Naslovna » Biopolimer u usnama? Za ili protiv?
Lice

Biopolimer u usnama? Za ili protiv?

biopolimer u usnama

Uz pune, sočne usne, kao trend decenije, ne čudi što se mnoge žene interesuju za biopolimer u usnama kao trajno rešenje. Saznaj da li je  i dobro rešenje.

Možda si bila u iskušenju da probaš čuveni silikon za usta, poznatiji kao biopolimer, jer zaista obećava fenomenalne rezultate koji ne koštaju mnogo, a trajni su. 

Ako si poželela na ovaj način da povećaš usne, razmisli dva puta.

Koliko god ovaj estetski zahvat delovao bajkovito, on sa sobom nosi niz opasnosti i potencijalnih zdravstvenih rizika i apsolutno postoji razlog zašto većina stručnjaka ne želi više da koristi biopolimer za usne.

Potrudiću se da ti objasnim šta je uopšte biopolimer i kakve rizike sa sobom nosi njegova upotreba.

Šta je zapravo biopolimer?

Biopolimer u usnama spada u grupu trajnih filera i često ga nazivamo silikon, iako u ovu grupu filera spada niz jedinjenja kao što su biogel i PMMA (Poly(methyl methacrylate)). 

U suštini ovo i nije neka greška, pošto se zaista najčešće i upotrebljava baš bipolimer i on je najpopularniji filer za trajno uvećanje usana.

Biopolimer za usne je tečni silikon, sintetički materijal nastao polimerizacijom osnovne jedinice ovog hemijskog jedinjenja.

Biopolimer je dakle, laboratorijski napravljen materijal koji se sastoji iz više hemijskih elemenata, a najzastuljeniji su:

Silikonski materijali se proizvode ili u tečnom obliku, poput bipolimera za usne, zatim kao fleksibilna plastika koja se koristi za neke druge estetske zahvate poput uvećanja grudi i uvećanja zadnjice. 

Osim u medicinske svrhe koristi se za proizvodnju raznih uređaja i pomagala od plastike. Ovo sigurno ne zvuči tako zanosno. 

Pošto je biopolimer stabilno jedinjenje, stručnjaci su smatrali da je bezbedan za upotrebu i jedno vreme je masovno upotrebljavan.

Hajde da vidimo šta te čeka na samom tretmanu!

hijaluron ili biopolimer

Kako se aplicira biopolimer za usne?

Biopolimer u usnama se aplicira poput drugih filera za usne.

  • Usne se prvo namažu lokalnim anestetikom kako bi zahvat bio što bezbolniji.
  • Nakon toga iglom i špricem se ubrizgava dogovorena količina biopolimera za usne. Najčešće se radi o 1-2ml kako se ne bi pretaralo sa količinom silikona u usnama. Uvek se može po potrebi dodati još naknadno.
  • Biopolimer se aplicira sa nekoliko uboda na više mesta na usnama.
  • Kada ubrizga biopolimer, doktor lagano prstima masira usne, kako bi se materijal ravnomerno rasporedio.
  • Zahvat ne traje više od 15 minuta i nakon njega možeš se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Sam zahvat nije bolan, ali moguće je da će se pojaviti blage modrice i otoci koji su normalni. Doktor će ti preporučiti kremu za ublažavanje ovih tegoba.

Kao što si već sigurno i sama zaključila, biopolimer u usnama je veštački materijal. Većina kozmetičkih profesionalaca koji se bave uvećanjem usana će te savetovati da ne koristiš biopolimer za usne baš zato što su sa njim komplikacije veoma česte.

Ukoliko želiš da izbegneš komlikacije, pročitaj šta nam je Sanja otkrila. Ona je otkrila još nešto mnogo bolje za povećanje usana. Nije htela da koristi biopolimer, jer joj se činilo komplikovano.

Uspela je konačno da dobije VEĆE USNE. I to sve, bez igle, anestezije, na potpuno prirodan način.

Kako je Sanja uspela da uveća svoje usne, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/zelis-socan-poljubac-koji-on-nikada-nece-zaboravitiotkricu-ti-tajnu/

A da vidimo i koje su komplikacije u pitanju, kada je biopolimer u usnama u pitanju!

Biopolimer – komplikacije

Kako je reč o nerazgradivoj sintetičkoj supstanci, biopolimer u usnama može dovesti od veoma umerenih do veoma teških reakcija organizma na strano telo. 

Kako je do pre desetak godina bipolimer za usne bio široko zastupljen kao filer danas se susrećemo sa velikim brojem komplikacija i posledica koje su u direktnoj vezi sa upotrebom bipolomera u usnama. 

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) apeluje već godinama da se tečni silikon ne koristi kao trajni filer za punije usne.

Najveći problem sa tečnim silikonom poput biopolimera je što on može da migrira po celom telu i tako može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje, pa čak i smrtni ishod.

Nekada se može desiti da silikon miruje godinama, pa tek onda da krene da migrira i tako pravi razne probleme i komplikacije.

Biopolimer može blokirati krvne sudove u delovima tela poput mozga, srca, limfnih čvorova i pluća, što dovodi do izuzetno opasne situacije.

Manje opasne komplikacije su estetskog tipa i one su najčešće posledica alergije na biopolimer u usnama. Ako ti ovo deluje zastrašujuće, onda je za tebe rešenje serum za veće usne ili možeš praktikovati vežbe za povećanje usana.

Sve je prirodno, neškodljivo, a rezultati su odlični!

Može li se javiti alergija na biopolimer?

Kao i bilo koje estetske intervencije tako i kod ubrizgavanja bipolimera može doći do određenih alergijskih reakcija.

Srećom one najčešće nisu zdravstveno ugrožavajuće, ali obično narušavaju estetiku. Iako se smatra da su one retke, iskustvo pacijentkinja koje imaju bipolimer u usnama govori da su one mnogo češće nego što će lekari to priznati.

Može se desiti da nakon aplikacije bipolimera imaš dugotrajne modrice na usnama kao i otoke. 

Zatim se mogu formirati kvržice na mestima gde je ubrizgavan bipolimer ili čak i na drugim mestima na usnama. Osim kvržica, može se javiti infekcija, asimetrija na usnama kao i alergijska reakcija na proizvod koja izaziva pojačano oticanje ili svrab, pa čak i ranice i ožiljke na usnama. 

Pre bilo kakvog podvrgavanja ubrzigavanju filera u usne, neophodno je prvo popričati sa doktorom o ovim, ozbiljnijim reakcijama i o tome šta da radiš ukoliko dođe do alergije.

Koliko traje biopolimer u usnama?

Odgovor je – zauvek. 

Kako je u pitanju trajni filer to znači da ako jednom odlučiš da ga staviš nazad nema. 

Zato dobro razmisli da li zaista želiš da zauvek izmeniš izgled svojih usana. 

Treba da razmisliš da li je to nešto što zaista želiš i da li želiš zauvek da imaš pune usne ili je to samo trenutna moda. 

Uvek je bolje da prvo pokušaš da povećaš usne nekim prirodnim putem, na primer dobrim serumom za punije usne.

Tako ćeš moći da vidiš da li ti se uopšte dopada da imaš veće usne i kako to pristaje tvom licu. Ne trebaš odmah da se odlučuješ za trajne promene.

Odlično je da probaš i vizuelno da ih uvećaš, putem šminke, ovo će ti isto pomoći da sagledaš da li želiš da ubrizgavaš filere ili ne. Odlični pomoćnici su olovka za usne i sjaj za usne

Kako mnoge žene nisu znale u šta se upuštaju i da će se možda nekada kasnije pokajati zbog trajnog povećanja usana, danas se dosta često radi zahvat vađenja bipolimera.

Da, ima i toga! Da vidimo kako to izgleda!

Biopolimer za usne –  vađenje

Nažalost, jedini način da se bipolimer u usnama izvadi jeste hirurškim putem.

Razlog leži u tome što se biopolimer u usnama nakon apliciranja u usne “zalepi” za okolno tkivo, pa uklanjanje zahteva doslovno da hirurg sklanja komadić po komadić plastike koja je bila u usnama. 

Ova operacija se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji, a traje od 45 do 90 minuta u zavisnosti od količine upotrebljenog biopolimera.

Pošto se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji, potpuno je bezbolan. 

Kao i pred svaku operaciju neophodno je pred zahvat doći na pregled kod hirurga koji će da izvede zahvat i neophodno je spremiti svu neophodnu dokumentaciju (osnovne biohemijske analize i krvnu sliku).

Posle ove operacije, pacijenti se otpuštaju na kućno lečenje. Koriste se antibiotici i analgetici. Otok će se javiti u toku oporavka, ali on prolazi nakon 5 do 7 dana.

U velikom procentu operacija je uspešna, ali postoje i slučajevi gde uklanjanje biopolimera mora da se radi u nekoliko faza kako bi se sav uklonio.

Ožiljak, na svu sreću, nije primetan, jer se nalazi u unutrašnjosti usne, a konci se vade nakon 10 dana.

Biopolimer – cena

Jedna od najprimamljivijih stvari u vezi sa biopolimerom za usne jeste upravo cena. 

Ona se kreće oko 130eur i trajno je rešenje, kao što smo spomenuli, tako da ne treba da čudi što mnoge žene barem razmišljaju o ovome.

U poređenju sa npr. hijaluronskim filerima, čija se cena kreće od oko 180-250eur po ml biopolimer u usnama deluje privlačno. Posebno ako se uzme u obzir da hijaluron ima ograničen vek trajanja i mora da se obnavlja.

Međutim, ne dozvoli da cena bude odlučujući faktor. Hijaluronski fileri u usnama su definitivno znatno bezbednija opcija.

Hijaluron ili biopolimer u usnama?

Jednostavno bipolimer u usnama je prevaziđen. Većina stručnjaka ćete svakako savetovati da ne koristiš bipolimer za usne, već da probaš sa hijaluronom.

Sigurno si već čula koliko je hijaluronska kiselina moćna. Nju već proizvodi naše telo i samim tim nije strani organizam poput bipolimera. Postoji nekoliko benefita ove činjenice:

  • hijaluronska kiselina nije trajno punjenje usana
  • komplikacije su ređe
  • alergijske reakcije su ređe
  • efekat je prirodniji

Jedina mana je veća cena u startu i to što posle hijaluron moraš da obnavljaš jer će se prirodno resorbovati i nestati iz usana posle nekog vremena (najčešće je to 9-12 meseci).

Sa druge strane, to što je hijaluronski filer privremen, možeš posmatrati i kao vrlinu u odnosu na trajni biopolimer u usnama. Uvek se može desiti da ti se punije usne ne dopadnu na tvom licu. Dovoljno je da sačekaš da se filer razgradi i imaćeš svoje stare usne.

Kod bipolimera u usnama to nije moguće. Jedina opcija je hirurško vađenje, a to takođe nije jednostavan i jeftin zahvat i uvek se može desiti da deo biopolimera migrira u telu pre nego što ga izvadiš.

Danas je zaista punija gornja usna imperativ lepote i potpuno je razumljivo što mnoge žene žele sebi to da priušte. Ali pre nego što se odlučiš na estetske zahvate istraži sve opcije kako možeš povećati gornju usnu.

Kako bih ti pomogla pri odluci da li je uvećanje usana biopolimerom za tebe, podeliću sa tobom nekoliko isustava žena koje su se na to već odlučile.

biopolimer cena

Bipolimer iskustva

Izdvojila sam za tebe nekoliko komentara devojaka i žena koje su nam ispričale svoja iskustva. Pročitaj šta su rekle za biopolimer u usnama.

Jelena, 38

“Biopolimer sam davno stavila u usne, pre više od deset godina. U tom trenutku, to je jednostavno bilo popularno. Jedan dan moja drugarica je došla kod mene na kafu sa potpuno novim, većim usnama.

Bila sam opčinjena! Nije prošlo mnogo vremena i sama sam otišla da zakažem kod njenog doktora.

Bila sam izuzetno uzbuđena jer ću imati novi izgled. Zahvat je trajao kratko i zaista je bilo u potpunosti bezbedno. Nakon par dana prošli su otoci, a ostale su savršeno uvećane usne.

Zaista sam bila prezadovoljna. Međutim, posle nekoliko godina pojavila se prva grudvica koja se nije videla golim okom, ali ja sam mogla da je osetim pod prstima. Doktor je rekao da ne brinem i da će proći. Ali nije prošla. Kasnije se pojavilo još nekoliko, od kojih su neke vidljive golim okom. Sada razmatram opciju uklanjanja. Da mogu da vratim vreme, ne verujem da bih odabrala biopolimer za usne.

Usne mogu da uvećam i sa serumom za usne. I to deluje savršeno!”

Lea, 31

“Dugo vremena sam koristila serum za uvećanje usana i bila sam prezadovoljna. Dobijala sam komplimente za usne na svakom koraku. Međutim poželela sam trajni efekat.

Pre zahvata nisam dovoljno istražila o trajnim i privremenim filerima.

Na nagovor drugarice stavila sam biopolimer. Teško mi je da priznam da jednostavno nisam zadovoljna. Efekat je veštački i usne su mi bile mnogo lepše samo sa serumom za usne. Sada mi preostaje samo vađenje.”

Branka, 32

“Od puberteta sam patila što imam tanku gornju usnu. Kao tinejdžerka sam listala časopise i divila se holivudskim lepoticama i njihovim zanosnim usnama. Stavljala sam balzam na usne, pa onda olovku, ali, ne, to meni nije delovalo dobro. Nakon balzama, koristila sam i vakum za usne..ma svašta.

Čim sam upisala fakultet rešila sam da želim da povećam usne. Kako sam bila student, tražila sam povoljniji opciju. Bilo mi je veoma privlačno kada sam čula da mogu trajno da povećam usne.

Skupljala sam pare od džeparca i nisam ni rekla roditeljima šta planiram. Iako nemam nikakve komplikacije i usne i dalje izgledaju lepo, da mogu da vratim vreme ne bih to ponovo uradila.

Sada sam starija i drugačije posmatram ideal lepote. Mislim da mi velike usne ne pristaju toliko i volela bih da sam se ipak odlučila na hijaluronske filere koji nisu trajni.”

Emilija, 29 

“Od kad sam počela da koristim socijalne mreže bukvalno sam bombardovana modernim idealima lepote. U početku me se to nije toliko ticalo, ali vremenom sam poklekla. Sve češće sam viđala punije usne kao lepe, a sve manje su mi se dopadale moje. Često sam koristila maske za usne, pa onda i piling za usne, ma mnoge trikove za veće usne.

Ali…meni od toga ništa nije dalo razultate.

Nažalost vrlo brzo sam donela odluku da stavim biopolimer za usne iako baš nikoga u svom okruženju nisam imala ko je to uradio. Nisam razmišljala o dugoročnim posledicama. 

Prošlo je svega godinu dana od tad i iskreno se kajem. Sve više čitam o biopolimeru i osećaj stranog tela mi nije prijatan. I u strahu sam od potencijalnih komplikacija. Mislim da sam trebala bolje da razmislim o svemu i već sad razmišljam o vađenju silikona iz usana.”

I da zaključimo!

Sada kada znaš sve o biopolimeru na tebi je da odlučiš da li bi se upuštala u takav rizik. Verujem da je zaista privlačna opcija da trajno uvećaš usne za prilično malu cenu. Ali razmisli da li je to vredno potencijalnih komplikacija koje bioplimer u usnama može da nosi sa sobom.

Ne zaboravi da su iz mode izašle prevelike usne, a na ceni su prirodnije usne koje možeš postiči i na druge načine. Bolje je da staviš malo hijalurona ili da koristiš neki kvalitetan serum za usne koji će usne povećati taman toliko da deluju sočno i jedro, a sve to na potpuno prirodan način.

Nemoj da zaboraviš ni na moć trajne šminke za usne koja može da ti da efekat lepših i punijih usana.

Test