Naslovna » Krema za staračke fleke: TOP 3!
Lice

Krema za staračke fleke: TOP 3!

krema za staračke fleke

Krema za staračke fleke je rešenje za sve promene na licu. Ali, koja je najbolja?Koja će učiniti tvoje lice čistim? Pomažemo ti kod izbora kreme bez greške.

Staračke fleke ili staračke pege se obično pojavljuju na šakama, rukama, licu ili ramenima. Asociraju nas na stare ruke naše bake ili deke, ali se mogu pojaviti i kod mlađih osoba. A šta ih izaziva? 

Najčešće je u pitanju prirodno starenje kože, ali i prekomerna izloženost pomenutih delova tela suncu, koje ovu pojavu na koži ubrzava. 

Ovde pričamo o specifičnoj vrsti hiperpigmentacije koja se vezuje za starosnu dob posle 40. godine života.

Međutim, po koju staračku fleku na svojim rukama, mogu primetiti i mlađe osobe, ukoliko se intenzivno i nepažljivo izlažu suncu. 

Šta su i kako da prepoznaš staračke fleke?

One svojom bojom variraju od svetlo braon do tamno braon boje. Nisu ispupčene i veličina može biti od manje do većih. Najčešće im je oblik nalik diskretnoj pegici do najviše 13cm, u prečniku. 

Obično se pojavljuju pojedinačno, ali mogu biti i grupisane na koži, pa tako i primetnije.

Staračke fleke nisu bolne i opasne po zdravlje kože. Ali ako se pojave kod mlađih osoba, znaju da predstavljaju estetski problem.

najbolja krema za fleke

Faktori nastanka staračkih fleka 

Kako staračke fleke nastaju? Nastaju postepeno, kao reakcija kože na spoljne faktore. Zapravo radi se o procesu kojim se naša koža brani od prevelikog i nezdravog UV zračenja.

Reakcija na ovu zaštitu je pojačana aktivnost ćelija dubokih slojeva kože putem produkcije melanina – prirodnog pigmenta naše kože.

Prekomernim izlaganjem suncu, iz godine u godinu, melanin počinje da se proizvodi u povećanoj koncentraciji.

Osim neodgovornog i preteranog izlaganju suncu, još jedan faktor nastanka ovih fleka je i odlazak u solarijum. Već ti je dobro poznat loš i opasan uticaj lampi na kožu, pa je suvišno da ti naglašavam koliko bi trebalo da izbegavaš ovakav način “potamnjivanja” kože.     

Kako je svetlija put, generalno, osetljivija na spoljašnje faktore, tako su i ove osobe sklonije nastanku ove vrste hiperpigmentacije.

Osim što starenje i česta izloženost suncu, predstavljaju najzastupljenije faktore njihovog nastanka, postoji još nekoliko njih – hormonske promene, genetika, nedostatak pojedinih vitamina (vitamin A i nedostatak vitamina D), izloženost stresu duže vremena, itd. 

A ovo malo ko zna! Dragana nam je ispričala kako je uspela da se reši bora i fleka na licu.

Dragana je uspela da otkrije koja je to ključna stvar protiv bora.

Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez bora.

Kako je Dragana uspela da se reši bora, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Sada ću ti skrenuti pažnju na vrlo važne promene na koži, koje se mogu učiniti kao staračke fleke, ali zapravo, predstavljaju ozbiljan razlog da se obratiš dermatologu.

Ukoliko primetiš da su tvoje fleke promenile izgled – oblik, boju, veličinu ili krvare, ovo može biti pokazatelj nastanka nekih od ozbiljnih oboljenja kože. Jedan od njih je i melanom – kancerogena pojava na koži.

U svakom slučaju, preporuka je i da, staračke fleke, kao oblik benigne pojave na koži, ipak posmatraš i pratiš njihov izgled. 

Kako ukloniti staračke fleke sa lica uz pomoć kreme?

Postoji više načina pomoću kojih se staračke fleke mogu ukloniti. Od maski koje možeš sama napraviti kod kuće, preko krema do posebnih medicinskih tretmana. Svaki način uklanjanja staračkih pega i fleka zahteva strpljenje i  preuzimanje određenih rizika. 

Ovaj put nećemo pričati o laserskim tretmanima ili hemijskim pilinzima koji su neke od vrlo efikasnih metoda u uklanjanju staračkih pega.

U ovom tekstu, “pričamo” o kremi za staračke fleke.

Krema za staračke fleke se bazira na intenzivnom “izbeljivanju” svih fleka na koži.

Na ovaj način, tvoja koža se i regeneriše. Neretko, ove kreme koriste i žene čije su fleke na koži posledica trudnoće, odnosno hormonskih promena koje nastaju u drugom stanju. 

U praksi su se pokazale kao vrlo uspešne, ali zahtevaju strpljenje i upornost, pa čak i po nekoliko meseci redovnog korišćenja.

Ipak, i one se moraju koristiti sa posebnom pažnjom jer neadekvatnim korišćenjem mogu dovesti do izvesnih rizika. Najbolje bi bilo da ih koristiš po preporuci dermatologa.

Ali, hajde da vidimo šta čini sastav krema za staračke fleke!

Krema za staračke fleke sastav

Iako većina proizvođača nudi svoje “jedinstvene” formule za izbeljivanje fleka, većina krema za staračke fleke sadrži sledeće komponente:

 • Hidrohinon – često korišćena komponenta koja uspešno pomaže izbeljivanje fleka, ali se za njega vezuje i dosta dilema i kritika. Naime, u pojedinim zemljama je i zabranjena krema sa hidrohinonom u sastavu. Smatra se da njegovo dejstvo može biti potencijalno toksično. Ipak, može se naći na pojedinim tržištima, sa manjim procentom ove komponente. Ukoliko se odlučiš za ovu kremu, preporučuje se da je koristiš uveče, odnosno, izbegavajući izlaganje suncu tokom ove terapije;
 • Kortikosteroidi – u pitanju su blagi kortikosteroidi, sintetički hormoni nadbubrežne žlezde, koji su u kremama za staračke fleke kombinovani sa hidrohinonom. Pokazali su se veoma efikasnim u otklanjanju ove vrste hiperpigmentacije, ali se moraju koristiti uz preporuku i nadzor lekara. Naime, sve terapije sa kortikosteroidima podrazumevaju tačno određenu dužinu korišćenja, uz postepeni prekid terapije;
 • Retinol (tretinoin) – derivat vitamina A i komponenta koja je skoro neizostavna u kremama protiv bora i hiperpigmentacije. Retinol vrši nežni piling lica i tako regeneriše ćelije, odnosno podstiče obnavljanje kolagena, koji je česti sastojak krema protiv bora. Ono što je karakteristično u upotrebi krema sa retinolom za staračke fleke, je pojačana osetljivost i pojava crvenilo na licu. Tokom ovog tretmana, neophodno je da izbegavaš sunce ili ga zaštitiš kremom sa visokim SPF faktorom; 
 • Alpha arbutin – alternativa hidrohinonu, uz značajno blaže i bezbednije dejstvo;
 • Salicilna kiselina – efikasna je u otklanjanju mrtvih ćelija kože i tako oslobađanju od tamnih fleka;
 • Kodžik kiselina – nastala je od gljivica i veoma je popularna u Japanu. Ova kiselina se kombinuje sa drugim komponentama, kako bi kremu za staračke fleke učinila efikasnom putem blagog pilinga i depigmentacije nastalih fleka;
 • Vitamin C i vitamin E – vitamin C sa uspehom eliminiše fleke sa lica jer ima sposobnost zaustavljanja sinteze melanina, a uz to, pomaže sintezu kolagena. Slično dejstvo ima i vitamin E, s tim što on dodatno povećava elastičnost kože i bori se protiv nastanka bora. On je dokazani eliksir mladosti za naše telo i kožu;
 • Ekstrakt sladića – je postao skoro neizbežan sastojak krema za izbeljivanje fleka i ujednačavanje tena. Uz ovo dejstvo, on ima i antioksidativan efekat na kožu i usporava starenje;
 • Ekstrakt biljke rabarbare – idealan je za hidrataciju kože, pa se pokazao kao prateći sastojak krema za sunčanje i oštećenja kože nakon izlaganja suncu.

Ne treba da te čudi što krema za staračke fleke neretko sadrži i pojedine prirodne sastojke. Zapravo, tajna je u biljkama koje pomažu izbeljivanje pomenutih fleka. Takva je aloe vera, koja ima višestruko dejstvo na kožu lica – umiruje, regeneriše, izbeljuje fleke i hidrira. 

Obrati pažnju da krema koju kupuješ, po mogućstvu sadrži i jabukovo sirće, limun (askorbinsku kiselinu), kurkumu, ricinusovo ulje ili papaju.

Zapravo, kada je voće u pitanju, od velike koristi su kiseline sadržane u njima, koje, najjednostavnije rečeno, nežnim pilingom, posvetljuju ove fleke, do konačne eliminacije. Na ovim kiselinama (AHA kiseline) su zasnovani i brojni kozmetički tretmani koji imaju za cilj ujednačavanje boje tena.

Ako se pitaš – koja krema za staračke fleke je najbolja; isksutva dama govore da su najbolje definitvno prirodne. Samo one koje u sebi sadrže prirodne sastojke, vode i do rezultata.

U nastavku predstavljamo TOP  kreme!

Naborela krema za staračke fleke

Ova krema za staračke fleke je prava riznica kvalitetnih i pažljivo odabranih prirodnih sastojaka, pa je njeno dejstvo višestruko korisno za tvoje lice. I pored toga što ćeš je primarno, koristiti za eliminisanje staračkih fleka na licu, ona je odlična i za podočnjake i podmlađivanje kože. A šta je to čini posebnom?

U pitanju su prirodni sastojci koji će je učiniti elastičnom, zategnutom i glatkom na dodir. Za početak tu je hijaluronska kiselina, aktivni sastojci masline, ekstrakt biljke rabarbare, shea buter, neizostavni vitamin E i još mnogo drugih prirodnih komponenti.

Sve one zajedno, učiniće kožu podmlađenom, povratiti joj vlažnost i pomoći joj u eliminisanju svih negativnih faktora iz okoline.

Da li si znala da ekstrakt sladića krije tajnu izjednačavanja boje tena? To znači da je on pravi borac protiv hiperpigmentacije kože, i to tako što smanjuje prisustvo melanina u ćelijama kože.

Dovoljno je da dva puta dnevno nanosiš ovu kremu na lice i vrat i posle par nedelja primetiš prve rezultate. Ja sam je probala i jedva sam čekala da preporučim prijateljicama.

najbolja krema za staračke fleke

Eucerin krema za staračke fleke

Eucerin se veoma ozbiljno i posvećeno pozabavio problemom hiperpigmentacije, pa tako i kremom za staračke fleke. Zapravo, u pitanju je cela jedna linija, naziva Anti – Pigment. Ona podrazumeva dnevnu kremu za lice, noćnu kremu i serum za lice. Dakle, pred sobom imaš komplet negu. 

Thiamidol je poseban izum Eucerina kojim se ova kompanija ponosi, kada je u pitanju efikasnost u otklanjanju staračkih pega. On je glavna komponenta svih proizvoda iz ove linije, sa čvrstim dokazima o uspešnom dejstvu na pigmentaciju kože lica. 

Anti – Pigment Dnevna krema iz ove linije sadrži i SPF 30, pa tako ne moraš da brineš da li si adekvatno zaštitila svoje lice do sunca, tokom svakodnevnih aktivnosti. 

Anti – Pigment Dvofazni Serum iz ove linije je dopunjen i hijaluronskom kiselinom, pa je tako ova nega dopunjena i regeneracijom kože i produžavanjem mladosti.

Pred spavanje, na očišćeno lice svoju negu zaokruži Anti – Pigment Noćnom kremom. Uz Thiamidol, ova krema sadrži i dekspantenol koji regeneriše tvoju kožu tokom noći,  dok spavaš.

Posle dve nedelje primene ove kompletne nege, primetićeš prva poboljšanja. To znači da se kontinuiranom i redovnom primenom ovih krema, stanje vremenom samo poboljšava, odnosno – fleke eliminišu, a lice je sjajno i nežno.

Nivea krema za staračke fleke

Nivea je napravila uspešnu kombinaciju kreme protiv dubokih bora, zaštite kože od sunca i smanjenje pojave staračkih fleka. U pitanju je krema iz kolekcije zaštite od sunca, a zove se Anti-age and anti-pigments. 

Ono što je čini posebnom i efikasnom je istovremena zaštita od sunca, uz SPF 30 i koenzim Q10 koga zovu i molekul dugovečnosti. Zapravo, ovaj koenzim je ključan za uklanjanje pigmentnih fleka i odlaganje nastanka prvih bora, a ujedno je i antioksidans i borac protiv slobodnih radikala

Svakodnevnom upotrebom ove kreme, kroz par nedelja ćeš se oduševiti svojom svilenkastom i mekanom kožom. Takođe, primetno će se smanjiti i prve bore koje su se pojavile u predelu lica oko očiju ili usta.

Za smanjenje fleka, biće potrebno malo više vremena, odnosno, oko par meseci redovne upotrebe ove kreme.

Možemo pomenuti i još neke:

 • Redupetin krema za staračke fleke
 • Linoderm krema
 • Dr Colić krema za fleke

Možete ih koristiti i kao kreme za staračke fleke na rukama. Mnoge žene su probale da reše i svoj problem fleka na rukama uz pomoć ovih krema.

Kreme za staračke fleke cena

Navedene kreme možeš kupiti u svakoj apoteci ili online. Cena se kreće od 1.600,00rsd do 3.000,00rsd.

I pored toga što sam te upoznala sa odličnim kremama za staračke fleke, verovatno te najviše zanima kako da smanjiš šanse za nastanak staračkih fleka. Odlaganje starenja svoje kože ćeš postići tako što ćeš voditi računa o pravilnom izlaganju suncu. Ovo je nepresušna tema o kojoj si sigurna sama, toliko toga već pročitala. Hajde da se ipak podsetimo jer je ova tema uvek aktuelna.

Ovo podrazumeva poštovanje preporučenog vremenskog intervala u kom se sunčaš, tj. kada izbegavaš sunce. Period dana od 10 sati pre podne do 16 časova posle podne je vreme kada ne bi trebalo da se izlažeš suncu. Zapravo, u pitanju je period dana kada je najintenzivnije i najopasnije UVA i UVB zračenje.

Kreme sa zaštitnim faktorima, koje nanosiš po nekoliko puta dnevno, postale su neophodna nega kože tokom letnjih meseci. Lice treba tretirati većim faktorom – čak i do 50 SPF. Dobra stvar je što današnje kreme za svakodnevnu negu lica, podrazumevaju i zaštitni faktor u svom sastavu.

Sunčane naočare moraju postati tvoj omiljeni modni detalj tokom letnjih meseci, a odeća takva, da pokriva ruke i noge, odnosno štiti od sunca u toku problematičnog UV zračenja.

Krema za staračke fleke je jedan od najbržih načina da svoju kožu oslobodiš od posledica sunčanja i tako obnoviš njen ujednačen izgled. Većina njih, kao što si mogla zaključiti, poseduje komponente kojima se koža ujedno i neguje.  

Međutim, važna je opreznost u njihovoj upotrebi. Nikada ih nemoj koristiti “na svoju ruku”, bez prethodne konsultacije sa dermatologom jer posledice mogu biti vrlo ozbiljne. 

Test