Naslovna » Koja hrana izaziva bubuljice? Otkrijte!
Ishrana

Koja hrana izaziva bubuljice? Otkrijte!

koja hrana izaziva bubuljice

Još jedna bubuljica na tvom licu! Možda je kriv omiljen keks ili torta? Hajde da se konačno pozabavimo stalnim pitanjem – koja hrana izaziva bubuljice?

Sprovedeno je toliko istraživanja na ovu temu. I pored toga, još uvek ne postoji jedinstveni stav među lekarima i nutricionistima u vezi sa uticajem pojedine hrane na pojavu bubuljica i akni. Jedno je sigurno – postoji neka „tajna veza“ između određene hrane i čistog lica.

Dobrovoljci širom sveta, bili su spremni da nekoliko nedelja budu na određenom režimu ishrane i tako pokažu i dokažu koja hrana izaziva bubuljice.

Rezultati ovih eksperimenata mogu te spasiti svake nove bubuljice na licu! Ali, idemo redom!

Dosadašnja saznanja, pokazala su da skoro svi tinejdžeri na svetu vode bitku protiv bubuljica na leđima, koži lica, vrata i ramena.

Ovo su mesta gde se bubuljice u pubertetu najčešće pojavljuju. To i nije slučajno, jer je koncentracija lojnih žlezda najveća na ovim delovima tela. 

Ah taj pubertet! Sa sobom nosi pojačani rad hormona, pa tako i lojnih žlezda koje luče sebum (masnoću) posredstvom pora, direktno na površinu kože.

Uz sve nečistoće koje se nalaze u našoj okolini, masna koža je sklona zapušavanju pora i nastanku bubuljica. Tada nije dovoljno što su se akne već pojavile i predstavljaju ružan i opterećujući prizor, već se lice dodatno sija zbog masnoće koja se luči. 

Da stvar bude gora, tinejdžerke najčešće pribegavaju nanošenju pudera za masnu kožu lica, kako bi prikrile ovaj neprirodni sjaj kože. Ono čega nisu svesne jeste da na taj način čine problem još većim.

Pore se na ovaj način zapušavaju, uzrokujući bolne potkožne akne. I eto nam začaranog kruga! 

Ne treba da čude i bubuljice kod odraslih, jer uzrok akni može biti i nekog sasvim drugog porekla i ne mora se samo dovoditi u vezu sa pojačanim radom hormona u ranoj mladosti.

Tako na primer, pušači ne treba da se iznenade ako akne okupiraju njihovo lice. Isto važi i za pojavu akni kod korišćenja pojedinih lekova, kao što su antidepresivi.

Iso tako, ne treba da te čudi ukoliko ne vodiš adekvatnu negu lica, da se poavi neka bubuljica na obrazima.

Pravilno i redovno čišćenje lica kod kuće i tretiranje adekvatnim kremom protiv bubuljica za tinejdžere, uslov su za prevenciju nastanka bubuljica.

Ne postoji stvar koju Marina nije probala za bubuljice. I ništa nije pomoglo sve dok nije probala brzo, prirodno i jednostavno rešenje . Njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE I OŽILJKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku: https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

I šta još može uticati na pojavu bubuljica?

U današnjem tempu života sigurno je na prvom mestu stres. Iz tog razloga ne treba da te čude kada se pojave bubuljice od stresa.

I konačno ishrana. Nepravilna i nekvalitetna ishrana mogu u velikoj meri izazvati nastanak akni ili pogoršati njihovo stanje.

Da bi bila sigurna u faktore koji utiču na nastanak tvojih akni, moraš da znaš koja hrana izaziva bubuljice!

koja hrana izaziva bubuljice

Hrana koja izaziva bubuljice

Moguće je da si do sada primetila da nakon unosa pojedinih namirnica, tvoja koža “reaguje” na određeni način. Ovaj put ne pričamo o alergijama, već o upornim bubuljicama koje se pojavljuju posle dugoročnog unosa omiljenih kolača, ukusnih testenina ili pomfrita.

Pitaš li se onda – zašto nastaju bubuljice od slatkiša?

U pitanju je proces koji započinje unosom pojedinih namirnica i završava se hemijskim procesima koji mogu biti “krivci” za pojavu akni.

Treba imati u vidu i to da najčešće za nastanak akni nije samo pitanje koja hrana izaziva bubuljice. Slobodno možemo tvrditi je u pitanju više udruženih faktora!

Sigurno si toliko puta čula savet – “Samo izbaci masnu i začinjenu hranu?!”

Ima puno istine u ovome, ali prvo ćemo proveriti šta se to zapravo dešava u organizmu kada konzumira nezdravu hranu, a onda utiče i na našu kožu.

Istina je da pojedine namirnice, odnosno njihov sastav utiče na porast nivoa šećera u krvi, pa tako i oslobađanje hormona – insulina. Insulin u krvi, podstaćiće lojne žlezde da proizvedu još više ulja na koži i stimulišu pojavu akni. 

Zamka je baš u tome što treba da se odreknemo baš one neodoljive, slatke i ukusne hrane.

Pročitaj u nastavku teksta koju hranu su istraživanja ubrojala u glavne uzročnike nastanka akni.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (GI)

Ovde govorimo o svim onim namirnicama koje obiluju veštačkim zaslađivačima. Osim što beli hleb, pomfrit, čips i slani štapići utiču na porast nivoa šećera u krvi, a na duže staze i nastanak dijabetesa tipa 2, izazivaju i pojavu akni. Sve ove namirnice sadrže proste šećere.

Visoki glikemijski indeks (GI) i mlečni proizvodi mogu značajno pogoršati stanje tvoje kože sklonu aknama. Hrana sa visokim GI, poput belog hleba, šećera i prerađenih grickalica, brzo povećava nivo šećera u krvi, što izaziva nagli porast insulina. Ovaj proces može podstaći upalne reakcije i povećati proizvodnju sebuma, što dovodi do zapušenja pora i pojave akni.

To se na naš organizam odražava kroz utisak da imamo nalet energije. Ovo je samo trenutno stanje koje brzo prolazi i nije zdravo na duže staze.

Da, ovde se nažalost, ubraja i tvoja omiljena čokolada. Osim što sadrži šećere, bogata je i mlekom koje, takođe može biti “krivac” za nastanak akni. 

Dobra vest je što se ovo ne odnosi na tamnu čokoladu! Naprotiv, ona je preporučljiva kao odličan antioksidans i borac protiv slobodnih radikala.

Što se tiče čokolade i njenog uticaja na nastanak bubuljica, moramo spomenuti da su mišljenja i dalje podeljena.

I pored povezanosti prostih šećera (koje sadrži i čokolada) sa pojavom akni na licu, određena grupa stručnjaka smatra da omiljena poslastica, ipak ne treba da se nađe na listi nepoželjnih namirnica – uzročnika akni.

Naš organizam nema nikakve koristi od pomenutih prostih šećera, jer su benefiti vrlo kratkotrajni. Sledeći put kada za doručak na poslu, pripremiš instant kašu, zapitaj se koliko često to radiš.

Nije preporučljivo da ova namirnica sa visokim glikemijskim indeksom postane tvoja svakodnevna navika.

Isto važi i za industrijske sokove, sa posebnim naglaskom na gaziranim sokovima. Puni su veštačkih boja i zaslađivača. Za njih je, takođe karakterističan uticaj na porast nivoa šećera u krvi, a onda i pogoršanje već upaljene kože. 

Alkohol u većim količinama, svakako nije preporučljiv za organizam. Do sada, ne postoje dokazi da umerena konzumacija alkohola utiče na nastanak akni.

Stručnjaci su se složili oko hrane koja poseduje visoki glikemijski indeks i koju bi trebalo izbegavati ako želiš da sačuvaš lepotu svog lica:

 • mlečna čokolada
 • bombone
 • torte, kremovi i sladoled
 • gazirani sokovi
 • pomfrit, čips i slane grickalice

Mlečni proizvodi

Pored toga što smo naučeni da je mleko jedno od osnovnih namirnica koje donosi dobrobit našem zdravlju, praksa pokazuje da baš ono može biti okidač za akne. 

Ovde se prevashodno misli na kravlje mleko. Mišljenja su podeljena, ali jedno je sigurno – hormoni u mleku i mlečnim proizvodima mogu biti uzrok bubuljica na licu. 

Zajedno sa kalcijumom, hormoni iz mleka postiču pojačan rad lojnih žlezda i produkciju sebuma koji može zapušiti kanale ispod kože i izazvati bolne bubuljice . 

Prema mišljenjima stručnjaka, preporučljivo je da izbegavaš jogurt, sir i sladoled, ukoliko si povezala nastanak akni sa konzumacijom ovih namirnica. 

Namirnice sa trans-masnim kiselinama 

“Zamenite uživanje u vaflima, čipsu, pohovanom mesu nekim zdravijim obrokom!” – apeluju nutricionisti i zagovornici zdravog načina života.

Ipak, sigurno ne moramo da te podsećamo koliko je koncept fast food-a poguban za tvoje zdravlje, pa tako i kožu.

Zapravo, najveća pretnja je priprema hrane uz pomoć biljnih ulja koja se zagrevaju na visokim temperaturama. Najčešći okidač za nastanak ovih masnih kiselina u hrani je prženje ili pohovanje u “dubokom” ulju.

Smatra se da se pri prženju pojedine hrane, kao npr. pomfrita, na visokim temperaturama stvaraju veoma opasne hemikalije po zdravlje i kožu.

Trik je u ukusu koji hrana bogata trans-masnim kiselinama ima, pa tako ukuse i mirise čini neodoljivim. Verujemo da samo na pomen kremaste krofne, lisnatog testa ili pice, momentalno ogladniš. 

Pretpostavljamo da ti je poznat pojam omega-6 masnih kiselina?! Nalaze se pretežno u biljnim uljima koje smo spomenuli – suncokretovo, sojino i kukuruzno ulje.

Loša osobina ovih masnih kiselina je što utiču na dodatno razvijanje upalnog procesa na koži – inflamaciju. Suprotno njima, omega-3 masne kiseline su pravi melem za našu kožu i organizam, u celini.

Trans-masne kiseline su veoma opasne, naročito ako se konzumiraju duži vremenski period. U tom slučaju postaju pretnja po zdravlje, izazivajući dijabetes tipa 2, oštećenja srca i krvnih sudova, ali i maligna oboljenja. 

Do nastanka ozbiljnih oboljenja, put nije tako kratak, ali jeste kada je u pitanju tvoja koža i bubuljice. 

Hrana bogata zasićenim masnim kiselinama

Za zasićene i nezasićene masnoće si sigurno čula. Ali one imaju sasvim različit uticaj na organizam, pa tako i na akne. 

Ovde pričamo o zasićenim mastima koje u svom sastavu sadrže zasićene masne kiseline, koje su prava pretnja našoj koži. Naravno, ukoliko se konzumiraju neumereno. Hrana koja izaziva bubuljice, a sadrži zasićene masti je: 

 • skoro sve vrste mesa,
 • jaja, 
 • kobasice,
 • mleko, sir,
 • majonez, pa čak i 
 • sladoled.

Od kada se dokazalo da zasićene masne kiseline mogu biti uzročnik povećanog holesterola, koji dalje uzrokuje oboljenja kardiovaskularnog sistema, apeluje se na unos razumnih količina ovih masti u organizam.

I ne smo količina! Kada je u pitanju meso, uvek prednost daj ćuretini, piletini ili zečijem mesu. 

Kako da znaš koja hrana izaziva bubuljice baš na tvom licu?

Obzirom da je sve individualno, i dok neka hrana izaziva pojavu akni na licu tvoje drugarice, kod tebe to neće biti slučaj. Šta onda treba da radiš?

Potrebno je da obratiš pažnju na sve namirnice koje unosiš u toku nekoliko nedelja.

Taj period će biti sasvim dovoljan da utvrdiš reakcije svoga lica na unetu hranu. Ukoliko će ti biti lakše, zapisuj svakodnevno koju si hranu tog dana pojela. Tako će ti biti lakše da rezimiraš rezultate ovog malog eksperimenta.

Nakon što utvrdiš koja hrana izaziva bubuljice na tvom licu, potrebno je da nađeš alternativu ili u potpunosti izbaciš pomenute namirnice iz svog tanjira. Dakle, prilagodićeš ishranu protiv bubuljica.

Logično, na redu su zdrave navike! Smatra se da pojedine namirnice dodatno pomažu borbu protiv bubuljica, odnosno njihovu prevenciju.

Eliminaciona dijeta je  jedan koristan “alat”. Izbaci sve moguće okidače iz ishrane na tri nedelje – to uključuje hranu sa visokim GI i mlečne proizvode. Nakon toga, postepeno vraćaj jednu po jednu namirnicu i prati kako tvoja koža reaguje naredna dva dana. Na ovaj način, moći ćeš da identifikuješ koja hrana pogoršava tvoje akne i da je trajno izbaciš iz ishrane. Ako problem sa aknama potraje, posavetuj se sa dermatologom za dalji tretman

Možemo slobodno reći da će koža sama “reći” koja hrana izaziva bubuljice, odnosno koja joj prija.   

Za početak, probaj da uvedeš što više namirnica sa niskim glikemijskim indeksom. Ovo znači da jedeš što više svežeg voća, povrća i žitarica od celog zrna žita.

Beli hleb zameni raženim. Kroz 10 nedelja disciplinovanog pridržavanja modifikovanoj ishrani, možeš očekivati i lagano čišćenje svog lica. 

Ne treba zanemariti ni vitamine A, B, C i E koji ulaze u sastav veoma velikog broja citrusnog voća, ali i povrća i orašastih plodova. Oni direktno utiču na smanjivanje upale i obnavljanje kože. Štaviše, C vitamin za lice pomaže “izbeljivanje” već nastalih ožiljaka od bubuljica.

Ni slučajno nemoj zaobići ni namirnice koje su bogate antioksidansima. Osim što će vidno poboljšati stanje tvoje kože, doprineće opštem dobrom stanju tvoga zdravlja.

Kako smo izloženi uticaju slobodnih radikala, koji su okidač za nastanak brojnih oboljenja, i više je nego jasno da uz voće i povrće, orašasti plodovi treba da postanu grickalice koje redovno konzumiraš.

Ovde je potreban oprez! 

Nemoj prekoračiti preporučne dnevne količine pojedinih orašastih plodova. Neki od njih su veoma masni (npr. indijski i brazilski orah), pa mogu doneti više štete nego koristi; naravno, ukoliko se ne ispoštuje preporučena količina.

Kada govorimo o količini, dovoljno je samo po 2-3 indijskog i brazilskog oraha dnevno.

Bilo bi idealno da možemo svoj organizam snabdevati optimalnom količinom cinka iz prirodnih namirnica, kao što su – kinoa, bundevine semenke, ostrige itd.

Druga opcija je da, uz konsultaciju sa svojim lekarom, uvrstiš suplemente cinka u svoju svakodnevnicu. 

hrana koja dovodi do bubuljica

A zašto je važan cink?

Smatra se da 30-40 mg cinka dnevno, obezbeđuje organizam ovim neophodnim mineralom, ali i direktno utiče na smanjenje bubuljica.

Konzumacija kvalitetne masne ribe, preporučuje se bar dva puta nedeljno. Postoji nebrojeno naučnih dokaza za benefite koje omega-3 masne kiseline u ribi deluju protivupalno.

Ništa bez nege!

I pored toga što smo te upoznali koja hrana izaziva bubuljice, tu je i savet kojem se uvek rado vraćamo. U pitanju je redovna i adekvatna higijena kože.

Svaka devojka sa problematičnom kožom treba da koristi samo gelove za umivanje, maske protiv bubuljica i krema protiv bubuljica.

Oni treba da su pH neutralni i prilagođeni koži koja ima karakteristično proširene pore i pojačano lučenje sebuma. 

Takođe, redovan i zdrav san ne može ništa zameniti, a na tome će ti biti “zahvalno” i lice koje će biti prokrvljenije, sa mnogo manje novih upalnih procesa i novih bubuljica.

Ovo nisu samo saveti koja hrana izaziva bubuljice i recepti za lice bez bubuljica, već i za prevenciju starenja kože. Uvođenjem zdravih navika u nezi kože i ishrani, održaćeš vlažnost i elastičnost kože. Podstaknućeš proizvodnju kolagena koji je zadužen za održavanje tonusa mišića i mladost lica i ublažiti posledice eventualnih ožiljaka od akni. 

Test