Naslovna » Kako da postigneš savršen oblik obrva?
Lice

Kako da postigneš savršen oblik obrva?

oblik obrva

Da li znaš da pravilan oblik obrva može u potpunosti uticati na tvoj celokupan izgled? Hajde da vidimo kako se on postiže i šta možeš sama uraditi! 

Lako je prisetiti se skorašnjih trendova u oblikovanju obrva! Do pre nekog vremena, nije bilo devojke koja se nije trudila da istakne svoje izuzetno tanke i potamnjene obrve.

Njihova nega je bila prilično zahtevna, jer nije dozvoljavala da ni jedna dlačica “beži” od strogo definisane linije. Ova moda je doprinela da pogled pojedinih devojaka izgleda zabrinuto ili čak ljutito. Da, baš tako.

Luk obrve koji se spušta na dole daje licu tužan izgled. Zapamti to!

Ma koliko pomenuti trend šaljivo opisivali i sa osmehom ga se prisećali, u velikom broju slučajeva se radilo o pogrešnom uklapanju oblika obrva i oblika lica.

Poslednji aktuelni trend nam poručuje da treba da se opustimo i ne budemo toliko revnosne kada je u pitanju čupanje obrva.

Pričamo o tzv. “fluffy” obrvama – čupavim obrvama koje se danas namerno češljaju na gore, prema čelu. A ko zna šta čenam neki naredni svetski trend doneti?

Jedno je sigurno – obrve su oduvek zauzimale posebno mesto u make up-u! Sa punom pažnjom, svetski šminkeri im posvećuju pažnju i vreme, kako bi dočarali autentičan izraz lica.

To znači da svako od nas ima neki svoj – prirodni oblik obrva koji najviše odgovara obliku lica, očima i tenu.

Iz tog razloga, profesionalci u ovoj oblasti, insistiraju na poštovanju “majke prirode”, sa eventualnim korekcijama koje će samo istaći lepotu pojedinih delova lica.

oblik lica i oblik obrva

Kako odrediti oblik obrva?

Da bi postigli pravilan oblik obrva, polazimo od oblika lica.

I naravno, ne postoji univerzalan oblik obrva. Veoma je važno da znaš da se oblik obrva razlikuje u zavisnosti od toga da li je tvoje lice malo ili veliko, okruglo ili četvrtasto, itd.

Poštovanjem ovih različitosti i pravila za određivanje oblika obrva prema karakteristikama lica, dobićeš najlepši oblik obrva. 

Sigurno se sada pitaš – Kako odrediti oblik obrva?

Definisanje pravilnog oblika obrva možeš prepustiti stručnjaku koji ćete usmeriti kako da ih neguješ i tako postigneš odgovarajući oblik. 

Ako ipak želiš da samostalno odrediš i neguješ pravilan oblik obrva, upoznaćemo te sa osnovnim pravilima i trikovima!

Miljana se dugo mučila da učini svoje trepavice i obrve baš kao što imaju devojke sa reklame. Koristila je veštačke trepavice, a lepak joj je još više oštetio dlaku. U jednom trenutku se pojavilo rešenje. Ne nije reč o nadogradnji.

Saznaj šta je Miljani pomoglo da ubrza rast svojih obrva i trepavica. A za to joj je potreban samo jedan minut dnevno. Više o tome na linku https://onaportal.com/kako-do-gustih-obrva-i-trepavicaovo-je-kljucno/

Za početak je potrebno da definišeš optimalnu dužinu obrva – tačke na korenu nosa od kojih počinju, odnosno završavaju se obrve. Takođe, na ovaj način je moguće i odrediti i najvišu tačku luka obrva. Stani ispred ogledala i prati sledeće korake:

 • Tačka početka obrva – Uzmi svoju olovku za šminkanje (usana, obrva ili sl.) i prisloni je uz desnu nozdrvu (isto ponovi i za levu nozdrvu) i vertikalno prisloni ka korenu nosa. Tu bi trebalo da je početak tvoje desne, odnosno leve obrve. Ovu tačku možeš obeležiti i olovkom za šminkanje. 
 • Tačka završetka obrva – Na redu je definisanje tačke kojom se završavaju obrve. Koristeći pomenutu olovku, definiši kraj obrve, tako što ćeš prisloniti olovku uz desnu, odnosno levu nozdrvu i povezati sa završetkom oka. Linija koja se formira u nastavku, na slepoočnici, predstavljaće kraj obrve. 
 • Tačka luka obrva – Na isti način napravi zamišljenu linju između nozdrve preko sredine oba oka. Zapravo, iznad zenice oka ćeš definisati najvišu tačku luka obrve. 

baner

Kako odrediti oblik obrva?

Čini se da oblika obrva ima koliko i devojaka na svetu. Ipak, postoje neki opšte prihvaćeni i prisutni. Probaj da utvrdiš koji je tvoj trenutni ili željeni oblik obrva.  

Ravne obrve 

Ukoliko tvoje obrve ne prave nikakav luk od svog početka do kraja, stvarajući neutralan izraz lica, onda su tvoje obrve – ravne. Neretko su ove obrve kratke i nemaju tendenciju spuštanja ka dole, prateći prirodni oblik oka.

Polukružne obrve

Uz ovaj oblik obrva koje prave pravilan luk, preporučuje se punoća. To znači da se češljaju tako da dobiju na volumenu.

S – oblik obrva

Linija “kretanja” ovih obrva je karakteristična po tome što kreće od centra, pa se zatim blago spuštaju da bi se ponovo popele ka definisanom luku, pa prirodno opet spustile.

Neke devojke preferiraju ovaj oblik i potenciraju na negovanju i odražavanju istog, dok neke pokušavaju da šminkom neutrališu to blago spuštanje, pa podizanje u obliku obrva.

Obrve sa blagim lukom 

Ovaj oblik obrva ne zahteva naročito preoblikovanje. U pitanju je luk obrva koji je prirodno definisan i nema prevelik uticaj na kompletan izraz lica jer je neutralan.

Obrve sa oštrim uglom 

Dramatičan oblik obrva preferiraju holivudske zvezde, pa je najčešće i pristan među njima. Karakterišu ih izrazito istaknuti uglovi i dužina koja je malo veća od standardne.

Naime, izraz lica dobija na svojoj oštirni, pa zato treba da budeš oprezna kada je u pitanju odabir ovog oblika obrva.

Oblik obrva i oblik lica 

Ono što je definicija savršenog oblika obrva je njihova prilagođenost obliku lica. To znači da prirodne konture lica moraju da imaju prednost u odnosu na oblik obrva koji si poželela ili videla na licu svetskih zvezda. 

Hajde da vidimo koji oblici lica postoje!

 • Ovalno lice – ovo je oblik lica koji šminkerima zadaje najmanje muke. Idealan je za konturisanje i različite trendove šminkanja. 
 • Duguljasto lice – karakteriše disproporcija, u smislu duplo veće dužine u odnosu na širinu lica.
 • Četvrtasto lice – istaknute čeone kosti i istaknute vilične kosti daju tipičnu oštrinu ovom obliku lica. 
 • Srcoliko lice – ovde je tipičan širi gornji deo lica (čelo) sa sužavanjem ka bradi. 
 • Okruglo lice – u šminkanju zahteva definisanja izraza koje ovo lice, po prirodi ne poseduje.
 • Dijamant oblik lica – odlikuje nisko čelo, a izražena brada. 

Nakon što si definisala svoj oblik lica, sada je potrebno i da primeniš savete za idealan oblik obrva koje ti u narednim redovima izdvajamo.

 • Ovalno lice zahteva obrve blagih lukova. Kao što smo već naglasili, ovaj oblik lica je najmanje zahtevan, pa ti ni čupanje obrva neće biti naporno.
 • Duguljasto lice “traži” ravne obrve koje ublažavaju ove karakteristične razmere lica.
 • Četvrtastom licu najviše odgovaraju ravne obrve koje će suptilno ublažiti i skratiti istaknute konture lica. 
 • Srcoliko lice nije baš tako čest oblik lica, ali zahtevan na svoj način. Kratke i blago zakrivljene obrve će se savršeno uklopiti.
 • Okruglo lice dozvoljava pomenutu ekstravaganciju i istaknute lukove obrva.
 • Dijamant oblik lica ćeš ispoštovati blagim lukovima obrva – oblik sa kojim se nipošto ne pravi kompromis. 

Sandra (35 god.) : “Oblik obrva je oduvek bio moja slaba tačka.”

“Ne mogu se pohvaliti da sam ikada imala bujne i lepe obrve. Jednostavno, takva je moja priroda. Uvek je tu štrčala po koja dlačica, a svako prirodno opadanje obrva, kod mene je izgledalo još dramatičnije. Za olovku i gel za obrve znam otkad sam počela da se šminkam i ne ispuštam ih.

Olovka mi je služila da popuni sve nedostatke, sve dok se nije pojavila senka za obrve. Sa njom mogu da preoblikujem obrve kako ja želim.

Imam okruglo lice, pa samim tim, obrve moraju imati karakterističan oblik od kojeg ne smem odstupati. Ističem lukove na njima, i tako dobijam autentičan izraz lica. Moram priznati da su za to zaslužne i olovka i senka za oblikovanje obrva.”

Za lepši oblik obrva potrebna je i nega!

Sada kada su ti jasna pravila za najlepši oblik obrva, da bi mogla da ih ispoštuješ, potrebno je da posvetiš vreme za njihovu negu.

Sa bujnim i zdravim obrvama ćeš sa lakoćom postići i pravilan oblik obrva

Ne možemo, a da ne spomenemo izazove sa kojima se većina nas susreće. Ukoliko imaš problem sa opadanjem obrva, jasno je da će oblikovanje obrva za tebe biti mučno.

Kako uvek podržavamo prirodne proizvode koji će te učiniti zdravom, a ujedno ulepšati, naš savet je serum za rast obrva! Kada shvatiš koliko je delotvoran za rast obrva, nećeš propustiti priliku da ga koristiš i progustiš svoje obrve. Super stvar je što možeš pronaći i serum koji ubrzava i rast trepavica. Na taj način imaš savršen proizvod 2 u 1.

Preporučujemo ti da se uvek se prvo pozabaviš uzrokom opadanja obrva. On može biti hormonske prirode, zbog uticaja stresa, pa čak i nekih ozbiljnijih oboljenja.

A da li si znala da ne uživa samo naše telo u masaži, već i obrve?

Osim što ćete masaža za obrve relaksirati, podstaćiće i rast obrva. Izvodi se vrlo nežno, kružnim pokretima uz utrljavanje ricinusovog ulja, meda ili belanaca, uveče pred spavanje.

Pomenuti hranljivi sastojci hrane i podstiču dlačice na rast.

Neophodno je da budeš strpljiva i uporna jer je potrebno i par meseci, svakodnevne masaže da bi efekti postali vidni.

Sreća, postoje i odlični make up trikovi, ali i rekviziti koji čine oblikovanje obrva lakšim i uspešnijim. Da li si nekada probala senku za obrve? Veruj nam, ovo otkriće zaslužuje aplauz svih devojaka!

Popunjava nedostajuće dlačice, čini obrve vizuelno bujnijim i savršeno služi u njihovom preoblikovanju. 

Još jedan važan trik za savršene obrve je i njihova boja. Prirodno, boja obrva je nijansa do dve tamnija od prirodne boje kose.

Ovo pravilo bi trebalo da slediš prilikom odabira šminke za obrve (olovke i senke), dok bi za oblikovanje obrva u kozmetičkim salonima, stručnjak trebalo da te posavetuje u vezi sa nijansiranjem. 

kako odrediti oblik obrva

Oblikovanje obrva u kozmetičkim salonima

Osim svih pomenutih metoda oblikovanja obrva koje sama možeš da praktikuješ kod kuće, predlažemo ti i neke koje su vrlo popularne u svetskim kozmetičkim salonima, ali i kod nas.

Tattoo obrve

Ova metoda je poznata veoma dugo unazad. U pitanju je klasično tetoviranje. Mnoge devojke su zbog toga dugo bile u dilemi. Potrebno je da se ova metoda izvodi u sterilnim, odnosno strogo higijenskim uslovima. Razlog je u tome što se koriste iglice prilikom njenog izvođenja.

Mikroiglicama se pažljivo unosi pigment pod kožu, obrve dobijaju boju i oblik. Primenom tatto-a za obrve, dobićeš jasno definisane obrve, pa ova metoda nije preporučljiva devojkama koje žele nežniji izraz lica sa obrvama. Takođe, tattoo obrve ne obećavaju prirodan izgled obrva.

Dobijene obrve traju do nekoliko godina, a sve zavisi od nege i tvog tipa kože.

baner

Japansko iscrtavanje obrva (microblading)

Metoda koju je većina žena počela da obožava za kratko vreme je – microblading. Razlog leži u činjenici da se načinom na koji se izvodi postiže najprirodniji mogući izgled obrva.

To je zato što se svaka dlačica pojedinačno iscrtava, baš kao da je prirodno izrasla. Za razliku od klasičnog tetoviranja obrva, japansko iscrtavanje obrva je manje bolna metoda, a boja obrva vremenom bledi u prirodno svetliju.

Dužina trajanja ovih obrva je od 1-3 godine.

Senčenje obrva (puder obrve)

Veoma popularna metoda u poslednje vreme, koja je još manje bolna u odnosu na prethodnu. Takođe, ovaj vid crtanja obrva će obradovati  sve one devojke kojima se ne sviđa ideja unošenja boje pod kožu.

Poznate i kao ombre obrve, puder obrve se dobijaju nanošenjem boje samo na površinski sloj kože. Preporučuje se devojkama i ženama sa masnim tipom kože.

Ceo efekat će biti najpribližniji onom koji dobijaš iscrtavanjem obrva olovkom za obrve. Uz ovu metodu, linije su precizne i jasno definisane. 

Kozmetičari tvrde da će se na tvom licu održati od 1 – 1,5 godinu.

Ako ti ne odgovara nijedna od pomenutih metoda, probaj sa  laminacijom obrva. Da li si do sada razmišljala o njoj?

Nada (28 god.): “Našla sam rešenje za svoj četvrtasti oblik lica”

“Sve devojke koje imaju četvrtasti oblik lica, znaju kakav je izazov potrefiti savršen oblik obrva. Moje istaknute čeone kosti, oduvek su činile da izgledam grublje, pa je konturisanje lica zauzelo svoje mesto čak i u svakodnevnom šminkanju.

Osim toga, obliku obrva nikada nisam pridavala značaj jer su moje obrve bile guste i mislila sam da je to dovoljno za njihovu lepotu. U konsultaciji sa svojom kozmetičarkom koja mi je preoblikovala obrve i pokazala koliko ravne obrve čine moje lice nežnijim, odlučila sam da nastavim da ih negujem na taj način.

Moram priznati da njihovu lepotu i prirodni sjaj održavam svako veče ricinusovim uljem. “

Kao što možeš i sama da zaključiš, savršen oblik je upravo onaj koji odgovara obliku tvoga lica. Oblik koji ima tvoja drugarica, ne znači da će i na tvom licu biti savršen. Naši saveti će ti pomoći da sama odrediš oblik koji će tvom licu priličiti. I ne zaboravi, da samo mali detalj, kao što su obrve, prave velike promene u tvom izgledu. Srećno.

Test