Naslovna » Kako sprečiti opadanje trepavica uz pomoć prirodnih metoda?
Lice

Kako sprečiti opadanje trepavica uz pomoć prirodnih metoda?

opadanje trepavica

Saznaj kako sprečiti opadanje trepavica potpuno prirodnim metodama i uživaj u svom novom izgledu! Evo kako za kratko vreme vratiti zavodljivost svom pogledu.

Kažu da kada primetiš da ti je trepavica opala, samo pomisli želju. A tvoja jedina želja je da one jednostavno prestanu da opadaju!

Duge, guste trepavice su želja mnogih žena, pa čak i nekih muškaraca, ali nisu svi te sreće da ih imaju. Sigurno se uvek mučiš oko izbora maskare, gledajući da ona što bolje izvuče tvoje trepavice – ali to je samo privremeno rešenje. Zašto da ne učiniš nešto što će sprečiti opadanje tvojih trepavica i čak podstaknuti njihov rast? Postoji rešenje! Pročitaj ovaj tekst i saznaj sve o trepavicama.

 

Retke trepavice

 

Trepavice nisu samo lepa karakteristika na telu, one imaju veoma specifičnu i važnu funkciju. Trepavice sprečavaju da strani predmeti upadnu u oko. Svaka trepavica je zapravo senzorna dlaka koja refleksno zatvara kapak kad god je dodirnuta prljavštinom, prašinom ili bilo čim drugim što bi moglo doći u oči. Gornji kapak obično ima oko 90 do 150 trepavica, dok donji kapak ima između 70 i 80 trepavica. Većina trepavica je oko 10 mm duga.

Moraš da znaš da su dlake na tvojim kapcima, trepavice, dosta slične kosi na glavi. Dakle, postoji prirodna faza njihovog rasta i stopa opadanja.

 

Potpuno je u redu da izgubiš 1-2 trepavice dnevno, a obično je potrebno najmanje tri meseca da svaka dlaka ponovo poraste.

 

Pre nego što objasnim šta je to uzrokovalo retke trepavice, hajde prvo da vidimo kako izgleda ciklus rasta trepavica.

 

Anagena faza (faza rasta)

 

Ovo je faza kada trepavica aktivno rastu i traje između 30 i 45 dana. Samo oko 40% gornjih trepavica i 15% donjih trepavica su u anagenoj fazi u bilo kom trenutku. Svaka trepavica će porasti do određene dužine i onda zaustavlja rast. Mnoge dame nisu zadovoljne dužinom pa se često odluče za ruski volumen trepavica.

 

Katagena faza (prelazna faza)

 

Tokom ove faze, trepavica prestaju da rastu, a folikul dlake se smanjuje. Ako trepavica opadne ili se izvuče tokom ove faze, ona neće odmah porasti, jer folikul treba da završi katagenu fazu pre nego što pređe na sledeću. Ova faza traje između 2 i 3 nedelje.

 

Telogena faza (faza odmora)

 

Ova faza može trajati više od 100 dana pre nego što trepavica opadne i počne da raste nova. Zbog toga što je svaka pojedinačna trepavica u sopstvenoj fazi rasta ovog ciklusa, normalno je da nekoliko trepavica opadne tokom dana. Obično je potrebno između 4 i 8 nedelja kako bi se trepavice u potpunosti zamenile, tj. obnovile.

 

Ukoliko se iz bilo kog razloga ovaj ciklus rasta poremeti, javljaju se retke trepavice, usled preteranog opadanja trepavica. Tada postaje izazov kako sprečiti opadanje trepavica .

Marija se dugo borila da ubrza rast trepavica i da konačno dobije savršen oblik obrva.

Koristila je veštačke trepavice, a lepak joj je još više oštetio dlaku. Kada je mislila da rešenja nema, baš tada se pojavio odgovor.

Ne, nije reč o nadogradnji.

Saznaj šta je Mariji pomoglo da ubrza rast svojih obrva i trepavica. A za to joj je potreban samo jedan minut dnevno.

Više o tome na linku https://onaportal.com/konacno-imam-duge-trepavice-i-guste-obrve-bez-nadogradnje-i-iscrtavanja/

 

Opadanje trepavica uzrok

 

Postoje brojni uzroci za opadanje trepavica, od nekih najbanalnijih pa sve do ozbiljnih zdravstvenih stanja. Mnogi od uzroka koji izazivaju i proređivanje kose su zapravo odgovorni i za retke trepavice. Često opadanja trepavica može biti i loš kvalitet veštačkih trepavica. Zato ako se pitaš kako sprečiti opadanje trepavica, moraš prvo da znaš koje to loše navike i stanja izazivanju opadanje trepavica.

 

opadanje trepavica 1

 

Iritacija

 

Nepravilno skidanje šminke sa očiju, uključujući grubo trljanje, može izazvati opadanje trepavica. Svaka iritacija od upotrebe maskare, preparata za skidanje šminke oko očiju, trljanje i čak uklanjanje šminke sa očiju može biti zaista traumatično za trepavice.

Zato je važno koristiti odgovarajuće proizvode za skidanje šminke oko očiju i raditi to nežno i polako.

baner

Spavanje sa maskarom

 

Verujem da si do sada sto puta čula da nije dobro otići na spavanje a da nisi skinula šminku. To je definitivno tačno i ukoliko odeš na spavanje sa maskarom, to može da uzrokuje opadanje trepavica. Tokom spavanja dolazi do trenja između trepavica učvršćenih maskarom i tvog jastuka, što utiče da one postanu osetljivije i sklone lomljenju i opadanju.

 

Vodootporna maskara

 

Vodootporna maskara je odlična za postizanje lepših i dužih trepavica, ali to nije svakodnevno rešenje. Isti sastojci koji se koriste za ovu vrstu maskare mogu da osuše trepavice i učine ih krhkim (i pogodnim za opadanje).

 

Korišćenje uvijača za trepavice

 

Ovo je postao veoma popularan alat za šminkanje, međutim, uvijač za trepavice može da ih ošteti, i to naročito ako se koristi nakon nanošenja maskare.

 

Zapamti da uvijač smeš da koristiš samo pre nanošenja maskare!

 

Ekstenzije trepavica

 

Ekstenzije za trepavice su vlakna koja se lepe na prirodne trepavice kako bi se napravile duže i gušće trepavice. Međutim, ovo definitivno može oštetiti i izazvati opadanje prirodnih trepavica. Ukoliko se prirodne trepavice izgube zbog ekspanzije, one obično izrastu za nekoliko meseci.

 

Opekotine

 

Ukoliko se trepavica iz nekog razloga opeče, ali folikul dlake je još uvek netaknut, trepavica će obično porasti za 6 nedelja. Međutim, ako su i folikuli dlake bili oštećeni, trepavica možda neće ponovo izrasti.

 

Čupanje trepavica

 

Trihotilomanija je psihološko stanje koje karakteriše impuls da se izvlače (čupaju) dlake. Ovaj impuls može uticati na dlake bilo gde na telu, uključujući i trepavice. Potrebno je i do nekoliko meseci da trepavice koje su ovako iščupane ponovo počnu da rastu.

 

Bolesti štitne žlezde

 

Štitna žlezda proizvodi svoje hormone, a ako ih proizvodi previše ili premalo, to može izazvati niz simptoma, uključujući i gubitak dlaka. Opadanje trepavica može da se desi i kod hipertireoidizma (prekomerno aktivne štitne žlezde) i hipotiroidizma (neaktivne štitne žlezde). Trepavice obično počinju da se razvijaju nakon tretiranja bolesti štitne žlezde.

 

Alopecia areata

 

Alopecia areata je autoimuno stanje koje uzrokuje da imuni sistem tela napadne sopstvene folikule dlaka. Ovo dovodi do gubitka kose na glavi, obrva i trepavica. Trenutno ne postoji lek za alopeciju, ali su dostupni tretmani koji mogu pomoći u smanjenju ovih simptoma.

 

Hemoterapija

 

Lekovi koji se koriste za lečenje raka mogu ponekad uzrokovati opadanje trepavica. Najčešće su pogođene dlake na telu, obrve i trepavice. Obično trepavice počinju da rastu ubrzo nakon što se završi hemoterapija.

 

Opadanje trepavica od ricinusovog ulja

 

Sigurno si čula da mnoge žene koriste ricinusovo ulje za rast trepavica. Međutim, da li to zaista funkcioniše? Da li možda može da se javi opadanje trepavica od ricinusovog ulja? Pre nego što kupiš bilo kakvo ulje za koje se tvrdi da je ricinusovo, pročitaj etiketu kako bi se najpre uverila da je to čisto ricinusovo ulje.

 

Ricinusovo ulje koje je mešano sa drugim uljima ili sastojcima može izazvati iritaciju i čak opadanje trepavica.

 

Postoje dve vrste ricinusovog ulja koje se koriste u kozmetičke svrhe. Prvo je hladno ceđeno ricinusovo ulje, koje je providne boje. Drugo je jamajčansko crno ricinusovo ulje, koje je tamno braon boje. Ovo drugo se pokazalo kao mnogo bolji izbor u kozmetičke svrhe, ali oba tipa ricinusovog ulja sadrže iste osobine koje ih mogu učiniti korisnim za rast trepavica.

Pre svega treba da ustanoviš da nisi alergična na ricinusovo ulje i to ćeš učiniti tako što ćeš utrljati malu količinu ulja na kožu podlaktice.

Najbolje vreme za tretiranje trepavica je uveče pre nego što odeš u krevet. Da bi tretirala trepavice ricinusovim uljem, uveri se da su ti trepavice čiste i potpuno bez šminke. Namoči komadić vate u malo ulja i blago nanesi duž korena trepavica, vodeći računa da ne upadne u oko. Ujutru samo isperi ulje.

Da li postoje istraživanja koja podržavaju korišćenje ricinusovog ulja za rast trepavica?

Moram da te razočaram da ipak nije bilo naučnih studija koje potvrđuju da ricinusovo ulje pomaže u rastu trepavica.

Postoje dokazi da ricinolna kiselina, hemijsko jedinjenje koje čini gotovo 90% ricinusovog ulja, može pomoći u sprečavanju gubitka dlaka.

Potrebno je više istraživanja da bi se razumelo da li se ricinolna kiselina može koristiti za lečenje opadanja trepavica.

 

Da li trepavice rastu kad otpadnu?

 

Odgovor na ovo pitanje glasi da definitivno mogu da izrastu ponovo nakon opadanja, ali sve to zavisi od uzroka. Takođe, ukoliko je oštećen i koren trepavice, može da se desi da ipak ne izrastu, a ukoliko je oštećeno telo trepavice, da tako kažem, onda bi trebalo da izraste ponovo kada se tretira osnovni uzrok koji je do toga i doveo.

 

Lečenje opadanja trepavica

 

Da bi uspešno lečila i sprečila opadanje trepavica, moraš prvo da ustanoviš koji je to osnovni uzrok koji je izazvao opadanje trepavica. Ukoliko su to neke loše navike, poput neadekvatnog skidanja šminke sa očiju i odlazak u krevet sa maskarom, onda moraš ovo da prestaneš da radiš.Kod ozbiljnih bolesti i stanja koje izazivaju opadanje trepavica, moraš da lečiš njih kako bi posledično izlečila i gubitak trepavica.

 

opadanje trepavica 2

 

Na tržištu postoje brojni proizvodi za rast trepavica. Mnogi od ovih proizvoda se primenjuju pomoću aplikatora koji izgleda kao četkica za maskara. Prati uputstva proizvođača za primenu ovih proizvoda.

 

Kako obnoviti trepavice

 

Ako malo povedeš računa o ishrani i svojim navikama vezanim za negu predela oko očiju, uključujući i trepavice – možeš puno da uradiš na obnavljanju svojih ‘’čuvara’’ oka.

Možeš da se odlučiš za neki preparat za obnavljanje trepavica, danas ih bar zaista ima mnogo, a možeš i da budeš sama svoj majstor. Prirodna kozmetika ti daruje i načine da trepavice obnoviš potpuno prirodno i bezbedno. Pogledaj moje predloge kako sprečiti opadanje trepavica i obnoviti trepavice prirodnim putem!

 

Kako sprečiti opadanje trepavica prirodnim putem?

 

Zaista možeš da sprečiš opadanje trepavica prirodnim putem. Pogledaj neki od predloga koji sam ti navela i i možda je baš neki od njih najbolji izbor za tebe.

 

Zdrava ishrana

 

Zdrava ishrana zaista može da pomogne u sprečavanju gubitka trepavica. Izaberi hranu sa visokim sadržajem proteina i esencijalnih masnih kiselina. Losos, orašasti plodovi, jaja, nemasna govedina, piletina, ćuretina, pasulj i tuna su dobri izbori hrane sa visokim sadržajem proteina ili esencijalnih masnih kiselina. Možeš da razmisliš i o uzimanju vitaminskih suplemenata ili omega-3 suplemenata koji takođe pomažu da se obnove trepavice. Koliko su vitamini za kosu važni, toliko su isti ovi vitamini važni i za trepavice.

Budući da kolagen učestvuje u izgradnji dlake, trebalo bi da pojačaš i unos namirnica bogatih kolagenom.

 

Masaža kapaka

 

Poznato ti je koliko je masaža dobra za poboljšanje cirkulacije. Kao što npr. japanska masaža lica poboljšava cirkulaciju kože lica i samim tim čini kožu mlađom i zategnutijom – tako i masaža kapaka poboljšava cirkulaciju u kapcima i samim tim stimuliše brži rast trepavica. Ovu masažu treba izvoditi veoma pažljivo i nežno, a možeš koristiti šea maslac ili maslinovo ulje u ove svrhe.

 

Jojoba ulje

 

Koristi jojoba ulje na trepavicama uveče pre spavanja. Koristi se na isti način kao i ricinusovo ulje.

 

Biotin

 

Biotin (vitamin H) podstiče brži rast dlake i pomaže u ojačavanju dlake. Biotin se nalazi u brojnim kozmetičkim proizvodima, kao i određenoj hrani. Ovaj vitamin koji se rastvara u vodi se nalazi u sardinima, pekan orasima, bademima, pivskom kvascu, bananama i integralnim žitaricama. Pored toga, može se naći i u žumancetu, međutim, sirovo belance sadrži avidin, protein koji sprečava apsorpciju vitamina H.

 

Antioksidanti

 

Vitamini C i E, dva antioksidantna vitamina, važni su za normalan rast i razvoj dlake. Bez vitamina C, dlake mogu postati suve i proređene. Takođe, vitamin C može blokirati oštećenje dlake od slobodnih radikala, tako da pomaže u njenoj obnovi i oporavku. Vitamin E povećava cirkulaciju i samim tim poboljšava rast dlake. Ovi vitamini se nalaze u citrusima, avokadu i zelenom povrću.

 

Maslinovo ulje

 

Nanesi malu količinu maslinovog ulja duž korena trepavica, uveče pre odlaska na spavanje. Trebalo bi da počneš da vidiš znake novog rasta trepavica nakon 1-2 meseca.

baner

Emu ulje

 

Emu ulje regeneriše trepavice i stimuliše duži, gušći rast trepavica. Nanesi malu količinu emu ulja (uz pomoć komadića vate) duž korena trepavica, uveče pre odlaska na spavanje.

 

Aloe vera

 

Aloe vera sadrži niz hranljivih sastojaka i vitamina koji doprinose gustim i dugim trepavicama. Sadrži vitamine A, B-12, C, kao i E koji svi stimulišu zdrav i sjajan rast trepavica. Takođe sadrži folnu kiselinu koja sprečava opadanje trepavica. Pored toga, aloe vera ima dobro poznati hidratantni efekat koji čini trepavice zdravim.

Pripremi aplikator kao što je čista četkica od maskare i uz pomoć nje nanesi čist aloe vera gel na koren trepavica uveče pre nego što odeš u krevet. Neka odstoji preko noći i ujutru samo isperi gel toplom vodom.

 

Nema potrebe da očajavaš ukoliko imaš problem sa retkim trepavicama ili trepavicama koje opadaju. Danas postoji toliko preparata koji ti mogu pomoći da ovaj problem rešiš, a neki od njih su dostupni u tvojoj kuhinji ili najbližoj prodavnici zdrave hrane. Kako sprečiti opadanje trepavica jeste izazov, ali koji možeš uspešno da savladaš ukoliko se pridržavaš navedenih saveta. Prirodne metode za sprečavanje opadanja trepavica zaista daju dobre rezultate nakon izvesnog vremena, a ti možeš da uživaš u svojim prirodno dugim i gustim trepavicama.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test