Naslovna » Koja je najbolja krema protiv dubokih bora?
Lice

Koja je najbolja krema protiv dubokih bora?

najbolja krema protiv dubokih bora

Ono što može najbolja krema za duboke kreme, jeste upravo da izbriše sve te “brazde” sa tvoga lica. Mi ti pomažemo da konačno otkriješ koja je zaista najbolja.

Duboke bore se nisu pojavile tek tako, odjednom,preko noći. One su rezultat prirodnog procesa starenja, ali i brojnih drugih faktora. Najčešće se javljaju u zrelim godinama, dakle posle 40te godine.

Mogu se javiti i ranije jer postoje mnogi faktori koji ubrzavaju starenje kože i nastanak dubokih bora.

Čak se i na duboke bore može uticati! 

Već posle 25te godine života, započinje proces starenja. Biološki, sasvim je očekivano da vezivno tkivo kože počinje da slabi iz godine u godinu. U prilog tome ide i i genetika koja nekim ženama nije naklonjena. 

U svakom slučaju, koža se prirodno stanjuje i dobija žućkastu boju. Smanjuje se obim belančevina koje su deo vezivnog tkiva u našem organizmu. Tako, nivo kolagena i elastina u slojevima kože polako opada, a isto važi i za hijaluronsku kiselinu koja je zadužena za vezivanje vode u organizmu.

Ovo za tvoju kožu znači – gubitak elastičnosti i prirodnog sjaja.

Već posle 30. godine, primetićeš prve bore između obrva, oko usta i očiju. One se vremenom produbljuju i ostavljaju trag koji ni šminka ne može prekriti.

Od sitnih linija do dubokih bora, dug je put. Svakako, ne treba ignorisati činjenicu da povratka nazad često nema. Današnji preparati i tretmani mogu ponuditi ublažavanje posledica starenja kože, ali ne i potpuno podmlađivanje i vraćanje u prvobitno stanje. Bar ne trajno!

najbolja krema protiv dubokih bora

A kako nastaju duboke bore?

Osim bioloških faktora za nastanak dubokih bora, tu su i oni spoljašnji. Na njih često možemo uticati. Pre svega mislimo na:

  • Izlaganje sunčevom UVA i UVB zračenje
  • Pušenje i alkohol
  • Neuredan san
  • Neizbalansirana ishrana i
  • Zagađenja iz okoline

Već smo toliko puta upozoreni na rizik prekomernog i neadekvatnog izlaganja suncu, da smo zaboravili koliko nas vitamin D koji dobijamo sunčanjem, čini zdravima.

Situacija u našoj životnoj okolini se znatno pogoršala, pa i UV zračenje sunca predstavljaju glavnog neprijatelja za naše zdravlje. Prekomernim izlaganjem suncu, rizikujemo nastanak novih bora na licu mnogo pre nego da se ne sunčamo.

Kako se Dragana rešila bora?

Draganu su dugo brinule duboke bore na licu. Sređom, uspela je da pronađe BRZO, EFIKASNO I PRIRODNO REŠENJE ZA BORE!

Ona je sada srećna žena sa savršeno čistim licem bez vidljivih bora.

Kako je uspela da se reši bora, saznaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Ova negativna zračenja, prodiru duboko u kožu i utiču na gubitak volumena i jedrine kože. U teže posledice, ubraja se narušavanje DNK strukture kože, a nastali slobodni radikali mogu izazvati i kancerogena oboljenja kože.

Kako je koža organ kako i svaki drugi, nezdrave životne navike dovode u pitanje njeno zdravlje i lepotu.

Uz neizbalansiranu ishranu zbog koje ne unosimo sve potrebne vitamine i minerale u organizam, koža neće biti snabdevena dovoljnom količinom kiseonika i ostalih neophodnih materija.

Isto važi i za pušenje i neuredan san koji mogu uzrokovati nastanak slobodnih radikala, a onda i oksidativnog stresa.

Ovde smo da bi ti otkrili kako da prepoznaš koja je najbolja krema protiv dubokoh bora. U nastavku teksta ćeš saznati šta to kvalitetna i najbolja krema protiv dubokih bora treba da sadrži.

baner

Šta sadrži najbolja krema protiv dubokih bora?

Trendovi se ne smenjuju samo u modi, već i kozmetičkoj industriji. Već je postalo pomalo zbunjujuće šta je zapravo, najbolje za borbu protiv bora i podmlađivanje kože. Ipak, mi smo se odlučili da razrešimo sve tvoje dileme. 

Jedno je sigurno – bez kvalitetne kreme protiv bora ne postoji negovana i lepa koža. U moru proizvoda, treba pametno odabrati, naročito kremu koja će se uspešno izboriti sa dubokim borama.

Predstavićemo ti sve neophodne sastojke koje najbolja krema protiv dubokih bora treba da sadrži, i to one za sva vremena! 

Kolagen

Za kolagen si sigurno čula bezbroj puta! A to nije slučajno, jer bez njega nema čvrste i sjajne kože, pa tako ni kvalitetne kreme. 

On je belančevina ili protein koji čini vezivno tkivo u celom našem organizmu – od krvnih sudova, mišića, kostiju, pa do kože. Sastoji se od devetnaest aminokiselina, a za našu kožu i usporavanje starenja je ključan element. 

Nažalost, s godinama, nivo kolagena u našem tkivu postepeno opada. Primetićeš da koža počinje da se opušta i gubi elastičnost.

Mišići više nisu jaki kao pre i nemaju tonus koji će se odraziti na jedrinu i lepotu tvoje kože. 

Iz ovog razloga, jasno je zašto anti-age kreme obavezno sadrže kolagen. Na ovaj način, koža se obnavlja zalihama ovog proteina i tako utiče na vraćanje njene čvrstine. Posledica redovne upotrebe krema sa kolagenom je ublažavanje dubokih bora na čelu i celom licu.

Ceramidi

Baš kao pomenuti kolagen ili hijaluronska kiselina, ceramidi su isto sastavni deo našeg organizma. Naime, oni predstavljaju lipide koji spoljni sloj kože održavaju hidriranim i tako zaštićenim od preuranjenog starenja. I ne samo to.

Ceramidi omogućavaju snabdevanje ćelija kože svim hranjivim sastojcima. Veoma su važni ukoliko je tvoja koža prirodno suva ili je nepravilno neguješ, koristeći preparate sa alkoholom. Ovo za posledicu može imati manjak hidriranosti.

Kako smo već spomenuli važnost hidratacije lica, jasno je koliko su ceramidi neophodni za ublažavanje dubokih bora. Iz tog razloga, najbolja krema protiv dubokih bora sadržaće ceramide, a posebno one koje su namenjene za bore oko očiju.

Glikolna kiselina

Poznata je kao jedna od alfa-hidroksi-kiselina (AHA), odnosno voćnih kiselina. Zahvaljujući najmanjoj molekularnoj veličini u odnosu na ostale voćne kiseline, sposobna je da lako prodre u najdublje slojeve kože i deluje na njih.

Ovo je naročito značajno zbog podsticaja proizvodnje kolagena i jačanja strukture kože i njene elastičnosti.

Takođe, glikolna kiselina pomaže u obnavljanju gornjih slojeva kože, i to tako što “fino ljušti” izumrli sloj ćelija. Na ovaj način podstiče se regeneracija kože i njeno podmlađivanje. Zato, tvoja je najbolja krema protiv dubokih bora, upravo ona koja sadrži ovaj sastojak.

Mlečna kiselina

Dobijena fermentacijom laktoze, mlečna kiselina pripada grupi alfa-hidroksi-kiselina (AHA), baš kao i glikolna kiselina. Prema nekim stručnim mišljenjima, nekim ženama može biti manje iritantna po kožu, nego glikolna kiselina. 

Odlična je u eksfolijaciji (odstranjivanju mrtvog sloja ćelija), pa tako njenom obnavljanju i omekšavanju. Ipak, treba da budeš oprezna!

Korišćenjem krema koje “odstranjuju” sloj kože, tvoje lice postaje dodatno osetljvo na sunce. U tom slučaju, trebalo bi da izbegavaš direktno sunčanje kako ne bi došlo do iritacije.

Hijaluronska kiselina

Koža koja je hidrirana, elastična i čvrsta nije moguća bez sastojka –  hijaluronske kiseline. Ova kiselina je prirodni sastojak naše kože i pomaže održavanju njene vlažnosti. Nalazi se u celom organizmu, a čak 50% hijaluronske kiseline je u našoj koži. Ono što je čini posebnom je sposobnost vezivanja vode, i tako unutrašnjoj hidrataciji kože.

 Poznato je da 1gr ove kiseline može da veže do 6 litara vode.

Osim ovog svojstva hijaluronske kiseline, njena uloga je značajna i u obnavljanju kolagena u koži. Sada ti je jasno zašto su fileri hijaluronske kiseline toliko popularni! Za ublažavanje dubokih bora, možeš se potpuno osloniti na kremu sa hijaluronskom kiselinom.

Ulje jojobe

Bogato aminokiselinama i vitaminom A, E i D, ulje jojobe je neizostavno u borbi protiv dubokih bora. 

Za ovo ulje je karakteristično da u svom sastavu sadrži antioksidanse koji štite kožu od svih zagađenja iz okoline, potencijalnih oštećenja i ubrzanog starenja. Osim toga, zahvaljujući prisutnim aminokiselinama, obnavlja se kolagen u koži.

Osim ovih svojstava, za ulje jojobe je karakteristično i hidriranje kože i održavanje njene čistoće. Ovo ulje sadrži jod, što je dovoljan dokaz da će tvoje lice biti zaštićeno od bakterija.

Niacinimid

Koža će ti višestruko biti zahvalna ako je neguješ kremom koja sadrži niacinimid (nikotinska kiselina). Sadrži vitamin B3, pa je već na početku jasno da je u pitanju čudotvorni sastojak. I zaista jeste!

Niacinimid sprečava gubitak vode, pa samim tim – dehidrataciju kože. Uz ovaj sastojak, skoro je nemoguće da koža bude suva, što nam je važno u sprečavanju nastanka novih bora, odnosno ublažavanju već nastalih, dubokih bora. Koža postaje elastičnija, a lučenje sebuma se značajno smanjuje. 

Koliko je sve povezano, dokazuje i funkcija niacinimida koji podstiče produkciju pomenutih ceramida, ali i sintezu kolagena i elastina. Umiruje iritiranu kožu i istovremeno je štiti od oštećenja, što će obradovati sve koji imaju problema sa aknama i crvenilom kože. 

Retinol

Najbolja krema protiv dubokih bora bi, takođe, trebalo da sadrži derivat vitamina A, poznat kao retinol. On je samo jedan od poznatih jedinjena, odnosno oblika vitamina A, ili tzv. – retinoida

Odlikuje ga sposobnost da fino “glača” površinski sloj kože, pa tako vraća elastičnost i čvrstinu koži. Osim toga, doprinosi sintezi kolagena i hidrataciji kože. Ovo dejstvo najviše dolazi do izražaja kada su u pitanju duboke bore na vratu, čelu ili u bore oko usana

Osim ovih karakteristika, retinoli su pokazali uspeh u tretiranju problematičnog lica, odnosno lica sa aknama i gnojnim bubuljicama. 

Ipak, prilikom upotrebe retinoida, uopšte, treba da budeš oprezna. Izlaganje suncu tokom korišćenja krema sa retinolom nije preporučljivo zbog potencijalnih reakcija i iritacija na kožu.

Vitamin C

Ovaj vitamin je poznat i po nazivu askorbinska kiselina ili L-askorbinska kiselina. Neizostavan je sastojak kvalitetnih krema protiv dubokih bora. Osim što su nam dobro poznata svojstva vitamina C na naše opšte zdravlje, ovaj vitamin ne izostaje ni u slučaju kože i usporavanja starenja. Karakteristeriše ga više pozitivnih dejstava na kožu.

Uz pomoć ovog vitamina, koji pomaže produkciju antioksidansa, organizam se bori protiv slobodnih radikala koji su direktna pretnja starenju kože i nastanku bora. 

Zapravo, vitamin C neutrališe sve one štetne materije nastale izlaganjem kože suncu i zagađenju iz vazduha. 

Bilo da se boriš protiv crvenila lica ili pigmentacije koja je tipična za starenje kože, sa vitaminom C će se značajno umanjiti ili potpuno nestati. 

Doprinos hidrataciji kože nije ni malo zanemarljiv, znajući koliko je brži put do dubokih bora sa suvom i dehidriranom kožom. Takođe, vitamin C pomaže proizvodnju kolagena u koži.

Q10 koenzim

Sigurni smo da ti je simbol Q10 vrlo poznat. Pojavljuje se u skoro svim reklamama za kvalitetnu kremu protiv dubokih bora. Iako, nije uvek bilo tako!

Relativno skoro je utvrđeno da ovaj koenzim, koji se prirodno nalazi u našem organizmu, ima ulogu u regeneraciji kože. Zapravo, snabdeva kožu energijom koja je potrebna za njene osnovne funkcije. Važno je da znaš da je u pitanju antioksidans koji štiti kožu od negativnih spoljnih uticaja, pa tako i od slobodnih radikala koji ubrzavaju njeno starenje.

Baš kao i u slučaju pomenutih proteina u našem organizmu, i ovaj koenzim se starenjem smanjuje. Zato je idealno da ga nadoknađujemo putem krema za lice. 

Uz navedene sastojke, skoro svaka krema, pa tako i ona najbolja krema protiv dubokih bora, sadrži zaštitni faktor (SPF). Kako smo neminovno izloženi zracima sunca, pa čak i nepoželjnom UV zračenju, naša koža mora biti zaštićena. Ovo je jedini način da je odbranimo od dehidratacije, oštećenja ćelija i ubrzanog starenja. 

Najbolje kreme protiv dubokih bora

Nakon što si saznala koji sastojci čine kvalitetnu kremu protiv dubokih bora, upoznaćemo te i sa brendovima u čije kreme protiv bora možeš imati potpuno poverenje.

Nivea

Već tradicionalno poznata po svojoj širokoj ponudi za sve tipove kože, Nivea ti nudi rešenje za zrelu kožu – poboljšanje kontura lica i sprečavanje pojave dubokih bora.

U pitanju su dnevna i noćna krema iz linije za poboljšanje kontura lica 65+.

Dnevna krema sadrži ekstrakt soje, hidramin i UV filtere koji zajedno hidriraju tvoju kože, štite od štetnog UVA i UVB zračenja i tako, sprečavaju pojavu dubokih bora. Takođe, ova krema za zrelu kožu će sprečiti pigmentaciju, odnosno nastanak fleka na licu.

Da bi nega bila kompletna, Nivea predlaže da u negu uvrstiš i noćnu kremu za lice sa istim hidratantnim dejstvom, uključujući i regeneraciju kože.

Ekstrakt soje, ulje jojobe i pantenol će nežno podstaći prirodni proces regeneracije kože, a što je najvažnije,  smanjiti mimične i duboke bore.

baner

Eucerin

Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity dnevna krema je ono što ti treba, kada je u pitanju najbolja krema protiv dubokih bora ovog proizvođača. Ova formula jača strukturu kože i čini je primetno čvršćom i sjajnijom. Pažljivim odabirom sastojaka koji obnavljaju kolagen, podstiču mikrocirkulaciju, uz dodatak hijaluronske kiseline, usporava se proces starenja i ublažavaju duboke bore.

Takođe, ni u ovoj formuli nije izostao zaštitni faktor od štetnog zračenja sunca – SPF15 i UVA filteri.

Neborela

Ako želiš da tvoja borba protiv dubokih bora bude upotpunjena smanjenjem fleka i natečenih podočnjaka, za tebe je definitivno Neborela.

Ova krema je obogaćena prirodnim sastojcima kao što su ekstrakt sladića, biljke rabarbare, rodopske haberlee.

Svi oni, u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom, biopolimerima i neodermylom, jačaju i učvršćuju kožu, čineći je glatkom. Lice postaje vidno zategnuto, sa ujednačenim tenom, bez fleka i tragova koji su te uporno mučili.

Da bi koža bila zaštićena od spoljnih uticaja i slobodnih radikala, u ovu kremu su dodati i aktivni sastojci masline.

Za sve navedene kreme je preporuka da se koriste dva puta dnevno, osim krema koje su isključivo namenjene za dan, odnosno noć. Nanose se u tanjem sloju – na lice i vrat. U roku od par meseci redovnog korišćenja, tvoje lice bi trebalo da postane čvršće, zategnutije i glatko, a duboke bore ublažene.

krema protiv dubokih bora

Važno da znaš!

Nakon što si odabrala kremu protiv dubokih bora, pročitaj uputstvo za upotrebu. Moguće je da sadrži upozorenja u vezi sa načinom korišćenja. Već smo spomenuli neke sastojke, kao što je retinol, na koje treba obratiti pažnju u načinu upotrebe. 

Trebalo bi izbegavati izlaganje suncu dok koristiš ovu kremu. Uz to, preporuka dermatologa je da napraviš mali test kojim ćeš utvrditi kako koža reaguje na kremu koja sadrži retinol. To znači da pri prvom nanošenju, na kožu staviš količinu kreme jednaku zrnu graška. Sačekaj da vidiš kako će koža reagovati.

Ukoliko koža pocrveni i crvenilo ne prestaje, odmah prekini da je koristiš i obrati se dermatologu za savet.

Kreme protiv dubokih bora se koriste svakodnevno, i to ujutru i uveče, na očišćeno lice. Želimo da ti naglasimo da duboke bore na licu ne mogu u potpunosti nestati. Ipak, posvećenom negom, svom licu ćeš nadoknaditi sve neophodne sastojke, a ona će ti vratiti svežinom i manje primetnim borama.

Uz sve preporuke za upotrebu kreme protiv dubokih bora, neophodno je i uvođenje zdravih životnih navika. I sama si toliko puta primetila koliko redovan san utiče na svežinu kože lica, baš kao i kvalitetna i izbalansirana ishrana. 

I što je najvažnije, ne zaboravi da čak i duboke bore lepše izgledaju ako se nose sa osmehom uz pozitivan životni stav!

Test