Naslovna » Svinjska mast za kosu koja je suva i oštećena
Kosa

Svinjska mast za kosu koja je suva i oštećena

svinjska mast za oštećenu kosu

Svinjska mast za kosu može da ti pomogne kod suvih i oštećenih krajeva. Potrebno je samo da je pripremiš na adekvatan način, pa da vidimo onda i kako.

Za svinjsku mast si sigurno čula da je lekovita i da može da ti pomogne kod mnogih zdravstvenih problema.

Sada se sigurno pitaš kakve veze ima svinjska mast sa kosom i kako može da ti pomogne mast, ako je tvoja kosa već masna?

S tim u vezi, nemeće se i logičan odgovor – da jedino može da pomogne kod izuzetno suve kose, kojoj će nakon korišćenje dati bujnost. Dakle, kod masne kose se ne preporučuje korišćenje svinjske masti, jer će stvoriti kontra efekat.

 Da vidimo da li je jedina korist svinjske masti samo za suvu kosu, kojoj će vratiti bujnost i volumen, ili ima još neke prednosti?

 

Svinjska mast za suvu kosu

Sanjaš da imaš svilenkastu i sjajnu umesto suve kose? Pre svega je potebno da razumeš razloge i uzroke suve kose i da preduzmeš sve akcije koje mogu da ti pomognu da dobiješ kosu o kojoj toliko dugo sanjaš.

Tvoja kosa može biti suva jer koža glave ne proizvodi dovoljno ulja za vlaženje kose. Kosa nema prirodno podmazivanje. Oslanja se na ulja napravljena u korenu kose kako bi kosa bila vlažna i sjajna. S godinama tvoja kosa, naravno, proizvodi manje ulja.

Svaki lanac zdrave kose ima zaštitni sloj koji se zove kutikula. Baš kao što crep štiti tvoju kuću od kiše i oštećenja od sunca, kutikula štiti kosu od vrućine i oštećenja od sunca.Kada je katikula zdrava, slojevi čvrsto leže zajedno i zadržavaju vlagu. Kada se slojevi kutikule razdvajaju i odstranjuju od dlake, ugrožena je njegova sposobnost zadržavanja vlage.

Sada ti je sasvim jasno iz kog razloga se svinjska mast za kosu preporučuje isključivo kod suve kose, a u isto vreme, ne treba da preteruješ sa količinom.

Svinjska mast za kosu se koristi nanošenjem na dlaku, a ne na koren, jer tada kosa postaje masna.

Kada se odllučiš da probaš svoj tretman svinjske masti za kosu nemoj da preterejuš, isto i ukoliko je koristiš za druge stvari, za lice, ruke i sl.  

Osnovne karakteristike svinjske masti su da je bogata  zasićenim mastima, posebno oleinskom kiselinom. 

Kada koristiš svinjsku mast za kosu, savet je da je ispereš u devet voda. Nakon toga, svinjsku mast za kosu stavljaš na kosu pre pranja.  

Kada svinjsku mast za kosu koristiš u svom tretmanu za negu kose, ukoliko je miris jak i ne možeš da podneseš neprijatan miris, možeš da dodaš nekoliko kapljica parfema u ovaj prirodan tretman za kosu.

baner

Kako da koristiš svinjsku mast za oštećenu kosu?

Oštećena kosa može da ti zadaje veliki problem, jer ne umeš da se izboriš, a čini ti se da što se više trudiš, kosa postaje još više oštećena i suva. Veoma je važno da neguješ kosu kako treba, da se ne bi desilo da tužno gledaš u svoju tako oštećenu i suvu kosu, a da ne vidiš način kako da joj pomogneš.

Pomisli samo koliko često koristiš fen za kosu, ili presu kako bi ispeglala svoju tako lepo kovrdžavu kosu, koju ti je priroda dala. Budi iskrena pa odgovori sebi kada si poslednji put išla kod frizera i sredila svoje krajeve. Koje šampone koristiš ? Da li su to šamponi sa jakim hemikalijama, ili prirodni bez sulfata i parabena ?

Ovo su samo neke od stvari koje tvoje kosu mogu dodatno da isuše a ti i dalje misliš da je neguješ kako treba.

Veruj mi da adekvatan šampon može napraviti ogromnu razliku. Ako ne veruješ meni, pročitaj Vesninu priču. Ona se rešila opadanja kose i peruti i sada joj je kosa jaka, gusta i brzo raste. Njen trik otkrila je u svom iskustvu koje je na ovom linku: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Ako želiš da probaš tretman sa svinjskom mašću za kosu, kako bi povratila živost kosi, treba da pratiš neka osnovna pravila.

 • Svinjsku mast za kosu treba da ispereš kroz devet voda
 • Svinjsku mast treba da koristiš na adekvatan način, treba da obratiš pažnju kako je nanosiš
 • Nemoj da je nanosiš direktno na koren kose, jer bi se na taj način izmastio
 • Najbolje je da svinjsku mast za kosu nanosiš pažljivo na dlaku
 • Svinjsku mast za kosu nanosiš do 2 cm od korena kose

 

Svinjska mast u 9 voda

E sada ide kratko uputstvo za tebe, kako ćeš da ispereš svinjsku mast za kosu, da bi imala pravi proizvod u rukama.

Da bi svinjsku mast za kosu mogla da koristiš, neophodno je proprati je, i to u devet voda.

Sada se pitaš zbog čega je to važno?

Osnovni razlog za to je da na taj način se spiraju sve nečistoće u masti, koje nastaju tokom otapanja. Na ovaj način dobićeš čist proizvod i moći ćeš da koristiš svinjsku mast za kosu, bez ikakvih nečistoća.

koristi svinjska mast za kosu

Način pripreme svinjske masti za kosu

Uzmi jednu kašiku masti ili već koliko misliš da će ti biti potrebno za kosu. Stavi u šolju, a zatim sipaj  malo vode u mast i malo promešaj kašičicom. Zatim tu vodu prospeš, sipaš novu, čistu vodu i opet promešaš. Ovako ćeš redom ponavljati postupak kroz devet voda. Svinjsku mast za kosu pereš isključivo kroz hladnu vodu.

Kada prospeš deveti put vodu, tvoja svinjska mast za kosu je spremna i možeš da je koristiš. Nakon ovog ispiranja ona dobija izgled šlaga i možeš da je koristiš lako i jednostavno u svom tretmanu.

Kada se svinjska mast za kosu  nanosi na kosu, stavljaš je na prljavu kosu i ostavi je da stoji pola sata. Nakon ovog vremena kosu ćeš oprati , kao i obično svojim omiljenim šamponom. Najbolje je da to bude neki hranljivi šampon, kap što je šampon od belog luka ili onaj šampon od koprive

Za ispiranje kose najbolje je da koristiš čaj od kamlice-količinu ćeš odrediti sama, u zavisnosti od dužine i gustine tvoje kose.

Nakon samo nekolko tretmana sa svinjskom mašću za kosu primetićeš, kako se kvalitet kose popravio i kako tvoja kosa izgleda zdravo.

Tretman svinjske masti za kosu možeš da koristiš bez obzira da li je tvoja kosa plava ili crna, bez obzira da li je farbana ili ne, jednako dobro ima efekta kod svakog tipa kose, bil da je reč o debeloj ili tankoj kosi.

Osim što utiče na sjaj, kvalitet i elastičnost tvoje kose, svinjska mast za kosu  deluje na kosu i njen kvalitet, i sprečava dalja oštećenja kose, bez obzira da li govorimo o oštećenjima usled sunca ili drugih jakih hemikalija koje koristiš na svojoj kosi.

Ukoliko želiš, slobodno možeš da dodaš u svinjsku mast za kosu i druge sastojke, kako bi dobila još bolji efekat na kosi. Možeš da dodaš eterična ulja koja u isto vreme dobro deluju na kosi ili biljna ulja koja u sebi sadrže sastojke koji hrane kosu.

Slobodno dodaj sastojke i pomešaj. Tvoj tretman je spreman za korišćenje. Takođe, nemoj da greješ mast i da je koristiš vrelu na kosi, niti direktno iz frižidera. Kada izvadiš mast iz frižidera ostavi da stoji pola sata na sobnoj temperaturi.

opadanje-kose-zene

Svinjska mast za rast kose

Ukoliko se često boriš sa suvom kosom i nikako da se pojavi najbolji proizvod za tebe koji će konačno rešiti sve tvoje probleme, možda ipak nešto ne radiš kako treba.

Ukoliko je uz sve to tvoja kosa tanka i proređena, oštećena usled čestog farbanja, možeš da koristiš svinjsku mast za kosu, kako bi tvoja kosa ojačala, a u isto vreme podstakla njen rast. Uz to, svinjska mast za rast kose čini dlaku glatkom, sjajnom i svilenkastom.

Dakle, ukoliko želiš da dobiješ sve prednosti svinjske masti za kosu, osim za suvu kosu, već i za njen rast,  treba da praktikuješ i primenjuješ određene savete.

Nekoliko stvari može oštetiti tvoju kosu:

 • Prekomerno i prečesto pranje kose ili upotreba jakog šampona koji uklanja prirodna ulja kose
 • Koristiš jake proizvode za kosu – posebno kod proizvoda koji sadrže alkohol na prvom mestu
 • Koristiš često fen za kosu, figaro, kao i presu za kosu
 • Kosa ti je prečesto izložena  suncu, vetru ili suvom vazduhu
 • Primena hemijskih tretmana, uključujući i često farbanje kose

 

Jednostavna rešenja za suvu kosu:

 • Peri kosu ređe. Dovoljno je da pereš kosu dva do tri puta nedeljno, a ne da je maltretiraš svakodnevnim pranjem. Kao bonus, kada manje pereš kosu, samim tim je i tvoja potreba za fenom manja.
 • Koristi blagi šampon koji je napravljen posebno za suvu kosu, bez silikona i parabena
 • Koristi proizvode za kosu koji nemaju alkohol jer suše.
 • Koristi maske za suvu kosu
 • Masiraj kosu sa uljem jojobe ili kokosovim uljem u kožu zbog vlage.
 • Nanesi svinjsku mast za kosu, na krajeve svoje kose

Nakon što isprobaš sve ove tehnike, ako je kosa još uvek suva i krhka, najbolje je da dobiješ savet od svog frizera, jer možda ipak nešto ne radiš kako treba. Možda će ti predložiti neki prirodan profesionalni duboki tretman koji će nahraniti tako oštećenu i beživotnu kosu.

Ako se suva kosa javlja usled netolerancije na hladnoće, slabosti ili gubitka kose, i boriš se sa konstantnim opadanjem kose, onda ćeš morati da se obratiš svom lekaru, jer u pitanju može da bude neki ozbiljniji problem.

svinjska mast za kosu

Svinjska mast za kosu – iskustva

Svinjska mast za kosu je tretman koji se ne koristi toliko često. Sigurno da je razlog za to što su mnoge žene nepoverljive, i nemaju hrabrosti da se upuste i da probaju ovaj tretman.

Iz tog razloga i malo je iskustava po kojima možemo da ocenimo ovaj tretman kao dobar ili loš. Svakako, jedino za šta se preporučuje jeste upravo za suvu kosu, o čemu pričamo sve vreme.

Iskustva žena koje su probale svinjsku masta za kosu, svinjsku mast za plavu kosu ili tamniju, koje imaju problem sa suvom kosom govore da su rezultati bili odlični. Žene su nakon korišćenja ovog tretmana bile prezadovoljne, jer je njihova kosa bila bujna i svilenkasta.

Obzirom da svinjska mast ima jak i za neke ne baš prijatan miris, preporuka je da koristiš neka od eteričnih ulja, koja osim mirisa i hrane kosu i dodatno je neguju.

Ovaj tretman svinjske masti za kosu pružio je damama adekvatnu negu, ali potrebno je vreme i istrajnost.

Ukoliko ga koristiš redovno, tvoja kosa nakon izvesnog vremena dobiće sjaj i lepršavost baš o kojoj si sanjala.

Takođe, koristi za pranje kose šampon za oštećenu kosu na prirodnoj bazi, koji u sebi sadrži sastojke koji hrane oštećenu kosu, tako da u tretmanu sa svinjskom mašću za kosu, tvoja kosa dobija kompletan tretman.

Sada kada smo ti pomogli da se rešiš svih nedoumica, konačno si donela odluku da ćeš probati da koristiš svinjsku mast, da se uveriš u rezultate. Međutim, muči te sigurno još jedna stvar.

Sigurno se sada pitaš da li je bolja domaća ili industrijski proizvedena svinjska mast za kosu ? Naravno da razlika postoji i da je svakako bolja domaća svinjska mast za kosu.  Ova mast je potpuno prirodna i ne sadrži aditive koji se dodaju u industrijsku mast.

Samim tim, industrijski proizvedena mast nema lekovita dejstva kao što ima domaća svinjska mast za kosu. Kako onda da budeš sigurna i da znaš gde ćeš naći prirodnu svinjsku mast za kosu ? Na tvojoj pijaci sigurno da postoji neki proizvođač kome možeš da veruješ. Svakako najbolji način je da poznaješ nekog seljaka za koga si sigurna da porizvodi pravu domaću svinjsku mast. Sve ostalo je na tebi.

Na kraju, zaključak je da svinjska mast za kosu, može i jedino ima efekta kod oštećene kose, suvih i ispucalih krajeva. Kod masne kose ne bi trebalo da se koristi jer će stvoriti još gori izgled kose.

I ne brini zbog mirisa – svinjska mast za kosu se nanosi pre pranja, tako da ćeš biti sigurna da se neće osećati.

Jovana Jovanović

Jovana Jovanović

Bavim se pisanjem dugi niz godina. Počela sam da pišem o lepoti, zdravlju i sportu. Večiti ženski problemi su celulit, bore,bubuljice i višak kilograma.

Istražujem svaku temu detaljno, i traži način za najbolje rešenje, ne bi li pomogla ženama da budu što lepše.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test