Naslovna » Kako koristiti kumin za mršavljenje?
Ishrana

Kako koristiti kumin za mršavljenje?

kumin za mršavljenje

Kumin za mršavljenje ili crni kim je delotvotran, efikasan i pre svega potpuno prirodan i zdrav sastojak za mršavljenje. Saznaj odmah kako da ga koristiš.

Kumin za mršavljenje, je nešto što daje rezultate, samo treba znati na koji način i kako se pravilno koristi.

Kumin je poznat još od davnina. To je začin koji se sa pravom smatra ne samo aromatičnom već i lekovitom biljkom. Poznato je da se kumin koristi u medicini, kozmetologiji i u aromaterapiji.

Pored toga, ono što tebe zanima, kumin je odličan i ako imaš problema sa viškom kilograma, kojih naravno želiš da se rešiš, a posebno ako imaš salo oko stomaka.

Kumin za mršavljenje se smatra jednim od najaktivnijih začina. Šta to znači?

Seme kumina bogato je raznim masnim kiselinama, kao što je kalijum, fosfor, kalcijum i magnezijum. 

Ulje kumina kao i samo seme kumina ima prvenstveno baktericidno svojstvo, veoma je delotvorno u uklanjanju parazita koji se nastanjuju u crevima kao slika i prilika nezdravog načina života i nezdrave ishrane.

Pored toga kumin popravlja varenje i ubrzava metabolizam.

Sigurno si mnogo puta do sada čula kako neko, ne jede velike količine hrane, čak je smanjio i unos masti i šećera, a kilogrami se gomilaju.

Tada je u pitanju problem zvan usporen metabolizam i sadržavanje kako masti tako i otrova u samom telu. A onda se javlja i tvrd celulit, koji se teško skida.

A ako smatraš da kumin i razne dijete nisu za tebe, pročitaj šta nam je Tanja otkrila za celulit i kilograme. Ispričala nam je kako je ona uspela da nađe idealno rešenje i kako kaže “najbolje i jedino za strije i celulit”.

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Baš kod viška kilograma, može da ti pomogne kumin, da vidimo i kako!

celulit baner

Svojstva kumina za mršavljenje

Kumin sam po sebi ima mnogo korisnih svojstava, a kada je zdravlje u pitanju veoma je delotvoran i kvalitetan.

Ako se govori samo i jedino o kuminu za mršavljenje, treba imati na umu da 100 gr semena kumina vredi 330-370 kcal.

Ova količina kumina sadrži:

 • 17-20 gr proteina
 • 32 gr ugljenih hidrata 
 • 14-18 gr masti
 • 38 gr vlakana

Hemijski sastav kumina pored gore navedenih elemenata uključuje:

 • 9 vrsta vitamina rastvorljivih u vodi
 • 10 vrsta mikro i makroelemenata
 • 10 vrsta esencijalnih  i 8 vrsta neesencijalnih amino kiselina
 • holin-supstanca, koja normalizuje proces ćelijskog metabolizma
 • Omega 3 i Omega 6 kiselina
 • biljni polifenoli koji igraju važnu ulogu u regulisanju metabolizma
 • tanin koji je takođe veoma važan u regulisanju metaboličkih procesa.

Prednost kumina za mršavljenje ogleda se u spoju svih ovih sastojaka koji ubrzavaju metabolizam i pokreću topljenje masti koje su nagomilane u telu.

Efekti koji nastaju u telu  kao rezultat konzumiranja kumina za mršaljenje su:

 • uklanjanje viška tečnosti iz organizma
 • očišćeno telo od toksina
 • povećava se funkcija želuca i proces varenja se pospešuje
 • reguliše se šećer u krvi a samim tim se smanjuje apetit i želja za slatkišima

Na kraju krajeva, hrana začinjena kuminom popravlja ukus one neukusne dijetetske hrane i odlična je zamena za visokokalorične soseve, što je takođe veoma važno u procesu gubljenja težine.

Zanimljiva statistika: naučnici sa Iranskog medicinskog fakulteta sproveli su veliku studiju o uticaju kumina na proces mršavljenja. 

U eksperimentu je učestvovalo 88 gojaznih žena. Tokom tri meseca sve su praktikovale niskokaloričnu hranu, a polovina njih je svakodnevno konzumirala i malu količinu kumina za mršavljenje. Koristile su kumin dodajući mlevene semenke u jogurt. To su koristile za zdravu večeru, a kao rezultat toga, žene čija je ishrana uključivala začin tj. kumin za mršavljenje izgubile su u proseku 2,5 kg više na od grupe koja nije konzumirala kumin.

Možda 2,5 kg i nije neka velika cifra, ali svakako je potvrdila da kumin ima uticaja na proces mršavljenja i da je kumin odličan za mršavljenje.

Opšta pravila za upotrebu kumina

Kada je kumin za mršavljenje u pitanju i kada je korišćenje kumina u hrani u pitanju može se koristiti bilo koja vrsta kumina. Bez obzira na to koliko je semenka zrela i bez obzira na to koja je sorta u pitanju.

Kumin seme se može kupiti na pijacama ili u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, ali kao i mleveni kumin za mršavljenje.

Da bi se sačuvala korisna svojstva začina tj. kumina za mršavljenje, potrebno je da se pridržavaš sledećih pravila:

 • Seme nakon kupovine mora pažljivo da se sortira i da se dobro opere. Neoprano zrno sadrži veliki broj štetnih mikroorganizama i prašine. 

Najbolji i najlakši način da opereš zrna kumina za mršavljenje je da ga sipaš u sito i dobro ispereš pod mlazom tekuće vode. Možeš slobodno jesti seme kumina u celini, ali je tada neophpdno da ga dobro sažvaćeš. Ako ne sažvaćeš kako treba, kumin će bukvalno ostati nesvaren i samim tim nema nikakvu ulogu i funkciju u telu.

 • Najbolje je da seme samelješ pre upotrebe. Ukoliko koristiš mleveni kumin za mršavljenje postižeš bolji efekat, zato što sam začin zadržava najveću količinu korisnih sastojaka. 
 • Konzumiranje ulja od kumina ima veliki efekat i veoma je preporučlljivo kada je skidanje kilograma u pitanju. Ulje se najčešće uzima na prazan stomak i u preporučenij dozi.

kumin za mršavljenje recepti

Ima li kumin nedostatke?

Korišćenje kumina za mršavljenje ne treba da bude preterano i mora biti u jasnoj količini preporučene doze.

Ako se uzima ulje, onda je maksimalna dnevna doza jedna kašičica a ako se uzima kumin u obliku semenki onda je maksimalna dnevna doza tri kašičice.

Ako uneseš ovaj začin u svoju svakodnevnu ishranu i ako se desi da bude u prevelikim količinama može doći do nekih neželjenih reakcija kao što su:

 • alergijskih reakcija
 • mučnine
 • slabosti 
 • otežano disanje
 • vrtoglavice

Postoje naravno i suplementi od kumina, koje proizvode farmaceutske kompanije kao što su na primer kapsule koje sadrže kumin ili ulje kumina koje se izima u tačno preporučenim dozama i to se  mora poštovati.

Ulje je posebno dobro zato što sadrži Omega 3 i Omega 6 masne kiseline koje su ti potrebne kako bi tvoje telo pravilno funkcionisalo i kako bi imala dovoljnu količinu ovih kiselina za vitalno i zdravo telo.

Naravno pre upotrebe se obavezno konsultuj sa svojim lekarom.

Kako odabrati i čuvati kumin?

Prilikom kupovine kumina u zrnu jako je važno da kumin ima izražen, pa čak i jak miris, ako začin skoro da i ne miriše, to znači da seme nije sveže, ili da su uslovi skladištenja i čuvanja kumina za mršavljenje bili neadekvatni.

Veličina zrna koje je sveže je kao veličina zrna bibera, a boja je crna ako je kumin svež. 

Crni kumin možeš da kupiš u svim bolje snabdevenim i bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Seme kumina čuvaj na sobnoj temperaturi na tamnom mestu. Najbolje je da ga staviš u neku keramičku teglu. Ako ga čuvaš na pravilan način kumin za mršavljenje može da ostane očuvanog kvaliteta i naredne dve godine.

Mnogo je biljaka i priroda je zaista puna iznenađenja. Kada je kumin u pitanju, a samim tim i kumin za mršavljenje njegova uloga je u skidanju kilograma i te kako poznata i proverena.

Ako želiš da prirodno i zdravo skineš svoje kilograme onda naravno nema razloga da kumin za mršavljenje ne bude na tvom meniju. Moraš biti istrajna, to nije nikakav čarobni napitak.

Kumin za mršavljenje recept

Osnova za dijetu sa kuminom za mršavljenje može biti ishrana bilo kog dijetetskog programa ili bilo kog plana ishrane za mršavljenje, a da se kao dodatak ubaci kumin.

Poznata je “kefir-ekspres” dijeta koja skida kilograme i popravlja cirkulaciju dodavanjem kašičice kumina u šolju kefira. 

Ovu varijantu kefira sa kuminom za mršavljenje možeš da primenjuješ tako što će ti kefir i kumin biti zamena za večeru ili užinu.

Evo primera petodnevne dijete, čija ishrana uključuje hranu niske kalorijske vrednosti. Na ovoj dijeti dozvoljeno je da jedeš:

 • posno meso
 • riba 
 • jaja 
 • žitarica
 • povrće
 • voće
 • integralni ili raženi hleb

Hrana se kuva na pari ili peče. Svaki obrok uključuje šolju kefira sa kuminom. Uz ovakav režim i način ishrane možeš da izgubiš od 4-5 kg na mesečnom nivou.

celulit baner

Režim ishrane sa semenkama kumina

Program ishrane za gubitak težine je namenjen procesu skidanja kilograma u roku od mesec dana. Uslovi su da se smanji kalorijski sadržaj dnevne ishrane za 25%(isključuju se slatkiši, životinjske masti se smanjuju na minimum i potpuno se izbacuju pekarski proizvodi). Uz sve to svakodnevno se unosi seme kumina.

Pored toga preporuka je da svakodnevno vodiš aktivan život, lagani treninzi trčanja, vožnja bicikle, šetnja…Sport nije obaveza već preporuka uz koju ćeš sigurno pokrenuti još više i brže skidanje kilograma, ali i celulita po celom telu.

Šema po kojoj možeš da koristiš kumin za skidanje kilograma i uz promenjenu ishranu je sledeća:

 • Prva nedelje: na prazan stomak ujutru, dakle jednom dnevno samo pre zdravog doručka jedna kašičice kumina.
 • Druga nedelje: na prazan stomak i sat vremena pre večere jedna kašičica kumina.
 • Treća nedelja: na prazan stomak tj. dakle samo jednom ujutru kao prve nedelje, ali sada se količina kumina za mršavljenje povećava i idu 2 kašičice kumina za mršavljenje.
 • Četvrta nedelje: na prazan stomak ujutru pre doručka samo jedna kašičica kumina za mršavljenje.

Ulje kumina za mršavljenje

Postoji način korišćenja ulja od kumina za mršavljenje koji će pokrenutu topljenje masti i skidanje kilograma, celulita na nogama i sala oko stomaka.

Ulje od kumina koristi se uz regulisanu ishranu. Kao i kod korišćenja kumina u zrnu tako i kod ulja od kumina za mršavjenje postoji šema koja mora da se ispoštuje.

Životinjske masti, laki ugljeni hidrati, šećer, testenina, beli hleb sve to izbacuješ dok si u procesu uzimanja ulja od kumina za mršavljenje.

Ova metoda podrazumeva upotrebu ulja tokom dva meseca svaki dan.

Nakon toga još dva meseca periodično nekoliko puta nedeljno i to dodavanjem ovog ulja u salate.

Nakon dva meseca gubitak težine je oko  5 kilograma. Da li ćeš ti biti zadovoljna tim ili želiš za kraće vreme mnogo više kilograma u minusu, to je na tebi. Ipak,  imaj na umu da što je brzo to je i kuso.

Šema unosa ulja: od kumina za mršavljenje

 • Prva nedelja – 1 kašičica ulja od kumina na prazan želudac pre doručka, nakon toga pola čaše tople vode
 • Druga nedelja – 1kašičica  na prazan želudac pre doručka i 1 kašičica pre večere, zaliti  toplom  vodom.
 • Treća nedelja – 2 kašičice pre doručka  na prazan želudac, piti toplu vodu
 • Četvrta nedelja -šema je ista kao prve nedelje, dakle 1 kašičica ulja od kumina na prazan želudac pre doručka, nakon toga pola čaše tople vode.
 • Peta nedelja– 1 kašičica pre doručka na prazan želudac bez vode
 • Šesta nedelja- 2 kašičice  na prazan želudac bez vode
 • Sedma nedelja – 2 kašičice pre doručka, ručka i večere bez vode.
 • Osma nedelja- 1 kašičica  pre doručka i ručka nakon toga čaša  tople vode.

Ako se pije sa vodom i to sa toplom vodom brže dolazi do apsorpcije u organizmu i do razlaganja ulja od kumina za mršavljenje u telu.

Ulje se može nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Pakuje se u staklene flaše,a količina od 250ml košta 1.800 dinara.

Naravno ulje od kumina za mršavljenje može da se koristi i kao odličan dodatak mnogim salatama. Evo jednog predloga za zdravu, hranljivu, laganu salatu koja je začinjena uljem od kumina za mršavljenje.

kumin za mršavljenje kako se koristi

Salata od cvekle sa uljem od kumina

Koliko je cvekla zdrava i lekovita ne moram ni da govorim, prava vitaminska bomba koja se veoma često nalazi na meniju da li kao klasična salata ili kao dodatak i jedan od sastojaka mnogih drugih salata.  

Ova salata može da ti zameni ručak ili večeru. Lako se pravi i zaista je ukusna.

Sastojci:

 • jedna glavica cvekle
 • bosiljak
 • rukola
 • peršun
 • 70 gr sira (sir po želji tj.onaj koji voliš, preporuka po receptu je kiseli sir)
 • 2 kašičice maslinovog ulja
 • 2 kašičice limunovog soka 
 • 2 kašičice senfa
 • 1 kašičica meda
 • 50 gr seckanih oraha
 • soli po ukusu
 • 1 kašičica ulja od kumina za mršavljenje

Način pripreme:

Cveklu dobro operi, oljušti i iseckaj na kockice. Pripremi marinadu tako što ćeš pomešati med, limunov sok, senf i maslinovo ulje. Ako si kupila neki slan sir onda so izostavi ako ne osoli po ukusu.

U pripremljenu marinadu stavi cveklu. Mariniraj je pet minuta.

Sir iseci na kocke ko i orahe.

Bosiljak, rukolu i peršun sitno iseckaj, sve iseckane začine stavi u čistu posudu u kojoj ćeš pripremati salatu.

Izvadi cveklu iz marinade, pomešaj sir, orahe i seckano začinsko bilje.

Za kraj prelij salatu jednom kašikom ulja od kumina za mršavljenje.

Salatu dobro ohladi i uživaj u ukusu. Veoma je egzotična, ukusna i pre svega predstavlja lagan a zdrav i vitaminski bogat obrok.

I za kraj, upotreba kumina zahteva disciplinu, doslednost i pre svega želju da popraviš svoje zdravlje i da se rešiš masnih naslaga i viška kilograma. Put je možda dug ali to je jedini pravi put, bez jo-jo efekta i lažnih brzih rezultata.

Avatar

Jelena Drašković

Profesor srpskog jezika i književnosti.Volim da čitam i istražujem tuđe rukopise.Takođe gajim ljubav prema pisanju proznih tekstova. Pisanje mi predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test