
 • genetika

Čini ti se kad čitaš faktore rizika za bilo koji zdravstveni  problem da se skoro svugde navodi stres, i za sve ima opravdanja. Stres je okidač za mnoge bolesti, promene i poremećaje koje ljudi primećuju na sebi.

Stres je između ostalog i uzročnik ovih bubuljica.

Kada se tvoje  telo nalazi u stanju stresa, tada se čitav metabolički proces poremeti. Kreću da se talože otrovi i kože reaguje na svoj način, a to je upravo pojavom raznih vrsta bubuljica po telu, pa i vodenih bubuljica.

Stres je usko povezan i sa padom imuniteta.

Telo se, kada je pod stresom buni i imunitet opada, a tada takođe mogu da se pojave bubuljice. Upravo zato su neki dermatolozi zabeležili da je pojava ove vrste bubuljica u nekim situacijama bila praćena i pojavom temperature, groznice, slabosti…dakle sve ono što nastaje kao posledica pada imuniteta.

Gnojne infekcije, koje nastaju kada se na površini kože nagomilaju bakterije, takođe su plodno tlo za nastanak ovog tipa bubuljica.

Gde se najčešće pojavljuju vodene bubuljice?

Sad kad znaš  kako izgledaju, šta ih to izaziva i na koji način možeš da ih lečiš, hajde malo da vidimo gde se one najčešće pojavljuju:

 • vodene bubuljice na licu
 • sitne vodene bubuljice po rukama
 • sitne vodene bubuljice po nogama
 • vodene bubuljice po telu

Koje i kakve vrste vodenih bubuljica postoje?

Postoje različite vrste vodenih bubuljica,najpopularniji oblici su sledeći:

Vodena bubuljica kao čvor. Ovaj oblik  je takođe poznat i kao papula. To je uzrokovano povećanjem tkiva. Taloženje metaboličkih produkata odnosno otrova na površini kože može dovesti do nastanka tzv. papula. Mogu biti čak i veličine graška. Tvrđe su i mogu se lako napipati pod prstima , odnosno lako možeš da osetiš oblik kuglice tj. graška. 

Postoje i vodene bubuljice koje su blago zaravnjene i one se najčešće javljaju u manjim grupama. Kao da su načičkane jedna do druge.

Najčešće je ovim oblikom vodenih bubuljica zahvaćeno područje oko brade.

vodene bubuljice na licu

Vodene bubuljice na licu

Gde će drugo da se smeste bubuljice nego na licu? Da svima budu vidljive i da te iritiraju kad god se pogledaš u ogledalo. Nigde ne želiš vodenu bubuljicu, a posebno ne na licu, zar ne ?

Ako se pojavljuju u periodu menopauze ili u predmenstrualnom ciklusu tada se češće pojave na bradi ili vratu. To je upravo tada odgovor tela na stresnu situaciju izazvanu hormonskim disbalansom.

Pored toga ako se pojave na licu, onda je to najčešće predeo oko usana i po vratu. Uzročnici su gore navedeni, stres pa sve redom.

Blago tapkanje kože lica, piling prirodnim preparatima ili nekim proverenim preparatom za tvoje lice i redovna higijena su ključni da ove  bubuljice nestanu sa lica.

Sitne vodene bubuljice po rukama

Ovakve  bubuljice pojavljuju se i  na rukama i prstima. Njihova pojava povezana je sa hormonskim poremećajima i reakcijom na stresne situacije.

Usled stresa se poremeti i rad unutrašnjih organa i žlezda pa se otrovi gomilaju, a kao reakcija upravo nastaju bubuljice.

Sigurna sam da si videla kako se nekim osobama jako znoje dlanovi kada su nervozni ili kada imaju tremu; kod tih osoba je česta pojava vodenih bubuljica na rukama.

Ove bubuljice na rukama često su bolne i svrbe. Ova neprijatna bolna žarišta imaju tendenciju da rastu po celom telu i zato je najbolje da ih pustiš da prođu i da ih ne čačkaš puno.

Kako bi izbegla pojavu vodenih bubujljica na rukama, dlanovima i prstima, potrebno je da vodiš zdrav način života, pridržavaš se pravila lične higijene, poboljšaš imunitet  ili posetiš stručnjaka za dermatologiju.

Sitne vodene bubuljice po nogama

Sitne bubuljice na nogama su posebno iritantne, neverovatno svrbe i zato mnogi pomisle da imaju gljivičnu infekciju na stopalima. Zamisli samo koliko je grozno kad te svrbe stopala ili deo između prstiju, a ti si na primer na poslu i nema šanse da odeš na pauzi ili do toaleta da se izuješ i pokušaš da rešiš problem.

Jedino što u tom momentu želiš, je da skineš čarape i da se češeš.

Koliko god želja bila jaka, nemoj to raditi, biće ti samo gore.

Bubuljice na stopalima nastaju pored svih do sada navedenih uzroka i zbog:

 • sintetičke tkanine od kojih su  čarape 
 • loše higijene
 • nekvalitetnih materijala od kojih su  napravljene cipele

Redovna higijena, pamučne čarape, obuća koja “diše” sve ovo je dobar izbor za sprečavanje nastanka vodenih bubuljica na nogama tj. stopalima. Osim na stopalima, po nogama najčešće je da se jave bubuljice na preponama.

Vodene bubuljice po telu

Najčešće gde se ova i ovakva vrsta  bubuljica na telu pojavi pored lica, ruku i stopala jesu leđa, mada se po tvrdnjama nekih dermatologa  mogu naći na bilo kom delu tela. 

Kao i za ostale delove tela tako i za leđa i za bubuljice na leđima je važna prevencija piling, pustiti da prođu, nositi pamučne majce ili potkošulje i voditi računa o higijeni.

Hajde da vidimo sada na koji način se one leče.

Kako se leče vodene bubuljice?

Pre nego što kreneš sa lečenjem važno je da ispitaš i otkriješ šta je uzrok za nastanak ovih bubuljica.

Ako je u pitanju stres tu je bitno da radiš na tome i da naučiš da kanališeš negativne emocije. 

Preporuka, ako je u pitanju pad imuniteta je ishrana bogata vitaminima, mineralima, dakle voće i povrće i  puno tečnosti.

Tuširanje malo toplijom vodom, dakle ne vrelom, već toplijom vodom omogućava ti da se površinske pore na telu otvore i da se otrovi ne gomilaju u velikoj meri.

Ako je koža čista i ako se neguje na pravilan način onda će i ova vrsta bubuljica imati manje šanse da se pojave i da te iritira.

Evo par saveta u svrhu lečenja  kada je borba sa vodenim bubuljicama u pitanju

Prvi savet: krema

Kao prvi savet i preporuku predlažem ti upotrebu kreme za bubuljice. Možeš koristiti neke kreme na prirodnoj bazi koje odgovaraju tvom tipu kože,umiruju je i deluju blago na tvoje lice.

Mnogo je krema u ponudi samo treba da pronađeš onu koja tebi najviše odgovara. Postoje kreme za tinejdžere za akne, ili krema za mitisere. Važno je da su sastojci pažljivo birani iz prirode.

Drugi savet: Nežno čišćenje lica

Pravilno čišćenje lica ključno je za ovaj tip bubuljica. Znači kad se umiješ i osvežiš svoje lice odgovarajućim preparatom za čišćenje lica, blagim i nežnim pokretima odnosno više tapkanjem peškirom pokupi vodu sa lica. To se odnosi i na brisanje nakon tuširanja.

Nema trljanja i grebanja po koži neko nežno brisanje koje će upiti vlagu sa površine kako lica tako i tela.

Treći savet: Piling lica

Piling lica je odlična stvar kada je prevencija bubuljica u pitanju. Najobičniji piling za mitisere i akne koji možeš da odradiš sa kukuruznim brašnom otvoriće ti pore, očistiti kožu i pomoći u sprečavanju nastanka vodenih bubuljica.

Mnogo je primera na koji način možeš da odradiš piling. Ako želiš, između ostalog, uvek gledaj da koristiš prirodni piling za lice.

Četvrti savet: Ne pipaj ih

Kad se već vodene bubuljice pojave, ma koliko te bolele, nervirale te ili te svrbele nemoj ih dirati. Tako će najbrže proći. One imaju tendenciju, da se ako ih iziritiraš rukama ili bilo čim drugim, bukvalno raseju po licu i telu. Tada su mnogo teže za uklanjanje i biće ti potrebno više i strpljenja i vremena da prođu.

Dakle samim tim što ih ne diraš učinićeš super stvar da brže nestanu.

U ponudi imaš mnogo prirodnih preparata koje možeš iskoristiti kada su vodene bubuljice u pitanju.

Svrab je ono što ih prati i zato je moguće da ti jednostavno prekipi i da poželiš da ih se što pre rešiš češanjem.

Imaj na umu da češanje nije rešenje za bubuljice koje svrbe. Mnogo je devojaka i žena postavilo pitanje zašto nastaju bubljice koje svrbe i kako da ih se reše, strpljenje je jedan od glavnih faktora za pobedu.

Peti savet: Ishrana

Ishrana i to šta unosiš u svoj organizam pokazaće se i na licu. Važno je da znaš da hrana koja je sveža i to voće i povrće ima odličan efekat kada je tvoje lice u pitanju.

Pored toga postoji i hrana koja izaziva bubuljice i zato je potrebno da je izbegavaš. Dakle pravilna ishrana biće zapravo tvoja ishrana protiv bubuljica.

U faktore rizika za pojavu vodenih bubuljica spadaju naravno i genetske predispozicije. Kada je genetika u pitanju, najbolja je pravilna nega lica, izbalansirana ishrana i ne koristiti neproverene preparate za lice.

vodene bubuljice koje svrbe

Šesti savet: Peškir i jastuk

Za pravilnu higijenu lica potrebno je da imaš peškir za lice. Sa njim nikako, ali nikako ne treba da brišeš ruke, pa nakon toga lice; dakle samo i jedino lice.

Taj peškir uvek prilikom pranja iskuvavaj i gledaj da koristiš što manje hemije kad ga pereš. Znam da voliš da ti peškiri i posteljina mirišu na neki od primamljivih mirisa omekšivača za veš, ali trudi se da to izbaciš.

Jastučnica takođe uvek mora biti čista, iskuvana i ako je moguće oprana kao i peškir samo praškom.

Sedmi savet: Šminkanje

Retka je žena ili devojka koja ne voli da se našminka. Ako imaš ovakve bubuljice onda bi bilo idealno da izbegavaš neko vreme šminkanje. Poštedi lice nanošenja pudera i rumenila, kako bi sprečila dodatno zatvaranje pora i “gušenje kože”.

Mnoge bubljice nastaju upravo zbog šminke.

Dakle bolje je sprečiti nego lečiti. Nakon izlaska, posla, proslave ili generalno nakon šminkanja potrebno je da pravilno očištiš lice. Mnogima su vlažne maramice za čišćenje lica izbor, a nekima su i kozmetički preparati.

Prati svoje lice, uvidi kako reaguje i pronađi pravi način da ga detaljno i dobro očistiš nakon šminke i da pore budu otvorene a koža čista.

I za kraj, ma koliko te iritirale ove akne, one su prolazna stvar na tvom licu i neće ostaviti nikakvog traga ako ih budeš pravilno tretirala. Odmah kupi najbolji preparat za negu akni i ništa ne brini. Zato budi strpljiva i generalno vodi računa o svom zdravlju.

Avatar

Jelena Drašković

Profesor srpskog jezika i književnosti.Volim da čitam i istražujem tuđe rukopise.Takođe gajim ljubav prema pisanju proznih tekstova. Pisanje mi predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test