Naslovna » Da li je zaista pantenol za strije efikasan?
Telo

Da li je zaista pantenol za strije efikasan?

pantenol za strije

Pantenol za strije je definitivno jedan od prvih proizvoda koji se spomene za lečenje ovog estetskog problema. Kako i koliko brzo deluje, saznaj u nastavku.

Pantenol je farmaceutski proizvod koji se koristi u mnogim kozmetičkim preparata za negu lica i tela. 

Može se slobodno reći da je ovo jedan od najboljih sastojaka koje možeš da priuštiš svojoj koži, čak i pantenol za kosu ima svoju primenu.

Nažalost on često ostaje, donekle neprimetan, pored drugih sastojaka kao što su hijaluronska kiselina ili na primer aloe vera, koji se koriste za lepotu.

Ali ovo ne treba da te zavara. Pantenol koristiš sigurno mnogo češće nego što to možeš i da zamisliš.

On se nalazi u raznim kremama, u mnogim tretmanima, ali i u ruževima, serumima i maskarama, a da toga možda nisi ni svesna.

Zaista vredi da obratiš pažnju na ovaj fantastični sastojak. On ima višestruke koristi za tebe i tvoju kožu, a posebno kada je u pitanju pantenol za strije.

Ali šta je zapravo pantenol?

Strukturno, pantenol, poznat i kao pantenonska kiselina je jedinjenje slično pantenonskoj kiselini, odnosno vitaminu B5. Poznat je kao provitamin B5, jer se u organizmu oksiduje u vitamin B5, kada se lokalno primeni.

Pantenol je izuzetno stabilan oblik ovog vitamina. On efikasno vezuje vodu i tako zadržava vlagu, što kao rezultat ima meku i hidriranu kožu.

Pantenol je poznat po svojstvima umirivanja kože, hidriranja, ali i lečenja ožiljaka i popravljanja oštećene strukture izazvane ožiljcima kao što su upravo strije.

Ono što je zanimljivost, jeste da reč pantenol potiče od grčke reči “panthenon” što u prevodu znači svuda. I zaista, ovo je lekoviti sastojak kog ima u svim preparatima za kožu.

Prednost koju pantenol za strije ima u odnosu na neke druge sastojke jeste što osim što vlaži kožu u isto vreme je i smekšava. On obloži pukotine na koži i vezuje vlagu u dublje slojeve.

Pantenol ima fantastična svojstva i prava je šteta da ga nemaš u svojoj rutini nege.

Čak iako te ne zanima kako i zašto nastaju strije, sigurna sam da te zanima kako da ih tretiraš kako bi bile što manje vidljive.

kako se koristi pantenol za strije

Zašto je pantenol za strije dobar?

Pantenol je, kao što sam već spomenula, jedan veoma svestran sastojak.

Zato i nije neobično što se koristi i za tretiranje strija. On se često koristi u sasvim jednostavnim hidratantnim kremama, ali se pojavljuje i u složenijim proizvodima koji imaju za cilj da izleče neki problem na koži, kao što su strije na butinama, strije na grudima  i strije na stomaku.

Neretko ćeš na listi sastojaka kreme za strije naići upravo na pantenol. Pantenol krema za lice takođe pruža sjajne rezultate. I ne samo za strije, već često dame koriste pantenol i za uporan i dosadan celulit.

A pročitaj sada šta Aleksandra kaže!

Ona je tokom trudnoće primetila da joj se javljaju strije i krenula je odmah u potragu za rešenjem. Imala je sreće i pravu stvar za strije je brzo našla. Strije se više nisu ni primećivale.

Saznaj odmah kako se Aleksandra rešila strija tokom trudnoće na linku: https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-strija-tokom-trudnoce-bez-ikakvih-napora/

A evo i tri najveće prednosti pantenola!

Pantenol poseduje antiinflamatorna svojstva

Usled ovih svojstava, pantenol je odličan za rozikaste, crvene strije, koje su se tek pojavile. Pantenol za strije odlično tretira crvenilo na koži, ali i svrab, do kojeg često dolazi kada koža puca i strije se stvaraju ili šire.

On toliko efikasno rešava ove probleme, da se nalazi često u proizvodima za opekotine. 

Pantenol će u isto vreme umiriti svrab, ukloniti boju strija i u potpunosti smiriti kožu.

Koliko god da se svrab čini kao sporedna stvar, veoma je bitno otkloniti ga kada se leče strije. Češanjem mesta na koži gde imaš strije, rizikuješ mini posekotine i mesta gde mogu da se nastane bakterije. 

Ovo je idealno tlo za razvijanje infekcija i produbljivanja problema sa strijama, kao i mogućnost stvaranja dodatnog ožiljačnog tkiva.

Zbog svega navedenog, važno je da u procesu lečenja, ali i stvaranja strija obavezno koristiš pantenol za strije, kako bi smanjila svrab i omogućila koži da zaraste bez pogoršavanja strija.

Pantenol je odličan iscelitelj rana

Pantenol za strije jača kožnu barijeru i ubrzava prirodni proces zarastanja. Zapravo, mnogi tatoo umetnici preporučuju svojim klijentima da koriste pantenol kremu nakon tetoviranja, kako bi osigurali da će koža ostati hidrirana i kako bi brže zacelila.

Isto ovakvo dejstvo, pantenol ima i na strije.

Pantenol zadržava vlagu i vezuje je za kožu

Koža oštećena strijama ima problem sa zadržavanjem neophodne vlage, zbog čega je ona često isušena i ima efekat ispijenosti i čak smežuranosti. Ovo se posebno može primetiti kod belih strija.

Kao što sam već spomenula jačanje kožne barijere je izuzetno značajno za lečenje strija, a pantenol za strije upravo to pruža. On vezuje vlagu i čini kožu mekšom i gipkom.

Ako imaš po prirodi neelastičnu kožu, vrlo je verovatno da si sklona pojavi strija, bez obzira što možda tvoja kilaža ne varira i što se hraniš zdravo.

U tom slučaju najbolje je da pantenol i kreme za strije mažeš i preventivno, kako bi poboljšala elastičnost kože i sprečila pojavu strija u budućnosti.

Pantenol će u ovom slučaju pokazati veoma veliku efikasnost i kada su u pitanju starije, bele strije.

Ono što je problem kod krema koje nisu na prirodnoj bazi, jeste što deluju samo na površini. 

Šta to zapravo znači? 

Ovo znači da ovakve kreme samo leže na površini kože i čine da se ona oseća bolje, samo za određeno, često kratko vreme. Dugoročno, one ne prave nikakvu koristi i od njih se strije neće dramatično poboljšati.

U tom slučaju možeš da koristiš lagani gel za celulit i strije na prirodnoj bazi, koji nije mastan, brzo se upija, a u isto vreme tretira i celulit.

Pantenol za strije je jedan od prirodnih sastojaka koji podstiče zdravu kožnu barijeru, ali i prodire u duboke slojeve kože i tako “radi” na dugoročnoj regeneraciji strija.

Kako pantenol za strije deluje?

U onoj meri u kojoj je moguće da pomogneš da strije izgledaju bolje, pantenol će definitivno biti od koristi.

Ima hidrirajući i ubrzavajući proces zarastanja, pa tako pantenol za strije štiti tvoju oštećenu kožu i poboljšava njen izgled.

Osim toga, pantenol će sjajno zaštiti kožu od spoljnih uticaja koji je mogu iritirati ili izazvati infekciju.

Pantenol zadovoljava dve najnužnije potrebe kože koja je istegnuta i neelastična. To su vlaga i zarastanje. Time što značajno utiče na ove dve stvari, pantenol je možda jedan od najboljih sastojaka za strije koje možeš pronaći.

Ono što moram napomenuti, jeste da treba da imaš realna očekivanja. Pantenol neće u potpunosti ukloniti strije. Vrlo je verovatno da će ih ublažiti i one će postati manje vidljive.

Međutim, ako očekuješ neke dramatičnije i vidljivije rezultate treba pored pantenola redovno upotrebljavati i kvalitetnu kremu za strije svakodnevno.

Pored toga, tvoja očekivanja treba da budu realna i kada se radi o vremenu koje je neophodno kako bi strije bile manje vidljive. Kao što nisu nastale preko noći, tako neće mi nestati.

Budi spremna na borbu koja može trajati čak i nekoliko meseci, sve do koža maksimalno ne zaceli, a strije postanu govoto neprimetne.

Kako deluje na bele strije?

Što se starijih strija tiče, mogu te obradovati. Da, pantenol za strije zaista utiče pozitivno na stare, bele strije. Pripremi se na upornost, ali nakon nekoliko meseci, rezultat sigurno neće izostati. Bele strije će biti manje vidljive i upadljive.

Ne zaboravi da je uvek bolje da strije tretiraš čim se one pojave. Ukoliko kreneš da mažeš sveže, nove strije, postoji mogućnst da smanjiš njihovu vidljivost čak i do 80-90%.

Zaista je dobro da imaš uvek kremu za strije kod kuće, kako bi mogla krenuti sa tretmanom isti dan kada ih primetiš.

Kako da koristiš pantenol za strije?

Postoji mnogo krema na tržištu koje tvrde da u sebi imaju pantenol. Dobro je da pre kupovine proveriš listu sastojaka i da odabereš onu sa najvećim procentom pantenola. Ako budeš kupovala kremu u apoteci, oko toga uvek može da ti pomogne farmaceut.

Ono što je plus kod pantenola, jeste što njegova efikasnost donekle ne zavisi od drugih preparata koje nanosiš, tako da ne moraš posebno da brineš o tome šta tačno kombinuješ sa pantenolom.

To može biti čak i obično mleko za telo, ali svakako je uvek bolje da to bude kvalitetna krema za strije.

Ono što je najbitnije kada je u pitanju pantenol za strije, jeste da se koristi na sveže očišćenoj koži.

Obavezno je kupanje, a preporučuje se i blagi piling tela  na delovima na kojima gde planiraš da nanosiš pantenol. 

Piling će odstraniti mrtve ćelije kože, kao i eventualno zaostalu prljavštinu i tako će otvoriti pore, kako bi pantenol mogao lakše da prodre u dublje slojeve kože i da deluje što efikasnije.

Kada kupiš proizvod koji želiš da koristiš drži se preporuka o upotrebi, onako kako je naznačeno na pakovanju. Obično je to dva do tri puta dnevno.

Ma koliko da si nestrpljiva da pantenol deluje, ne treba da koristiš proizvod češće od naznačenog.

Takođe ćeš veoma često naći na pakovanju i preporučenu količinu, koja može da zavisi od toga koliko je koncentrovan preparat.

Pantenol za strije je efikasan i koristi se vrlo jednostavno, najbolje je da to bude u vidu kućne anticelulit masaže. Na taj način ćeš pokrenuti krvotok i pozitivno uticati i na strije i na celulit u isto vreme.

Da li je pantenol bezbedan?

Američka Uprava za hranu i lekove i Evropska komisija za kozmetičke sastojke odobrili su pantenol za upotrebu u kozmetici, pa je tako odobren i pantenol za strije.

Pantenol je kod odraslih ispitan i bezbedan.

U svakom slučaju, ne bi trebalo bez savetovanja sa lekarom da unosiš pantenol.

Najbolje je da se držiš pantenola za spoljašnju upotrebu, odnosno kreme za strije, koje se nanose lokalno na problematične regije.

Ono što je takođe važno naglasiti, jeste da nigde nema 100% potvrde o sigurnosti, ali je naglašeno da je “verovatno siguran”.

Međutim, dugogodišnja iskustva korisnika govore u prilog tome, da je pantenol za strije zaista potpuno bezbedan.

Još jedna ugledna organizacija Pregled kozmetičkih sastojaka (USA), okupila je 2017. godine više stručnjaka kako bi procenili aktuelnu sigurnost pantenola u svetlu njihovih, nedavnih istraživanja.

Ovaj odbor nije našao značajne dokaze da kozmetički proizvodi koji sadrže pantenol iritiraju ili na neki drug način štete koži, osim u slučaju alergije. Loše reakcije na lokalni pantenol izuzetno su retke. 

Čak i ako se pojave neke neželjene reakcije, one se najčešće pojave u vidu kontaktnog dermatitisa. U svakom slučaju, ako do sada nikada nisi koristila pantenol za strije, svakako je dobro da uradiš proveru na alergiju.

Malu količinu pantenola nanesi na unutrašnji deo ruke i sačekaj do sutra. Ukoliko se ne pojavi reakcija u vidu crvenila, svraba ili osipa, možeš da koristiš pantenol.

Međutim, svakako ne treba zaboraviti da pantenol nije proglašen kao 100% sigurno bezbedan, bez obzira što nema dokaza o njegovoj štetnosti. 

U svakom slučaju, naučnici smatraju, da količina pantenola koja se nalazi u kozmetičkim preparatima ne bi smela da šteti kada se nanosi mazanjem, tj.putem kreme

Dakle, nema dokaza da će pantenol za strije koji se lokalno nanosi uzrokovati bilo kakve sistemske probleme.

Ako si kojim slučajem trudnica i muče te strije koje se pojavljuju u trudnoći obavezno se konsultuj sa svojim lekarom oko toga da li možeš i u kojoj količini da koristiš pantenol za strije.

Isto ovo važi i za dojilje.

 

pantenol krema za strije

Da li će pantenol sprečiti nastanak novih strija?

Nažalost, moram te razočarati. Pantenol neće u potpunosti moći da spreči nastanak strija. Strije su često spoj jednog ili više faktora, kao što su genetika, elastičnost kože, stil života.

Pantenol za strije svakako će pomoći da se one manje stvaraju i da budu manje vidljive, ali samostalno neće magično rešiti ovaj problem. 

Ako želiš maksimalno da utičeš na pojavu strija, barem onoliko koliko je to moguće, to se neće desiti samo uz pomoć pantenola. 

Neophodno je da koristiš i kremu koja je formulisana baš za strije, kao što sam prethodno spomenula. Biraj kremu na prirodnoj bazi, koja u sebi ima mnoštvo sastojaka koji zajedno deluju mnogo jače nego samo jedan sastojak kada se koristi zasebno.

Svakako, pantenol može biti odličan za kombinovanje, kako bi došla do što boljih rezultata, što je brže moguće.

Ako se i dalje pitaš da li vredi da probaš pantenol za strije, odgovor je apsolutno da! Pantenol je sasvim sigurno jedno od najboljih sredstava za lečenje strija na telu.

Pored toga, budi sigurna da će tvoja koža biti savršeno hidrirana, mekana i elastičnija, a to nam je uvek svima neophodno.

Ukoliko zaista budeš dosledna u tretiranju strija, budi ubeđena da će se njihov izgled vremenom poboljšati. 

Test