Naslovna » Napravi domaće ulje od belog luka za vene!
Telo

Napravi domaće ulje od belog luka za vene!

ulje od belog luka za vene

Da li imaš proširene vene? Ne brini, olakšanje postoji! Ulje od belog luka za vene bi moglo biti pravi spas za tvoje umorne i bolne noge.

Verovatno imaš neke prijateljice koje imaju super glatke noge bez proširenih vena i možda se pitaš, kako se njima posrećilo, a tebi ne?

Postoji mnogo faktora koji utiču na to da li će se nekome pojaviti proširene vene ili ne. Nažalost na glavni “okidač” ne možeš da utičeš, a to je genetika.

Međutim, to što ti se pojavila poneka proširena vena, ne znači da si osuđena na to da ih vremenom bude sve više. Čak i ako imaš genetsku predispoziciju za dobijanje proširenih vena, možeš preduzeti određene korake za uklanjanje ostalih faktora koji utiču na stvaranje i pogoršavanje već nastaih proširenih vena.

Na primer, dugo stajanje ili sedenje u nepravilnom položaju gde su noge prekrštene tako da sprečavaju slobodan protok krvi kroz noge.

Osim toga počni na vreme da radiš vežbe za vene na nogama , obavezno uvedi šetnje u trajanju od barem pola sata dnevno, nosi hulahopke za vene ili čarape za kompresiju, maži kremu za vene i razne prirodne meleme za vene i masti.

Sada kada znaš da je moguće da sprečiš pojavu proširenih vena, naučićeš kako da lečiš one koje imaš, a u tome će ti pomoći ulje od belog luka za vene.

beli luk i limun za vene

Zašto je ulje od belog luka za vene delotvorno?

Beli luk sadrži moćnu prirodnu protivupalnu supstancu koja se naziva alicin. Alicin nudi mnoge zdravstvene beneficije kada se konzumira, ali ako se lokalno primenjuje na proširene vene, smanjuje njihovu upalu, koja upravo posledično i dovodi do toga da budu ispupčene i vidljive.

Zajedno sa smanjenjem upale, ulje od belog luka ze vene takođe povećava cirkulaciju na mestima gde ga primeniš. Povećana cirkulaciju na mestima gde su proširene vene, omogućava da se brže uklanjaju toksini koji se tu nakupljaju i zadržavaju. Ovo takođe pomaže smirivanju upalnog procesa i lečenju vena.

Pročitaj i Milenino iskustvo o borbi sa venama!

Dugo je imala problem sa proširenim venama i često su bili prisutni i bolovi. Tražila je bilo šta, samo da bol prođe, a da se vene nekako povuku sa nogu. Posle dužeg vremena pronašla je jedino rešenje za proširene vene!

U pitanju je potpuno prirodan način, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/

S obzirom da su lekovite komponente belog luka izuzetno jake, ne preporučuje se da se svež beli luk nanosi direktno i samostalno na kožu.

Ovo može izazvati crvenilo, iritacije pa čak i peckanje kože. Zato se uvek upotrebljava infuziran u nekom kvalitetnom, hladno ceđenom ulju.

Znači iako si možda negde čula da je svež beli luk dobar, izbegavaj da nanosiš beli luk bilo gde direktno na kožu.

Koristi samo beli luk koji je dovoljno dugo stajao u ulju. 

Kako pripremiti ulje od belog luka za vene?

Obradovaće te činjenica da je ulje od belog luka za vene veoma jednostavno za napraviti. Pri tom, sastojci su veoma dostupni i jeftini. Sve što treba, osim luka, za pripremu je:

  • 5 čena belog luka
  • ½ sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 2 supene kašike maslinovog ulja

Uzmi 5 čena belog luka i očisti ih i stavi u teglu. Zatim dodaj druge sastojke u istu teglu. Teglu pokri metalnim poklopcem i ostavi 12 sati da se korisni sastojci belog luka infuziraju u ulje.

Kada ulje bude gotovo obavezno protresi teglu pre upotrebe. Ovo je neophodno svaki put da uradiš, jer ulje ume da se rasloji.

Ovako napravljeno ulje koristiš na sledeći način:

  1. Ulje nanosi na čistu kožu dobro osušenu peškirom.
  2. Ulje nanosiš čistom pamučnom krpom ili gazom.
  3. Ulje nanosiš na mesta gde imaš proširene vene i malo oko njih.
  4. Kada si ulje nanela, lagano ga umasiraj čistim prstima kako bi aktivne supstance što bolje prodrle u dublje slojeve kože.
  5. Nakon toga, mesta gde si ulje nanela pokri ili čistom plastičnom folijom ili toplom i vlažnom krpom kako bi ulje što bolje delovalo.
  6. Foliju, odnosno krpu ostavi na koži oko 20-30 minuta da deluje, a nakon toga je skini.
  7. Kada sve završiš još 2-3 minuta masiraj lagano varikozne vene.
  8. Ulje se ne ispira nakon masaže.

Idealno je koristiti ulje od belog luka za vene uveče, pred spavanje, jer ćeš u krevet otići sa ostacima ulja na koži i omogućićeš ulju da deluje i preko noći.

Maslinovo ulje se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih lekova protiv proširenih vena. Maslinovo ulje ne samo da uklanja neprijatne simptome patološkog procesa upale vena i usporava napredak bolesti već i čini vene manje uočljivim.

Osim toga, maslinovo ulje može poboljšati cirkulaciju krvi i čak ublažiti neprijatne bolove i težinu u nogama. Između ostalog, još razlog zašto se koristi baš maslinovo ulje, je zato što se lako apsorbuje u kožu, čisti od toksina i bogato je korisnim omega-3 masnim kiselinama.

Maslinovo ulje koje koristiš kada praviš ulje od belog luka za vene treba da bude visokokvalitetno, ekstradevičansko.

Smeša belog luka i maslinovog ulja ima snažno antiinflamatorno, tonizirajuće i učvršujuće dejstvo. Ovo pomaže u smanjenju širenja kapilara i vena.

I kao plus, redovnom upotrebom ovog ulja, noge će ti generalno imati lepši tonus i biće zategnutije.

Ovaj prirodni lek stimuliše bolji protok krvi i ima umirujući efekat koji može ublažiti nelagodu i eventualnu bol.

Ako se pitaš šta će sok od pomorandže u ovom miksu, evo odgovora. Sok od pomorandže pomaže belom luku da prirodno oslobađa lekovite komponente uz pomoć limunske kiseline koju sadrži.

Sok od pomorandže takođe sadrži veliku količinu vitamina C i prepun je antioksidanasa koji u kombinaciji sa belim lukom formiraju prirodno, ali moćno rešenje za borbu protiv proširenih vena.

Sada kada znaš kako da napraviš ulje od belog luka za vene, sigurno se pitaš koliko će vremena biti potrebno da se vide rezultati.

Kao i sa svakim prirodnim sredstvom, tako i sa ovim jednostavno moraš biti uporna. Ne očekuj da će rezultati doći preko noći. Potrebno je barem nekoliko meseci kako bi videla drastičnu promenu.

Kako bi malo ubrzala ovaj proces, nemoj da zaboraviš da ujutru mažeš gel za vene i kapilare. Ova kombinacija sigurno će doneti rezultat kakvim ćeš biti zadovoljna. 

Postoji još jedan način da napraviš ulje od belog luka za vene, ukoliko nemaš trenutno sok od narandže, u tom slučaju sve što ti treba je:

  • 8 kašika maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka 

Ulje se pravi na sledeći način:

  1. Očišćen beli luk stavi u šerpu
  2. Preli beli luk masilnovim uljem
  3. Na umerenoj vatri kuvaj 15min
  4. Kada ulje potamni ili postane manje porzirno, znaćeš da je vreme da skloniš sa vatre.
  5. Ulje stavi u teglu i ostavi na tamnom, hladnom mestu da odstoji 24h.

Ovo ulje se koristi tako što se direktno prstima nanosi na područja gde imaš proširene vene. Nanosi ga pred spavanje, i nežno masiraj 25-30 minuta. Ulje se ne ispira.

I za ovo ulje važi kao i prethodno, da je potrebna upornost i svakodnevno nanošenje u trajanju od nekoliko meseci.

Ulje od belog luka za vene i limun

Ovo je još jedan recept ulja od belog luka za vene koji se sasvim jednostavno da pravi, a izuzetno pomaže kod proširenih vena. Limun slično kao sok od pomorandže ima sastojke koji pospešuju delovanje belog luka.

Potrebni su ti sledeći sastojci:

  • 12 čena belog luka
  • 100ml maslinovog ulja
  • sok od celog limuna

Ulje praviš na sledeći način:

  1. Očisti dobro beli luk i prepolovi svaki čen.
  2. U činiji zatim dobro ispasiraj viljuškom beli luk
  3. Beli luk prespi u staklenu teglu
  4. U teglu dodaj maslinovo ulje i sok od limuna
  5. Teglu dobro zatvori i ostavi na hladno mesto da prenoći
  6. Ujutru procedi ulje i sipaj ga u posudu iz koje ćeš ga koristiti.

Ovo ulje od belog luka za vene takođe nanosiš direktno na vene i to u obilnim količinama. Dobro masiraj noge kako bi podstakla cirkulaciju. Nakon toga ostavi ulje da deluje oko sat vremena, a zatim ulje isperi hladnom vodom.

Preporučujem da nakon toga namažeš vene u tankom sloju prirodnom kremom za vene.

Ovo ulje je zbog limunovog soka nešto jače i predlažem da pre upotrebe testiraš na malom delu ruke (nadlanica) i proveriš da li ti možda izaziva iritacije.

Ako se ne pojave nikakve iritacije možeš da koristiš tretman na venama. Ako ti izaziva iritacije, radije se odluči za ulje od belog luka bez limuna ili eventualno sa narandžom.

Ulje od belog luka za vene sa ljutom paprikom

Još jedan moćan dodatak kojim možeš da poboljšaš tretman od belog luka jeste ljuta aleva paprika. Ona je bogat izvor vitamina, antioksidanasa i bioflavanoida. Ljuta paprika smanjuje otečenost vena, poboljšava cirkulaciju i zajedno sa uljem od belog luka za vene čini zaista čudesan tretman za varikozne vene.

Ulje ćeš napraviti kao po prethodnom receptu od 12 čena belog luka i 100ml maslinovog ulja.

Kada ulje prenoći dodaćeš mu jednu kafenu kašiku ljute aleve paprike.

Ovo ulje sa ljutom paprikom takođe testiraj na malom delu ruke nadlanice, da proveriš da li ti možda stvara neke iritacije.

Ulje od belog luka za vene sa ljutom paprikom stavljaj dva do tri puta sedmično. Ostalim danima maži kremu za proširene vene.

Može se slobodno reći da je ljuta aleva paprika čudesan tretman za proširene vene.

Ono što je takođe važno, jeste da ulje od belog luka počneš da koristiš čim primetiš prvu proširenu venu, kako bi što je više moguće sprečila dalje širenje i pojavu novih.

ulje od belog luka za vene i papričica

Ulje od belog luka za vene i ulje čajevca

Gotovo sam sigurna da negde u kući imaš esencijalno ulje čajevca, koje koristiš da ukloniš poneku dosadnu bubuljicu.

Međutim, ulje čajevca nije moćno samo u borbi sa bubuljicama. Ono je poznato kao jako anitupalno sredstvo, kao i antibakteriološko, pa je samim tim odličan dodatak belom luku u smanjivanju upale vena.

Osim toga, kada se nanese pruža trenutno olakšanje otečenim venama i blago hladi.

Esencijalno ulje čajevca se dodaje u ulje od belog luka za vene u procentu od 3-5%. Ako napraviš po prethodnoj recepturi 100ml ulja u njega dodaj 3-5ml esencijalnog ulja čajevca, što je otprilike 3-5 kapi. Sva esencijalna ulja su izuzetno koncentrisana i ne treba ih dodavati u velikoj količini. Ako preteraš sa količinom može biti jak iritans.

Ulje od belog luka za vene sa čajevcem nanosiš u tankom sloju i nežno masiraš vrhovima prstiju oko 15 minuta.

Vene već tada treba da budu vidno manje otečene.

Koristi ovako napravljeno ulje dok ne potrošiš 100ml, a nakon toga pauziraj barem sedam dana.

Takođe važno je zapamtiti da postoje još neki koraci koji će ti pomoći u smanjenju proširenih vena.

Prirodni tretmani kao što je ulje od belog luka najefeektviniji su kada se kombinuju sa drugim tretmanima, a tada daju i nabrže rezultate.

Veoma je važno da:

  • izbegavaš alkohol i kofein, odnosno da ih izbasiš skroz ili da svedeš na minimalnu količinu
  • izbegavaš rafinisanu, prerađenu hranu kao i slatkiše
  • da redovno vežbaš; vežbanje pomaže promovisanju bolje cirkulacije i može pomoći u preventivi proširenih vena. 
  • održavaš telesnu težinu u granicama normalne
  • da izabereš kvalitetnu kremu za vene i da je revnosno koristiš svaki dan. Ona će u komcinaciji sa prirodnim tretmanima da da fenomenalne rezultate!

Proširene vene su stanje koje osim što je estetski neprivlačno može biti u nekim situacijama i priličan zdravstveni problem, posebno ako se zapuste.

Ukoliko ne lečiš svoje vene i dopustiš da bolest napreduje, sasvim je verovatno da ćeš na kraju morati i da ih operišeš. Međutim, situacija uopšte ne mora biti tako zastrašujuća i dramatična, ako budeš na vreme vodila računa o njima.

Ukoliko imaš genetsku sklonost ka proširenim venama, ili radiš neki posao koji zahteva stajanje na nogama veći deo dana, obavezno uveče koristi gel za vene. Gledaj da ima u sebi kvalitetne prirodne sastojke i da nema mnogo hemikalija. Od prirodnih sastojaka, mnogima je pomagao i divlji kesten za vene i kapilare.

Važno je da čim primetiš prve proširene vene uključi i prirodne tretmane kao što je ulje od belog luka za vene, zatim recepte na bazi gaveza, kao i razne domaće masti.

Ako sa venama imaš većih problema, bolove i slično, savetujem da posetiš lekara specijalistu koji će ti preložiti način lečenja.

I nemoj da zaboraviš, varikozne vene nisu rezervisane samo za kasnije godine, već se neretko pojavljuju i proširene vene kod mladih osoba. Pa tako, na vreme povedi računa o njima kako bi imala glatke i lepe noge.

Test