Naslovna » Koji je puder za masnu kožu baš za tebe?
Lice

Koji je puder za masnu kožu baš za tebe?

puder za masnu kožu

Puder za masnu kožu sam sigurna da je velikom broju devojaka nekada zatrebao. Bitno je da znaš da odabereš pravi, a ja ću ti pomoći da naučiš kako.

Dugo se verovalo kako su tečni puderi štetni za kožu i kako ih treba izbegavati. Budi sigurna da to nije ni blizu istine.

Dobar i kvalitetan puder za masnu kožu ne samo što ne deluje štetno, već ti može pružiti različite benefite osim estetskog.

Da vidimo koji je najbolji puder,  kako da znaš da je baš taj puder za tebe i da li možda izaziva bubuljice. Znam da te to najviše zanima.

Krenimo redom!

Tečni puder za masnu kožu

Kada se pomene tečni puder za masnu kožu, uvek je prvo pitanje, da li izaziva bubuljice?!

Ovo je stvar koja te sasvim sigurno najviše zanima. Sigurno si bar nekoliko puta čula od mame ili drugarice kako puderi nisu dobri za masnu kožu, kako zapušavaju pore i kako će vremenom učiniti da tvoja koža na licu izgleda loše, sa puno bubuljica na licu i neravnina na licu.

Ovo je sasvim netačno. Istina je da puder čak i na normalnoj koži može izazvati bubuljice, ali samo u slučaju da se nanosi nepravilno.

Veoma je bitno da ispoštuješ korake u nanošenju tečnog pudera.

Zato pažljivo čitaj sledeće redove!

tečni puder za masnu kožu

1.Pripremi kožu na ispravan način

Jedna od osnovnih stvari je dobra priprema kože za nanošenje tečnog pudera. 

Pre nanošenja pudera od velike je važnosti da lice temeljno opereš od nečistoća nekim neagresivnim sredstvom za čišćenje. Čak i ako koža deluje čisto vrlo je verovatno da na njoj ima nečistoća.

Kako ti je koža lica masna i luči se višak sebuma veoma lako se mogu zapušiti pore. Takođe postoje nečistoće u vazduhu koje padnu na lice iako ih ti ne vidiš.

Nije dobro kada preko ovako nepripremljene, nečiste kože namažeš direktno puder za masnu kožu. Na taj način “guraš” nečistoće u pore i činiš pogodno tlo za stvaranje bubuljica na obrazima i akni.

A na koji način možeš da sprečiš pojavu bubuljca?

Ako ti želiš samo prirodne stvari na svom licu, onda je ovo definitivno najbolji način za tebe!O čemu je reč, pročitaj Marinino iskustvo!

Ona nam je otkrila da je sve jednostavno, brzo i efikasno, a pre svega prirodno! Znam da to želiš, zar ne?

Saznaj kako je Marina uspela da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Obavezno na čistu kožu namaži kremu. Koža mora biti hidrirana, kako se ne bi perutala. Ukoliko se peruta takođe nije dobro preko toga nanositi puder, jer mogu da se zapuše pore.

Još jedan korak koji se preporučuje pre nanošenja pudera za masnu kožu, jeste prajmer odnosno osnova za puder. On će napraviti barijeru između kože i pudera.

2.Nemoj da nanosiš puder prstima

Kada je masna koža u pitanju mnogo je bolje od prstiju koristiti različita sredstva za nanošenje pudera poput četki i različitih sunđera za nanošenje pudera.

Na prstima često imamo bakterije, pa ako nanosimo puder za masnu kožu prstima nanećemo i bakterije. Doći će do iritacija kože i pojave bubuljica.

Ukoliko prstima nanosiš puder dobro i temeljno operi i denzifikuj pre nanošenja pudera.

Isto tako, ako koristiš četke i sunđere, posle svake upotrebe je obavezno da ih opereš sredstvima koji su namenjeni čišćenju pribora za šminkanje. Na taj način ćeš biti sigurna da su četke i sunđeri temeljno očišćeni od šminke.

3.Redovno čisti pribor za šminkanje

Ako pribor za šminkanje ne čistiš redovno, dešavaće se to da će na njemu ostajati nečistoće od prošlog šminkanja što je izvrsna podloga za stvaranje bakterija.

Bakterije sa pribora ćeš zajedno sa puderom naneti na kožu i ovo će sasvim sigurno izazvati bubuljice i akne na licu.

Preporučuje se da na svake dve nedelje nakon pranja denzifikuješ pribor za šminkanje sa alkoholom.

4.Nemoj da nanosiš previše pudera na kožu

I u ovom slučaju važi pravilo da je manje zapravo više. Nijedan puder neće biti dobar ako preteruješ u količini. Čak i najbolji puder za masnu kožu.

Previše pudera ne izgleda lepo i ne dozvoljava koži da “diše”. 

Sve ove stavke su izuzetno bitne kada se radi o nanošenju pudera za svaki tip kože, a posebno ako koristiš tečni puder za masnu kožu. 

Tu sam da te razuverim kako su puderi štetni, kako izaivaju bubuljice i “uništavaju ten”.

Zapravo puder može veoma pozitivno da utiče na kožu lica. On stvara barijeru između kože i spoljne sredine i na taj način sprečava da nečistoće iz vazduha dođu u dodir sa kožom.

Ne treba zaboraviti i da nije retkost da tečni puder za masnu kožu sadrži i SPF koji te štiti od štetnog UV zračenja.

5.Kada skidaš puder uvek temeljno očisti lice!

Ovo je možda i jedna od najbitnijih stavki koju treba ponoviti i nekoliko puta. Puder moraš temeljno da skidaš sa lica posle svake upotrebe.

Puderi za masnu kožu su tako formulisani da pružaju dugotrajnost na licu i sprečavaju lučenja sebuma. Samim tim oni se više “lepe” za lice i veoma je bitno da ih temeljno skidaš.

Ako ovo radiš na ispravan način budi sigurna da ti tečni puder za masnu kožu neće naneti nikakvu štetu.

Preporučujem ti da puder skidaš u nekoliko koraka:

  • prvo nanesi neko uljano sredstvo za skidanje šminke, dugo i nežno masiraj prstima kako bi razgradila puder
  • zatim sa sredstvom za umivanje temeljno operi lice

Savetujem ti da ne preskačeš deo sa uljanim sredstvom, jer ćeš samo na taj način potpuno razgraditi šminku i biti u mogućnosti da zaista temeljno sve skineš.

Kako kupuješ tečni puder za masnu kožu?

Oznake na koje treba da obratiš pažnju kada kupuješ tečni puder za masnu kožu jesu “oil-free” i “non-comedogenic”. Ovo znači da je puder tako formulisan da odgovara masnoj koži i u isto vreme ne zapušava pore.

Veoma je važno da biraš puder koji je specijalno formulisan baš za masnu kožu lica, jer on ima sasvim drugačiji sastav nego puderi za normalnu i suvu kožu lica.

Tečni puder za masnu kožu je kreiran tako da smanjuje lučenje sebuma, odnosno da ga drži pod kontrolom. Na taj način lice će ti se manje mastiti preko dana i izgledaće lepše i blistavije.

I ono što je još izuzetno bitno je da tečni puder za masnu kožu ima sastojke koji tvoju kožu neguju i pružaju različite benefite poput lečenja bubuljica i sprečavanja pojave novih.

To znači da ne samo što puder formulisan specijalno za masnu kožu nije štetan za tebe, već je i koristan u rešavanju problema koje pojačano lučenje sebuma uzrokuje, poput akni i bubuljica.

Sledeći sastojci su česti kada je u pitanju kvalitetan tečni puder za masnu kožu i na njih obrati pažnju kada kupuješ puder:

Sledeće na šta treba da obratiš pažnju na listu sastojaka jesu nekomedogena (ne zapušavaju pore) ulja, koja neguju kožu i pomažu da se ne pojavljuju nove bubuljice. To su najčešće:

  • ulje semenki grožđa
  • suncokretovo ulje
  • bademovo ulje
  • ulje konoplje

Veliki je broj kvalitetnih pudera na tržištu, bitno je da tebi lično odgovara. Sigurno postoji barem jedan tečni puder za masnu kožu koji će ti biti savršen.

Postoje puderi na vodenoj i na uljanoj bazi. I jedni i drugi su na svoj način dobri, a koji će tebi lično da odgovara zavisi najviše od tvoje kože.

Ono što je isto dobro kod formulacije ovakvih pudera, je što su najčešće namenjeni ženama koje imaju različite nepravilnosti na koži lica. Samim tim, vodilo se računa da odlično pokrivaju nepravilnosti i u tankom sloju.

Vodi računa da ne preteruješ sa količinom. Po potrebi dodaj samo na problematična mesta.

Evo nekoliko odličnih pudera za masnu kožu!

Deborah puderi za masnu kozu

Ovo je puder specijalno dizajniran za jako masnu kožu. U sebi sadrži aktivne agense koji ne samo da upijaju višak sebuma već imaju ulogu i u skupljanju proširenih pora. 

U sebi sadrži SPF20 i na taj način štiti od UVA i UVB zračenja. 

Pruža zaštitnu barijeru za štetne čestice iz okruženja. Namenjen je za celodnevno nošenje i pruža efekat mekane i baršunaste kože.

Obradovaće te kad ti kažem da ima izuzetno jako pokrivanje, tako da je namenjen onima koji imaju dosta problematičan i neujednačen ten.

Deborah Extra Matt Perfection – ovaj tečni puder za masnu kožu pruža potpuno besprekornu mat završnicu na koži.

Namenjen je ekstremnim uslovima poput velikih vrućina i visoke vlažnosti u vazduhu.

Čak i tad ostaće na licu veoma lep. Ovo je “transfer-free” puder, odnosno ne prenosi se na garderobu ako slučajno dodirneš lice. On daje nešto manje prekrivanje i preporučujem ga ženama sa nešto ujednačenijim tenom.

najbolji puder za masnu kožu

L’oreal Paris tečni puder za masnu kožu

Ovo je dugotrajan puder, koji osim celodnevne postojanosti i mat efekta nudi i nešto prirodniji izgled kože. Ako ne voliš jake pudere, ovo je dobar izbor za tebe.

Dosta je tečan, pa se lako nanosi i razmazuje. Ostaje postojan na licu uprkos visokim temperaturama i znojenju. Neće ti se desiti kao sa nekim drugim puderima da ti se pojave fleke i nujednačenost tena usled znojenja.

Ima modernu formulu sa mineralnim mikro sunđerima koji su zaduženi da asporbuju kako višak masnoće sa lica, tako i višak vode. Vodootporan je, ali pravi barijeru takvu da dozvoljava koži da diše, tako da nećeš imati problem sa zapušavanjem pora.

Max Factor tečni puder za masnu kožu

Ovo je puder koji postoji dugi niz godina na tržištu i svako ko ga je probao je sasvim sigurno  oduševljen.

Ima posebnu formulu sa laganom silikonskom emulzijom koju čine nekomedogena silikonska ulja i voda i ovo ga čini u isto vreme laganim na koži ali i trajnim tokom celog radnog dana. Izuzetno se lepo razmazuje i ostavlja glatku površinu na koži i mat završnicu, koja je u isto i prirodna.

Takođe ne ostavlja tragove na garderobi. Ima izuzetno visoku pokrivenost i formulu za miris i ulja koja su nekomodogena, što ga čini dobrim za žene i devojke sa masnom kožom sklonom bubuljicama i aknama.

Ostaje svež i besprekoran čak i u uslovima visoke vlage i znojenja. 

Bourjois tečni puder za masnu kožu

Ovaj puder iako je namenjen masnoj koži i obećava celodnevnu postojanost nešto je drugačiji. U sebi ima i hijaluronsku kiselinu tako da je za one koji ipak ne žele potpuno mat završnicu već blagi, zdravi sjaj lica. Sadrži isto tako SPF20 i samim tim štiti od UV zračenja.

Ima visoku pokrivnu moć i kada se nanese, veoma se lepo stapa sa kožom i lice deluje prirodno i besprekorno.

Dosta brzo se suši na luc, tako da ga treba brzo nanositi, nabolje sa četkom za nanošenje pudera. Kada se osuši ostaje “zaključan” na koži veoma postojan.

Ovaj puder nudi nešto manju kontrolu lučenja sebuma, preporučuje se ženama kojima se koža umereno masti. 

Revlon za masnu/kombinovanu kožu

Ovo je tečni puder za masnu kožu koji je jedan od najpopularnijih pudera za ekstremno masnu kožu. Ima SPF15 i mineralnu forumulu koja zaustavlja lucenje sebuma. Ako želiš celodnevnu postojanost bez obzira na vlagu, temperaturu, znojenje i ostale dnevne neprilike, ovo je puder za tebe. Takođe je i “transfer-free”, neće ti ostavljati fleke po garderobi.

Ovo je puder sa srednjim prekrivanjem, ali možeš ga nadograditi na mestima gde imaš više diskoloracije.

Ulazi duboko u pore kako bi pružio veliku postojanost i neophodno je da ga svaki put temeljno očistiš sa lica, kako se ne bi zapušavale pore.

Na tebi je da isprobaš pudere i nađeš onaj koji tebi odgovara. Bitno je da znaš da je priča kako su puderi štetni za kožu samo mit i ne treba da se odričeš ovog koraka u ulepšavanju.

Ne samo da ti ne odmaže, već tečni puder za masnu kožu pomaže na više načina. Od kontrole viška sebuma, pravljenja barijere sa sredinom i raznim štetnim česticama iz sredine koje na taj način ne mogu doći u dodir sa porama i na taj način pore će ostati čiste, pa do psihološkog efekta koji se takođe ne sme zapostaviti.

Devojke i žene koje nemaju savršeno čistu kožu često zbog toga pate i to im narušava samopouzdanje. Sigurno ti se nekada desilo da ti bubuljice na licu i generalno nečist ten pokvare raspoloženje, a možda i dan. Zaista nije prijatan osećaj kada ih vidiš u ogledalu.

Tečni puder za masnu kožu će ti pomoći da sakriješ nepravilnosti na licu i biće ti dobar saveznik dok lečiš kožu od bubuljica. Daće ti samopouzdanje i osećaćeš se lepše i bolje iako imaš bubuljice, cvrenilo i fleke. To je jedan mali korak u ulepšavanju koji jako mnogo znači za sve one koji su nezadovoljni izgledom kože, zašto ga onda ne bi sebi priuštila?

Nadam se da sam ti pomogla da razbiješ mit o štetnosti tečnih pudera i pomogla da naučiš kako da uz pravilnu upotrebu možeš da koristiš tečni puder za masnu kožu redovno.

Test