Naslovna » Bubuljice na glavi – svi uzroci i lečenje!
Kosa

Bubuljice na glavi – svi uzroci i lečenje!

bubuljice na glavi

Saznaj kako bubuljice na glavi mogu da postanu ružna prošlost, kao i šta dovodi do njihovog nastanka. Reši ih se na brz i lak način. Saznaj odmah kako.

Bubuljice su najgora noćna mora i niko ne voli da ih vidi na svom licu ili telu. A šta je sa kožom glave? Šta kada se bubuljice pojave na ovako neugodnom mestu?

Verovala ili ne, bubuljice na glavi su sve češća pojava, tako da nisi sama u ovom problemu.

Srećom, postoje odgovarajući načini da se izboriš sa ovim stanjem za sva vremena.

Čitaj dalje i saznaj sve na temu bubuljica u kosi, od uzroka do lečenja!

Zašto nastaju bubuljice na glavi?

 

Kao da bubuljice na licu nisu dovoljno loše, sada i bubuljice na koži glave prave ozbiljan problem. Odakle sad one tu?

Ove ‘’izbočine’’ na glavi mogu biti uzrokovane sa nekoliko stanja, uključujući seboroični dermatitis i folikulitis.

Dakle, ako se pitaš zašto nastaju bubuljice na koži glave, znaj da postoje različiti uzroci za to. U svakom slučaju, mogu biti jako dosadne i čak opasne ako se ne leče.

Bubuljice na koži glave mogu biti neugodne i teško ih je sakriti, pa je zato jako važno razumeti njihove uzroke i načine lečenja.

Vrste bubuljica na glavi

Pre svega treba da znaš da problemi kože glave mogu biti veoma različiti, ali u osnovi gotovo svi imaju neke slične uzroke.

Najčešći problem svakako jesu perut u kosi, seboreja i bubuljice na glavi. Poslednje pomenute mogu biti blisko povezane sa prva dva stanja.

Ako imaš gustu kosu, imaš sreće da možeš pokriti većinu bubuljica i akni koje se pojavljuju na vlasištu.

Bubuljice u kosi često počinju baš na liniji kose sa licem, ali se mogu pojaviti bilo gde na vlasištu.

Kosa koja pokriva kožu glave takođe može i otežati lečenje akni i bubuljica, tako da treba biti veoma uporan i dosledan.

Hajde da vidimo koje su to vrste bubuljica.

 

bubuljice na koži glave-1

 

Sitne i gnojne bubuljice po glavi

Crvene, sitne bubuljice po glavi mogu se pojaviti iz nekoliko razloga. Određeno stanje kože poput masne kože i seboreje, infekcije i iritacija mogu uzrokovati upalu folikula dlake, što dovodi do osipa poput bubuljica.

U težim slučajevima može se javiti čak i gubitak kose u nekim područjima.

 

Crvenilo i bubuljice po koži glave

Crvenilo i bubuljice po koži glave mogu da upućuju na seboreju, naročito ako su praćeni svrabom i perutanjem kože glave.

Tinea capitis, ili lišaj skalpa, izaziva crvene bubuljice koje se perutaju na površini vlasišta. To je zbog gljivice Tinea, koja inficira kožu i brzo napreduje ako nije pravilno kontrolisana.

Ove bubuljice na glavi su obično bolne i neprestano svrbe. U najgorem slučaju mogu biti ispunjene gnojem.

Lišaj kože glave i generalno gljivične infekcije skalpa zahtevaju anti-gljivični tretman.

 

Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

 

Potkožne bubuljice na glavi

Potkožne bubuljice na glavi su ubedljivo najbolnije i mogu biti izuzetno neugodne. Neretko su to potkožne akne koje su ispunjene gnojem, crvene i upaljene.

Najčešće nastaju zbog preteranog lučenja sebuma na koži glave i neadekvatnog čišćenja/pranja kose.

Ranice po glavi

Ranice po glavi mogu da potiču od različitih uzroka, a obično prelaze u kraste po glavi. To se obično javlja zato što koža glave izuzetno svrbi usled neke iritacije, pa se usled agresivnog i učestalog češanja javljaju prvo ranice, pa onda kraste po glavi.

Najveća zabrinutost je što ovakav problem kože glave oštećuje sloj kože. Kao i kod svake ranice, koža pokušava da se zaleči i stvaraju se kraste. Kraste mogu jako da svrbe i iritiraju.

I tako se stvara začaran krug češanje – ranice – kraste.

Neki od najčešćih uzroka za ranice po glavi su:

 • masna koža glave (koja dovodi do čestog svraba, naročito ako se kosa ne pere dovoljno često i adekvatnim preparatima),
 • ekcem,
 • dermatitis,
 • psorijaza,
 • herpes zoster (virusna infekcija),
 • vaške u kosi,
 • lišajevi,
 • gljivične infekcije skalpa.

 

Žene neretko doživljavaju ranice i kraste na glavi od posledica farbanja, tj. ”spaljivanja” kože glave zbog previše jake i agresivne farbe za kosu ili hidrogena. Iritacija ili kontaktni dermatitis usled reakcije na neki sastojak prisutan u farbi za kosu takođe može izazvati ranice po glavi od češanja.

Koji su uzroci?

Postoji više uzroka koji dovode do pojavlje akni baš na glavi, pa da vidimo koji su najčešći.

Bubuljice na glavi i opadanje kose

Bubuljice na glavi mogu da budu praćene opadanjem kose npr. u slučajevima folikulitisa. To se dešava zato što folikulitis može da uništi pogođene folikule dlake i tako dovesti do trajnog gubitka kose u najtežim slučajevima.

Takođe, ukoliko su bubuljice na glavi posledica neke ozbiljne infekcije ili iritacije skalpa, svakako može da se javi i opadanje kose na temenu.

Isto važi i za slučajeve hormonskog disbalansa i stresa, koji itekako mogu da budu povezani i da dovedu do bubuljica i opadanja kose.

Ukoliko te zadesi ova muka, vidi kako možeš da ubrzaš rast kose.

 

Masna kosa koja se ne pere adekvatno

 

Naročito ako imaš prirodno masnu kosu, znaj da kosu treba oprati jednom dnevno kako bi se rešila viška ulja iz kose i vlasišta. Ulja mogu da se nakupe i začepljuju pore, što rezultira bolnim bubuljicama na koži glave.

Pogledaj koji je najbolji šampon za masnu kosu, a ja ću ti odmah reći da gledaš da bude na prirodnoj bazi – kako bi bio pogodan za svakodnevnu upotrebu.

 

Proizvodi za kosu

Mnogi proizvodi za kosu su masni, komedogeni i začepljuju pore na temenu glave, što dovodi do akni i bubuljica na koži glave.

Preko 70% pacijenata koji su koristili ovako neke proizvode za kosu su imali bubuljice u kosi.

Izbegavaj korišćenje masnih proizvoda za kosu, kao i proizvoda sa teškim hemikalijama poput sulfata, parabena i silikona.

 

Stres je jedan od uzroka

Stres je jedan od najčešćih uzroka bolnih bubuljica na skalpu.

Redovno vežbanje je jedan od najboljih reduktora stresa; najmanje 30 minuta po seriji tri puta nedeljno.

Vitamin B5 takođe pomaže da se smanji stres, a uzimanje vitamina B-kompleksa može pomoći u lečenju akni i bubuljica na koži glave.

 

Često prekrivanje glave šeširom i kapom

 

Ako si ljubitelj nošenja šešira, kačketa ili kacige, koliko često čistiš ovaj aksesoar može igrati ulogu u razvoju bubuljica na koži glave. Oni mogu uzrokovati znojenje vlasišta, ne omogućavaju koži glave da diše i mogu je iritirati. I to može dovesti do akni i bubuljica.

Stalno trljanje skalpa od šešira i kacige takođe može izazvati akne. Pokušaj da izbegavaš da nosiš nešto preko glave dok lečiš bubuljice na glavi.

 

Folikulitis

 

Crvene bubuljice na tvojoj glavi mogu biti uzrokovane infekcijom skalpa zvanom folikulitis. Do toga dolazi kada se folikuli dlake zaraze gljivicama, virusima ili bakterijama nakon oštećenja. Ovo stanje zahteva pomoć dermatologa i može se popraviti topikalnim ili oralnim antibioticima. Ovo lekovi mogu lečiti kao infekciju i pomoći da se smanji svrab ili upala.

Bez tretmana, mogu se razviti bolni čirevi ispod površine kože, što rezultira ekstremnim bolom i ožiljcima. Osim toga, može doći do trajnog gubitka kose ako se folikul dlake uništi!

 

Seboroični dermatitis

 

Ako su bubuljice na koži glave praćene crvenim flekama koje svrbe i perutaju se, to može biti uzrokovano stanjem kože nazvanim seboroični dermatitis. Do ovog problema dolazi zbog Malassezia gljivice i viška proizvodnje sebuma na koži.

Okidači mogu uključivati stres, retko pranje kose, upotrebu losiona za kosu koji sadrže alkohol i gojaznost.

Možeš uspešno da se rešiš seboreje na glavi ako budeš dosledna i koristiš odgovarajuće šampone za seboreični dermatitis na prirodnoj bazi, koji su namenjeni tretiranju upravo ovog problema.

 

Ciste

 

Cista se može pojaviti bilo gde na tvom telu, uključujući i kožu glave. One su veće od izbočina nalik bubuljicama uzrokovanih drugim stanjima. To su zapravo kesice ispunjene tečnošću, kao na primer žulj.

Uopšteno govoreći, one su benigne i ne moraju da se leče. Ali ako se zaraze ili nadraže, obrati se dermatologu za lečenje, koje može uključiti i drenažu.

U slučaju infekcije, treba pažljivo da se čisti koža glave dva puta dnevno koristeći antibakterijski sapun za lice.

 

Kako rešiti bubuljice na koži glave?

 

Ključ za lečenje bubuljica na koži glave je sprečavanje začepljenja pora. Ovo začepljenje pora se najčešće javlja usled preteranog lučenja sebuma i nakupljanja odumrlih ćelija kože i prljavštine. To dalje blokira pore i uzrokuje akne i bubuljice na koži glave.

Za sprečavanje bubuljica bilo koje vrste, bitno je imati preparat kojim ćeš adekvatno negovati kožu. Najbolje je da to bude neko prirodno rešenje koje možeš koristiti na regularnoj bazi. O jednom takvom rešenju se mnogo priča u zadnje vreme, a kako pomaže i o čemu je reč, saznaj iz ovog videa i ličnog iskustva.

Zato je prvi i osnovni korak u lečenju ovog poblema pravilno održavanje i čišćenje kože glave. Savršeno čista kosa – više od pola završenog posla!

 

Prirodni šampon za kosu

Ako si primetila bubuljice na glavi, prvo proveri da li možda tvoj šampon ili regenerator za kosu nisu krivci za ovo.

Možda nisi znala, ali velika većina komercijalnih šampona za kosu sadrži veliki broj hemikalija koje zapravo utiču loše na tvoju kožu glave i kosu. Da ne govorim o iritaciji, alergijskim reakcijama i drugim ozbiljnim problemima koji itekako mogu da se ispolje kroz bubuljice na koži glave.

Ako se osvrnemo i na to da bi kosu trebalo redovno prati (kod masne kose češće), onda se postavlja pitanje šta to nanosiš na svoju kožu glave i kosu? Da li je možda to uzrok za tvoje bubuljice na koži glave?

Iz tog razloga se veoma ceni prirodni šampon za kosu. Sa njim ne možeš da pogrešiš.

 

Prirodni sastojci su prosto najbolji izbor za kožu glave i kosu, ne izazivaju alergijske niti bilo kakve druge neželjene reakcije. Što je najvažnije, potpuno su bezbedni i pogodni za svakodnevnu upotrebu!

 

Ova stavka je veoma važna jer da bi tretirala bubuljice na koži glave trebalo bi da pereš kosu svaki dan. Budući da su bubuljice u kosi uzrokovane blokadom pora usled viška sebuma, važno je svakodnevno uklanjanje ulja i ostataka iz kose sa adekvatnim šamponom na biljnoj bazi.

 

Najbolji sastojci u prirodnim šamponima

 

Neki od najboljih sastojaka za rešavanje bubuljica na koži glave uključuju:

 • lavanda, kamilica i menta (deluju antibakterijski, ublažavaju svrab i neguju kožu glave);
 • alantoin i hamamelis (regenerišu oštećenu kožu glave);
 • kakao buter, šea puter i ulje pšeničnih klica (normalizuju lučenje sebuma i smanjuju iritabilnost kože glave, uz istovreemnu negu i hidrataciju);
 • piroctone olamine (prirodni sastojak protiv gljivica i peruti);
 • ulje čajevca (antibakterijska svojstva mogu pomoći u borbi protiv bubuljica na koži glave);
 • ulje jojobe (može pomoći u smanjenju upale bubuljica).

 

Koristi proizvode na bazi ulja umereno da bi izbegla začepljenje pora.

Ako koristiš i proizvode za kosu kao što su voskovi, pomade, sprejevi za kosu i glina, obavezno uloži u dobar prirodni šampon za kosu bez sulfata i parabena.

Korišćenje šampona sa sulfatima i parabenima prečesto može isušiti kosu. Posebno je to ako je obojena ili oštećena toplotom – što itekako pogoršava bubuljice na koži glave.

 

Poznato je da komedogeni sastojci začepljuju pore, posebno za osobe sa osetljivom kožom. Popularni komedogeni sastojci koje možeš naći u šamponima i regeneratorima uključuju upravo pomenute sulfate.

 

bubuljice na koži glave-2

 

Salicilna kiselina

 

Možeš da koristiš i šampon koji sadrži salicilnu kiselinu. Salicilna kiselina je dokazan sastojak protiv akni i sastojak koji se obično koristi u šamponima protiv seboreje i peruti za uklanjanje viška ćelija kože.

 

Benzoil peroksid

 

Benzoil peroksid ubija bakterije koje uzrokuju akne i bubuljice na glavi. To će pomoći u lečenju postojećih bubuljica i sprečiti nove pojave.

 

Alfa-hidroksi kiseline

 

Nanesi alfa-hidroksi kiselinski gel ili kremu direktno na lezije na koži glave. Alfa hidroksi kiseline kao što su mlečna i glikolna kiselina rade tako što odbacuju mrtve ćelije kože i pomažu u poboljšanju izgleda kože koja je oštećena aknama.

 

Adekvatni regenerator za kosu

 

Prirodni regenerator za kosu je svakako najbolje rešenje. On bi trebao da prati prirodni šampon za kosu.

Takođe možeš da koristiš regenerator za kosu sa cink pirionom da bi kontrolisala perut na glavi izazvanu prekomernom suvoćom. Ova vrsta proizvoda će biti posebno korisna kada počneš sa svakodnevnim pranjem kose šamponom.

 

Ketokonazol ili ciklopiroks  

 

Ovo su antifungalni sastojci koji se često koriste u šamponima protiv peruti.

Ishrana protiv bubuljica na koži glave

Kao što sigurno znaš, tvoja ishrana je takođe veoma važna kada je u pitanju borba protiv bubuljica na koži glave.

Pokušaj da ograničiš hranu bogatu ugljenim hidratima i povećaj unos hrane koja je bogata sledećim sastojcima:

 • vitamin A,
 • vitamin D,
 • vitamini B kompleksa,
 • omega-3 masne kiseline,
 • dijetetska vlakna,
 • antioksidansi,
 • cink.

 

Bubuljice na glavi lečenje teških akni

Kod teških slučajeva, gde nijedan drugi tretman ne pomaže, dermatolog može da preporuči sledeće tretmane:

 • topikalni antibiotici ili steroidne kreme,
 • oralni lekovi, kao što su antibiotici ili antihistaminici,
 • izotretinoin, za teške akne,
 • fototerapija plavim svetlom koja neutrališe bakterije
 • fizička ekstrakcija za čišćenje pora.

Bubuljice na glavi su prilično česta pojava i zato su razvijeni brojni načini za njihovo tretiranje. Najbolje je da se prvo upoznaš sa uzrokom koji je doveo do ovog problema i da njega tretiraš.

 

U najvećem broju slučajeva ti može pomoći kvalitetan prirodni šampon za kosu, zdrava ishrana i druge metode koje nisu agresivne niti opasne po tvoje zdravlje. Ako budeš uporna, verujem da ćeš se uskoro oprostiti sa ovim napastima na koži glave.

 

Da li i tebe muči ovaj problem i šta si sve probala da ga se rešiš?

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test