Naslovna » Deluje li hipermangan za stopala?
Telo

Deluje li hipermangan za stopala?

hipermangan za stopala

Hipermangan za stopala je provereni lek koji može da ti bude od velike pomoći kada su u pitanju gljivice na stopalima, ali i ekcemi.

Gotovo svako od nas da se u toku života barem jednom susreo sa problemom sa stopalima kao što su gljivice ili možda neprijatan miris.

Zašto je to tako?

Često zanemarujemo negu ovog dela tela. I onda? Čim se pojavi neki problem, postajemo svesni koliko je zapravo važno da nam stopala budu zdrava i negovana.

Nega stopala je jako važna ako ne želiš probleme poput atletskog stopala, neprijatnog mirisa, prekomernog znojenja nogu , gljivica na nogama i bakterijskih infekcija. 

Ako si ipak već osetila neprijatne simptome, hipermangan za stopala može biti odličan saveznik u borbi sa raznim tegobama.

Uvedi ga kao deo nege i tretmana i budi sigurna da ćeš se veoma efikasno rešiti ovih muka i ponovo ćeš imati besprekorna stopala.

Zašto hipermangan za stopala?

Hipermangan je uobičajeno hemijsko jedinjenje koje kombinuje rudu mangan-oksida sa kalijum-hidroksidom. 

Prvi put je razvijeno kao sredstvo za dezinfekciju davne 1957. godine. Od tada se naširoko koristi za lečenje raznih stanja kože, uključujući gljivične infekcije.

U mnogim zemljama može da se kupi isključivo na lekarski recept. 

Kod nas može da se kupi bez recepta, ali kao i za svako drugo medicinsko sredstvo, potrebno je da se posavetuješ sa odabranim lekarom ili farmaceutom u vezi sa doziranjem, načinom upotrebe i na kraju sa tim, da li uopšte možeš sa ga koristiš.

Može da se kupi u obliku koncentrovanog rastvora i tableta, a kasnije pre upotrebe sama praviš razblaženi rastvor.

Hipermangan za stopala je veoma moćno rešenje za probleme sa stopalima, ali je potreban oprez kada se koristi.

Kao što sam već naglasila, on mora da se koristi razblažen, onako kako prepiše doktor ili te posavetuje farmaceut. Ako se hipermangan ne razblaži u odgovarajućem odnosu, može oštetiti kožu, kao i sluznicu nosa, očiju i grla.

Dok koristiš rastvor, budi pažljiva i potrudi se da ne dođe u kontakt sa očima. Ne smeš da ga progutaš, čak ni u razblaženom obliku, tako da treba da ga držiš podalje od dece.

Nakon upotrebe dobro i temeljno operi i isperi ruke, kako ne ne bi raznosila hipermangan za stopala po licu ili drugim delovima tela.

Kao dodatna mera opreza se savetuju gumene rukavice kada se priprema rastvor. Ovo je definitivno najbezbedniji način da praviš rastvor. Ako koristiš rukavice nakon upotrebe ih temeljno operi baš kao što bi oprala i same ruke. Možeš da koristiš i rukavice za jednokratnu upotrebu koje ćeš nakon toga da baciš.

Jovana je imala velike komplekse koje su joj stvarale gljivice, zadebljala koža na stopalima i neprijatan miris nogu. 

Sa nama je podelila svoje iskustvo, a sve sa željom da pomogne svima koji se bore sa neprijatnim smradom nogu i gljivicama.

Kako je Jovana uspela da se reši gljivica na nogama, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/ja-sam-se-zauvek-otarasila-gljivica-i-neprijatnog-smrada-na-nogamamozes-i-ti/

Ukoliko koristiš tablete hipermangana proveri da li su se zaista u potpunosti rastvorile. Upotreba vruće vode će ti biti od velike pomoći u ovom procesu.

Ne smeju da ostanu nerastvoreni delovi hipermangana. U slučaju bilo kakvih iritacija, odmah prestani da koristiš hipermangan za stopala i obrati se svom lekaru.

U suštini hipermangan za stopala je potpuno bezbedan za većinu, a koristi se isključivo za spoljašnju upotrebu!

hipermangan za gljivice

Kako pomaže hipermangan?

Kada se nanese na kožu, hipermangan za stopala ubija klice, oslobađajući kiseonik kada se sretne sa jedinjenima na tvojoj koži. Takođe deluje kao adstringent, odnosno kao sredstvo za sušenje. Kada su stopala vlažna takva sredina pogoduje razvoju gljivica i bakterija.

Postoji nekoliko stanja kože gde može da ti bude od pomoći hipermangan za stopala.

Ekcem

Ekcem je hronično stanje kože koje uzrokuje ljuskanje kože, svrab stopala i upalu. Ekcem je čest poremećaj kože i nije zarazan. On se zapravo često javlja kao neki vid alergijske reakcije. 

Problem nastaje što se na takva obolela mesta gde je ekcem nastanjuju bakterije i to postaje zaraženi ekcem. Ovo uzrokuje stvaranje sitnih plikova punjenih gnojem koji se suše i na kraju prekrivaju krasticom. 

Namakanje stopala u rastvor hipermangana sa toplom vodom dva puta dnevno, pomaže u iskorenjivanju bakterija i u isušivanju i zarastanju inficiranih delova ekcema.

Dezinfekcija rana

Gaza natopljena rastvorom hipermangana koristi se za dezinfekciju, sušenje i čišćenje rana, čireva, pokidanih žuljeva, apscesa koji nastaju na ispucaloj zadebljaloj koži stopala i drugih stanja na stopalima kako bi se ona pripremila za dalji tretman.

Iako postoje neke kontroverze kada je u pitanju dugotrajna primena za ova stanja, hipermangan za stopala se i dalje koristi kratkotrajno, za ublažavanje tegoba, dok se ne otkrije njihov primarni uzrok.

Uobičajeno razblaživanje za lečenje rana je jedna tableta od 400mg hipermangana, rastvorena u 4l vode. nakon toga pamučna gaza se natopi i privije na ranu.

Ukoliko imaš upaljene rane, neophodno je da koristiš i još neke kreme za stopala, najčešće na bazi kortikosteroida, koje mora da ti prepiše lekar.

Atletsko stopalo

Ako imaš običaj da hodaš bosa po javnim mestima kao što su bazen, banja ili tuš, sva vlažna mesta, ili u teretani možeš zaraditi infekciju poznatiju kao atletsko stopalo.

Atletsko stopalo je uzrokovano gljivicom Tinea pedis, koja može zaraziti tvoju kožu ili nokte na nogama. I onda nastaje muka i pitanje kako rešiti gljivice na noktima.

Gljivična infekcija stopala uzrokuje svrab između prstiju sa oljuštenim osipom na nogama i požutelim, zadebljalim noktima.

Za lečenje atletskog stopala koristi se hipermangan za stopala u procentu od 1%.

Kako se koristi hipermangan za stopala?

Pre nanošenja hipermangana, neophodno je da stopala pripremiš adekvatno. Obavezno ih temeljno operi sapunom za pete, a ako imaš nešto više vremena, pripremi kupku za stopala, kako bi koža omekšala.

Hipermangan za stopala se obavezno razblažuješ sa vodom. Hipermangan se obično može kupiti kao rastvor od 0.1%. Ovaj rastvor je jak i mora se razblažiti. Najčešće se meša jedan deo 0.1% rastvora hipermangana sa 10 delova vode.

Nerazblažen hipermanagan ima upečatljivu ljubičastu boju, a razblaženi rastvor treba da bude tek ružičast.

Uvek se vodi onim što piše na samom uputstvu kada je upotreba u pitanju!!Koliko često smeš da koristiš i u kojoj količini!

Hipermangan za stopala dolazi u u tabletama od 400mg kao što sam već spomenula. U tom slučaju, rastvor se pravi rako što se jedna tableta rastvara u 4 litre vrele vode. 

Hipermangan se koristi na različite načine za ražličite probleme:

  1. Ekcem. U ovom slučaju pravi se razblaženje u odnosu 1:10000 i stopala se namaču u rastvor u trajanju deset minuta. Ponavljaj ovo nekoliko dana za redom, dva puta dnevno, a zatim napravi pauzu. Nakon što završiš tretman, stopala temeljno operi sapunom za pete, a zatim nanesi sprej za stopala.
  2. Površinske rane. I u ovom slučaju se pravi rastvor u odnosu 1:10000 sa tim da se gaza natopi sa ovim rastvorom i privije se na rane. Zavoj promeni dva do tri puta dnevno. Pred spavanje operi stopala sapunom za pete i nanesi kremu za negu stopala.
  3. Atletsko stopalo. Ako je u pitanju ozbiljnija infekcija natapaj stopala u rastvor (1:10000) na svakih osam sati. Takođe, ukoliko je infekcija ozbiljnija, lekar će možda prepisati i koncentrovaniji rastvor. Između natapanja hipermanganom što češće prskaj sprej za stopala, kako bi dodatno uništila bakterije i gljiivce.
  4. Impetigo (dečija kožna infekcija). U ovom slučaju lekar će najčešće prepisati natapanje stopala u rastvor koji je napravljen u odnosu 1:7000, što znači da je on nešto jači. Tečnost će biti nešto jače ružičaste boje. Ovo ponavljaj jednom dnevno u trajanju od sedam do 10 dana.

Namakanje

Namakanje se radi tako što uzmeš jednu posudu (poput lavora) sipaš toplu vodu  i zatim dodaš malu količinu hipermangana. Voda treba da bude sasvim blago ružičasta. Noge potopi na deset minuta.

Ako ne budeš precizno merila vreme, po boji vode ćeš moći da znaš kad je kraj tretmana. Voda će promeniti boju iz ružičaste u narandžasto-smeđu.

Ako tretiraš sasvim malo deo kože, ne moraš da namačeš cela stopala. Dovoljno je da gazu namočiš u pripremljen rastvor i da staviš gazu na pogođeno područje ko 10 minuta. Odaberi jednu gazu samo za ove potrebe, jer će ona ostati obojena hipermanganom uprskos pranju i otkuvavanju u veš mašini.

Nakon namakanje noge isperi i obriši nekim starim peškirom kako ne bi rizikovala ružičaste fleke na novom, skupom peškiru.

Kupka za stopala

Napuni lavor kao što to i obično radiš kada praviš kupku za stopala. Zatim uzmi hipermangan za stopala i dodaj svega nekoliko kapi rastvora. Voda treba da bude sasvim bledo ružičasta; ovde ni slučajno ne smeš da preteraš kako ne bi iziritirala kožu i izazvala crvenilo.

Stavi noge u lavor i uživaj dok voda ne promeni boju iz ružičaste u smeđkastu. Nakon toga, temeljno isperi kožu i obriši se starim peškirom.

Čim zavriš kupku temeljno oribaj lavor. Hipermangan veoma lako ostavlja tragove, koji ako se osuše mogu ostati zauvek. 

Kada primetiš da se stanje kože popravilo, u konsultaciji sa lekarom, možeš da prestaneš da primenjuješ hipermangan za stopala.

hipermangan za stopala

Da li postoje neželjeni efekti?

Hipermangan za stopala se pokazao kao pretežno bezbedan. Ono što može da se desi, jeste da na mestu gde je primenjen ostanu žute fleke, ali one bi trebalo u potpunosti da izblede nakon dva do tri dana.

Ono o čemu treba vodiš računa, jeste da isto tako hipermangan za stopala može ostaviti fleke na kadi ili umivaoniku koje će se vrlo teško skinuti. Zato je preporučeno da koristiš neke plastične kadice koje će biti isključivo za tu upotrebu i koje ti neće biti žao da obojiš.

Kod nekih ljudi mogu da se pojave iritacije i crvenilo na koži i ako se to desi odmah prekini sa upotrebom. Budi veoma pažljiva kod pravljenja rastvora i obavezno pročitaj upustvo, jer jak rastvor može da ti napravi opekotine na koži. 

Najbolje je da se posavetuješ sa farmaceutom oko pravljenja rastvora.

Kad da očekuješ poboljšanje?

Sigurno te zanima nakon koliko vremena ćeš rešiti gljivice uz pomoć hipemangana. Odgovor zavisi od toga koliko se zaista posvetiš ovom stanju kože.

Hipermangan za stopala nije magično rešenje koje će ti rešiti sve probleme sa stopalima za nekoliko dana. Pre svega, nije dovoljno da koristiš samo njega.

Hipermangan za stopala je fantastičan dodatak u nezi i lečenju stopala i apsolutno će doneti određena poboljšanja. Međutim, moraš sprovoditi adekvatnu higijenu i negu, kako bi se problem iskorenio.

Nega podrazume sapun, biljni sprej za gljivice i stopala i kremu za stopala. Jednostavno, sprej je biljni, lakši je za upotrebu, bez bojazni o bilo kakvim posledicama.

Hipermangan će ovome dati dodatnu snagu u lečenju. Ako budeš uporno i svakodnevno nanosila ove tretmane već u roku od nekoliko nedelja možeš da ocečkuješ potpuno rešenje problema koje imaš.

Ako posle dve do tri nedelje nema poboljšanja, obavezno se posavetuj sa lekarom jer je vrlo moguće da će ti biti neophodno i oralno lečenje koje ne treba da odlažeš.

Dodatni saveti za negu!

Postoji nekoliko stvari koje treba izbegavaš kako bi smanjila verovatnoću da imaš navedene probleme sa stopalima. Veoma je bitno da ne zapuštaš ovaj deo tela, jer osim što nije estetski lepo, može da ima uticaj na zdravlje. Takođe, može da stvori ogroman diskonfor kada god treba barem malo da šetaš.

Veći rizik od navedenih problema imaš u sledećim slulajevima:

  • ako često nosiš vlažne čarape i/ili jako tesne cipele
  • deliš posteljinu, peškire, odeću ili obuću sa nekim ko ima gljivice na stopalima
  • šetaš bosa na javnim mestima poput bazena, javnih kupališta, svlačionica, teretana, sauna, zajedničkih kupatila i tuševa
  • ukoliko se aktivno baviš sportom

Potrebno je da promeniš navedene navike i da redovno održavaš higijenu stopala. Priušti sebi barem jednom sedmično kućni pedikir stopala, gde ćeš koristiti adekvatan antibakterijski sapun i kremu za stopala.

Svakodnevno nanosi sprej za stopala nakon kupanja, kako bi preventirala bakterije i gljivice. Jednom mesečno, preventivno, koristi hipermangan za stopala.

Problemi sa stopalima zaista umeju biti veiki problem i da čine da se osećaš postiđeno. Zaista nije ugodno kada stopala neprijatno mirišu ili kada leti obuješ papuče, a stopala nisu negovana.

Ako budeš redovno vodila računa, ovo nikada neće postati tvoja briga. Posveti se stopalima, neguj ih preventivno i uvek će biti lepa i zdrava.

Test