Naslovna » Ona sa kojom muškarci varaju svoje devojke!
Zanimljivosti

Ona sa kojom muškarci varaju svoje devojke!

zašto muškarci varaju

Zašto muškarci varaju? Nepresušna tema koja je mnogim ženama toliko puta lansirala emotivni život u ponor.Možda ti ovaj tekst razjasni neke stvari.

Jesi li i ti jedna od njih – prevarenih žena? Provalila si ga čitajući poruke u telefonu ili se možda sam otkrio neprirodnim ponašanjem – čestim odsustvima od kuće ili sve učestalijim poslovnim putovanjima? 

Veruje se da žene osete prevaru i kada nema realnih dokaza za učinjeno delo. Naša intuicija nas nikada ne vara, čak i pre nego što osetimo miris tuđeg parfema ili vidimo poruku u njegovom telefonu koju je zaboravio da obriše. Sa manje ili više veštine, muškarac koji vara će kad tad biti razotkriven od strane pametne žene. 

Koliko je varanje ozibljna tema, dokazuju i razgovori sa psihoterapije. Naime, oni parovi koji se odvaže da spasu svoju vezu ili brak, obraćaju se bračnim savetnicima, ne bi li pronikli u srž problema i uzroka varanja. Neke urode plodom i učvršćuju odnose, a neki ostaju „lekcija“ za partnere koji nisu uspeli da prebrode krizu. Kreativnost muškaraca kojim opravdavaju sebe intrigira i stručnjake. 

Pa šta to navodi muškarce da varaju? Da li treba da smatramo da je to „normalno“ i verujemo da to “svaki radi”? 

Verovatno bi se većina muškaraca koji varaju, složila da i dalje voli svoju partnerku, a da odnos sa drugom ženom predstavlja samo sex. Ova tema je i više nego zastupljena i uvek aktuelna, naročito ako znamo da pojedina istraživanja govore u prilog nekim od seksualnih problema u braku, kao uzroku 40% svih razvoda braka. 

Kada muškarci varaju?

Međutim, istraživanje dobija zanimljiv ton kada muškarci za svoje „šeme“ prebacuju odgovornost na ženu sa kojom su prevarili partnerku, šefa, a često i na svoju partnerku. Hajde da vidimo, koja su to opravdanja kojima se služe kada budu uhvaćeni u prevari!

  • “Kada se ukaže prilika, svaki muškarac vara. U prirodi muškaraca nije monogamija, pa je sasvim logično da ako ih privuče neka žena, oni i pristanu na avanturu.“, tvrdi Nemanja. Ovo je jedno od najzastupljenijih opravdanja.
  • “Kada bi bili zadovoljeni kod kuće, tada ne bi varali. Moja devojka često odbija sex, jer je umorna od svakodnevnih obaveza!”, jada se jedan Nikola. Neispunjene seksualne potrebe muškarca sa stalnom partnerkom, predstavljaju objašnjenje za njihovo zadovoljenje istih na drugom mestu.
  • Neki smatraju da je stalna partnerka sama doprinela tome da je muškarac vara. Kako je to moguće? Promene u odnosu sa muškarcem, mogu ženi umanjiti želju za seksom. Svaka od nas ima neke svoje životne faze kada svakodnevne obaveze oko dece, posla ili nečeg trećeg mogu uticati na udaljavanje od partnera. Ovaj period može kraće ili duže trajati, ali doneti sa sobom “šrvljanje” partnera. Neki muškarci se u tim situacijama osete ugroženim i nepoželjnim, pa se okreću drugim ženama. 

Često žene sebe krive kada budu prevarene. Misle kako nisu bile dovoljne lepe ili dobre. Krive bubuljice, celulit ili loš izgled kose. To je pogrešno. Ali ono što je tačno, jeste da svaka žena mora da vodi računa o svom izgledu – na prvom mestu zbog sebe.

Zato pročitaj Vesnino isksutvo. Dugo je imala problem sa retkom kosom koja je vremenom počela da opada.

Na sve načine je pokušavala da dođe do rešenja! Posle dugo vremena, uspela je da nađe ključnu stvar za kosu koja raste kao iz vode.

Sada Vesna ima GUSTU, SJAJNU I JAKU KOSU KOJA NE OPADA.  Na ovom linku pročitajte o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

  • Mnogi čak krive svog šefa zbog prevara. Verovatno si se nasmejala na ovu izjavu! Da, u pitanju su muškarci koji su opterećeni poslovnim obavezama i stresom. Prevara im je, u tom slučaju, način oslobađanja od frustracija i poslovnih pritisaka.

zašto muškarci varaju

Zašto muškarci varaju?

Prevarena žena dugo nakon prevare, muči sebe krivicom i odgovornošću zbog partnerove avanture. Tek nakon što se slegnu strasti i budemo sposobne da stvari sagledamo sa objektivnije strane, moguće je razmišljati o razlozima prevare.

Evo nekih od razloga:

  • Emotivna nezrelost. Nedovoljno iskustva ili potreba za dokazivanjem je najčešći uzrok prevare muškarca. Veoma mladi, željni iskustva ili oni muškarci koji smatraju da im atraktivnost sa godinama opada, imaju potrebu za dokazivanjem da su još uvek u formi. Zapravo, svaka nova šema za njih predstavlja dokaz muškosti i toga da su još uvek poželjni ljubavnici.
  • Problemi u vezi ili braku. Ovo je razlog koji podjednako može inspirisati i muškarce i žene na prevaru. Ulaganje u odnos je veoma važno. Razgovori, zajedničko provedeno vreme, izlasci i održavanje onih prvih iskrica s početka veze ključni su za njen opstanak i dugi vek. I ne samo to! Potrebno je s vremena na vreme osvežiti seksualne odnose i uneti inovacije ili seksi igrice u spavaću sobu.
  • Način prekidanja veze. Zvuči veoma kukavički, ali je deo svakodnevnice. Umesto iskrenog razgovora sa partnerkom i otvorenog izražavanja svog nezadovoljstva u vezi koju osećaju, muškarci ponekad „žele“ da budu uhvaćeni u prevari i tako obezbede alibi za raskid. A zapravo, oni su ti koji su spremni za kraj, ali ne i sposobni da to otvoreno kažu. 
  • Traume iz detinjstva. Neretko psiholozi naglašavaju značaj muške figure, odnosno oca, u razvoju muškog deteta. Mnogim mušakracima, kojima otac nije bio prisutan u odrastanju kako bi ih uputio na zdrave muško – ženske odnose, ovaj nedostatak može pratiti kroz ceo život. Naime, njihov način na koji posmatraju žene, može biti problematičan, a veze koje ostvaruju – bez perspektive.

baner

Neki psiholozi nagoveštavaju i postojanju Edipovog kompleksa, čiji je utemeljivač bio Sigmund Frojd. Prema ovoj teoriji, muško dete se vezuje za majku, a prema ocu oseća odbojnost, pa čak i mržnju. Samim tim, jasno je da, ukoliko se ne posvete ovom stanju na pravi način, emotivni odnosi sa ženama, u budućnosti mogu prerasti u nestabilne.

Nepostojanje emotivne zrelosti koje datira iz detinjstva, uzrokovaće neku vrstu sebičnosti i fokusiranje samo na sebe i svoje potrebe. Prevara će u tom slučaju, biti posledica zadovoljenja svog ega, odnosno, nepoštovanja prema partnerki. 

  • Nerealna očekivanja. Idealistički stav u vezi sa muško-ženskim odnosima može uzrokovati potrebu za prevarom. Postoje muškarci koji smatraju da pažnja partnerke treba da bude svakodnevno prisutna, bez presedana. Takođe, ovo važi i za seksualne odnose i druge oblike pažnje koja se traži od partnerke. Kada partnerka “zataji” u obasipanju pažnjom, tada muškarac tu pažnju traži “sa strane”.

A šta kaže biologija? Da li smo mi monogama bića?

Iako kultura i tradicija znaju stvarati ogromne razlike između naroda, u većini zajednica, poligamija se osuđuje. Veruje se da, prema genetici, imamo predispozicije za 70-99% monogamnosti. Ovaj procenat varira u zavisnosti od pomenutih razlika između društvenih zajednica i kultura. 

Međutim, važno je razlikovati socijalnu i seksualnu monogamiju. Šta to znači? Neki partneri veoma uspešno dele svakodnevne obaveze oko porodice i staraju se o njoj. I tada govorimo o socijalnoj monogamiji, što nužno ne garantuje seksualnu monogamiju. 

Prema nekim stručnjacima za ovu oblast, sve se manje veruje da smo predodređeni za seksualnu monogamiju.

Da li znaš da neke životinje biraju partnere za ceo život? Interesantno je da su pojedine vrste ptica i životinja genetikom predodređene na monogamiju. Nemoj se iznenaditi kada saznaš da su vukovi, pingvini, slepi miševi ili majmuni giboni koje posmatraš u zoološkom vrtu, u dugom i srećnom braku.

zašto muškarci varaju

To znači da je ona bolja od mene?

U moru suza, neverice i šoka, nakon saznanja o prevari, pitaš se ko je „ona“ sa kojom te partner prevario? Tada i tvoj ego “igra igru” sa tvojim srcem. Mučiš sebe pitanjima da li je ona bolja, koliko je bolja i šta je pronašao u njoj. Preslišavaš se da li si loša u krevetu i koji bi mogao biti razlog njegovog “hlađenja” od tebe.

U većini slučajeva – izbor partnerke za avanturu je mnogo gori nego što tvoja mašta može da zamisli! Žene sa kojima muškarci varaju svoje partnerke uopšte ne moraju biti atraktivnije, zanimljvije ili bolje u seksu od tebe. Zapravo, njihovo koketiranje i drugačiji način zavođenja od naviknutog, može biti okidač za muškarca koji je već spreman na prevaru.

Hoćemo da ti kažemo da ne treba da se baviš tom „drugom“, kojoj često nećeš ni ime da spomeneš (iako ga možda i znaš), a sve u cilju omalovažavanja. U ovim situacijama, prvo je potrebno da se okreneš sebi, a onda partneru kroz otvoren razgovor. U nastavku teksta, pročitaćeš i o tome da li se preko prevare može preći i kada. 

Da li se prevara može oprostiti?

Teško pitanje! Ipak, odgovor na njega je vrlo individualan. Neki parovi tvrde da im je prevara partnera poboljšala i učvrstila odnose. Kako je to moguće? Zar prevara nije trajno i bespovratno gubljenje poverenja?

Kako si već pročitala moguće razloge za nastanak prevare, možda ti možemo pojednostaviti način na koji možeš sagledati partnerov postupak. Na taj način, moćićeš da razmotriš i mogućnost opraštaja. 

Muškarci koji su spremni na iskren razgovor i rad na sebi, predstavljaju potencijal za razvoj kvalitetne veze u budućnosti, čak i pored prevare. U tom slučaju, samo ukoliko si i ti spremna, prevara može biti način da vaša veza krene u mnogo kvalitetnijem pravcu, kao nikada do sada. 

Naravno, ne mislimo da je prevara poželjna da bi tvoja veza postala čvršća. Mislimo na rešavanje svih onih problema koji su se gurali pod tepih, a eskalirali šemom u koju je tvoj dragi nespretno uleteo.

Samo otvorenim razgovorom, od partnera možeš saznati da li ga je tvoje ponašanje udaljilo ili ste oboje odgovorni za netoleranciju, nerazumevanje ili neki treći problem o kojem do sada niste razgovarali. Uz obećanje partnera i tvoje poverenje u ovo obećanje, moguće je nastaviti vezu. Međutim, ako nisi spremna da više ne spominješ ovaj nemili događaj i ako nisi sigurna da ti neće poslužiti kao argument u svakoj sledećoj raspravi, još jednom razmisli da li si spremna da oprostiš. 

Opraštanje je čin oslobađanja tereta, pre svega iz svog srca. Nekada je potrebno dosta truda i vremena za oprost, ali vredi. Samo tako se može nastaviti dalje u zdrav odnos sa istom osobom.

Osluškuj sebe i budi iskrena prema sebi. Svaka odluka je ispravna, samo ukoliko je doneta iz srca, a ne po nagovoru drugarice šta je to što bi ti trebalo da uradiš.

Kad smo kod iskrenosti prema sebi, sigurno znaš i one žene koje se prave da ne znaju da ih partner vara. Takve veze su, neretko, veze iz interesa, pa je sve dozvoljeno i partneri imaju prećutan dogovor o vođenju „svako svog života“. 

A druga opcija su veze u kojima žena samu sebe vara, jer nema hrabrosti da se suoči sa problemom. Zona komfora i strahovi su toliko prisutni, da sama pomisao na raskid i potragu za novom „srodnom dušom“ predstavlja pravi pakao. Tada je lakše zažmuriti na jedno oko!

A kad malo bolje razmisliš, možda ćeš i ti u nekoj budućnosti biti u istom iskušenju. Da li sa sigurnošći, već unapred znaš kako ćeš postupiti? Naravno da ne!

Test