Naslovna » Zaustavi opadanje obrva na vreme!
Lice

Zaustavi opadanje obrva na vreme!

opadanje obrva

Opadanje obrva može da bude veoma stresna pojava za tebe, zato ti u ovom tekstu otkrivam odlične savete koji će rešiti tvoj problem zauvek.

Uz naše savete, zaboravićeš na opadanje obrva i rešićeš se svih muka, koje ti je proređivanje obrva zadavalo.

Postoji veliki broj uzročnika koji dovode do ove pojave, ali isto toliki broj rešenja za svakog od njih.

Ukoliko je zdravstveni problem u pitanju, neophodno je da se posavetuješ sa lekarom. S druge strane, ukoliko je previše šminke i nepravilno čupanje obrva u pitanju, na prvom mestu je serum za punije obrve i niz drugih praktičnih saveta.

Pre nego što spomenemo uzroke, znam da te najviše od svega zanima rešenje.

Opadanje obrva – lečenje

Opadanje obrva je najčešće praćeno životnim stresovima. Žene su svakodnevno izložene stresu, bilo na poslu, sa decom, u kućnim obavezama. Pored toga jedan od uzročnika je svakako trudnoća i porođaj.

U tom periodu hormoni „polude“, pa često mogu dovesti do ovog problema.

Korišćenje neodgovarajući šminke, kao i nepravilna nega predela očiju, spavanje sa šminkom, mogu biti uzrok pojačanog opadanja obrva. Pored svega toga, uzročnici su menopauza ili neka vrsta bolesti.

Veoma je važno da pravilno neguješ svoje lice, obrve i trepavice.

Ukoliko primetiš da dolazi do opadanja obrva, obavezno poseti lekara, kako bi se utvrdio uzrok.

Kada lekar ustanovi zbog čega dolazi do opadanja obrva, uz njegove savete, možeš primeniti različite tretmane i lekove, kako bi rešila ovaj problem.

Miljana se dugo mučila da učini svoje trepavice i obrve baš kao što imaju devojke sa reklame. Koristila je veštačke trepavice, a lepak joj je još više oštetio dlaku. U jednom trenutku se pojavilo rešenje. Ne nije reč o nadogradnji.

Saznaj šta je Miljani pomoglo da ubrza rast svojih obrva i trepavica. A za to joj je potreban samo jedan minut dnevno. Više o tome na linku https://onaportal.com/kako-do-gustih-obrva-i-trepavicaovo-je-kljucno/

U nastavku ti otkrivamo o čemu je reč, tj. koji su najčešći uzroci ove pojave.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi se mogu davati u vidu injekcije ili lekova. Koriste se za lečenje gotovo svih bolesti koje uzrokuju opadanje obrva.

Minoksidil

Minoksidil je odobren lek, koji može da utiče na ponovni rast obrva, za čije je opadanje uzročnik hormonske prirode. Nudi se u verzijama za muškarce i žene.

Akupunktura

Akupunktura ublažava alopeciju areatu i smanjuje mogućnost opadanja obrva, takođe i stimuliše cirkulaciju u predelu obrva.

baner

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je kućni lek koji se koristi za problem opadanja obrva. Stimuliše folikul dlake i deluje na određene hormone. 

Pisali smo o prednostima koje ima ricinusovo ulje za nokte!

Omega – 3 i omega – 6 masne kiseline

Ove masne kiseline su veoma značajne kada je opadanje obrva u pitanju. Ukoliko je opadanje obrva uzrokovano poremećajem hormona, ove masne kiseline će imati značajnu ulogu.

Transplatacija

Transplatacija obrva podrazumeva presađivanje folikula dlake u područje obrva bez dlake.

 

opadanje obrva i trepavica

Serum za punije obrve

Serum pomaže u stimulaciji rasta dlačica obrva. Kao rezultat korišćenja, dobićeš guste i punije obrve. Serumi su bezbedni za korišćenje, ali ipak treba voditi računa da serum ne dođe u kontakt sa očima.

Ovakvi serumi sadrže peptide za zdravije dlake, vitamine poput pantenola za jačanje dlake i biotina, biljne ekstrakte ulja (bademovog i ricinusovog), kao i aminokiseline. Serum ćeš naneti putem četkice koja se nalazi u njemu.

Veoma je značajno redovno koristiti serum za obrve tokom letnjih meseci. Tada su obrve izložene suncu i hloru i potrebna im je zaštita. Hlor i sunce oslabljuju folikul dlake i kožnu barijeru.

Za najbolje rezultate, možeš ga nanositi jednom dnevno. Vitamini, aminokiseline i antioksidansi čine serum potpuno pouzdanim proizvodom za punije obrve.

Serumi su dobri jer je gotovo većina namenjena svim tipovima kože. Najčešće neće doći do bilo kakve iritacije. Zato se preporučuje osobama sa svim tipovima kože.

Korišćenjem seruma, dobićeš punije i gušće obrve, a na opadanje obrva ćeš moći da zaboraviš.

Cene seruma za punije obrve variraju, tj. zavise od proizvođača. Postoje oni koji koštaju 1000,00 dinara, dok postoje i oni koji koštaju nekoliko hiljada dinara. Veoma je važno da je serum prirodan i da ne sadrži nikakve štetne hemikalije, koje mogu prouzrokovati bilo kakvu iritaciju na tvojoj koži.

Serum možeš kupiti u apoteci, preko interneta ili u bolje snabdevenim drogerijama.

Ono na šta se mnoge dame odlučuju, jesu tretmani za obrve, poput laminacije obrva ili japanskog iscrtavanja obrva. Ovo su ipak rešenja koja će zamaskirati problem, ali ne i trajno rešiti.

Opadanje obrva kod žena- bolje sprečiti nego lečiti!

Da li je moguće sprečiti ovaj problem pre nego što nastane? Moguće je, a evo i kako.

Pre svega kroz krvnu sliku, lekar može ustanoviti da li u vašem organizmu postoji neki problem. Redovno kontrolisanje krvne slike je veoma važno za sva stanja organizma. To bi trebalo da bude najmanje na svakih šest meseci. Ukoliko ne želiš da dođe do problema sa opadanjem obrva, jedi mnogo voća i povrća.

Pronađi način da se opustiš i oslobodiš stresa (joga, topla kupka, masaže, meditacije…) Izbaci sve hemikalije koje koristiš za svoje lice, koje dolaze u dodir sa obrvama. Ukoliko farbaš kosu, zaštiti obrve vazelinom, kako farba ne bi slučajno kanula na obrve i tako ih oštetila. Tako ćeš biti sigurna da obrve neće pretrpeti nikakvo oštećenje i neće doći do njihovog opadanja.

Sigurno se pitaš kada je pravo vreme da posetiš lekara kada već nastane problem?

Ukoliko je već nastao problem i došlo do opadanja orva, lekara poseti što pre. Uz pregled i utvrđivanje simptoma, određenim ispitivanjima i testovima će se utvrditi uzrok ovog problema. Nakon utvrđivanja uzroka, lekar će preporučiti odgovarajuće lečenje.

Opadanje obrva može imati različite uzroke: endokrinološke, autoimune ili prouzrokovane traumama. Lečenje može biti pomoću određenih krema, preko alternativnih terapija i kozmetičkih procedura.

Opadanje obrva i trepavica

Obrve i trepavice su veoma važne za izgled svake žene. Lepe obrve i trepavice omogućavaju lepši izgled lica. Glavni zadatak obrva i trepavica jeste da zaštite oko od spoljašnjih uticaja (prašine, bakterija…).

Slučaj je isti i sa trepavicama, kao i sa obrvama. Normalno je da opadne 1-2 trepavice na dan, ukoliko je toga više znači da nešto nije u redu. Ukoliko te muči opadanje obrva zajedno sa trepavicama, u tom slučaju obrati se dermatologu, koji će utvrditi tačan uzrok ovog problema. Nakon toga, dobićeš odgovarajući tretman, koji će sprečiti opadanje i trepavica, i obrva.

U nastavku ti otkrivamo glavne uzročnike gubitka trepavica:

 •       Upala pod uticajem infekcije (konjuktivitis)
 •       Autoimune bolesti (alopecija aerata)
 •       Hormonski poremećaji (štitna žlezda, menopauza)
 •       Određeni lekovi
 •       Preterano izlaganje suncu
 •       Preterano izlaganje hladnoći
 •       Stres
 •       Hemioterapija
 •       Nepravilna nega
 •       Neodgovarajući kozmetički tretmani

Veoma je važno da pre spavanja skineš šminku sa lica. Spavanje sa šminkom može blokirati folikul dlake i uzrokovati iritaciju. Kao posledica, upravo jeste opadanje trepavica.

Na opadanje trepavica utiče i način na koji skidaš šminku. Preparat koji koristiš mora biti prirodan, a pokreti treba da budu nežni, nikako ne smeš stiskati kapak, jer ga to može oštetiti i iziritirati.

Takođe, sredstva za uvijanje trepavica, koja se često koriste, mogu oštetiti i dovesti do opadanja istih. Nakon korišćenja ovakvog sredstva, trepavice treba nahraniti prirodnim preparatom za hisrataciju i jačanje, poput prirodnih seruma.

Prečesto korišćenje veštačkih trepavica, pogrešno korišćenje i loš kvalitet dovode takođe do opadanja obrva.

Opadanje obrva kod muškaraca

Ni muškarci nisu pošteđeni ovog proble, a stres je na prvom mestu kod uzročnika opadanja obrva kod muškaraca. Muškarci su, kao i žene svakodnevno izloženi stresnim situacijama, pogotovo na poslu. Naučnici tvrde da muškarci stariji od 40 godina, imaju većih problema sa opadanjem obrva, nego mlađi muškarci, zbog smanjenog nivoa testosterona.

Važno je na vreme posetiti lekara, kako bi se utvrdio tačan razlog i odredila adekvatna terapija.

Opadanje obrva u pečatima

Opadanje obrva u pečatima je znak da nešto nije u redu sa tvojim organizmom. Trebalo bi da posetiš dermatologa ukoliko primetiš ovaj problem. Opadanje obrva u pečatima može biti posledica bilo kog hormonskog problema, kao i  različite infekcije.

Može se izlečiti odgovarajućim tretmanima i lekovima, koje će ti prepisati lekar. Nikako nemoj sama uzimati lekove na svoju ruku, jer lekar mora da utvrdi uzročnik opadanja obrva u pečatima. Ovakvo opadanje je problematično, jer ne opada po nekoliko dlaka, već grupa dlaka, koje odaju izgled pečata, tj. gubitak dlaka u vidu pečata. 

Na tim mestima, na obrvama, dlaka nema, dobija se izgled rupa u obrvama. Ukoliko primetiš ovaj problem, vreme je da odmah posetiš dermatologa i rešiš ovaj problem!

opadanje obrva uzrok

Opadanje obrva – uzrok

Sigurno se pitaš zašto dolazi do opadanja obrva? Često uz opadanje obrva ide i još jedan od problema, gubitak kose. Kod nekih ljudi problem je i u kosi, i u obrvama, dok se kod nekih problem nalazi samo u opadanju obrva. Otkrivamo ti uzročnike ovog problema:

Pogrešno i često čupanje obrva

Pogrešno i često čupanje obrva može dovesti do problema sa njihovim opadanjem. Postoje različiti kozmetički saloni koji nude uslugu čupanja obva. Savetujemo ti da ih posetiš, kako bi ti profesionalni kozmetičar sredio obrve.

Nedostatak hranljivih sastojaka (izvori energije)

Sigurno se pitaš o čemu je reč? Evo pojašnjenja:

Telu su potrebne hranljivi sastojci (proteini, masti, ugljeni hidrati), masne kiseline, vitamini, minerali, kao i aminokiseline. Ove materije utiču na rast obrva i kose, tako da nedostatak bilo koga od njih, može izazvati opadanje obrva. Manjak cinka ili vitamina A može usporiti ćelijski rast i ometati proizvodnju sebuma (ulja), što je veoma značajno za rast same dlake, bilo da je ona na kosi, obrvama.

Vitamin C je zaslužan za kolagen, tako da je on neophodan našim obrvama. Pored toga omega – 3 masne kiseline, koje su veoma značajne, kako za naš organizam, tako i za dlaku obrva. Namirnice koje u sebi sadrže omega 3 masne kiseline su: avokado, laneno seme, bademi, maslac od kikirikija, losos i kokosovo ulje.

Alopecija areata

O čemu je reč? Šta je tačno alopecija areata?

Alopecija areata pretstavlja autoimunu bolest. Imuni sistem prepoznaje telo kao neprijatelja i napada ga. Ova bolest utiče na folikul dlake, usporavajući ili zaustavljajući rast dlake na obrvama. Često zbog toga dolazi do pečata na obrvama. Postoji nekoliko vrsta ove bolesti:

 •       Alopecija areata – gubitak dlake u vidu mrlja
 •       Alopecija frontalne fibroze – izaziva ožiljke i gubitak obrva
 •       Alopecija universalis – potpuni gubitak dlake (sa celog tela)

Ova bolest nije ispitana 100% i ne zna se tačno zbog čega dolazi do potpunog gubitka svih dlaka na telu.

Psorijaza

Psorijaza je takođe autoimuni poremećaj koji utiče na ubrzano razmnožavanje ćelija kože, tako da dođe do crvenila, praćenog bolom i svrabom. Na taj način se blokira folikul dlake i zaustavlja rast.

Ekcem (atopijski dermatitis)

Ekcem je upala kože koja je praćena svrabom, crvenilom, iritacijom i peckanjem. Preosetljiv imunološki sistem dovodi do nastanka ekcema. Može se javiti povremeno ili kao trajno stanje. Folikul dlake se nalazi u koži, a ako se pojavi ekcem, to može da ometa pravilan rast obrva.

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis nastaje usled kontakta sa alergenom. Izaziva svrab ili peckanje. Ukoliko je zahvaćeno područije oko obrva, on može usporiti, pa čak i sprečiti rast dlake.

Tinea capitis

Nikada nisi čula za ovo? O čemu je reč?

Tinea capitis je gljivična bolest. Praćena je svrabom i peckanjem. Kada zahvati područije obrva, dlaka sa obrva opada, ostavljajući ćelavu mrlju.

Seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis je prouzrokovan gljivicama ili prevelikom proizvodnjom ulja u koži čoveka. Iako zvuči čudno, izaziva perut, kako u kosi, tako i u obrvama. Seboreični dermatitis se javlja kao trajno stanje.

Hansenova bolesta

Uzročnik ove bolesti su bakterije. Ona se javlja u vidu čireva po celoj koži. Ova bolest izaziva gubitak svih dlaka na telu, uključujući i obrve, kao i ukočenost udova.

baner

Bolest štitaste žlezde

Štitasta žlezda je zaslužna za proizvodnju hormona koji regulišu metabolizam. Kada štitasta žlezda luči previše ili premalo hormona, tada se remete brojni procesi u organizmu. Ovo uključuje i gubitak dlake.

Trudnoća i porođaj

Trudnoća i porođaj utiču na hormone u telu. Pošto telo kroz ova dva perioda prolazi kroz različite faze, to može uticati da opadanje i gubitak obrva. Naravno, to se dešava samo kod nekih žena. Svakako bi trebalo da obavestiš lekara ukoliko primetiš ovaj problem.

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost utiču na fiziološke promene, smanjujući dolazak kiseonika do folikula dlake i delujući na hormone. Najčešći su uzroci opadanja obrva upravo stres i anksioznost.

Starenje

Starenje je jedan od uzroka opadanja obrva. Razlog toga je što nivo estrogena i testosterona s godinama opada.

Prekomerna upotreba šminke

Prekomerna upotreba šminke i sredstva za uklanjanje šminke, može dovesti do opadanja obrva.

Nadamo se da si uživala u ovom tekstu. Potrudili smo se da ti otkrijemo razloge koji dovode do opadanja obrva. Ponudili smo ti neka od rešenja za ovaj problem, kao najefikasnija.

Veoma je važno da vodiš računa o svom zdravlju, kao i o fizičkom izgledu, koji je često prvi pokazatelj da li se nešto dešava u organizmu ili ne. I u narednim tekstovima ćemo se potruditi da ti damo korisne savete. Uživaj!

Avatar

Jelena Radešić

Copywriter i pisac web sadržaja. Obožavam teme, kao što su: zdravlje, kozmetika, nega kose, zdrava ishrana itd. Uvek u potrazi da dobrim i korisnim savetima na ove teme.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test