Naslovna » Pravilno pranje kose ne može da traje dva minuta!
Kosa

Pravilno pranje kose ne može da traje dva minuta!

pravilno pranje kose

Pravilno pranje kose je važno da savladaš! Nema ništa na brzinu! Otkrij kako treba da izgleda pravilna rutina pranja kose.

Prestani da praviš uobičajene greške i imaćeš zdravu i jaku kosu o kojoj si maštala! Saznaj konačno kako treba da izgleda pravilno pranje kose. Ako si potpuno zbunjena oko pravog načina da opereš svoju kosu, nisi sama.

Odrasli smo podučavani da peremo kosu skoro svaki dan, a kasnije smo saznali da bi verovatno trebalo da je peremo svega par puta nedeljno.

Sada postoji i čitava “ne” metoda koja pluta internetom.

Bilo kako bilo, korišćenjem ispravnih tehnika za pravilno pranje kose možeš napraviti razliku u zdravlju i izgledu svoje kose.

Krajnje je vreme da prestaneš da praviš neke uobičajene greške, koje itekako oštećuju tvoju kosu.

Zašto je važno pravilno pranje kose, a ne samo “brzinski”?

Svaka žena doživljava svoju kosu kao nešto posebno. To je mnogo više od ukrasa. Zato kosa mora pravilno da se čisti i neguje.

Naime, pravilno pranje kose je jako važno kako bi efikasno uklonila sve ono što treba da ukloniš iz kose i kože glave.

Tu najviše mislim na višak sebuma, prljavštinu, odumrle ćelije kože, perut u kosi, nakupine proizvoda za kosu i sve druge hemikalije iz okoline koje završavaju u kosi.

Pisali smo zašto je savršeno čista kosa važna za nas žene. Ona je imperativ kada govorimo o zdravoj i negovanoj kosi. Prosto, bez toga nema poente da pričamo o bilo čemu drugom.

 

Pravilno pranje kose je veoma važno i zbog održavanja hidratacije kose.

Ukoliko previše često ili previše agresivno pereš kosu, to bi se odrazilo na gubitak prirodnih ulja i oštećenje dlake. A da ne govorim koliko je važan pravilan izbor proizvoda za pranje kose. Ne znam kako si do sada radila i bolje da ne pitam, to ćemo sve sada zanemariti.

Ako nisi znala, kosa nam je puna teških metala iz vazduha.

Ukoliko ih ne bi pravilno očistila, nastali bi razni problemi. To može da bude čak i opadanje kose na temenu u krajnjoj liniji. A da ne govorim o iritaciji i osetljivosti skalpa.

Kada se pravilno ne ukloni, sav ovaj štetni materijal (nazvaću ga tako) bi zapušio koren kose i tako bi sprečio pravilan rast kose. Sprečio bi i dotok hranljivih materija u kosu, što se odražava na njeno zdravlje i svakako opet pomenuti rast i jačinu.

Eto kako pravilno pranje kose predstavlja osnov dobre nege i dobrog zdravlja kose.

Vesna je imala beživotnu kosu, koja je vremenom počela da opada. Pranje kose za nju je bilo gotovo za 2 minuta – kakva greška!

Dugo je mučio ovaj problem, a onda je otkrila najvažniju stvar za kosu koja ne opada!  Pročitajte o čemu je reč na ovom linku https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Da bi kosa bila zaista čista, mora pravilno da se opere. I tu nema neke posebne filozofije. Samo čista i jaka kosa može da bude zdrava i lepa kosa.

Hajde da te konačno upoznam sa tim kako treba da izgleda pravilno pranje kose.

Kako da pravilno opereš kosu?

Pre svega, važno je da naučiš kako da pronađeš šampon i regenerator koji odgovara tvom tipu kose (tj. kože glave). Kupovina prave vrste šampona za kosu od suštinskog značaja za postizanje najboljeg izgleda tvoje kose.

Iskombinuj pravi šampon i regenerator sa tehnikama za pravilno pranje kose, i bićeš na putu ka sjajnoj kosi!

pranje kose

Koliko često treba prati kosu i zašto?

Možda nikada nisi posebno razmišljala o ovom pitanju, ali znaj da je veoma važno. Zapravo, vrlo je važno da konačno shvatiš koliko često treba prati kosu.

Iako je odgovor svakako drugačiji za svakoga, niko ne treba svakodnevno da pere kosu.

Prečesto pranje kose može da učini više štete nego koristi. Paradoksalno je, ali ljudi koji mnogo peru kosu da bi se oslobodili sebuma koji masti kosu, zapravo samo isušuju vlasište i proizvode više sebuma. To je začarani krug.

Takođe, pranjem kose svakog dana lišavaš je i prirodnih ulja koja je štite i hidriraju.

Osim izbegavanja pranja kose svaki dan, postoje i druge stvari koje treba imati na umu kada pokušavaš da odrediš koliko često treba da pereš kosu.

Evo tri glavna važna faktora.

1.Tip kože

Ako se tvoja koža i kosa nalaze negde blizu normalnog, verovatno ti je potrebno samo jednom ili dva puta nedeljno da opereš kosu.

Ako imaš masnu kožu, verovatno ćeš češće prati kosu, gotovo svakog drugog dana.

2.Tekstura kose

Tekstura je važna jer utiče na to kako se sebum brzo probija iz korena kroz dužinu tvoje kose.

Gruba ili kovrdžava kosa usporava širenje sebuma. Tako da ako imaš ovakvu kosu, možda ćeš moći samo jednom nedeljno da je pereš.

S druge strane, pisali smo da svi koji imaju finu i tanku kosu će verovatno morati da je peru barem dva puta nedeljno ili više.

3.Tretiranje kose

Ako je tvoja kosa često pod nekakvim tretmanima, treba je prati ređe.

Postupak za pravilno pranje kose

Pred tobom su koraci kako treba da izgleda pravilno pranje kose.

Korak 1.Temeljno nakvasi kosu toplom vodom

Tvoja kosa mora da bude potpuno natopljena pre nanošenja šampona. Važna je upotreba tople vode, jer će topla voda otvoriti kutikuku dlake.

Kada je kosa natopljena toplom vodom, ona će početi da gubi prljavštinu i druge nakupine. Dodatno, topla voda će pomoći tvojoj kosi i skalpu da apsorbuju ulja u tvom šamponu i balzamu.

Neka ti kosa postane potpuno mokra pre nego što primeniš odgovarajući šampon.

Korak 2.Nanesi regenerator na kosu pre šampona ako imaš dugu kosu

Ovo je možda nešto novo i čudno za tebe, balzam pre šampona?!Hm! Ako tvoja kosa pada preko ramena, krajevi kose zahtevaju više regeneratora da bi bili jaki.

Na dlanove nanesi količinu sredstva za regeneraciju kose i nežno umasiraj na krajeve kose. Ovo će zaštititi krajeve od pucanja i dodati sjaj!

Korak 3.Nežno umasiraj šampon u koren kose

Nema potrebe da koristiš veliku količinu šampona. Sasvim je dovoljno da izmeriš količinu šampona veličine novčića na dlanu, ako imaš kratku ili srednje dugu kosu. Možeš slobodno da udvostručiš taj iznos ako je tvoja kosa duža i pada preko ramena.

Istrljaj među dlanove, a zatim lagano umasiraj šampon u koren kose. Nežno masiraj, ne trljajući. Takođe, pazi da dobro našamponiraš potiljak.

Budi pažljiva, nemoj da trljaš kosu i izbegavaj čvrste kružne pokrete! Ne želiš da oštetiš kutikulu kose.

4.Nemoj šamponirati krajeve kose ako imaš dužu kosu

Potrebno ti je više šampona u korenu, jer tu je većina sebuma i prljavštine. Dakle, treba ti manje šampona na vrhovima kose, jer je tu najstarija i najsuvlja kosa.

5.Isperi kosu i istisni višak vode

Isperi kosu toplom vodom dok se ne oslobodiš šampona. Prođi prstima kroz kosu da istisneš svu vodu iz kose ako imaš kratku kosu. Lagano istisni vodu iz kose na srednjem delu i završi pripremu za nanošenje regeneratora ako imaš dužu kosu.

Pravilno pranje masne kose 

Ima li razlike kod pranja masne kose? Ako imaš masnu kosu, onda sigurno misliš da svakodnevnim pranjem kose rešavaš problem. Istina je ipak drugačija, na ovaj način samo produbljuješ problem i ako uskoro ne promeniš ovu naviku može se desiti da će tvoja kosa posle svakog pranja biti još masnija.

Ključ je u izboru šampona za masnu kosu, optimalnoj učestalosti pranja kose i adekvatnoj nezi nakon pranja. Već si shvatila koliko je pravilno pranje kose važno, kod masne kose ono je još važnije. 

  • Da počnem od početka, prvo smanji učestalost pranja kose na tri puta nedeljno, znam u početku će izgledati grozno, ali za dane između pranja bolje se odluči za bebi puder. Čestim pranjem uklanjaš više prirodnih masnoća i to tvom telu daje znak da ih proizvodi više. Tako se vrtiš u krug. Produžavanjem perioda između dva pranja daješ prirodi vremena da se prilagodi i uspostavi ravnotežu. 
  • Šampon je najvažniji za pravilno pranje kose. Biraj lagane, prirodne šampone za kosu bez loših hemikalija koje će je iritirati i poremetiti ravnotežu. Oni šamponi koji sadrže prirodna ulja, hidriraće tvoju kosu bez loših masnih ostataka.
  • Masiraj šampon u kosu. Nežna, masaža vlasišta kružnim pokretima ubrzaće apsorbciju šampona, cirkulaciju vlasišta, protok hranjivih materija i temeljno će očistiti tvoju kosu i vlasište.
  • Regenerator je važan jer hidrira i daje dodatnu ishranu tvojoj kosi, ali u slučaju masne kose ne moraš ga koristiti baš pri svakom pranju. Kada ga koristiš, svakako izbegavaj koren kose. Nanosi ga na krajeve, kao i druge preparate poput seruma, losiona i krema za kosu. 
  • Izbegavaj prečesto stilizovanje aparatima na bazi toplote i nemoj kosu dirati prstima!

Pravilno pranje duge kose

Duga kosa izgleda fenomenalno i mnoge devojke je obožavaju. Muškarci je smatraju važnim adutom i po nekim istraživanjima upravo je duga kosa ono što oni prvo primete na ženi. Ipak, nega duge kose je zahtevnija, baš kao i pravilno pranje kose koja je duga. Osim što iziskuje dosta vremena, malo više truda moraćeš da uložiš u njenu negu. 

Pravila za pravilno pranje kose koja je duga su slična kao i kod ostalih dužina, ali ima nekoliko stvari o kojima treba da vodiš računa. 

Naime, masaža je obavezna kod pranja duge kose. Njoj treba više hidratacije i hranjivih materija, a nežna masaža prilikom šamponiranja može joj i te kako pomoći. 

Ako tvoja kosa nije masna, regenerator možeš koristiti na celoj dužini kose, ali obrati više pažnje na krajeve. Ako ih redovno ne skraćuješ ili puštaš kosu,biće suvi i ispucali. 

Ne bi bilo loše i da koristiš neko ulje za krajeve nakon regeneratora. Tvoja kosa mora biti dobro očišćena od svih nečistoća. Obzirom da je duga, prljavština se često uvlači duboko u kosu. 

Tvoj šampon igra najveću ulogu u ovom slučaju, povećaj količinu šampona, ali neka on ipak bude prirodan i bez sulfata. Utrljaj nežno u koren i polako prelazi na ostatak kose. Možeš je čak podeliti u nekoliko pramenova i svaki posebno prati šamponom. 

Kada završiš sa šamponiranjem i kondicioniranjem kose, isperi je detaljno mlakom ili hladnom vodom. Na taj način kutikule će se zatvoriti i zadržati vlagu unutar kose.

Vodi računa da detaljno ispereš kosu, ne želiš da ostanu ostaci nečistoća ili šampona na njoj, a obzirom da je duga ispiraj je nekoliko minuta. Na kraju, pre sušenja uvi je u peškir od mikrofibera da pokupi vlažnost kako bi se što manje oštetila pri sušenju i stilizovanju.

Najbolji šampon za pravilno pranje kose

Definitivno bez šampona ne možeš. Najbolji šampon je onaj šampon koji odgovara tvom tipu kose, odnosno kože glave.

  • Normalna kosa. Ako imaš normalnu kosu (ni masnu ni suvu), onda koristi šampon i regenerator za normalnu kosu.
  • Masna kosa. Ako imaš problema sa previše masnim skalpom, onda kupi šampon za masnu kosu. Za masnu kosu možeš praktikovati i suvo pranje kose između pranja.
  • Perut. U slučaju da te muče seboreja i perut, pomoć potraži u šamponu protiv peruti.
  • Opadanje kose. Ako te muči opadanje kose, onda treba da koristiš šampon protiv opadanja kose.

Izbegavaj kremaste šampone/regeneratore koji će tvoju kosu učiniti masnijom i težom.

Zaobiđi u širokom luku šampone sa sulfatima, parabenima, silikonima i drugim štetnim hemikalijama. Oni čine više štete nego koristi.

Prirodni šampon za pravilno pranje kose

Postoje šamponi koje možeš da koristiš ćešće, ukoliko imaš potrebu da pereš kosu na dva do tri dana To su blagi i prirodni biljni šamponi koji možeš da koristiš svaki drugi dan.

Ojačaj kosu šamponima na bazi proteina ako tretiraš kosu. Ako farbaš ili hemijski tretiraš kosu, potraži ekstrakt pšenice i soje ili aminokiseline svile u šamponu!

Potraži šampone za zaštitu boje, ili možeš koristiti blagi šampon za bebe koji ti neće skinuti farbu sa kose.

Šampon za omekšavanje je dobar ako imaš grubu ili kovrdžavu kosu. Efiksni šamponi za grubu, kovrdžavu kosu sadrže ulje pšeničnih klica, makadamija ili bademovo ulje, ili šea puter.

Pisali smo dosta i o tome zašto je bademovo ulje za kosu dobro.

Takođe možeš koristiti šampone sa kakao buterom i babasu uljem kako bi tvoja kosa bila dobro hidrirana. Šamponi sa kokosovim, arganovim, avokado i uljem semenki grožđa su odlični tretmani za suvu kosu.

pravilno pranje kose-2

Može li pranje kose bez šampona?

Pošto smo ustanovili da defintiivno nije dobro prati kosu svaki dan, postavlja se sledeće pitanje – šta da radiš ako ti se kosa brzo masti? Jasno je da ne želiš da trpiš prljavu i masnu kosu, naročito ako ideš na posao ili na neki važan događaj, samo zato što znaš da nije dobro da je pereš svaki dan.

Tu u pomoć uskače suvo pranje kose.

Drugačije nazvano pranje kose bez šampona, suvo pranje kose ti služi da očistiš i osvežiš kosu između klasičnih pranja.

Pravilno pranje kose svakako podrazumeva da znaš pravilno da izvodiš i ovaj postupak suvog pranja.

Suvo pranje kose nikako ne treba da bude na redovnoj bazi, nego samo povremeno. Na primer, kada si na putu, u žurbi i nemaš vremena da opereš kosu šamponom i vodom. I u ovom slučaju koristi prirodne sastojke. Najviše se koriste kukuruzni skrob, soda bikarbona, bebi puder i slično.

Na ovaj način ćeš pokupiti višak sebuma i nečistoće iz kose i kože glave. Tvoja kosa će biti osvežena i biće ti dosta lakše.

Zaključak

Pravilno pranje kose je važnije nego što si ikada razmišljala o tome. Nadam se da sam ti ovim tekstom pomogla da to shvatiš.

Vodi računa koji šampon i regenerator za kosu koristiš, jer je to glavni ‘’alat’’ za pravilno pranje kose. Tu ne smeš da napraviš grešku.

Okreni se blagim, prirodnim šamponima koje možeš dugoročno da koristiš bez ikakvih neželjenih efekata. A kosa će ti biti savršeno čista, zdrava i jaka!

Koje greške si ti pravila u pranju kose?

Podeli sa nama i svoja iskustva.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test