Naslovna » Zašto je senka za obrve obavezni deo makeup-a?
Lice

Zašto je senka za obrve obavezni deo makeup-a?

senka za obrve

Senka za obrve ti daje potpunu slobodu da naglasiš svoju lepotu. Krajnje je vreme da probaš najdelotvorniju metodu za isticanje oblika i boje tvojih obrva.

Ko bi rekao da su obrve toliko bile važne i cenjene kroz istoriju?

Još od kraljice Nefertiti, ukras ženskog lica su bile tamne obrve koje su oblikovane i šminkane puderima od minerala. S druge strane, u starom Rimu i Grčkoj, trend bile vrlo skromne obrve bez trunke šminke.

Za obe kulture je bilo karakteristično da su obrve bile vrlo cenjene i većinom, ukrašavale su lica žena koje su u društvu bile obrazovane.

Da li možeš da poveruješ da je kraljica Elizabeta u 15. veku nametnula trend crvenkastih obrva? Polako, ali sigurno, trendovi su se nizali – od izuzetno tankih početkom 20. veka, pa prirodnog izgleda koji je upotpunjavao zavodljivi pogled Odri Hepbern, preko disko svetlucavih poigravanja 70tih, do danas, kada se trendovi mnogo brže smenjuju – zagovarajući čas izuzetno tanke, čas guste i neuredne obrve.

Najnoviji trend u iscrtavanju i šminkanju obrva su tzv. “fluffy brows” – čupave, guste i preusmerene u odnosu na njihov prirodan smer rasta. Ako i ti preferiraš ovaj stil, slobodno zaboravi na olovku za obrve, jer ona sada može poslužiti samo za sitne korekcije. Ono što ti treba da budeš u trendu je – senka za obrve.

senka za obrve

Priprema obrva pre nanošenja senke

Sigurno se pitaš – koji je to najbolji oblik obrva za mene? Upravo onaj koji odgovara obliku tvojih očiju odnosno, lica.

Za početak, nemoj da te uplaši to što ti obrve nisu iste. Ni ne mogu biti identične. Svaka ima svoju muskulaturu, pa je jedna prirodno “jača” od druge. Takođe, usled prirodne mimike, jedna dobija specifičniji oblik u odnosu na drugu.

Pozabavi se prvo, optimalnom dužinom svojih obrva. Svetski šminkeri tvrde da se idealna dužina obrva određuje tako što napraviš mali eksperiment pred ogledalom.

Uzmi olovku koju prisloniš uz desnu, odnosno levu nozdrvu. Isprati liniju koju olovka pravi prema korenu nosa. Tu bi trebalo da bude početak tvoje obrve.

Što se tiče drugog kraja obrve, odnosno završetka – njega određuješ tako što istom tom olovkom “povežeš” ivicu usta sa ivicom oka, u produžetku ivice oka, a ka slepoočnici se nalazi tačka završetka tvoje obrve. Precizno odredi gde ti je kost obrve jer će se tu nalaziti luk obrve.

Marija se dugo borila da ubrza rast trepavica i da konačno dobije savršen oblik obrva.

Koristila je veštačke trepavice, a lepak joj je još više oštetio dlaku. Kada je mislila da rešenja nema, baš tada se pojavio odgovor.

Ne, nije reč o nadogradnji.

Saznaj šta je Mariji pomoglo da ubrza rast svojih obrva i trepavica. A za to joj je potreban samo jedan minut dnevno.

Više o tome na linku https://onaportal.com/konacno-imam-duge-trepavice-i-guste-obrve-bez-nadogradnje-i-iscrtavanja/

Sada kada znaš početnu i krajnju tačku svojih obrva, potrebno je da ih uskladiš sa oblikom očiju, odnosno lica.

Ako su tvoje oči:

  • Sitne  – obrve bi trebalo da su tanke, odnosno da imaju tanak luk
  • Razmaknute – obrve bi trebalo docrtati ka korenu nosa, kako bi oči vizuelno približila
  • Spuštene – krajevi obrva bi trebalo da su skoro ravni, sa blagim uvijanjem naviše
  • Spušteni kapci – oči koje imaju spuštene kapke zahtevaju dodatnu veštinu u oblikovanju obrva i to sa blago izvijenim lukom koji će, na izgled, podići kapak

baner

Kao što smo rekli, vrlo je bitno prilagoditi obrve i obliku lica:

  • Ovalno – oblik lica, koji neki nazivaju i oblik “naopako okrenutog jajeta” je najzgodniji za eksperimentisanje sa više različitih oblika obrva. Ipak, svetski šminkeri prednost daju obrvama sa blago istaknutim uglovima.
  • Okruglo – preporučuju se obrve sa izrazito istaknutim uglovima, kako bi oblik lica imao jasniju definisanost.
  • Četvrtasto – kako bi se ublažile oštre linije ovog oblika lica, preporučuju se ravne obrve kako bi vizuelno skratile lice.
  • Srcoliko – oblik lica koji zahteva da ga i obrve svojim oblikom isprate. Dakle, blago zakrivljene, a kratke, prate taj srcoliki oblik gornjeg dela lica.
  • Duguljasto – situacija u kojoj je dužina lica duplo veća od njegove širine zahteva isključivo ravne obrve.
  • Dijamant – oblik lica kao dijamant je prilično zahtevan – nisko čelo, istaknuta brada, a uz izražene obraze. Potrebno je ublažiti taj širi deo lica, a to je jedino moguće uz blagi luk obrva.

Koliko je važno ispoštovati ova pravila, govori i činjenica da suviše tanke i retke obrve mogu učiniti da izgledaš starije, kao što će te gušće i deblje obrve podmladiti. Sredstva koje se najčešće koriste prilikom oblikovanja obrva su pinceta, vosak ili konac.

Sada, kada su tvoje obrve savršeno oblikovane, na redu je nanošenje sekne za obrve.

Kako se koristi senka za obrve?

Sigurno si već čula, a možda čak i probala neke od poznatih metoda za korigovanje obrva, kao što su npr. laminacija obrva ili japansko iscrtavanje obrva.

Da li je baš neophodno da ideš na trajne korekcije?

Trik koji obezbeđuje najprirodniji izgled tvojim obrvama i idealno podizanje obrva je senka za obrve. Senka je namenjena svima koji ne žele da izlažu lice trajnom iscrtavanju obrva.

Senka z aobrve proizvodi se u nekoliko boja, i najčešće po dve nijanse. Iscrtavanje obrva pomoću senke omogućava ti da ih vizuelno progustiš, popuniš delove obrva koji nisu prirodno bujni, kao i da im daš željeni oblik. Ukoliko se patiš sa opadanjem obrva, senka za obrve će popuniti sva mesta gde su se obrve proredile.

Preporučujemo ti da prvo izabereš odgovarajuću boje senke, koja bi trebalo da bude najpribližnija boji tvoje kose ili samo malo tamnija. 

Kao što smo rekli, u setu ćeš najčešće dobiti dve nijanse – tamniju koja služi za iscrtavanje luka obrva, i svetliju kojom senčiš deo obrva ka nosu. Takođe, dobićeš i četkicu za nanošenje senke.

Oštre i kratke dlake četkice su prilagođene preciznom nanošenju senke i postizanju željenog oblika obrva, kao i lakog popunjavanja nepravilnosti. Neki proizvođači u pomenutom setu, dodaju i gel za obrve, koji se nanosi pre senke.

Laganim pokretima četkice, isprati liniju obrva, popuni nepravilnosti koje su primetne i dodaj završne poteze za što prirodniji izgled.

Za samo par sekundi tvoje obrve su preoblikovane i prirodnog izgleda. Dosadašnji trend tankih i izraženih obrva zahtevao je upotrebu olovke za obrve kako bi se taj efekat postigao. Međutim, kako se trend promenio u korist gustih i pomalo neurednih obrva, senka za obrve je izbila u prvi plan. Sa njom možeš da postigneš efekat razbarušenih dlačica obrva.

Prednost korišćenja senke za obrve je u efektu koji se postiže za par sekundi.

Boju biraš prema svojim potrebama. Veštom upotrebom četkice, možeš korigovati debljinu, ispraviti nedostatke i vizuelno uvećati volumen obrva.

Za razliku od trajne šminke koja vremenom bledi i kod nekih žena ostavlja ružan i neuredan pigment, senka za obrve se koristi po potrebi, a jednostavno skida – losionima za skidanje šminke. Nedostatak senke za obrve je upravo u trajnosti. Ona, kada se nanesi, služi za jednokratnu upotrebu, baš kao i puder ili maskara.

“Imala sam loša iskustva sa tetovažom obrva.”, Maja (28 god.)

“Nakon dve godine od tetovaže, moje obrve su od tamno braon, postale crvenkaste boje. Radila sam i ruski volumen trepavica, pa je to u  kompletu bio loš izbor. Bar za mene. Obrve su bile u haosu, a onda je počelo i opadanje trepavica.

Da vam ne pričam koje je to opterećenje bilo za mene. Nije postojala adekvatna olovka, ni boje, a ni teksture koja bi mi pomogla. A onda, na poklon dobijam serum za rast obrva. U tom trenutku potpuna novost za mene. Mislila sam da mi ej donela senku za obrve, ali..

Nisam ni znala kako da ga koristim dok mi drugarica nije objasnila. Samo kratko mi je trebalo da savladam poteze kojima se postiže utisak prirodnih obrva. Ovo je odlična stvar, neophodna svakoj ženi.”

“Da li ste i vi imale problem sa nespretno oblikovanim obrvama?”, Dina (32 god.): 

“Zapravo, oblik obrva koji se meni dopao i koji sam ja svojski forsirala godinama, nije bio prilagođen obliku mog lica. Nije bilo lako ni moguće u kratkom roku napraviti sasvim drugačiji oblik obrva koji ide uz moje okruglo lice, morala sam da pribegnem nekoj šminki koja to može mnogo brže, odmah.

U jednoj parfimeriji su mi ponudili senku za obrve koja je bila na promociji. Očekivala sam da će se sve primetiti, ako počnem da nadopunjujem prazne delove obrva. Ispostavilo se da nije tako. Senka za obrve je odličan izbor za situacije kao što je moja. U međuvremenu su i moje obrve porasle. Al za okolinu, sve se dešavalo neprimetno i kao da je profesionalni šminker umešao prste.”

senka za obrve

Najbolja senka za obrve

E sad, da li postoji najbolja? Ona koja tebi odgovara i sa njom si zadovoljna, za tebe je nabolja, zar ne? Prilično je individualna stvar, jer u suštini senka za obrva ima samo jedan zadatak – da lepo oblikuje i definiše tvoje obrve. Ali, ok. Ja sam izdvojila nekoliko brendova, pa ti na kraju sama odluči!

Essence senka za obrve

Sa idejom da ti preporučimo kvalitetan proizvod, istraživali smo među devojkama i ženama od kojih se to senki za obrve ne odvajaju.

Prvi izbor je pao na Essence eyebrow. U setu ćete obradovati dve nijanse braon senki, aplikator (četkica) i tri šablona koji će ti olakšati oblikovanje obrva. Za sada je u ponudi samo jedna boja sa dve nijanse. Cena je zadovoljavajuća i više nego pristupačna, jer i uz svakodnevnu upotrebu, ova senka će ti potrajati.

Nyx senka za obrve

Nyx nam donosi fantastičnih šest boja, sa po dve nijanse senki za obrve, upakovanih u tzv. Nyx eyebrow cake. Nazivi boja su usklađeni sa bojama kose, pa tako imaju – “brinetu”, “plavušu”, “crnku”, itd.

U setu ćeš naći i vosak, četkicu čvrstog vrha i uvijeni štapić za oblikovanje obrva. 

Rimmel senka za obrve

Poznati proizvođač šminke ćete obradovati, i to ovaj put sa svojim senkama za obrve – Brow this way, u četiri boje. Pakovane u setu od dve nijanse, voskom i dva aplikatora, Rimmel obećava fenomenalan efekat u samo dva koraka.

baner

Aura senka za obrve

Pod nazivom Aura eyebrow shadow, ovaj proizvođač nudi tri fantastične boje, sa po dve nijanse koje omogućavaju popunjavanje i fino nijansiranje obrva. Nanošenjem tamnije nijanse, suprotno od pravca rasta dlake, a onda i upotrebom četkice za raspoređivanje boje, Aura obećava prirodan efekat.

Koji god izbor napraviš pri kupovini senke za obrve i koliko god bila vešta u njihovom oblikovanju, najbitnije od svega je da tvoje obrve budu negovane i zdrave. A kako se to postiže?

Obrve se sastoje iz dlačica koje se lako oštećuju i propadaju ukoliko koristiš nekvalitetnu šminku ili nespretno čupaš obrve. Da bi se obnovile i oporavile, potrebno je neko vreme i tvoje strpljenje. Za njihovu gustinu i prirodan sjaj, potrebno je da ih neguješ preparatima koji podstiču rast dlake, njihovu jačinu i prirodni volumen.

Mnoge dame se posebno izdvojile Trepolea serum za rast trepavica i obrva. Njegova dragocenost se ogleda u tome što ojačava koren dlake, hrani folikul dlake, povećava elastičnost, podstiče brži rast i podiže volumen dlake.

“Za mene je serum definitivno jedino rešenje”, Vesna (40 god.):

“Pre nego što ću se odlučiti za bilo koju šminku za obrve, neophodno je bilo da se posvetim rastu obrva. Toliko su mi se proredile, doduše mojom krivicom. Čupala sam ih prečesto.

Za početak sam kupila serum za rast obrva, na bazi ricinusovog ulja. Nakon dva meseca sam primetila vidno poboljšanje. Štaviše, obnovile su se stare i počele da rastu nove dlačice. Naravno, bila sam vrlo uporna i stavljala sam serum svako veče pred spavanje. Tek onda, odlučila sam da probam senku za obrve.

Izabrala sam boje koje su se fantastično uklopile uz moju boju kose. Jeste da to nije trajno rešenje, ali je prirodnog efekta, da niko ni ne zna da sam upotrebila ovaj trik. Obogaćen kvalitetnim uljima, kao što su ricinusovo, maslinovo ili kokosovo, sa dodacima vitamina E, pantenola, hijaluronske kiseline i drugih, serum za obrve ti daje priliku da za 4-6 nedelja redovne upotrebe, vidno poboljšaš stanje svojih obrva.”

Nakon ovog tretmana, i upotreba senke za obrve će postati jednostavnija, a potreba za korekcijama znatno manja.

I za kraj. Kako si kroz ovaj tekst otkrila fenomenalno rešenje za tvoje obrve, dobila predloge za najtraženije brendove senki za obrve, potrebno je još nešto. Skrećemo ti pažnju da uvek pogledaš poleđinu pakovanja bilo koje šminke, pa tako i senke za obrve. Na njoj moraju biti istaknuti sastojci i potencijalne alergijske reakcije. One nisu nimalo beznačajne jer se ipak, radi o oku i osetljivoj regiji oko oka.

Test