Naslovna » Jabukovo sirće protiv gljivica na noktima!
Telo

Jabukovo sirće protiv gljivica na noktima!

jabukovo sirće protiv gljivica na noktima

Saznaj kako ti jabukovo sirće protiv gljivica na noktima može pomoći da konačno oteraš ovu napast u zaborav! Kako se koristi, kako deluje i šta kažu neka iskustva na ovu temu – potraži u redovima koji su pred tobom.

Znam da gljivice na noktima mogu biti prilično neugodan i dosadan problem. Mnogi lekovi koji se koriste u ove svrhe su često agresivni i neefikasni, i što je najgore – mogu imati jake nuspojave. 

Zbog toga mnogi koji se pate sa gljivicama na noktima traže prirodnije i efikasnije rešenje. Jedan takav tretman je definitivno jabukovo sirće protiv gljivica na noktima! 

Ovo je potpuno prirodan tretman, gotovo da i nema nuspojave i mnogo je jeftiniji od lekova. A uz to mu je dejstvo fenomenalno! Zato pročitaj šta imam da ti kažem na temu upotrebe jabukovog sirćeta za gljivice na noktima!

 

Jabukovo sirće upotreba

Jabukovo sirće je zapravo razblaženi oblik sirćetne kiseline, koja je dovoljno blaga i neškodljiva da može da se koristi u različite svrhe. Jabukovo sirće se pretežno koristi u pripremi hrane i za čišćenje – ali može da posluži i za lečenje umornih, bolnih stopala i gljivica na noktima nogu i ruku.

Prema jednom istraživanju, protiv-gljivično delovanje jabukovog sirćeta je snažnije nego kod nekih drugih uobičajenih sastojaka za ovu svrhu, a istovremeno je dovoljno bezbedno da ga koristiš čak i duže vreme

Upravo je ovo dejstvo zaslužno za neke od njegovih najistaknutijih prednosti. Zato se jabukovo sirće toliko koristi za negu i čišćenje kože, kose i noktiju.

Dakle, jabukovo sirće je prevashodno namenjeno za spoljašnju upotrebu. Međutim, veoma često se koristi i za unutrašnju upotrebu, takođe u vidu razblaženog rastvora. Smatra se da detoksikuje organizam i deluje anti-bakterijski i anti-gljivično. 

Jovana je imala velike komplekse koje su joj stvarale gljivice i neprijatan miris nogu. Dugo je vremena prošlo dok na kraju nije otkrila JEDINO I TRAJNO REŠENJE ZA GLJIVICE. 

Sa nama je podelila svoje iskustvo, a sve sa željom da pomogne svima koji se bore sa neprijatnim smradom nogu i gljivicama.

Kako je Jovana uspela da se reši gljivica na nogama, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/ja-sam-se-zauvek-otarasila-gljivica-i-neprijatnog-smrada-na-nogamamozes-i-ti/

NAPOMENA: 

Izbegavaj tretmane navedene u nastavku ako imaš dijabetes.

Osobe sa dijabetesom treba oprezno da leče probleme sa stopalima. Tako da je ovde najbolje potražiti savet lekara.

Zašto se koristi jabukovo sirće protiv gljivica na noktima?

Kada dođe do infekcije gljivicom na noktima, pH okolne kože i noktiju po prirodi postaje alkalniji. Ne znam da li si znala, ali gljivice uspevaju upravo u alkalnom okruženju.

Ako se pH područja promeni iz baznog u kiseliji – gljivice na noktima ne mogu preživeti! 

Ovde jabukovo sirće postaje korisno. Sirće je po prirodi kiselo, ali ipak dovoljno blago da ne oštećuje okolnu kožu i nokte.

Jabukovo sirće je svakako jedan od najpopularnijih prirodnih lekova za uklanjanje gljivica na noktima. Ima prirodna antifungalna svojstva koja mogu sprečiti širenje gljivica na noktima.

Postoji mnogo načina da se koristi jabukovo sirće protiv gljivica na noktima, ali jedan od najboljih je pravljenje kupke od jabukovog sirćeta.

Koristi samo 100% čisto i prirodno jabukovo sirće za najbolje rezultate. 

Prirodno rešenje je najbolje!

Možeš da se odlučiš za bilo koji prirodni tretman protiv gljivica na noktima – sigurno nećeš pogrešiti. To mogu biti razne kupke, sapuni, sprejevi, kreme i drugi preparati na potpuno prirodnoj bazi. Oni redovnom i pravilnom upotrebom mogu da ti pomognu da ove napasti oteraš u zaborav!

Bitno je da su na prirodnoj bazi, budući da tako sprečavaš pojavu raznih nuspojava i istovremeno štitiš svoja stopala i svoje zdravlje.

Svakako, redovna i pravilna nega stopala je prvi i osnovni metod da se smanji rizik od infekcije nokta. Upotreba jednostavnih preventivnih mera će ti pomoći da izbegneš da se uopšte i suočiš sa gljivicama na noktima. 

jabukovo sirće protiv gljivica na noktima-1

 

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Ako primetiš da nokti počinju da ti se zadebljavaju ili menjaju boju, postoji šansa da imaš onihomikozu – gljivično oboljenje noktiju. Ako si u ranoj fazi razvijanja gljivica na noktima, možeš primetiti belu ili žutu mrlju ispod vrha nokta. Posle toga, možeš primetiti da se gljivice lagano sele dublje i počinju da boje, zadebljavaju ili iskrivljuju ivicu nokta. 

Ipak, u tvom kuhinjskom ormaru verovatno postoje stvari koje vti mogu pomoći u borbi protiv gljivica na noktima. Jabukovo sirće protiv gljivica na noktima je veoma popularno sredstvo zbog svojih antigljivičnih svojstava.

Ako se ne leče, gljivice na noktima se mogu proširiti na druge nokte, kožu ili čak u organizam. Ako sumnjaš da imaš gljivice na noktima, važno je da odmah počneš da ih lečiš! 

Uobičajeni simptomi za gljivice na noktima:

 • iskrivljeni ili neobično oblikovani nokti
 • zadebljali nokti
 • žućkasti nokti
 • opušteni/razdvojeni nokti
 • nakupljanje komadića i delova fragmenata nokta ispod nokatne ploče
 • neugodan miris nokta
 • bol u blizini nokta povezan sa infekcijom
 • krhki i lako lomljivi nokti.

Jabukovo sirće za gljivice na noktima

Jedan od najčešćih načina da se jabukovo sirće koristi za lečenje gljivica na noktima je upotreba kupke za stopala. Predlažem ti upotrebu kupke za stopala koja se sastoji od jednog dela sirćeta i jednog dela vode. 

U kadici bi trebalo biti dovoljno tečnosti kako bi se nožni prsti potpuno pokrili. Za najefikasnije rezultate koristi toplu vodu za bilo koju drugu kupku za stopala. Koristi hladnu vodu nakon tople vode. Stopala treba da se natapaju u trajanju od 30 minuta barem jednom dnevno, ali ne više od tri puta dnevno. Potpuno osuši stopala nakon što ih izvadiš iz vode. 

Isto ovo možeš da primeniš i za gljivice na noktima ruku – samo ti je potrebna manja količina rastvora jabukovog sirćeta. Jednostavno treba da držiš nokte prstiju na rukama u rastvoru jabukovog sirćeta od 15-30 minuta. Nakon toga samo dobro osuši ruke (gljivice na noktima vole vlagu).

I to je cela nauka!

E sad, neki možda nemaju vremena da odvoje za dve ili tri 30-minutne kupke za stopala dnevno. Drugi način da se postignu efekti sirćeta je nanošenje dve kapi jabukovog sirćeta direktno na nokatnu ploču. Ostavi sirće da odstoji na noktu nekoliko minuta da deluje. Ovo treba raditi najmanje dva puta dnevno. Takođe, znaj da ovu metodu možeš koristiti zajedno sa kupkom za stopala.

Tretmane je potrebno nastaviti sve dok oboleli nokat ne izraste i dok se infekcija ne zaleči. Jednom kada zdrav nokat zameni oboleli nokat, malo je verovatno da je ikakva infekcija ostala. Nakon nekoliko nedelja možda ćeš početi da primećuješ da su tvoji simptomi postali manje ozbiljni. To je dobar znak, ali ne znači da je infekcija potpuno nestala.

Nažalost, gljivice na noktima mogu biti prilično neumoljive. Ako se potpuno ne unište, mogu se brzo vratiti. Ako prekineš sa lečenjem prerano, izlažeš se riziku da se infekcija vrati. Tada ćeš morati da počneš postupak lečenja ispočetka.

Takođe, oboleli nokat treba redovno skraćivati i održavati čistim i suvim. Važno je da se nokti nakon tretmana sa jabukovim sirćetom temeljno osuše jer gljivice vole vlažno, toplo, tamno okruženje. 

Šta još može da se doda jabukovom sirćetu protiv gljivica na noktima?

Korišćenje razblaženog jabukovog sirćeta u samostalnom obliku protiv gljivica na noktima može itekako da ti pomogne. Antifungalna svojstva i kisela priroda pomažu da se gljivicama na noktima jednom i zauvek stane na put!

Međutim, postoje i neki sastojci koje možeš dodati jabukovom sirćetu kako bi ga učinila još boljim i delotvornijim! Neki sastojci mogu pomoći da se ubrza proces izlečenja gljivica na noktima. Drugi su generalno dobri za opšte zdravlje tvojih stopala.

 

Gorka so za stopala

Gorka so za stopala se koristi u raznim spa tretmanima za negu stopala. Ali, to je više od samo opuštajućeg sastojka. Pomaže u eksfolijaciji kože i noktiju, što omogućava efektima jabukovog sirćeta da brže deluju. Dodaj do 1/3 šolje gorke soli u kupku za stopala. 

 

Ulje čajevca

Ulje čajevca je takođe jedan od najboljih prirodnih sastojaka za gljivce na noktima! Ovo duguje svom anti-gljivičnom i anti-bakterijskom dejstvu. Ne zaboravi da gde su gljivice, tu su obično i bakterije. Ne znam da li si obratila pažnju, ali većina sprejeva za gljivice na nogama sadrži upravo eterično ulje čajevca – i to ne bez razloga. 

Tako da, ovaj sastojak možeš naizmenično da kombinuješ sa jabukovim sirćetom kako bi se što efikasnije rešila gljivica na noktima! Dovoljna je kap ulja čajevca da reši problem.

 

Limunov sok 

Limunov sok je još jedno kiselo sredstvo. Može pomoći u pojačanju dejstva jabukovog sirćeta svojim kiselim svojstvima, stvarajući nepogodnije okruženje za rast gljivica. Limunov sok će takođe pomoći u vraćanju zdrave boje noktima. 

Možeš dodati nekoliko kašika limunovog soka u rastvor jabukovog sirćeta kako bi počela što pre da uviđaš pozitivne rezultate.

 

Soda bikarbona i jabukovo sirće protiv gljivica na noktima

Soda bikarbona je još jedan sjajan prirodni lek protiv gljivica na noktima. Soda bikarbona ima antiseptička i antifungalna svojstva. Takođe pomaže u borbi protiv različitih infekcija kože, pa može sprečiti širenje gljivica na druga područja tvoje kože.

Uz to, deluje i kao prirodni izbeljivač i dezodorans. Ovo itekako može pomoći kod gljivica na noktima nogu, gde se često javlja i neprijatan miris stopala.

Tako da, soda bikarbona i jabukovo sirće protiv gljivica na noktima u kombinaciji čine pun pogodak!

Sledi ove jednostavne korake da bi postigla najbolje rezultate:

 • Ispuni kadicu za stopala rastvorom jabukovog sirćeta (jedan deo sirćeta na jedan deo vode) i potopi stopala, držeći do 15 minuta. 
 • Temeljno osuši stopala, obraćajući posebnu pažnju na nožne prste.
 • Zatim napravi pastu od sode bikarbone i vode. Trebalo bi da bude dovoljno gusta da se može zalepiti na stopala, a da pritom ne sklizne.
 • Nanesi ovako razblaženu sodu bikarbonu na nokte i drži 15-20 minuta.
 • Isperi i ponovo osuši stopala.
 • Ponavljaj tretman do dva puta svakog dana.

Nakon ovog postupka, jabukovo sirće i soda bikarbona mogu da pruže dvostruku zaštitu od gljivica na noktima. Jabukovo sirće će pomoći u uništavanju gljivice. Soda bikarbona će ti pomoći da se infekcija više ne širi ili da se ne vraća.

Alkoholno sirće za gljivice na noktima

Možda imaš obično alkoholno sirće u svom domu, pa si u iskušenju njega da probaš protiv gljivica na noktima umesto jabukovog. Da li je to pametna ideja? Dakle, u čemu je razlika između ova dva sirćeta? 

Tačno je da možeš takođe koristiti alkoholno sirće za lečenje gljivica na noktima na sličan način. Ali, možda neće funkcionisati tako brzo kao jabukovo sirće.

Glavna razlika između ove dve vrste sirćeta je u tome što je jedno napravljeno od alkohola, a drugo od jabuke. Oba su kisela, pa kada ih upotrebljavaš na gljivicama na noktima, to stvara kiselo okruženje koje deluje protiv gljivične infekcije.

Međutim, jabukovo sirće je nežnije za tvoju kožu i nokte od običnog alkoholnog sirćeta. Sadrži i nekoliko antioksidanata. Takođe sadrži više vitamina i minerala od alkoholnog sirćeta. Budući da jabukovo sirće takođe može koristiti i tvom organizmu kada ga unosiš, češće se koristi za zdravlje nego obično sirće.

E sad, jedna od prednosti upotrebe alkoholnog sirćeta je u tome što može pomoći u uklanjanju smeđe boje na noktima. Ovo je čest simptom gljivica na noktima, tako da ti u tom slučaju može biti od koristi. 

Jabukovo sirće za gljivice

 

Jabukovo sirće protiv gljivica na noktima iskustva

A evo šta kažu i neka iskustva na temu upotrebe jabukovog sirćeta protiv gljivica na noktima:

‘’Mene su gljivice na noktima nogu dugo mučile i ništa mi nije pomagalo da ih se otarasim. A nema šta nisam probala! Onda sam slučajno negde pročitala kako je jabukovo sirće protiv gljivica na noktima jedan od najboljih prirodnih lekova, pa rekoh još to nisam probala. Napravila sam rastvor jabukovog sirćeta sa vodom, u jednakim delovima – i to je bila moja čudesna kupka za stopala koja mi je rešila problem!’’

‘’Prvo sam imala gljivice na noktima na stopalima, koje su se ubrzo proširile i na nokte na rukama – ne pitajte kako. Bilo kako bilo, napravila sam sebi dvostruki problem! Kako često koristimo jabukovo sirće u ishrani, a znam koliko je ono dobro protiv gljivica i bakterija – rešila sam da ga probam. Jednostavno nanesem kap-dve sirćeta na oboleli nokat i tako nekoliko dana. Ubrzo sam počela da primećujem rezultate. Nokti su mi se lagano oporavljali i postajali zdravi i čisti.’’

‘’Soda bikarbona i jabukovo sirće protiv gljivica na noktima su moja dobitna kombinacija protiv ove zaraze! Prvo kupka za stopala sa jabukovim sirćetom i vodom, pa onda soda bikarbona sa vodom i tako par nedelja – sada su gljivice na noktima daleka i ružna prošlost!

‘’Imam sprej protiv gljivica na stopalima, koji je na prirodnoj bazi i redovno ga koristim. Međutim, volim da par puta nedeljno priuštim svojim stopalima opuštajuću kupku, koja će uz to delovati i protiv gljivica sa kojima se patim. Jabukovo sirće je uvek prva opcija! Jednostavno ne znam bolji sastojak za kupku za stopala od jabukovog sirćeta. Em mi fino opusti i detoksikuje stopala, em uništava gljivice na noktima.’’

 

Kao što vidiš, jabukovo sirće protiv gljivica na noktima je dovoljno jako da stane na put gljivičnoj infekciji, ali dovoljno nežno da ne našteti noktima ili koži. Što se tiče prirodnih lekova protiv gljivca na noktima – jabukovo sirće je sigurno jedan od efikasnijih koji prosto moraš da probaš!

Da li imaš iskustva sa korišćenjem jabukovog sirćeta protiv gljivica na noktima?

Da li bi nam preporučila još neki dobar prirodni sastojak koji uništava gljivice?

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test