Naslovna » Da li je onihomikoza noktiju i tvoj problem?
Telo

Da li je onihomikoza noktiju i tvoj problem?

onihomikoza noktiju

Da li je onihomikoza noktiju ozbiljna infekcija ili ipak ne? Kako se može lečiti i koji su najbolji prirodni lekovi? Saznaj sve o tome.

Voliš lepo da izgledaš, lice mažeš sa raznim kremama, neguješ kosu, a svoja stopala zapostavljaš?  Zašto misliš da tvojim stopalima nije potrebna nega?

Nega stopala je podjednako važna, baš kao i nega kože lica. Samo zato što se stopala ne vide, ne znači da treba da ih zapostavljaš. Nepravilna nega dovodi do raznih bolesti na noktima, a jedan od problema može biti i onihomikoza noktiju.

Onihomikoza noktiju predstavlja gljivičnu infekciju noktiju.

Od ove pojave  pati veliki broj ljudi, više od 10% populacije. Pre će se pojaviti kod odraslih, nego kod dece, gotovo je retka kod mlađe populacije.

Kako bi izbegla ovu infekciju, potrebno je redovno pranje nogu, kao i stopala, korišćenje toplih kupki, pilinga i izbegavanje vlažnih mesta.

Ukoliko se baš i desi, nemoj da brineš, jer onihomikoza noktiju može da se leči prirodnim tretmanima kod kuće, kao i efikasnim sprejem za nokte i stopala.

Da vidimo onda koji su simptomi, uzrok i svi načini lečenja onihomikoze noktiju.

Simptomi onihomikoze noktiju

 

Prvi simptom onihomikoze noktiju jeste zadebljanje i promena boje noktiju. Dobra stvar jeste što neće biti bolova, kao ni drugih telesnih simptoma. Međutim, kada se pojave prvi simptomi treba da reaguješ odmah, a ne da čekaš da infekcija prođe sama od sebe.

 

onihomikoza

 

Ukoliko se ne leči i zapostavi onihomikoza noktiju, može da dođe do upale kože ispod i oko nokta. Tada može doći do bolova, što može biti dodatno opterećenje.

Kod onihomikoze noktiju, razlikuje se nekoliko karakterističnih oblika.

  • Bela površinska onihomikoza noktiju – kao što sam naziv kaže, javljaju se bele promene koje su vidljive isključivo na noktima nogu. Pojaviće se male bele mrlje na noktu koje se mogu ljuštiti.
  • Proksimalna subungvalna onihomikoza obično je uzrokovana gljivicom Trichophyton spp. Ovaj tip gljivične infekcije nokta, javlja se uglavnom kod HIV/AIDS bolesnika. Uzročnik prodire kroz kožicu nokta i na taj način uzrokuje infekciju matriksa nokta i nokatne ploče. Nokat postaje beo i može da se mrvi u predelu nokatnog nabora. Kako infekcija napreduje, nokat kasnije može da otpadne, međutim ponovni rast jeste otežan zbog oštećenja matriksa nokta.
  • Distalna subungvalna onihomikoza – predstavlja najčešći oblik gljivične infekcije nokta. Gljivica ulazi u nokat sa njegovog donjeg dela, pa se širi i raste prema ležištu i matriksu nokta. Dalje će se javiti odvajanje nokta od podloge, kao i promena boje nokta koja će obično biti tamno žuta.
  • Distrofična onihomikoza – javlja se veliko oštećenje nokta koje će se obično javiti kod bolesnika koji pate od hronične mukokutane kandidijaze. Nokat menja boju, zadebljan je i mrvi se. Takođe, može da se javi i upala kožice ili postraničnog nabora nokta kandidom, sa oštećenjem nokta. Uzročnik ove vrste infekcije je Candida albicans, ali i ostali pripadnici vrste Candida.

Kako bi bila sigurna da je reč o onihomikozi noktiju, prva stvar jeste izgled noktiju. Izgled nokta varira od tipa gljivice, mesta infekcije, kao i njenog širenja. Ono što je simptomatično i što će se svakako prvo pojaviti jeste zadebljanje nokta i promena boje.

Možda nisi znala, ali nokti na prstima stopala su deset puta podložniji gljivicama nego nokti na prstima  ruku.

Ne brini, ima rešenja!

Brankica se neprijatno iznenadila kada je prvi put osetila neprijatan miris svojih nogu i ugledala promene na noktima. Razlog su upravo bile gljivice na nogama.  Dugo je pokušavala da nađe proizvod koji će joj biti koristan i rešiti je svih muka. I uspela je u tome. Pojavio se tretman o kom nije ni sanjala da postoji. Kako je Brankica uspela da dovede svoja stopala do savršenstva, pročitaj iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://onaportal.com/gljivice-na-nogama-su-sada-moja-proslost/

Onihomikoza noktiju na prstima ruku se češće sreće kod žena. A zašto je to tako? Pa baš zato što žene duže drže ruke u vodi, prilikom pranja sudova i sl.

Uzroci onihomikoze noktiju

 

Kako bi bila sigurna da je reč o onihomikozi noktiju potrebno je da odeš na pregled kod lekara. Lekar specijalista na osnovu kliničkog pregleda i mikološkog nalaza treba da ustanovi prisustvo gljivičnih elemenata u strugotinama nokta.

Ali zašto dolazi do ovoga?

Rekli smo da je neadekvatna nega razlog, a osim toga sva topla i vlažna okruženja su idealna mesta za razvoj gljivica. Zatvorena obuća “ide u korist” ovim mikroorganizmima i olakšava nastanak infekcije.

Uzročnici ove infekcije obuhvataju tri glavne grupe gljivica: dermatofite, candidu i plesni.

Svaka od ovih grupa na svoj način doprinosi razvoju onihomikoze, pri čemu dermatofiti predstavljaju najčešći uzrok (60-80%) , naročito kod infekcija noktiju na nogama. U najvećem broju slučajeva reč je o Trichophyton rubrum, ali isto može biti i Trichophytom mentagrophytes var. interdigitale, dok se u najmanjoj meri javlja Epidermophyton floccosum. Većina infekcija počinje kao gljivična infekcija stopala, koja se zatim širi i zahvati deo noktiju.

  • Dermatofiti su gljivice koje se hrane keratinom, proteinom koji se nalazi u noktima, koži i kosama, što ih čini posebno sposobnim za napadanje noktiju.
  • Candida, s druge strane, češće uzrokuje onihomikozu noktiju na rukama, a posebno je prisutna kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom ili kod onih koji često imaju ruke u vodi.
  • Plesni su manje uobičajen uzrok i obično su povezane sa spoljnim oštećenjem nokta ili prethodnom infekcijom.

Pored ovih mikrobioloških uzročnika, postoji niz faktora rizika koji mogu povećati verovatnoću razvoja onihomikoze.

Godine igraju značajnu ulogu, pri čemu starije osobe imaju veći rizik usled sporijeg rasta noktiju i slabije cirkulacije u ekstremitetima.

Slaba periferna cirkulacija sama po sebi takođe predstavlja faktor rizika, kao i stanja poput dijabetesa i psorijaze, koja mogu oslabiti lokalnu odbranu kože i noktiju od infekcija.

Sportske aktivnosti, posebno one koje uključuju čestu upotrebu zajedničkih svlačionica i bazena, mogu povećati izloženost gljivicama i time rizik od infekcije.

Imunodeficijencija, bilo da je uzrokovana bolešću, stanjem ili tretmanima koji oslabljuju imunološki sistem, takođe značajno doprinosi riziku.

Genetske predispozicije ne treba zanemariti, jer neke osobe prirodno imaju veću sklonost ka gljivičnim infekcijama.

Eksterni faktori poput vlažnih okruženja i nošenja zatvorene obuće stvaraju idealne uslove za rast i razmnožavanje gljivica. Vlažnost i toplota su ključni faktori koji doprinose razvoju onihomikoze, a zatvorena obuća može dodatno pogoršati situaciju stvaranjem zatvorenog, toplog i vlažnog okruženja. Interni faktori kao što su dijabetes i psorijaza utiču na rizik od onihomikoze kroz oslabljeni imunološki odgovor i promene u koži i noktima koje olakšavaju ulazak i razvoj gljivica.

Razumevanje ovih uzročnika i faktora rizika ključno je za prevenciju i efikasno lečenje onihomikoze, te je važno da se osobe koje spadaju u rizične grupe posebno posvete očuvanju zdravlja svojih noktiju i stopala.

 

Tretman za postavljanje dijagnoze onihomikoze noktiju je mikološka dijagnostika. Na pregledu se uzima uzorak iz obolelog nokta.

Nalaz koji se dobije je dokaz da li je gljivica uzročnik bolesti. Međutim, za određivanje tačne vrste gljivica bris treba da stoji dve nedelje i tek onda da se očita nalaz.

Onihomikozu noktiju svakako treba da razlikuješ od drugih oštećenja nokta, koja mogu da budu uzrokovana povredom, psorijazom ili drugim oblicima dermatitisa oko nokta.

Onihomikoza noktiju lečenje

 

Ukoliko je infekcija napredovala, dermatolog će prvo obaviti pregled, a zatim uklonoti bolesni deo nokta primenom određene paste. Lekar će ti prepisati određeni antimikotik, koje ćeš morati da koristiš tokom više meseci.

Kod nekih oblika gljivica na noktima, biće potrebno da lečenje traje upravo nekoliko meseci.

Sprej za nokte

 

Sprej za stopala sjajno je rešenje, ukoliko želiš brzo i jednostavno izlečenje. Jednostavno je jer se lako koristi, a brzo upravo iz razloga što sastojci takvog spreja reaguje efikasno i delotvorno.

Kada biraš sprej za stopala, vodi računa o sastojcima.

Upravo sastojci čine jedan proizvod boljim od drugih. Ukoliko se odlučiš i prednost daš prirodnim sastojcima infekcija noktiju će brzo proći.

Osim toga, gljivice prati i neprijatan miris nogu, što će sprej efikasno rešiti.

Laser

 

Postoje određeni laseri, kao što je diodni laser, koji može da se koristi za lečenje gljivične infekcije noktiju. Laserska terapija je relativno nova metoda u lečenju onihomikoze koja koristi laserske zrake za ciljanje i uništavanje gljivica u noktu bez oštećenja okolnog tkiva. Laserski tretmani mogu biti korisni kao dopuna drugim metodama lečenja, posebno kod pacijenata koji ne mogu koristiti tradicionalne lekove zbog kontraindikacija ili neželjenih efekata.

Lekovi

 

Kod lečenja onihomikoze noktiju, koriste se antimikotici koji se koriste lokalno, sistemski ili  kombinacijom ova dva načina. Plan lečenja odrediće upravo dermatolog posle detaljnog pregleda na osnovu težine kliničke slike i laboratorijskih analiza.

Sistemska terapija podrazumeva oralnu primenu antifungalnih lekova, kao što su terbinafin, itrakonazol ili flukonazol. Ova metoda se obično preporučuje kada je infekcija proširena, zahvata više noktiju ili kada lokalno lečenje ne pokazuje rezultate. Sistemska terapija omogućava lekovima da dostignu nokatnu ploču kroz krvotok, delujući efikasno protiv gljivica. Međutim, ova metoda može biti povezana sa neželjenim efektima i potrebno je pratiti funkciju jetre tokom tretmana.

Upravo tu je prednost spreja za nokte na prirodnoj bazi. Može se koristiti u kontinuitetu, bez neželjenih efekata, pa su i rezultati održivi.

Hirurška intervencija

 

U ekstremnim slučajevima, kada infekcija duboko prodre u nokat i ne reaguje na druge forme tretmana, može biti potrebna hirurška intervencija. Hirurško uklanjanje zahvaćenog nokta može omogućiti direktnu primenu antifungalnih lekova na nokatni krevet i pomoći u bržem oporavku.

Ovaj pristup se obično koristi kao poslednja opcija, kada su svi drugi tretmani neuspešni.

Kako sprečiti onihomikozu?

 

Prevencija onihomikoze, gljivične infekcije noktiju, ključna je za održavanje zdravlja vaših stopala i ruku. Pravilna nega i određene preventivne mere mogu znatno smanjiti rizik od razvoja ove česte infekcije.

 

onihomikoza noktiju lečenje

 

Evo nekoliko proverenih saveta koji vam mogu pomoći u tome:

Nošenje pamučnih čarapa

 

Pamučne čarape su poželjne jer omogućavaju koži da diše i upijaju znoj, čime se smanjuje vlaga oko stopala, koja može poslužiti kao plodno tlo za razvoj gljivica. Menjajte čarape redovno, posebno ako su vam stopala sklonija znojenju.

Izbegavanje deljenja ličnih predmeta

 

Lični predmeti poput peškira, makaza za nokte, čarapa i obuće trebali bi biti striktno individualni kako bi se izbeglo širenje gljivica. Gljivične spore lako se prenose putem ovih predmeta, pa je važno održavati visok nivo lične higijene.

Održavanje stopala suvim i čistim

 

Redovno pranje stopala i njihovo temeljno sušenje, posebno između prstiju, ključno je za sprečavanje nastanka vlažnog okruženja koje pogoduje razvoju gljivica. Nakon tuširanja, kupanja ili plivanja, pažljivo osušite stopala.

Pravilna higijena noktiju

 

Redovno i pravilno sečenje noktiju pomaže u sprečavanju akumulacije prljavštine i mikroorganizama ispod nokatne ploče. Nokti treba da budu očišćeni i uredno podrezani, izbegavajući preterano kratko sečenje koje može dovesti do urastanja noktiju i infekcija.

Nošenje obuće u javnim prostorima

 

U javnim prostorima kao što su teretane, bazeni i svlačionice, gde je rizik od izloženosti gljivicama veći, preporučljivo je nositi sandale ili papuče. Ovo štiti vaša stopala od direktnog kontakta sa podom koji može biti kontaminiran gljivicama.

Korišćenje antifungalnih sredstava

 

Ukoliko ste već imali infekciju ili ste u povećanom riziku od nje, povremena upotreba antifungalnih krema, sprejeva ili pudera za stopala može pomoći u sprečavanju ponovne infekcije.

Održavanje zdrave mikroflore

 

Održavanje zdrave mikroflore na koži i noktima takođe može pomoći u sprečavanju onihomikoze. Ovo uključuje izbegavanje preterane upotrebe agresivnih sapuna i hemikalija koje mogu narušiti prirodnu zaštitu kože.

Kontrola zdravstvenih stanja

 

Ako patite od stanja koja mogu povećati rizik od onihomikoze, kao što su dijabetes ili psorijaza, važno je redovno pratiti i upravljati ovim stanjima kako biste minimizirali rizik.

Adoptiranjem ovih preventivnih mera, možeš značajno smanjiti šanse za razvoj onihomikoze i očuvati zdravlje  noktiju i stopala

Onihomikoza noktiju prirodni lek

 

Onihomikoza noktiju može se lečiti i na prirodan način, sastojcima iz tvoje kuhinje.

Bitno je da priprema svih prirodnih lekova bude po detaljnom upuststvu i da koristiš onoliko često koliko je i naznačeno. U zavisnosti od razvoja same infekcije, zapravo će najviše zavisiti i dužina korišćenja leka.

Da vidimo onda koji se sastojci smatraju najboljim domaćim lekovima za gljivice na noktima:

Soda bikarbona

 

Soda bikarbona je jedan od prvih prirodnih lekova koje možeš da koristiš kod onihomikoze noktiju. Biće dovoljno da pomešaš pola šoljice sode bikarbone, četiri šoljice tople vode, ¼ šoljice peroksida i na kraju dodaj pola šoljice gorke soli. Dobro pomešaj sve sastojke i na kraju dodaj dodajte četvrtinu šoljice alkoholnog sirćeta.

Bolestan nokat prvo treba da potopiš u sirće da stoji nekoliko minuta, a zatim nanesi izmiksanu smesu na nokat. Pokrij dobro zavojem i ostavite smesu da stoji na noktu. Kada skineš, izmasiraj svoja stopala,za dodatan relax.

Ovaj tretman sa soda bikarbonom možeš da ponoviš na  svakih deset sati tokom četiri nedelje. Ako koristiš redovno ovaj prirodni lek, onda će gljivice na noktima brzo da se povuku i nestanu.

Ulje čajevca

 

Ulje čajevca ima antiseptička i fungicidna svojstva i smatra se delotvornijim prirodnim lekom protiv onihomikoze noktiju. Ulje čajevca direktno umasiraj štapićima  za uši na zahvaćeno mesto i ostavi da stoji oko deset minuta.

Pre stavljanja ulja na nokat, možeš da ga razrediš sa istom količinom maslinovog ulja. Ovu ulje, posebno ako ga koristiš na samom početku, daje odlične rezultate.

Detaljan vodič kako se koristi ulje čajevca za gljivice na nogama!

Ulje lavande

 

Ulje lavande ima antiseptička svojstva koja se bore protiv zaraza. Dobro pomešaj jednaku količinu eteričnog ulja lavande i ulja čajevca i malo zagrej. Nanesi ovaj misk ulja direktno na nokat i deo oko nokta dva do tri puta dnevno.

Jabukovo sirće

 

Jabukovo sirće može da spreči širenje gljivica na noktima. Pomešaj iste delove vode i jabukovog sirćeta. Ostavi prst u mešavini da stoji oko pola sata dnevno.

Ako sirće koristiš redovno, nakon par nedelja primetićeš prve rezultate. Ovo sirće možeš da koristiš i kao piling.

Pomešaj malo grubo mleveno brašno sa nekoliko kašika jabukovog sirćeta i stavi direktno na nokat i lagano trljaj.

 

Alkoholno sirće

 

Alkoholno sirće je jedan od boljih sastojaka koje možeš da koristiš kod lečenja onihomikoze noktiju. Najbolji način za ovaj prirodni lek je da pomešaš alkoholno sirče sa toplom vodom u odnosu 1:2 (dakle više vode).

Potopi inficiran nokat i drži ga tako od 10 do 15 minuta jednom dnevno. Obzirom da je sirće kiselo i da može da naškodi osetljivoj koži, ako primetiš iritaciju kože, dodaj još vode u ovaj rastvor i koristi ovaj lek svaki drugi dan. Na kraju operi stopala i dobo ih osuši, jer u suprotnom infekcija može da se proširi.

Ulje divljeg origana

 

Ulje divljeg origana ima antibakterijsko, antiseptičko, aniparazitno, antfungalno i antivirusno delovanje. Kao takvo, ovo ulje se smatra  jednim od najdelotvornijih ulja protiv onihomikoze noktiju.

Koristićeš ovo ulje u mešavini  dve kapi ulja divljeg origana sa jednom kašikom čistog domaćeg maslinovog ulja. Nanesi ovu mešavinu direktno na nokat jednom dnevno tokom tri nedelje.

Beli luk

 

Beli luk sadrži allicin, koji ima antifungalna svojstva, koja pomažu kod gljivica na noktima. Pomešaj ulje belog luka sa istom količinom alkoholnog sirćeta. Nanesi ovaj miks na nokat i pokrij elastičnim zavojem. Ova smesa efikasno će usporiti aktivnost gljivica u roku od nekoliko sati.

Ako nemaš ulje belog luka, možeš i sama da napraviš tako što ćeš zdrobiti dva čena belog luka  i dodati dve kašike domaćeg maslinovog ulja. Tako spremljen miks ostavi da stoji ceo jedan dan, a nakon tog vremena možeš da ga koristiš kao lek.

Onihomikoza noktiju: iskustva

 

Osobe koje su imale onihomikozu noktiju podelile su nesebično svoja iskustva na mnogim forumima, pa možda ti neka iskustva i pomognu.

Veoma je važno da reaguješ odmah, kao što smo u uvodu i rekli. Samo na taj način možeš da sprečiš razvoj infekcije.

Ako odreaguješ odmah, najbolje je da kreneš sa sprejem za gljivice, obzirom da ćeš tako zaustaviti razvoj onihomikoze noktiju. Možeš i da pripremiš kod kuće neki domaći lek, ako ti ne oduzima previše vremena.

Iskustva osoba u odmakloj fazi ove infekcije govore o dužini lečenja. Trebalo im je zaista mnogo vremena dok se infekcija nije povukla u potpunosti.

Estetski i socijalni uticaj onihomikoze

 

Onihomikoza nije samo zdravstveni problem; njeni efekti mogu se proširiti daleko izvan fizičkih simptoma, utičući na estetski izgled i socijalne aspekte tvog života . Promene koje onihomikoza donosi na noktima – poput promene boje, zadebljanja, lomljenja i deformacije – mogu izazvati znatnu zabrinutost i nezadovoljstvo zbog izgleda noktiju. Ovo može uticati na samopouzdanje, uzrokovati stid i neugodnost, posebno u situacijama kada su ruke ili stopala izloženi pogledima drugih.

Estetski problemi povezani s onihomikozom mogu ograničiti uobičajene svakodnevne aktivnosti, kao što su nošenje otvorene obuće, poseta bazenima, teretanama ili plažama.

Socijalna stigma povezana sa gljivičnim infekcijama takođe može doprineti osećaju izolacije. Postoji pogrešno shvatanje da su gljivične infekcije rezultat loše higijene, što može dovesti do negativnih predrasuda i osude od strane drugih. Ovakve situacije mogu dodatno pogoršati socijalnu anksioznost i uticati na kvalitet života pojedinca.

Profesionalni život takođe može biti pogođen, posebno za osobe čiji poslovi zahtevaju interakciju ili izloženost rukama ili stopalima. Osećaj srama može uticati na profesionalnu prezentaciju i samopouzdanje u profesionalnim okruženjima.

Dugotrajni estetski i socijalni izazovi povezani s onihomikozom mogu imati značajan uticaj i na mentalno zdravlje. Stres, anksioznost i depresija mogu biti posledice ako se suočavaš sa hroničnom i vidljivom bolešću koja utiče na tvoju spoljašnju pojavu i socijalne interakcije.

Kao što vidiš, onihomikoza noktiju nije ozbiljna stvar u pitanju, ali može da bude ako ne odreaguješ odmah i ne potražiš pravi način lečenja.

Jovana Jovanović

Jovana Jovanović

Bavim se pisanjem dugi niz godina. Počela sam da pišem o lepoti, zdravlju i sportu. Večiti ženski problemi su celulit, bore,bubuljice i višak kilograma.

Istražujem svaku temu detaljno, i traži način za najbolje rešenje, ne bi li pomogla ženama da budu što lepše.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test