Naslovna » Napravite sami domaći omekšivač za veš – prirodno, jeftino i lako!
Zanimljivosti

Napravite sami domaći omekšivač za veš – prirodno, jeftino i lako!

domaći omekšivač za veš

Da li si oduvek želela da se oprobaš i napraviš sama domaći omekšivač za veš? Imamo iznenađenje za tebe! Baš to je naša današnja tema!

Deluje zanimljivo, zar ne? A da li je to i izvodljivo? Jeste! Ukoliko želiš da saznaš sve o ovoj temi, ostani sa nama do kraja teksta! Počinjemo odmah!

Zašto domaći omekšivač za veš?

Da li si nekad razmišljala o uštedi novca za domaćinstvo? Domaćinstvo zahteva ulaganje mnogo novca. Ukoliko imamo priliku da uštedimo, zašto da ne? Nadamo se da se slažeš?

Možda je baš jedna od stvari na kojoj možeš da uštediš tvoj domaći omekšivač za veš u pitanju? Zamisli da novac koji je namenjen za kupovinu omekšivača staviš u koverat, kao uštedu, a napraviš sama omekšivač sa sastojcima koje imaš u kuhinji? Deluje fantastično! Evo o čemu je reč!

Omekšivač predstavlja sastavni deo svakog pranja veša. Na našem tržištu postoji mnogo proizvođača i zaista se teško možemo opredeliti za neki. Kako ima različitih proizvođača, isto toliko ima i lošeg, a i dobrog kvaliteta omekšivača. Kako ne bi razmišljala, koji je dobar, a koji ne, najbolje je da napraviš sama svoj omekšivač za veš.

Domaći omekšivač za veš će ti uštedeti novac, jer je mnogo jeftinije napraviti ga, nego kupiti omekšivač u prodavnici. Pored toga, veoma se jednostavno pravi, a ono što je najvažnije, mnogo je zdraviji od kupovnog omekšivača.

 Hmm, već ti se čini kao nešto što bi trebalo da probaš? Slažemo se!

Domaći omekšivač VS kupovni ?

Nisi optimistična po ovom pitanju? Hmm, mnoge devojke na početku ne veruju u dejstvo domaćeg omekšivača za veš, ali čim ga same naprave, uvere se koliko je odličan!

Sve ono što nam predstave reklame, prelepi mirisi poput planina i cveća, koji se nalaze u kupovnim omekšivačima, izazivaju u nama želju da ih isprobamo i da naša odeća baš tako miriše. A , da li znamo šta se sve nalazi u sastavu tih omekšivača? Sada ćemo ti otkriti!

Da, kupovni omekšivači mirišu prelepo, ali ti veštački mirisi sadrže otrovne materije, koje mogu naštetiti tvom zdravlju i zagaditi vazduh u tvom domu. Ovakvi zagađivači vazduha mogu ostaviti trajne zdravstvene probleme kod tebe, poput astme, kardiovaskularnih bolesti, problem sa hormonima, rak, mučninu, peckanje u očima, kao i glavobolju. Javljaju se i česte iritacije kože, primetićeš i bubuljice po telu, po nogama ili akne na licu.

Marina je dugo imala problem sa bubuljicama, ali bukvalno, kako ona kaže svuda po telu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE I OŽILJKA. 

Kako je Marina uspela trajno da se reši svih bubuljica na svom telu, saznaj na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Kupovni omekšivači ostavljaju klizav trag na tkanini, čineći je mekom na dodir. Tvoja koža dolazi u dodir sa tom tkaninom, bilo preko odeće ili posteljine na kojoj spavaš. Tvoje telo će apsorbovati sve štetne materije iz omekšivača.

Sa prirodnim omekšivačima je potpuno druga priča. Ono što koristiš je prirodno i neće naštetiti tvojoj koži, već naprotiv, imaćeš mekane stvari, za koje ćeš biti sigurna da na sebi nemaju nikakve štetne sastojke.

 Želiš da saznaš zašto je domaći omekšivač bolji nego kupovni? U nastavku više o tome.

omekšivač za veš

1.Kupovni omekšivač šteti odeći, za razliku od domaćeg

Sigurno se pitaš, kako je moguće da se omekšivač ne ispere u mašini dok se pere veš? Sastojke koje on sadrži i koji ostavljaju sloj na tkanini, koji smo već spominjali je vodootporan. To nam govori koliko su te materije jake. Sastojke koje sadrži kupovni omekšivač otežavaju pranje odeće.

Ovo se odnosi, pre svega na pamučnu garderobu. Pored pamuka, sintetički materijali nikako ne reaguju dobro na kupovne omekšivače i učiniće da odeća počne da ti se neprijatno oseća. Sem mirisa, kupovni omekšivači mogu ostaviti i čudne tragove po odeći. Ovo nije slučaj sa domaćim omekšivačem za veš. On je prirodan i ne sadrži štetne sastojke, koji mogu oštetiti odeću.

2.Šteti zdravlju kupovni omekšivač

Kada si oprala veš, praškom i omekšivačem, raširila si ga. Ukoliko se veš suši u kući, to može mnogo naštetiti tvom zdravlju. Sve štetne materije iz veša, ispuštaju se u prostoriju u kojoj se veš suši. Ukoliko boraviš i ti u toj prostoriji, možeš osetiti peckanje, otežano disanje, poput gušenja. Veš isparava i to je veoma lose za tvoje zdravlje. Zato je najbolje koristiti domaći omekšivač i veš sušiti napolju.

3.Štetne hemikalije iz kupovnih omekšivača

Sloj o kojem govorimo, koji veštački omekšivač ostavlja na tkaninama predstavlja mešavinu hemikalija, na bazi nafte. Nafta je nerazgradiva. Poznato je da kupovni omekšivači sadrže “Quats”. To su sastojci koji su toksični za neke vodene organizme, pogotovo za ribe. Istraživanja su pokazala da ti sastojci negativno deluju na ribe, tako što im usporavaju disanje i oštećuju škrge. Šta misliš? Da li onda mogu da naruše i naše zdravlje? Mogu! Zato je krajnje vreme da zaboravimo na kupovne omekšivače.

4.Izaziva svrab, iritaciju i bubuljice

Postoji mnogo ljudi kojima kupovni omekšivači nikako ne odgovaraju. Prilikom korišćenja odeće ili posteljine, koja je oprana i u omekšivaču, tim ljudima se pojavilo crvenilo, svrab, osip, peckanje, kao i bubuljice na preponama i drugim delovima tela.

Ukoliko si primetila ovaj problem, a ne znaš razlog njegovog nastanka, zapitaj se da li je možda povezan sa korišćenjem kupovnih omekšivača.

Pokušaj jedno vreme da ne stavljaš veštački omekšivač tokom pranja ili napravi prirodni omekšivač. Ukoliko se ove iritacije povuku, znaćeš da je razlog toga bio upravo kupovni omekšivač. Osobe koje imaju bilo kakva dermatološka oboljenja, ne bi trebalo da koriste kupovne omekšivače, kako im se stanje kože ne bi pogoršalo.

 

Kako da napraviš domaći omekšivač za veš?

Sigurno jedva čekaš da saznaš koji su to najbolji recepti, koji će ti pomoći da napraviš domaći omekšivač za veš? Da ne dužimo, pređimo na posao, odmah!

Domaći omekšivač od  biljnog glicerina i belog sirćeta

Potrebni sastojci:

 • 2 šolje belog sirćeta
 • 2 šolje vode
 • 10 kapi esencijalnog ulje lavande (može i po izboru)
 • ⅛ šolje biljnog glicerina

Priprema: U staklenoj posudi sjedini glicerin, vodu i sirće. Dodaj esencijalno ulje i sve dobro izmešaj. Prilikom pranja možeš napuniti pola dozera mašine za veš ovim omekšivačem.

Domaći omekšivač od vode, regeneratora i belog sirćeta

Za ovaj omekšivač, potrebno ti je:

 •       6dl vode
 •       2dl balzama/regeneratora za kosu
 •       1dl belog sirćeta

Priprema: Sjedini sve sastojke, promućkaj, sipaj u flašu i koristi po jedan čep za pranje veša.

Za pripremu domaćeg omekšivača za veš uvek koristi belo sirće. Ne preporučuje se da koristiš druga sirća, jer mogu ostaviti mrlje na vešu. Belo sirće je odlično jer deluje antibakterijski. Pored toga, zaslužno je i za to što su stvari nakon njega veoma mekane.

Važno je da koristiš prirodni regenerator za kosu, koji inače koristiš u nezi kose. Prirodni balzam ne sadrži nikakve štetne sastojke.

Domaći omekšivač od belog sirćeta i eteričnog ulja lavande

Ponovo ćemo koristiti belo sirće kao glavni sastojak, jer smo se uverili da je odlično.

Sastojci:

 •       400ml belog sirćeta
 •       45 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema: Sjedini sirće i ulje, dobro promućkaj i sipaj u flašu. Za pranje veša, dovoljno je da sipaš pola čepa omekšivača.

Eterična ulja imaju antibakterijsko dejstvo,a ujedno su zaslužna za miris omekšivača. Eterično ulje lavande koje koristiš i u nezi kose će biti savršeno za tvoj novi domaći omekšivač.

Ako se pitaš, znaj da se veš neće osećati na sirće. Ukoliko se oseti, miris će izvetriti, dok se veš bude sušio. To važi za one koji ne stavljaju esencijalna ulja u domaći omekšivač za veš. Oni koji stavljaju, treba da budu sigurni da se veš neće osetiti na sirće.

domaći omekšivač za veš

Domaći omekšivač od belog sirćeta, sode bikarbone i vode

Još jedan recept je pred tobom!

Potrebni sastojci:

 •       1 šolja tople vode
 •       6 šolji belog sirćeta
 •       1 šolja sode bikarbone
 •       Eterično ulje lavande (dodaj kapi onoliko koliko želiš da ti miriše omekšivač) Najčešće se  dodaje između 10-15

Priprema:  Vodu i sirće sjedini u većoj posudi, a zatim dodaj sodu bikarbonu. Mešaj dok se soda ne istopi. Kada tečnost prestane da peni, sipaj u posudu koju si namenila za omekšivač. Dodaj eterično ulje lavande i omekšivač je sprema. Koristi po jedan čep za pranje veša.

Domaći omekšivač za veš sa gorkom soli

U ovom receptu nema belog sirćeta, a evo kako njega da napraviš:

Potrebni sastojci:

 •       30 kapi esencijalnog ulja peperminta
 •       Pola šoljice sode bikarbone
 •       2 šoljice gorke soli

Priprema: Sjedini esencijalno ulje i gorku so, a zatim dodaj sodu bikarbonu. Kada su svi sastojci sjedinjeni, prespi omekšivač u posudu.

Domaći omekšivač od gorke soli i eteričnog ulja ruzmarina

Potrebni sastojci:

 • 40 kapi eteričnog ulja ruzmarina
 • 4 šolje gorke soli

Priprema: Sjedini so i eterično ulje u plastičnoj posudi, a zatim sipaj u posudu koju si namenila za omekšivač. Za pranje veša će ti biti potrebna 1 do 2 čepa, zavisi koliko želiš da ti veš miriše. 

Ono šta treba da znaš jeste da ne možeš očekivati da će domaći omekšivač za veš mirisati poput onog kupovnog, jer podsećamo, kupovni omekšivač za veš sadrži štetne sastojke, dok domaći omekšivač za veš, ne sadrži nikakve štetne sastojke koje mogu negativno uticati na tvoju kožu. Zato su tu eterična ulja, različitih mirisa, koja će uticati na miris tvog domaćeg omekšivača za veš.

Domaći omekšivač za veš ne izaziva nikakvu iritaciju na tvojoj koži. On ne sadrži nikakve štetne sastojke, koje bi dovele do bilo kakvih kožnih problema. Zato ti savetujemo da sama napraviš domaći omekšivač za veš i uveriš se.

Nadamo se da smo ti pomogli da saznaš sve o domaćem omekšivaču za veš. Skrenuli smo ti pažnju na bitne razlike između domaćeg i kupovnog omekšivača. Ukoliko želiš da povedeš računa o svom zdravlju i o životnoj sredini u kojoj živiš, trebalo bi da se okreneš prirodnim metodama. Počni već od omekšivača.

Da li si probala domaći omekšivač za veš? Ukoliko jesi, napiši nam svoje iskustvo u komentarima. Takođe nam možeš napisati, koji si recept koristila za domaći omekšivač! Radujemo se novim receptima. Nadamo se da si uživala u današnjem tekstu, budi sa nama i u narednim tekstovima!

Avatar

Jelena Radešić

Copywriter i pisac web sadržaja. Obožavam teme, kao što su: zdravlje, kozmetika, nega kose, zdrava ishrana itd. Uvek u potrazi da dobrim i korisnim savetima na ove teme.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test