Naslovna » Kakao puter za kosu – nusproizvod čokolade za preporod tvojih vlasi!
Kosa

Kakao puter za kosu – nusproizvod čokolade za preporod tvojih vlasi!

kakao puter za kosu

Pitaš se kako ti pomaže kakao puter za kosu? Na mnogo načina! Pročitaj kako ti ovaj ukusan nusproizvod čokolade pomaže da preporodiš svoju kosu!

Voliš da jedeš čokoladu? Prija ti njen ukus? Onda možeš da zamisliš koliko će tvojoj kosi prijati ovaj sastojak prisutan u čokoladi – kakao puter! 

Kakao puter je popularan sastojak, kako komercijalno proizvedenih, tako i domaćih proizvoda za zdravlje i negu kože i kose. Naročito se cene njegova hidratantna i emolijentna svojstva, jer je prirodno hidrirajuće sredstvo.

Postoje dve vrste kakao maslaca sa prednostima za negu kose i kože – obični kakao maslac i crni kakao maslac.

Možda nisi znala koliko je ovaj prirodan sastojak – kakao puter za kosu važan za regeneraciju i oporavak tvoje kos- Ali sada je pravo vreme da saznaš! Ostani sa mnom i saznaj sve na temu upotrebe kakao putera za kosu.

Šta je kakao puter?

Kakao puter je čista, jestiva mast. Potpuno je prirodan sastojak, jer se tokom proizvodnog procesa ne koriste nikakvi rastvarači ili aditivi.

Čisti kakao puter isprva podseća na margarin i ima blago žuti pigment. S druge strane, puter crnog kakaa je blede boje kafe, iste teksture kao i obični kakao puter. 

Kakao maslac se proizvodi kao nusproizvod tokom izrade čokolade. Skoro 75% svetskog kakaa proizvodi se u zapadnoj Africi. Kakao maslac je jestiva mast koja se ekstrahuje iz kakao zrna. 

Mali predah od kakao putera. Pročitaj Vesnino iskustvo!

Dugo je imala proble sa retkom kosom koja se često mrsila i opadala. Sve dok nije otkrila ključnu stvar za oporavak kose.

Sada Vesna ima GUSTU, SJAJNU I JAKU KOSU KOJA NE OPADA.  

Na ovom linku pročitaj o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Obični kakao puter se proizvodi pre nego što semenke počnu da klijaju. Puter crnog kakaa se proizvodi nakon što se mahune kakaa puste da klijaju, što rezultira maslacem u boji čokolade koji miriše na prženi kakao.

Kakao maslac ima sastav različitih masnih kiselina, koje uključuju:

 • Oleinska kiselina 34,5%
 • Stearinska kiselina 34,5%
 • Palmitinska kiselina 26,0%
 • Linoleinska kiselina 3,2%.

baner

Za šta se koristi kakao maslac?

Kakao puter je značajan izvor energije i sadrži vitamin E, vitamin K i masne kiseline. Jedan od najvažnijih kvaliteta kakao maslaca je njegova visoka stabilnost u poređenju sa drugim mastima. 

Njegova stabilnost na sobnoj temperaturi, ali relativno niska tačka topljenja, čine ga idealnim baznim uljem za supozitorije i druge lekovite kreme. 

Jedan od razloga zašto je kakao puter toliko cenjen je njegova visoka koncentracija antioksidativnih jedinjenja, uključujući oleinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu i stearinsku kiselinu. Iako su ovo tehnički masne kiseline, one blagotvorno deluju na organizam i pomažu u neutralisanju slobodnih radikala u telu, posebno u koži (uključujući i kožu glave). 

Bogata mešavina masnih kiselina i antioksidanata u kakao maslacu čini ga idealnim izborom za ljude koji žele smanjiti upalu na koži. 

Umirujući miris kakao maslaca čini ga efikasnim sredstvom za opuštanje. 

Antioksidanti kakao maslaca, njegova protiv-upalna i polifenolna svojstva čine ga korisnim za tvoje zdravlje jačanjem imunološkog sistema i poboljšanjem funkcije creva.

 

Kako se koristi kakao maslac za kosu?

Kakao maslac za kosu može da se koristi kao:

 • krema za kosu
 • balzam za kosu koji se ispira
 • dubinski regenerativni tretman za kosu
 • regenerativni tretman pre pranja kose
 • sredstvo za oblikovanje kose i za kovrdžavu kosu
 • sredstvo za poboljšanje sjaja kose
 • sastojak u šamponu za kosu.

Kakao maslac za kosu prednosti!

Kakao maslac je veoma važan za negu i hidrataciju tvoje kose, pre svega jer sadrži obilje vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka.

Evo kratkog pregleda minerala i hranljivih materija koje možeš pronaći u kakao maslacu za kosu:

 • Magnezijum
 • Kalcijum
 • Kalijum
 • Cink
 • Gvožđe
 • Vitamin E
 • Kratkolančane masne kiseline.

Kakao maslac se koristi u raznim komercijalnim proizvodima i kao alternativa shea maslacu, jer nije toliko lepljiv poput šea maslaca. Dodaje se proizvodima za kosu kao što su balzami i kreme, kako bi kosi pružio dodatnu regeneraciju, negu i sjaj. 

Kakao maslac će obnoviti vlažnost kože na vlasištu, a da ne začepi pore. Njegov visoki sadržaj masnih sastojaka i hranljivi sastojci objašnjavaju zašto kakao maslac povećava rast folikula dlake. Takođe, pomažući ti da se boriš sa gubitkom kose.

Kakao maslac se može koristiti kao efikasan tretman za kosu kako bi joj se dodala vlaga, a da se pritom ne optereti. Kakao maslac čini koristan tretman ‘’toplim uljem’’ za većinu tipova kose.

Kakao maslac se može koristiti kao krema za oblikovanje teške ili kovrdžave kose.

 

Prednosti kakao putera za kosu:

 • Vlaži kosu
 • Čini da se kosom lakše upravlja
 • Sprečava opadanje kose zbog lomljenja
 • Jača osovinu kose i rešava problem zamršene kose
 • Dodaje volumen i snagu tankoj kosi
 • Nadoknađuje ulja izgubljena usled hemijskih procesa
 • Popravlja oštećene pramenove kose
 • Može sprečiti dalje oštećenje kose
 • Čini kosu mekom i sjajnom.

kakao maslac za kosu

Kakao puter za kosu kao krema

Čist kakao maslac možeš naneti na kosu da bi ga koristila kao balzam ili kremu pre pranja kose svojim uobičajenim šamponom

Stavi malo kakao putera u šolju i zagrej u mikrotalasnoj rerni, da se rastopi dok ne postane tečnost. Nanesi ovo ulje na kosu i ostavi da deluje maksimalno do 20 minuta. 

Nastavi tretman tako što ćeš oprati kosu prirodnim šamponom bez sulfata i parabena. 

Da bi koristila kakao maslac kao kremu za kosu, utrljaj malu količinu kakao maslaca između dlanova i razmaži po kosi. Na ovaj način možeš lakše da oblikuješ i kontrolišeš svoju kosu.

Napomena:

Čisti kakao puter se učvršćuje kada dostigne sobnu temperaturu. Kada koristiš kakao puter za kosu – u vidu tretmana sa vrućim uljem – ne ostavljaj ga duže od 20 minuta. U suprotnom će ulje postati čvrsto i može biti teško da ga ispereš. Tako da, vodi računa o ovom aspektu.

Kakao puter za kosu kao balzam

Možeš koristiti običan, otopljeni kakao maslac kao balzam za kosu. Nanesi ga samo na krajeve kose i drži se dalje od kože glave. U suprotnom, možeš da umastiš svoju kosu i izgledaće kao da je nisi prala nedeljama!

Ne nanosi previše kakao putera na kosu. Malo kakao putera je zapravo više za tvoju kosu. Nanesi na krajeve kose i ostavi da odstoji 3 do 4 minuta, zatim isperi kosu.

Kako puter za dubinsku regeneraciju kose

Kakao puter za kosu može da se koristi kao tretman dubokog regenerisanja jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od tvog tipa kose. Primetićeš koliko ti je kosa mekša i lakša za oblikovanje. Kakao maslac ti neće opteretiti kosu, a pomoći će ti da efikasno hidriraš kosu i kožu glave.

Možeš da pomešaš 2 kašike kakao putera, 1 kašiku kokosovog ulja i 1 kašiku ulja jojobe. Rastopi kakao maslac i kokosovo ulje zajedno. Nakon što se kakao maslac i kokosovo ulje potpuno rastope, dodaj ulje jojobe i promešaj. Ostavi da se smesa ohladi dok ne počne da se stvrdnjava. Pre nego što postane potpuno čvrsta, muti dok ne dobije teksturu šlaga. Ne bi trebalo da traje dugo, otprilike 4 do 5 minuta neprekidnog mućenja. Savet je da koristiš i balzam za kosu sa UV zaštitom.

Ovu mešavinu možeš koristiti kao balzam za dubinsko regenerisanje i hidrataciju kose.

 

Kakao maslac kao regenerativni tretman pre pranja kose

Kakao puter za kosu možeš da koristiš i kao tretman za regeneraciju i omekšavanje pre pranja kose šamponom.

Stavi malo kakao maslaca u šolju i rastopi ga u mikrotalasnoj rerni dok ne postane tečnost. Nanesi ovo ulje na kosu, neka deluje oko 15-20 minuta, a zatim operi prirodnim šamponom. Radi održavanja optimalnih rezultata tretmana, ali i za opštu negu i zdravlje kose – koristi šampon za kosu bez sulfata, parabena i silikona.

 

Šampon za kosu sa kakao puterom

Zašto treba da koristiš šampon sa kosu sa kakao puterom? Kada je u pitanju kosa, zdravlje folikula dlake je osnovni zadatak koji treba postići. Naime, samo zdravi folikuli će biti otvoreni, omogućavajući tako hranjivim materijama da prodru u kožu glave i da pomognu kosi da raste. 

Začepljeni i inficirani folikuli dlake biće suvi i neće moći da dobiju hranjive materije, propuštajući samo nekoliko hranljivih sastojaka i na kraju se zatvaraju, privremeno ili zauvek. Ovo utiče na opadanje kose i generalno oštećuje kosu.

Ako koristiš šampon za kosu sa kakao puterom, to može značiti samo jedno: lepša i zdravija kosa i koža glave!

Kako deluje i antibakterijski, kakao maslac će pomoći kod infekcija kože glave. Na taj način pomaže folikulima dlake da ostanu zdravi.

Zbog svojih hidratantnih sposobnosti, kakao maslac će održavati kožu glave mekom i glatkom, što je neophodno za zdravlje folikula kose.

Zahvaljujući masnim kiselinama kratkog lanca, vitaminima i mineralima, kakao puter za kosu je prirodni emolijent – koji neguje kožu glave, što je važno za zdravlje folikula.

Kakao maslac takođe štiti kosu od oštrih elemenata poput sunčevih zraka ili hlora, pa je odličan dodatak za tvoj letnji režim nege kose. Kakao maslac u biljnom šamponu za kosu će omekšati i zaštititi tvoje pramenove, poboljšavajući njihovo zdravlje i izgled. On pomaže kosi da ojača i dodaje joj lep volumen, nadoknađujući ulja izgubljena zbog oštrih hemijskih procesa.

Kakao puter u šamponu za opadanje kose

Kakao puter za kosu se često nalazi u šamponu protiv opadanja kose, a pitaš se zašto? Vrlo jednostavno, zato što utiče na poboljšanje i održavanje zdravlja folikula tvoje kose. Ako nisi znala, zdravi folikuli kose omogućavaju da hranjivi sastojci kakao putera prodiru dublje u kosu i kožu glave – što sprečava opadanje kose.

Kada se folikuli dlake začepe, inficiraju ili se isuše, kosa ne može da dobije dovoljno hranljivih sastojaka. Tada ona počinje da opada.

Kakao maslac će smanjiti rizik od gubitka kose jer pomaže tvojoj kosi da se ne ošteti i ne lomi tako lako. Takođe smiruje nadraženu kožu glave, održavajući njeno zdravlje. A zdravije vlasište znači zdraviji folikuli kose koji će kasnije održavati zdrav rast kose.

Kakao maslac je odličan izbor za tanku kosu sklonu opadanju, jer jača i daje volumen kosi. 

Ako ti je kosa suva ili oštećena, možeš je oporaviti sa šamponom za opadanje kose koji sadrži kakao puter. Kako je po prirodi masnoća, kakao maslac će nadoknaditi ulja izgubljena kroz hemijske tretmane kose. Kakao maslac će poboljšati teksturu oštećene kose i popraviti štetu.

Kakao puter za kosu, u šamponu protiv opadanje kose će moći da ojača pramenove kose, kao i da smanji gubitak i lomljenje kose. Vlaži kosu i pomaže joj da raste zdravije.

Takođe štiti kosu od budućih oštećenja. Prodirući u duboke slojeve kože glave i negujući kosu iznutra, kakao maslac smanjuje gubitak kose i održava zdrav rast kose.

Kakao puter u šamponu protiv peruti

Zahvaljujući svom antimikrobnom i umirujućem dejstvu, kakao puter za kosu može da deluje i protiv peruti. Umiruje nadraženo vlasište, kao i svrab glave, vlaži kožu glave i kosu i tako ti pomaže u borbi protiv peruti.

Zato se često može naći kakao puter u šamponu protiv peruti.

Kakao maslac je povezan sa nižom učestalošću peruti i zdravijim folikulima dlaka, smanjujući na taj način gubitak kose i sprečavajući početak ćelavosti muškog tipa.

Kakao buter u šamponu za rast kose

Da se samo nadovežem na započetu priču. Ako pokušavaš da ubrzaš rast svoje kose, kakao buter će ti pomoći da očuvaš zdravu i meku kosu. Kao i kokosovo ulje, kakao maslac ima lekovita i omekšavajuća svojstva koja će kosu učiniti zdravom i sjajnom. A samo zdrava kosa može pravilno da raste!

Kao što sam govorila u delu za korišćenje kakao putera protiv opadanja kose – ovaj prirodni sastojak čini folikule dlake zdravim. A zdravi i otvoreni folikuli mogu da primaju hranljive materije, koje prodiru dublje i tako hrane tvoju kosu iznutra. Samo tako kosa može da raste.

Zato nije retkost da se baš kakao buter nađe u šamponu za rast kose, zajedno sa drugim prirodnim sastojcima. 

Kakao maslac za oblikovanje kose i za kovrdžavu kosu

Kakao maslac možeš koristiti kao kremu da pomogneš u stilizovanju kose. Takođe je odličan za kovrdžavu kosu, jer smiruje kovrdže i sprečava da se kosa zamrsi. 

Samo utrljaj malu količinu kakao maslaca u dlanove i razmaži po kosi. Možeš takođe pomešati malo kokosovog ulja ili esencijalnog ulja sa njim, kako bi mu dodala i neka dodatna svojstva i miris.

šta je kakao puter

Kakao puter za kosu punu sjaja

Brinete koje žele da dodaju malo sjaja i nijanse duboke boje svojoj kosi, treba da koriste masku sa kakao puterom.

Pomešaj šoljicu čistog aloe vera gela, 1/2 šoljice čistog kakao praha i 1/4 šoljice meda, 1 kašiku omiljenog balzama (na prirodnoj bazi). Pomešaj ove sastojke u posudi i dobićeš sjajan tretman za kosu za brinete.

 

Kakao puter za kosu je zaista neverovatno dobar sastojak! Pored toga što je potpuno prirodan sastojak, ima puno korisnih svojstava za zdravlje tvoje kose i kože glave.  Poštedi svoju kosu teških hemikalija. Zato ti je moj savet da koristiš prirodni šampon za kosu koji sadrži kakao buter – a tvoja kosa će ti sigurno biti zahvalna!

Da li možda koristiš neki proizvod za kosu koji sadrži kakao buter?

Da li si zadovoljna?

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test