Naslovna » Ekstenzije za kosu: čemu služe i kako ih najbolje iskoristiti
Kosa

Ekstenzije za kosu: čemu služe i kako ih najbolje iskoristiti

ekstenzije za kosu - dodatak za kosu

Da li znaš šta su ekstenzije za kosu i kako se koriste? Sigurno te zanima pošto su čula da je to super način da imaš dugu i zdravu kosu. Evo prilike da saznaš sve o tome.

Htela bi da ti je kosa duga ali baš nisi sigurna kako bi izgledala sa novom frizurom. Sada imaš kratku kosu i dosta je tanka, a volela bi da malo promeniš izgled.

Želiš da imaš dugu, zanosnu i privlačnu kosu. Jer znaš da ona nikada ne izlazi iz mode i uvek će biti sinonim ženske lepote.

Svuda viđaš devojke sa savršenom kosom: slike po internetu i na Instagramu, u modnim časopisima, na televiziji….

Da ne zalazim u to kako misliš da su svi sa javne scene savršeni – imaju prelepu kosu, šminku, lice, nokte….ali tebe najviše zanima nestvarno dugačka potpuno zdrava kosa.

Uhvatila si sebe kako u okolini zagledaš i primećuješ sve promene koje se dese, a to su sasvim obične devojke sa perfektnom kosom, koja nije perika.

I sada pitanje – kako?

Jesi se malo raspitala. Čula si da postoje dodaci za kosu koji se privremeno umetnu u kosu i da je to dobar način se izbegne nadogradnja.

Da, to su ekstenzije za kosu, odnosno dodaci koji se stavljaju kako bi kosa bila duža i bujnija.

Ne moraš sada da gubiš vreme i da otvararaš odjednom po dvadeset tabova kako bi dodatno još nešto saznala. Ne, zato što sam ja umesto tebe istražila i na jednom mestu napisala sve, da ti pomognem da odlučiš da li su ekstenzije za kosu dobro rešenje za tebe.

Saznaćeš sada šta je ekstenzija za kosu, kako se koristi, koje vrste postoje, da li oštećuje kosu i još mnogo toga.

Takođe, spremila sam još nešto i sigurna sam da će ti biti od pomoći.

Saznaj šta sve možeš da radiš kako bi progustila kosu

Sve što treba da uradiš za početak jeste da ostaneš ovde sa mnom i pročitaš tekst do kraja.

Šta su ekstenzije za kosu?

Ekstenzije za kosu su zapravo dodaci sa kosom, koji se dodaju na tvoju prirodnu dlaku. Kada se stave ili zakače daju joj volumen i dužinu.

Ali, hajde pre nego što te upoznam sa svim detaljima u vezi sa ekstenzijama, pročitaj šta nam je Vesna ispričala. Ona je dobila gustinu i volumen kose prirodnim putem. Njena kosa je prestala da opada, perut je iščezla i sada joj je kosa blistava i zdrava. Kako? Otkrij i ti šta ti može spasiti kosu iz njene lične priče koja se nalazi na ovom linkuhttps://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Misliš da privremeni umeci u kosu mogu biti rešenje, jer bi volela da malo poradiš na svom izgledu. To je ok, svakako će ti prijati promena.

Sada imaš kraću kosu i htela bi da bude malo duža, iako znaš da je dugačka mnogo zahtevna, naročito kada je u pitanju nega i održavanje.

Ali ipak te brine dužina, kao i stanje tvoje prirodne kose, tj. da li je dovoljno dugčka i da li će nova kosa izgledati lepo. Ne želiš da izgledaš smešno i veštačko, već žensveno i prirodno.

Molim te, orapoloži se… Nema potrebe da te brine što imaš kraću kosu.

Pa šta! Nije smak sveta.

baner

Pored toga, danas postoji hiljadu i jedan način da ona preko noći postane duža i drugačija dok čekaš da prirodno poraste, a frizure mogu da se menjaju kako god poželiš.

Sada moram da te pitam još i ovo.

Zašto želiš da imaš dugačku kosu?

Znam da može biti više razloga, a verujem da se pronalaziš u nekom od ovih za koje mislim da mogu biti veoma bitni.

Razlozi zbog kojih ekstenzija za kosu može biti dobro rešenje su:

 • imaš loš kvalitet kose pa je primetno da ne raste brzo,
 • tvoja je kosa tanka
 • želiš da promeniš izgled i frizuru, pošto ti je postojeća dosadila,
 • želiš da ti kosa bude gušća pošto je prirodno dosta slaba, tanka i brzo se masti,
 • ne želiš da farbaš kosu ali bi volela da dodaš neki pramen u drugoj boji, kako bi se nijanse od tvoje prirodne boje razlikovale.

Prirodna nega kose

Nemoj da misliš kako je nemoguće da imaš prirodno dugačku i zdravu kosu. Taman posla…

Nije ekstenzija jedini spas, jer postoje i druga prirodna rešenja, a najbolje je da koristiš prirodni šampon za rast kose ako želiš da ona bude duga.

Kosa brzo raste kada je zdrava i ako je pravilno neguješ, da nije ispucala i suva. Sa dobrim šamponom i pravilnom negom biće potrebno mnogo manje vremena da izraste nova i skroz zdrava kosa.

Posmatraj ovako, eksenzije za kosu mogu biti samo kratkotrajna zamena za dugu kosu i mala pomoć kada želiš stajling sa dugačkom i bujnom, loknastom ili talasastom frizurom.

ekstenzije za kosu

Imaj na umu da je uvek najlepše kada je izgled 100% prirodan.

Zaista nije nemguće, ali je potrebno da koritiš prirodne šampone za kosu bez sulfata, parabena, silikona i drugih veštačkih dodataka koji samo isušuju dlaku.

To je siguran put za lepu, zdravu, glamuroznu i atraktivnu kosu.

Ekstenzije za kosu vrste

Ekstenzije za kosu mogu biti napravljene od prirodne – ljudske kose, kao i od sintetičke dlake.

Prirodne ekstenzije za kosu su lepše i kvalitetnije. To se na oko vidi.

Kada se stave mogu da stoje dugo i zaista čine da kosa izgleda skroz prirodno.  Ali, da bi ona dugo trajala, bila lepa, nežna i očuvana zahteva zaista posebnu negu, tj. ta kosa mora da se čuva i održava.

Ako se ne vodi računa umrsiće se, napraviće se čvorići, može da se kida i stanji.

Sintetičke ekstenzije za kosu su jeftinije, jednokratne i koriste se za kratkotrajnu promenu izgleda. Jeftine su i najjednostavnije rečeno “kineske kopije” umetaka za kosu. Dosta su jeftinije od prirodnih i zbog cene se mnoge devojke opredeljuju za njih, naročito kada žele da trenutno promene svoj stajling.

Ekstenzije za kosu mogu biti sledeće:

 • ekstenzije na klipse,
 • umeci sa pramenovima,
 • umetak za rep.

Jedan savet.

Pre nego što se odlučiš da staviš ekstenzije za kosu dobro se informiši kod frizera o modelu umetka koji bi stavila. Nije svaki isti, a glavna razlika je u postupku stavljanja te ekstenzije. U nastavku će biti više reči o tome.

Ekstenzije za kosu se razlikuju se i po bojama, po dužinama kose, zatim po širini trake koja se umeće, po gustini kose i slično.

Ako želiš da isprobaš kako bi ti stajala duža kosa, ne eksperimentiši sa sintetičkim. Bolje probaj kvlitetnije i prirodne ekstenzije za kosu jer su tako minimalne šanse da uništiš svoju zdravu kosu.

Sa sintetičkim može lako da se desi katastrofa, naročito ako je spajaš ili lepiš, što nikako ne možeš sama. A ako je uništiš posle se teško i dugo oporavlja.

Iskreno se nadam da nećeš doći u situaciju da zažališ zbog loše odluke, jer nema tih para koje posle mogu platiti vreme utrošeno za vraćanje prirodnog i lepog izgleda kose.

 

Ekstenzije sa klipsama

Ekstentije za kosu sa klipsama su praktično rešenje ako privremeno želiš da imaš dugu i gustu kosu. Super stvar kod njih je što se veoma jednostavno postavljaju, a još lakše uklanjaju.

Stavljaju se tako što se klipse za nadogradnju kače na donje slojeve kose, a preko njih se spušta i pada prirodna kosa. Mnoge devojke se veoma rado odlučuju za ekstenzije sa klipsama, jer su praktične, nisu štetne i brzo se kače.

Kada se klipse zakače na kosu čvrsto se drže i ne mogu da ispadnu. Ipak nije preporučljivo da se spava sa njima, već je poželjno da se skinu kako ne bi oštetile dlaku.

Ekstenzije za kosu sa klipsama su dobro rešenje ako želiš da isprobaš kako ti stoji duga i gusta kosa, bez obaveze da svakoga dana bude takva, ili ako samo želiš malu promenu frizure povodom neke proslave ili specijalne prilike.

 

Umeci sa pramenovima

Ekstenzije za kosu se takođe mogu umetati kao pramenovi ispod prirodne kose. Ovi dodaci mogu biti kao:

 • pramenovi sa klipsama,
 • umetak na traci,
 • mikroring ekstenzije,
 • ekstenzije sa keratinom.

Keratin za ispravljanje kose?!Ovo je metoda!

 

Pramenovi sa klipsama

Pramenovi na klipse kače se takođe ispod pramenova kose, a dužine jednog umetka su od 50 do 70 cm.

Ekstenzije sa trakama

Ekstenzije za kosu na trakama dodaju se na prirodnu kosu i sam postupak spajanja traje duže. Na prirodnu kosu lepe se dodatni slojevi nove kose, koji se neće videti ispod prirodne samo ako su dobro zalepljeni.

Ove ekstenzije mogu trajati i do dva meseca, ali potrebna je stroga nega kose kako trake ne bi popustile. To podrazumeva obavezno pranje kose prirodnim šamponima bez sulfata, a neće škoditi i da se za negu koristi prirodni losion za rast kose.

 

Mikroring ekstenzije

Mikroring ekstenzije se stavjaju na kosu tako što se nova kosa i prirodni pramenovi spajaju malim mikroringovima, odnosno prstenčićima. Pramenovi nove kose provlače se kroz prstenčiće i zajedno sa prirodnom kosom spajaju u njima, a zatim se stežu, kako bi ostale spojene.

Ovakvi novi – dugi pramenovi mogu trajati i po tri, četiri meseca, ali takođe je neophodno održavanje i nega kose.

Nije bezbedno da ih sama stavljaš na kosu jer prstenčići ne trebaju biti previše zategnuti da ne bi oštetili prirodnu kosu. Ako su previše zategnuti osetićeš bol ili čupanje, pa tada moraju da se skinu ili može da se uradi korekcija.

ekstenzije za kosu

Ekstenzije sa keratinom

Keratinske ekstenzije najduže traju ali je spajanje najkompleksnije. Pramen kose koji se dodaje na svojim krajevima ima keratin u granuli, koji ga spaja sa prirodnom.

Za ovaj postupak koristi se tehnologija koja pretvara keratin iz čvrstog stanja u tečno, a zatim ga spaja sa pramenom prirodne kose. Ako se postupak ne odradi dobro dlaka može da se ošteti.

Kod svih ovih metoda važno je da se neguje kosa i pere prirodnim šamponima bez sulfata.

 

Umetak za rep

Umetak za rep je zapravo umetak kose u obliku konjskog repa. Ova ekstenzija može biti takođe od prirodne i sintetičke dlake, a spaja se na kosu slično kao ekstenzija na klipse.

Kači se na potiljku glave ili na već zavezan repić kose. Na unutrašnjoj strani umetka nalazi se šnala, čičak traka ili klipse, koje služe za spajanje kose.

opadanje-kose-zene

Kako odabrati ekstenziju za kosu

Kada biraš ekstenzije za kosu gledaj da se uklapa boja sa nijansom tvoje kose. Takođe obavezno uklopi sa srukturom tvoje dlake, jer ukoliko odabereš dugačku ekstenziju a imaš mnogo kratku kosu, ili kupiš loknaste ekstenzije a imaš potpuno pravu kosu neće izgledati lepo.

Zato je najbolje da ih biraš prema boji svoje kose.

Nemoj da kupuješ jeftine i kineske umetke za kosu jer su loši i nekvalitetni. Savetujem ti da se opredeliš pre za prirodne ekstenzije od prave kose koje traju duže i izgledaju prirodno.

Ekstenzije za kosu prodaja

Prodaja je veoma dostupna i ekstenzije možeš naći pre svega u profesionalnim radnjama koje isključivo prodaju kozmetiku za kosu. Svakako je preporuka da kupuješ na proverenim mestima, kako bi izbegla oštećenja kose i bila sigurna u kvalitet ekstenzija.

Takođe, ekstenzije za kosu mogu se kupiti i na internetu, odnosno u online prodavicama specijalizovanim za opremu za frizere i kozmetičare.

 

Ekstenzije za kosu cene

Ekstenzije za kosu od prirodne dlake kreću se od 9.000 pa čak i do 15.000 dinara, u zavisnosti od proizvođača. Pojedinačni umeci i pramenovi nisu jeftini i koštju od 1.500 dinara pa naviše. Cene zavise od i pramenova, kao i metoda odnosno načina postavljanja u kosu.

Sintetička kosa i ekstenzije su dosta jeftinije. Mogu da se nađu po cenama od 2.000 dinara pa naviše.

Ekstenzije za kosu mogu biti ponekad neprijatne za iritirano vlasište glave i bolne ako imaš izrazito slabu i tanku dlaku. Utom slučaju nije preporučljivo da ih stavljaš.

Ako ti opada kosa isto ne treba da ih koristiš, naročito ako je gubitak kose dosta primetan. 

Isto je i ako imaš perut u kosi. Nije dobro da stavljaš umetke, barem ne dok ne rešiš nastali problem.

Jako je važna pravilna nega kose. Predlažem tu da uvek koristiš prirodnu kozmetiku i prirodne šampone bez sulfata, jer tako ćeš uvek biti sigurna da ti je kosa zdrava i sigurna.

Nadam se da ti je tekst bio koristan i da ćeš ga podeliti sa svojim prijateljicama. Jedva čekam da čujem tvoje utiske ako rešiš da malo menjaš svoj stajling.

 

Test