Naslovna » Prirodan lek protiv znojenja nogu!
Telo

Prirodan lek protiv znojenja nogu!

prirodan lek protiv znojenja nogu

Koji je to prirodan lek protiv znojenja nogu koji najbolje deluje? Dolazi lepo vreme, obuća je otvorena, a ti i dalje imaš ovaj problem? Reši ga odmah.

Možda ti se trenutno čini da nikada nećeš rešiti svoj problem. Međutim, lek postoji. Za tebe sam spremila široku ponudu prirodnih lekova protiv znojenja nogu.

Postoje prirodni lekovi kojima veoma uspešno možeš pomoći sebi ili nekome ko ima ovaj problem. 

Saznaj šta sve može biti i koristiti se kao prirodan lek protiv znojenja nogu.

Tokom čitave godine, a posebno u letnjim mesecima, ovaj problem postaje zaista velik za mnoge koji se sa njim inače bore. Gotovo jednako neprijatan miris stopala, da ne kažem smrad, javlja se i kod žena i kod muškaraca.

Neki procenti kažu da je kod muške populacije ovaj problem znojenja nogu zastupljeniji nego kod žena. Kako god bilo, treba ga rešiti.

Sigurno ti nije prijatno kada te prijatelj pozove na kafu, a u kući važi pravilo “Mi se obavezno izuvamo”, jer znaš šta će se desiti.

Još je manje primamljiv osećaj tzv. mokrih čarapa. Sigurno si bezbroj puta do sada pomislila koje god da kupim i obujem vrlo brzo prsti počinju glatko da klize jedan preko drugog i stopala već plivaju u znoju.

Nikako se ne sme pored neprijatnog mirisa zanemariti i medicinski problem koji može da nastane, a to su  bakterijske infekcije, gljivice na noktima, problem sa odvajanjem nokta od nokatne ploče i slično.

Ne očajavaj! Sve ovo može biti prošlost za tebe, ako se dobro naoružaš i pripremiš prirodan lek protiv znonjena nogu.

A veruj mi, ima ih mnogo. Ti izaberi onaj koji ti najviše odgovara i koji deluje kod tebe.

lek protiv znojenja nogu

Prirodan lek protiv znojenja nogu!

Mnogo muke zadaje ovaj priznećeš bezbolan, ali neprijatan problem. Smrad stopala neće sam nestati, moramo neprijatelju na crtu. Prirodni lekovi protiv znojenja nogu su ono što je nastalo pre antipespiranata, medicinskih intevencija…

Znoj se sastoji od 99% vode i samo 1% uree, soli i kiselina. Sam znoj se vrlo slabo oseti, veruj  mi “čist znoj” ne smrdi toliko koliko znoj sa stopala.

Zašto je to tako?Otkud onda smrad?

Znoj nam pokazuje svoju, drugu manje lepu i mirišljavu stranu kada ga zarobiš u cipeli, sintetičkoj čarapi, kada si na nogama i obuvena skoro ceo dan; odnosno kada koža ne diše, tada dolazi do neprijatnog, upornog i groznog smrada stopala.

Jovana je imala velike komplekse koje su joj stvarale gljivice, znojenje i neprijatan miris nogu. Dugo je vremena prošlo dok na kraju nije otkrila JEDINO I TRAJNO REŠENJE ZA GLJIVICE I ZNOJ. 

Sa nama je podelila svoje iskustvo, a ti saznaj šta definitivno rešava znojenje nogu i smrad! 

Kako je Jovana uspela da se reši gljivica, smrada i znoja na nogama, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/ja-sam-se-zauvek-otarasila-gljivica-i-neprijatnog-smrada-na-nogamamozes-i-ti/

Šta onda da radiš?

Koristi prirodan lek protiv znojenja nogu. Dobra stvar je što je izbor veliki, pa možeš odabrati lek koji tebi odgovara.

Kupka sa sodom bikarbonom

Kada je u pitanju naš prvi tretmam, predložiću ti nešto što znam da zasigurno imaš kod kuće, a ako nemaš možeš jako lako da nabaviš. 

Sastojci: 

 • 1l vode
 • 1 supena kašika morske soli ili sode bikarbone

Priprema:

U lavor ili neku posudu koju koristiš za estetski pedikir i manikir stopala, sipaj mlaku vodu, razmuti morsku so ili sodu bikarbonu i potopi stopala.

Drži dok god je voda topla i dokle god ti je prijatno. Ako se desi da nemaš ni sodu bikarbonu ni morsku so, iskoristi kuhinjsku so. Često se koristi i gorka so za stopala.

Morska so će izvršiti preko potrebnu dezinfekciju i uništiće bakterije.

Nakon toga detaljno i temeljno obriši stopala. Ovaj tretman možeš da ponavljaš slobodno i više puta u toku dana.

Žalfija i zeleni čaj kao prirodan lek protiv znojenja nogu

Nadaleko i odavno je poznata delotvornost žalfije i zelenog čaja. One su pravi izbor za prirodan lek protiv znojenja nogu. Ako ih piješ redovno kupi još jednu kutiju više i iskoristi ih za svoju kupku za stopala.

Sastojci:    

 •   1 l vode
 •   4-5 kesica čaja žalfije ili zelenog čaja

Priprema:

U ključalu  vodu ubaciš do pet kesica čaja, sačekaš da se prohladi i potopiš noge. Drži stopala u čaju dokle god ti prija. 

Čaj od žalfije i zeleni čaj  imaju istu delotvornost. Vrela kupka ubija bakterije, relaksira i umiruje stopala.

Jabukovo sirće

Još jedan u nizu prirodnih lekova protiv znojenja nogu je trljanje stopala alkoholom ili jabukovim sirćetom. 

Sastojci: akohol ili sirće

Priprema:

Na dlanove sipaj čep alkohola ili jabukovog sirćeta, utrljaj u dlanove i lagano  masiraj stopala. Svaki prst posebno, između prstiju, pete, čitava stopala. Jabukovo sirće je posebno dobro za uporne gljivice koje mogu biti jedan od problema.

Povedi računa da nemaš na stopalima ranice ili zanoktice kako ne bi došlo do neprijatnog peckanja.

Kada su alkohol i sirće u pitanju možete uzeti flašicu sa pumpicom, i na 200 ml vode rastvoriti dve do tri supene kašike alkohola ili sirćeta. 

Isprskajte  stopala ako nemaš vremena da ih detaljno mažeš i masiraš. Ovo je idealno kada si na poslu, odeš do toaleta, izuješ čarape, poprskaš stopala, pokupi maramicom ili ubrusom višak vlage i obuj čiste čarape.

Eto imaš jedno brzinsko osvežavanje nogu, tačnije prirodan lek protiv znojenja nogu.

Ako te mrzi da sve ovo radiš, mnogi sprejevi za stopala koji su pravljeni na prirodnoj bazi, urade fenomenalno posao. Jednostavno je, mnogo lakše i brže. Uvek vodi računa da su sastojci iz prirode i tvoj sprej rešiće svaki problem stopala, čak i deluje kao sprej protiv gljivica na nogama.

Borna kiselina lek protiv znojenja nogu

Borna kiselina prirodan lek protiv znojenja stopala! Da li birate bornu kiselinu u prahu ili u tečnom stanju ona jeste prirodan lek protiv znojenja nogu. 

 Sastojci :     

 •      1 supena kašika borne kiseline u prahu 
 •      3-4 supene kašike borne kiseline u tečnom stanju

Priprema: 

Nakon pranja nogu, a predlog je da uradiš i piling stopala,  i detaljnog brisanja, a pre obuvanja čarapa, bornu kiselinu u prahu možeš posuti po stopalima i blago utrljati, kao kada se puderišeš običnim puderom za telo.

Višak otreseš i spremna si za obuvanje.

Kada je u pitanju tečni rastvor borne kiseline,u odgovarajuću manju posudu sipaš 3-4 kašike borne kiseline,nakon toga gazu ili neku pamučnu tkaninu natopiš bornom  kiselinom i umotaš stopala. Obloge za stopala drzi 15-20 minuta.

Skini obloge, obriši noge i stvar je rešena. Delotvornost borne kiseline je izuzetna kada je u pitanju prirodan lek protiv znojenja stopala.

Obloge sa  kalijum permanganatom

Rastvor kalijum pergamangata, koji možete nabaviti u svakoj apoteci pomaže u pobedi ovog neugodnog mirisa i znojenja. Koliko god puta u toku dana stigneš, ispiraj stopala ovim rastvorom.

Kalijum permanganat kao i borna kiselina imaju odlično antibakterijsko dejstvo i takođe ga možeš natopiti na gazu i napraviti obloge koje ćeš držati 15-20 minuta.

Krema od kokosovog ulja i kukuruznog skroba

Kukuruzni skrob i kokosovo ulje u kombinaciji čine odličan prirodan lek protiv znojenja nogu.

Sastojci :

 • 2 kašike kukuruznog skroba(20 grama)
 • 3 kašike kokosovog ulja (45 grama)

Priprema:

U odgovarajuću posudu, sipaj prvo kokosovo ulje, a nakon toga lagano dodaj kukuruzni skrob.Mešaj ova dva sastojka kako bi dobila finu kremu za stopala. Kada masa postane slična kremi namaži  stopala, masiraj ih i utrljavaj.Držati 5-10 minuta. Nakon toga oprati stopala i dobro ih prosušiti.

Ovo je jedan od boljih prirodnih lekova u borbi protiv znojenja stopala.

Čudotvorno ulje čajevca

Da li si čula koliko je u borbi sa bakterijama, gljivicama i mnogim drugim bolestima  dobro eterično ulje od čajevca. Ovo je apsolutni hit i potpunoodličan prirodan lek protiv znojenja nogu.

Ako ti zvuči nepoznato i misliš da je to još jedno od ulja zbog koga ćeš preći pola grada, a opet ga nećeš naći, varaš se.

Možeš ga nabaviti u redovnim apotekama, pa čak i u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Ovo eterično ulje se priprema od listova drveta čajevac, stiže iz daleke Australije i potpuno je prirodan lek u borbi protiv znojenja nogu.

Sastojci :

 •    750 ml vode ili tri čaše vode  
 •    1 kašika esencijalnog ulja čajevca (15 grama)

Priprema:

Vodu zagrej do ključanja, zatim u vruću vodu sipaj ulje, sačekaj da se prohladi i potopi stopala. Drži stopala nekoliko minuta ( do deset) u vodi, obriši noge i tretman je gotov.

Ulje čajevca za gljivice ako želiš direktno da utrljaš na stopala obavezno razblažite sa vodom.To je pravilo koje važi za sva eterična ulja, kako god i za šta god da ih koristiš, obavezno razblaži.

Lekoviti miks kao prirodan lek protiv znojenja nogu 

Pravi miks lekovitih travki i potpuno prirodna stvar da pobediš neprijatan miris koji je posledica znojenja nogu.

Sastojci: 

 • 2 šolje vode (500 ml)
 • 1 kašika žalfije (10 gr)
 • 2 kašike ruzmarina (20 gr)
 • 1 kašika listova nane (10 gr)

Priprema:

Vodu zagrej do ključanja,potopi sastojke i sačekaj 20 minuta. Procedi i potopi stopala u kupku na 20 minuta. Tretman ponavljati minimum tri puta nedeljno.

Crni čaj rešava problem

Sastojci: 

 • 3 kašike crnog čaja (30 grama)
 • 2 šolje vode (500 mililitara)

Priprema: 

Skuvati čaj, sačekaj da odstoji 20 minuta, procedi i potopi stopala na 20 minuta.Tretman ponavljati jednom do dva puta nedeljno.

Delotvornost crnog čaja ogleda se u taninskoj kiselini koja je njegov sastojak, a izuzetno je dobra u regulisanju pH vrednosti kože.

Jedan apsolutno prirodan lek protiv znojenja nogu, u pravom smislu te reči, jeste, da kad god imaš priliku hodaš bosa. Leti je to super izvodljivo.

Kada nastupi neko drugo godišnje doba, onda gledaj da po kući ili stanu ideš bosa, pošto se napolje ne može. To je važno zato što noga diše i bakterije koje vole vlagu i toplotu ovde nemaju svrhe da opstanu. Kad god imaš priliku izuj se i hodaj bosa.

Prirodan lek protiv znojenja nogu! Dodatni saveti!

Sve prethodno što smo naveli neće biti značajno, ukoliko ne kreneš od samog početak, a to je redovna i adekvatna nega stopala! Na drugom mestu, dobar odabir čarapa i cipela.

Nega stopala na prvom mestu!

Prvo moraš redovno da održavaš higijenu stopala.

Pranje nogu ujutru, uveče, pa možda i jednom, dvaput u toku dana mora da ti postane rutina. Sapune za pete koje biraš, neka budu potpuno prirodni. Uvek je odličan i pravi izbor sapun čiji sastojci dolaze iz prirode. 

Naravno imaš široku lepezu sapuna koji su pravljeni od potpuno prirodnih sastojaka i idealni su pri rešavanju ovakvih problema.

Kada opereš stopala dobro ih isuši peškirom, svaki prst ponaosob, prođi krajem peškira između prstiju, obrati pažnju da se negde nije stvorio neki žulj. Ako jeste, obavezno ga ukloni.

Bakterije obožavaju žuljeve, tu prave svoja legla i šire smrad na sve strane.

Ako imaš zadebljane ili grube delove kože na peti ili bilo gde na stopalu pre bilo kakvih tretmana kamenom za pete ukloni te mrtve i bespotrebne ćelije. Dakle, nega stopala je korak jedan. 

prirodan lek protiv znojenja nogu recepti

Pažljivo biraj čarape

Čarape su veliki problem u ovoj priči. Sintetika ili kada osetiš da ti noga beži  u čarapama napraviće ogroman problem. Prava pamučna čarapa mora da bude tvoj izbor. Ona će prijanjati uz tvoje stopalo i na taj način mnogo brže i bolje upiti znoj sa stopala.

Sintetika samo pospešuje znojenje. Dakle,šteti ne koristi i zato ti ne treba. Postoje i tzv. sportske visoko upijajuće čarape u prodavnicama sportske opreme, pa možeš sebe počastiti jednim parom. Dobru i kvalitetnu čarapu takođe smatraj prirodnim lekom protiv znojenja nogu.

Obuća je važna

Sledeća stavka koja se nekako spontano nameće jeste obuća. Bilo da kupuješ cipele, patike, elegantnu cipelu za izlazak, pa čak i otvorenu sandalu gledaj da izabereš  širi i komotniji model.

Upravo, da ne bi stopala zarobila i sprečila im dotok vazduha, a time podstakla znojenje. Komotna i slobodna obuća  biće mnogo, mnogo bolji izbor za stopala. Materijali koji omogućavaju da stopalo dobija preko potrebni kiseonik jesu koža i jelenska koža.

Pokazalo se kao skroz ok da pospeš unutrašnjost cipela sodom bikarbonom, odlično upija vlagu i soda bikarbona za gljivice je odlično sredstvo.

Cipele nakon toga istresi i normalno ih nosi. Možda će ti biti naporno, ili će ti se u  početku desiti da zaboraviš, ali ako ti  se noge zaista jako, jako znoje nosi čak  i rezervni par obuće, posebno ako si poslom vezana i primorana da  budeš deset, dvanaest sati u cipelama.

Još važnih saveta:

 1. U prodavnicama obuće traži antibakterijske uloške, koje ćeš nositi u obući, biraj kožne najpraktičniji su i imaju najbolji efekat.
 2. Kao što je preporučljivo pranje nogu antibakterijskim sapunom, tako isto možeš stik koji nanosiš ispod pazuha da u tankom sloju naneseš i na stopala.
 3. Uvek sa sobom nosi rezervne čarape, pauze na poslu potroši i na osvežavanje stopala i menjanje čarapa.
 4. Medicina tvrdi da ishrana može da utiče na ovaj problem. Ako izbegavaš masnu, začinjenu i slanu hranu, smanjićeš generalno  intenzitet znojenja.

Mnoštvo je  prirodnih lekova  u borbi protiv prekomernog znojenja stopala, samo treba biti istrajan i posvećen sebi.

Savremena medicina se takođe veoma posvećeno bavi ovim problemom(lasersko uklanjanje gljivica, ako su  uzročnici smrada, jontoforeza gde se blagim strujnim talasima preko vode smanjuje znojenje stopala, botoks tačnije injekcije koje se daju u stopala…. )smatra se da sve ono što nudi priroda jeste najbolji lek. 

Budi uporna,nemoj ignorisati problem ili se stideti zbog toga. Nađi ono što ti najviše prija,svakodnevno se bavi sobom i veruj priroda će rešiti problem.

Avatar

Jelena Drašković

Profesor srpskog jezika i književnosti.Volim da čitam i istražujem tuđe rukopise.Takođe gajim ljubav prema pisanju proznih tekstova. Pisanje mi predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test