Naslovna » Bubuljice u uhu neće ti više smetati! Važno je da radiš ovo!
Lice

Bubuljice u uhu neće ti više smetati! Važno je da radiš ovo!

bubuljice u uhu

Primetila si bubuljice u uhu? Nemoj da se iznenađuješ – jer ovo je tako uobičajena pojava! Znaš šta ti je činiti – počni odmah da radiš na tome da ih ukloniš. A ja ću ti reći kako.

Kao da nije dovoljno što patimo zbog bubuljica na licu ili negde drugde na telu – odkud sad još i bubuljice u uhu? Šta ako se ove male napasti pojave na spoljašnjem delu uha ili, još gore, unutar uha? Verujem da ovo nije nimalo prijatno, ali dešava se.

Bubuljice i mitiseri u ušima su uobičajena pojava na koži, koja se javlja zbog viška izlučivanja ulja (sebuma) iz masnih žlezda na koži. Medicinski se nazivaju lojne ciste i ponekad baš mogu da ti naprave problem.

Nemoj da se brineš previše zbog ovoga – već se uhvati u koštac sa problemom!

 

Nastavi da čitaš kako bi saznala više o tome kako i zašto se formiraju bubuljice u uhu i kako ih se lako možeš rešiti.

 

Kako nastaju bubuljice u uhu?

Akne se uglavnom posmatraju kao problem koji se javlja kod tinejdžera – ali ne zaboravi da se mogu javiti i bubuljice kod odraslih. Ovo je definitivno najčešće stanje kože. 

Akne i bubuljice se zaista mogu pojaviti bilo gde, mada ih najviše ima na onim područjima sa najviše lojnih žlezda. Zato su bubuljice u uhu tako česta pojava – jer ovde zaista ima puno lojnih žlezda.

Bubuljice i mitiseri u ušima zaista nisu tako neuobičajena pojava i mogu da se pojave u svim uzrastima.

Bele bubuljice u uhu se javljaju kada ulje ili sebum začepe proširene pore. Mitiseri u ušima se javljaju kada je sebum izložen vazduhu i postane taman. 

Bubuljice u uhu mogu da se pojave u različitim oblicima, bilo negde na spoljašnjem delu ušne školjke ili na spoljnom ušnom kanalu. Koža spoljašnjeg uha pokriva hrskavicu i malu količinu masti. Na koži ušnog kanala nalaze se ćelije dlaka, kao i žlezde koje proizvode sebum i vosak za uši.

Ukoliko ove žlezde proizvode previše sebuma, to može prouzrokovati nastanak bubuljica u uhu. To se takođe može dogoditi kada se mrtve ćelije kože ili bakterije nakupljaju u porama spoljašnjeg dela uha. 

Bubuljice u uhu će se formirati ako ulje ne može da izađe ili bakterije počnu da se prenamnožavaju u začepljenim porama.

Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu, čak i u ušima. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE I OŽILJKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Potkožne bubuljice u uhu

Takođe nije retko da se pojave i potkožne bubuljice u uhu. One se razvijaju kada začepljena pora postane upaljena i iritirana, a čak i inficirana – usled čega formira ciste i čvorove. 

Dakle, ovo bubuljice obično nemaju onaj gnojni vrh, već su poput čvorića smeštene ispod kože i mogu se napipati kao grudvice. Mogu da budu vrlo neprijatne i čak bolne.

Bolne bubuljice u uhu

Usled ozbiljnog začepljenja pora, njihovog iritiranja, upale i inficiranja – takođe nije neobično da se pojave i bolne bubuljice u uhu.

Bubuljice u ušima mogu postati neprijatne i mogu prouzrokovati prepreke u sluhu. Ovo se posebno dešava kada se bubuljica formira u ušnom kanalu, gde takođe može postati vrlo bolna. Bubuljice koje se formiraju na spoljnjem uhu su obično bezbolne.

Potkožne i bolne bubuljice nikako, ali nikako ne smeš da cediš – jer možeš samo pogoršati problem i povećati verovatnoću za nastanak ožiljaka!

 

akne u ušima

Koji uzroci dovode do pojave bubuljica u uhu?

Pored viška sebuma i začepljenja pora – koji su obično prisutni kod onih sa izrazito masnom kožom lica  – postoje još neki faktori koji mogu povećati rizik za nastanak bubuljica u ušima.

Nakupljanje bakterija u ušima je još jedan negativan faktor koji može doprineti nastanku i pogoršanju postojećih bubuljica u uhu. Ovo može prouzrokovati nekoliko stvari, poput upotrebe tampona za uši ili slušalica koje se ne čiste često ili usled čestog čačkanja uha.

Loša higijena

Ušni kanal je osetljiv i ne bi trebalo da ga ‘’čačkate’’ bilo kakvim, a ponajmanje oštrim predmetima. Ovo može dovesti do infekcije. Takođe, neoprane ruke, prljave slušalice i neoprana kosa mogu uvesti štetne bakterije u uho. 

Iritacija usled materijala slušalica takođe može prouzrokovati bubuljice u uhu.

 

Infekcija zbog pirsinga na ušima

 

Iritacija prouzrokovana pirsingom može dovesti do stvaranja bubuljice u uhu u blizini mesta pirsinga. Prljavština, vosak i ulje uzrokuju ovakve bubuljice. 

Ove gnojne bubuljice često podsećaju na one nastale posle depilacije.

Spoljni otitis

Ova bolest se obično naziva “plivačkim uhom” zbog plivanja u nečistoj vodi. Bakterije prisutne u vodi izazivaju infekciju spoljašnjeg uha i u ušnom kanalu. Ostali razlozi za ovu pojavu uključuju češanje uha nečistim predmetima ili zaglavljivanje sitnih predmeta u uhu. 

Ostali uzroci za bubuljice u uhu uključuju:

U principu, iste one stvari koje uzrokuju bubuljice negde drugde na licu i telu – takođe mogu izazvati bubuljice u uhu. Ali zbog osetljive prirode uha, akne na ovom mestu moraju se lečiti pažljivo.

Da li je sigurno cediti bubuljice u uhu?

Iako je možda primamljivo stisnuti i iscediti bubuljicu, trebalo bi ovo izbeći po svaku cenu! Na taj način možeš samo da pogoršaš problem!

 

Stiskanje bubuljica može gurnuti bakterije i gnoj dublje u tvoje pore. To može uzrokovati iritaciju i upalu područja. Ako istisneš bubuljicu i počne da izlazi gnoj, područje će se inficirati. Ova trauma može podstaći razvoj ožiljaka od bubuljica.

 

Zato ti je moj najtopliji savet da držiš ruke k sebi i da nikako ne pokušavaš da bubuljice u uhu ukloniš ceđenjem! 

 

Postoje adekvatne metode za uklanjanje ovih malih napasti, a pročitaj u nastavku i koje.

 

Bubuljice u uhu lečenje

 

Pošto se definitivno ne preporučuje ceđenje bubuljica u uhu, a i one imaju tendenciju da se iznova vraćaju – trebalo bi da isprobaš neke jednostavne tretmane pre nego što se eventualno obratiš dermatologu. 

 

Pre upotrebe bilo kog proizvoda za bubuljice, uvek bi trebalo da ga prvo testiraš na malom delu kože kako bi bila sigurna da nemaš alergijsku reakciju na neki od sastojaka.

 

Ako želiš da smanjiš otok od bubuljice prirodnim putem – upotreba tople obloge može da ti pomogne. Ovo takođe pomaže da otvoriš pore i može omogućiti da se bubuljice u uhu samostalno isuše. Kada koristiš topli oblog, vodi računa da nije puno vruć, kako ne bi izazvala opekotine na uhu. Ostavi ga da deluje na mestu nekoliko minuta, a zatim ponovi po potrebi.

 

Upotreba kreme sa retinolom može biti od koristi u sprečavanju i lečenju bubuljica u uhu. Retinoidi pomažu u čišćenju kože oko bubuljica zbog svojih keratolitičkih svojstava.  Međutim, veliki problem je što retinoidne kreme imaju neke od najoštrijih nuspojava i nisu uvek podnošljive. Tvoja koža će verovatno biti suva i perutava posle toga. Zbog efekta stanjivanja kože može doći do povećane osetljivosti na sunca. Zato se danas ovakve kreme sve ređe koriste.

 

Salicilna kiselina za lice može biti dobra zamena za retinoide – ali i ona može izazvati isušivanje i preterano perutanje kože, kao i neke druge nuspojave – pa možda baš i nije najpametniji izbor (naročito u predelu tako osetljivog područja kao što su uši).

 

Benzoil peroksid se takođe može naći u mnogim komercijalnim proizvodima za lečenje akni. Ovaj sastojak je takođe efikasan u uništavanju  bakterija koje uzrokuju bubuljice u uhu. Međutim, kako ipak govorimo o hemikaliji – i ovaj sastojak protiv akni sa sobom nosi neke nuspojave i nije najbolje rešenje za tebe.

 

Ista situacija je i sa medicinskim alkoholom za bubuljice, kao i sa vodonik peroksidom. Pročitala sam da se negde savetuje i njihova upotreba ukoliko te muče mitiseri u ušima – ali svakako mogu da isuše kožu i dovedu do iritacije. Zato i njih zaobiđi.

 

Dermatolog može preporučiti upotrebu lokalnog antibiotika poput eritromicina ili klindamicina kod ozbiljnih akni u ušima. Međutim, lokalni antibiotici se ne koriste nikako na svoju ruku i sami po sebi!

 

Srećom, postoje fenomenalni prirodni sastojci protiv bubuljica u uhu, među kojima prednjači ulje čajevca za bubuljice .

 

Kako je prirodno rešenje uvek i najbolje i najsigurnije rešenje, u daljem tekstu ti navodim najbolje prirodne metode kako ukloniti akne, bilo u ušima ili negde drugde na telu.

 

Krema za bubuljice u uhu kao najbolje rešenje

 

Ono što ti najbolje može pomoći, a pritom se koristi najjednostavnije – jeste odgovarajući gel za akne. Bubuljice su se oduvek najbolje lečile lokalnim pristupom, dakle odmah i direktno na njihovom mestu nastanka – kako bi sastojci što pre dopreli do područja koje treba tretirati.

 

E sada, kako je područje uha vrlo osetljivo i ovde nema igranja, naročito ne sa kojekakvim hemikalijama – jasno ti je da je prirodna krema za akne najbolje moguće rešenje.

 

Zaista postoji veliki broj prirodnih sastojaka koji dokazano deluju protiv akni i bubuljica, smanjujući upalu i ubijajući bakterije koje izazivaju ove napasti. Među najboljima su pomenuto ulje čajevca, zatim pantenol, alantoin, aloe vera, šafranika, hrastova kora za lice, ekstrakt smole primorskog bora i dr.

 

Savetujem ti da pronađeš takvu kremu, tačnije gel (jer ova formulacija mnogo više prija masnoj koži, brže se upija i ne ostavlja mastan sloj) koji sadrži barem neki od ovih sastojaka prirodnog porekla.

 

Budi uporna, koristi proizvod redovno prema tačno propisanom uputstvu i videćeš kako će bubuljice i mitiseri u ušima polako odlaziti u zaborav! 

bubuljice u ušima

Prirodni recepti protiv bubuljica u uhu

 

I dalje smo na putu kako ukloniti akne na licu prirodnim putem. Slede neki zanimljivi recepti koje možeš da primeniš kako bi obezbedila trenutno olakšanje. Naravno, krema je obavezna – ali povremeno korišćenje sledećih prirodnih lekova i te kako može da ti pomogne.

 

Ulje čajevca za bubuljice u uhu

 

Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva. Primena ovog prirodnog sastojka na bubuljicu pomoći će u bržem oslobađanju od infekcije, a takođe će pomoći i bržem izlečenju.

 

Sastojci:

 

  • 1 kašičica ulja čajevca
  • 9 kašičica vode

 

Razblaži sa vodom ulje čajevca i dobro izmešaj. Nanesi ovo na bubuljicu uz pomoć pamučnog tupfera ili štapića za uši i neka se osuši.

 

Ponavljaj ovo 2-3 puta dnevno.

 

Beli luk i susamovo ulje za bubuljice u uhu

 

Beli luk ima antibakterijska svojstva i često se koristi za lečenje bubuljica prirodnim putem. Bubuljice i mitiseri u ušima mogu uspešno da se očiste ovom metodom.

 

Sastojci:

 

  • 2 čena luka
  • 2 kašike susamovog ulja

 

 

Iseckaj i lagano pritisni beli luk da počne da izlazi tečnost. Zagrevaj ovako iseckan beli luk u susamovom ulju na tihoj vatri, dok ne pocrni. Procedi ulje i ostavi da se ohladi do prihvatljive temperature.

Nanesi ovo ulje na bubuljicu na spoljnjem uhu i ostavi da deluje. Za bubuljice unutar uha, sipaj dve do tri kapi ovog ulja u uho i ostavi da odstoji nekoliko minuta – te okreni glavu da ulje izađe.

 

Možeš da primenjuješ ovaj prirodni lek 2 puta na dan.

 

Jabukovo sirće za bubuljice u uhu

 

Jabukovo sirće za lice deluje adstrigentno i ima antibakterijska svojstva. Leči infekciju i takođe otvara začepljene pore – što pomaže u brzom uklanjanju bubuljice u uhu.

 

Namoči pamučni tupfer u jabukovo sirće i prebriši ovim bubuljicu.

Ostavi na minut-dva, te operi vodom.

 

Ponavljaj ovo tri do četiri puta dnevno.

 

Crni i zeleni čaj za bubuljice u uhu

 

Tanini prisutni u crnom i zelenom čaju, zajedno sa toplinom vode, pomažu u smanjenju upale kod bubuljica u uhu.

 

Uroni kesicu crnog ili zelenog čaja u toplu vodu na minut. Ukloni višak vode i stavi kesicu na bubuljicu. Možeš dodatno pokriti toplim oblogom. Ostavi da deluje 10-15 minuta. Primenjuj ovo 2 puta dnevno. Zeleni čaj za lice deluje brzo i efikasno.

Bubuljice u uhu iskustva

 

Tara:

 

‘’Još od puberteta imam problem sa mitiserima u ušima i bila sam očajna zbog toga. Onda sam otkrila super gel za akne na prirodnoj bazi i rešila sam problem nakon 2 meseca. Od tada redovno koristim ovaj gel u preventivne svrhe i mogu da kažem da više nemam bubuljica i mitisera u uhu.’’

 

Jana:

 

‘’Ništa groznije od dosadnih bubuljica u uhu! Još kad se upale i počnu da svrbe, ma užas! Stavljam povremeno tople obloge i to mi pomaže, ali sam otkrila da mi ulje čajevca jako pomaže da uklonim ove bubuljice. Kupujem ga u drogeriji, pomešam sa vodom i nanesem direktno na bubuljicu. Brzo prođe i što je najbolje, puno mi znači da sprečim nastanak novih bubuljica.’’

 

Sara:

 

‘’Imam jako masnu kožu lica i samim tim mi se i ušna školjka jako masti. Ovo dovodi do toga da me često muče dosadni mitiseri u ušima. Dugo sam ih cedila i to mi je bilo jako bolno, da ne kažem da su ostali ožiljci. Ali od kada sam saznala za jednu super kremu na biljnoj bazi, ja sam svoj problem dosta poboljšala! Nanosim je u tankom sloju na spoljašnji deo ušne školjke, nakon pažljivog čišćenja ovog područja i zaista radi posao. Preporučujem svima!’’

 

Sada kada znaš  kako da se rešiš bubuljica u uhu, šta čekaš? Primeni ove savete ako želiš najbrže olakšanje. Ovi prirodni lekovi ne samo da će ubrzati proces zarastanja, već će i sprečiti da nastanu buduće bubuljice i mitiseri u ušima. Uvek ti preporučujem da se obratiš lekaru ako bubuljica ne zaceli duže vreme ili imaš jako ozbiljne bubuljice u uhu koje ne prolaze.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test