Naslovna » Uradi sama! Nesvakidašnja pletenica u par jednostavnih koraka!
Kosa

Uradi sama! Nesvakidašnja pletenica u par jednostavnih koraka!

pletenica u kosi

Pletenice su oduvek bile i ostale trend. Indijanke su svoju dugačku kosu vezivale preplitanjem pramenova, a za žene u Africi, pletenice su prava umetnost.

Tip top frizura koja ne oduzima puno vremena za pravljenje, predstavlja izazov za svaku ženu. Zato su pletenice praktično rešenje koje olakšava trud svakoj od nas. U pitanju su pletenice koje možeš poneti i uz sportsko izdanje, ali i one zbog kojih ćeš poželeti da budeš primećena na nekom, tebi važnom događaju.

Odlična vest je da imamo neodoljiva rešenja za tebe – pletenice koje se prave na putu do posla ili za samo par minuta kod kuće.

Romantične pletenice sa puštenom kosom

Ukoliko voliš ležeran, a vrlo ženstven i romantičan stil, preporučujemo ti ovu pletenicu.

Poželećeš da je dopuniš nekim cvećem u kosi, jer toliko asocira na mirisna polja lavande, a možda čak i neko cveće sa svadbenog veselja. Dakle, ova frizura je za prolećne šetnje, ali i za romantičnu večeru.

Za početak je potrebno da opereš kosu i napraviš blage talase.

Ovo nije obavezno jer je ova frizura primerena i prirodno talasastoj kosi, pa čak i sasvim ravnoj kosi. Ako želiš opuštenije izdanje, dovoljno je da je tokom sušenja fenom, “izgužvaš” uz dodatak pene. A ako se spremaš za neko slavlje ili važan događaj, isfeniraj je na blage talase (figarom ili viklerima).

Ne sledeći neki poseban redosled, ispleti par klasičnih pletenica bilo gde na glavi. Bitno je da nekoliko prednjih premenova (najbližih licu) ispleteš u po dve pletenice sa svake strane lica. Te pletenice pokupi, i vrlo tankom gumicom (najbližoj boji tvoje kose) zaveži na potiljak. Ne bi trebalo da ih jako stegneš, već da deluje da si to “usput” uradila.

I dobila si svoju romantičnu frizuru za samo par minuta. Uživaj u njoj i bajci koju ona nosi.

Pletenica u konjskom repu

Ova frizura je idealna za poslovno izdanje, ali može biti odličan izbor za neki svečani događaj, uz malu crnu haljinu. Samo je dovoljno da gornji deo kose (iznad čela do temena glave) ispleteš u klasičnu pletenicu. Nikako je nemoj zategnuti, već je pleti vrlo krupno.

Zaveži njen kraj malom i diskretnom gumicom, a zatim objedini u konjski rep sa ostatkom kose. Ideja je da rep bude dosta visoko na glavi radi dobijanja pravog efekta.

Međutim, često vezivanje kose, može dovesti i do opadanja. Opadanje kose najčešći je problem mnogih devojaka.

Vesna je mlada devojka koja je dugo imala problem sa retkom kosom koja se često mrsila, opadala i nije imala sjaj. Na sve načine je pokušavala da dođe do rešenja, ali nije uspevala.

Sada Vesna ima GUSTU, SJAJNU I JAKU KOSU KOJA NE OPADA. Na ovom linku pročitajte o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Pletenica za posao

Ovu pletenicu možeš da ispleteš na putu do posla. I to dok čekaš u kolima da se promeni svetlo na semaforu. Zvuči ti smešno, ali zaista je tako.

Potrebno je da zaližeš kosu i napraviš rep sasvim dole, uz potiljak. Iz napravljenog repa, ispleti klasičnu pletenicu, ali nek bude malo čvršća, odnosno zateži svaki pramen dok je pleteš. Zaveži je diskretnom gumicom, a zatim kraj pletenice vrati nazad, prema prvoj gumici (kojom si vezala prvobitno konjski rep). Veži još jednom (trećom) gumicom u novi rep. Dobila si savijenu pletenicu, kojoj se kraj ne vidi.

Da bi sve izgledalo kao magija do kraja, koristi isključivo tanke gumice, najpribližnije tvojoj boji kose. Iako, poslednje korišćena gumica (kojom se sjedinjuju kraj pletenice i početak) može biti i vrlo upadljiva sa nekim ukrasom ili štrasom. Time ćeš postići završnu eleganciju.

Još jedan predlog za tebe: napravi pletenicu koju ćeš vežati sa strane. Deluje izazovno, posebno ako imaš crvenkasu boju kose.

P.S.I nemoj uvek baš sve sama. Ako ne ide, uvek je dobro da pritrči u pomoć par veštih ruku!

pletenica u kosi na stranu

Pletenica sa maramom

Sledeća pletenica je primerena sportskom styling-u, odnosno sportskoj eleganciji. Pored dve gumice za kosu, potrebna ti je i jedna tanka, a duža marama (u zavisnosti od dužine tvoje kose). Ona će biti interesantan ukras ovoj frizuri.

Zaliži kosu, koristeći gel i veži u visoki konjski rep. U gumicu, kojom si vezala konjski rep, učvrsti ukosnicom jedan kraj marame.

Ispleti klasičnu pletenicu, ali tako da naizmenično sa uzimanjem svakog pramena, uplićeš i maramu. Najbolje bi bilo da maramu prisloniš uz jedan pramen, čije će pletenje ona pratiti. I tako do kraja, dok ne vežeš kraj pletenice gumicom. Takođe, kraj marame koji je ostao, možeš obmotati oko gumice kojom si vezala kraj pletenice.

Često se dešava da gumice za kosu kidaju vlasi, tako ih oštećuju i na kraju dolazi do opadanja kose. Trudi se da izbegneš gumice, zalizane frizure, da često nanosiš lak ili gel na kosu – tako ćeš sačuvati svoju kosu.

baner

Pletenica francuskih dama

Šta kažeš da svojoj pletenici dodaš dašak francuske mode? Marama je ovde ključni dodatak jer će dati dozu elegancije i stila. To znači da, osim što će ti trebati dve gumice, potrebna je i jedna šira marama. Ona ne bi trebalo da bude previše dugačka. Mada, zašto da ne?

Veži kosu u konjski rep koji će biti postavljen malo niže na potiljku. Iz repa ispleti klasičnu pletenicu. Zatim pletenicu umotaj u punđu. Nemoj je previše zatezati jer je ideja da ova punđa bude ležernija, i da se u njoj vide prepleteni pramenovi.

Drugom gumicom pričvrsti punđu. Svoju maramu obmotaj oko punđe, i veži je u blagi čvor. Trebalo bi da čvor bude vezan ispod punđe, pa da deluje da iz punđe slobodno padaju krajevi marame.

Izvrnuta pletenica

Ova frizura je idealna za popodnevnu kafu sa drugaricom. Još ako uživaš u svojoj puštenoj kosi, obradovaćeš se sledećem predlogu. Pusti kosu i izdvoji gornji deo – od čela do potiljka. Od njih napravi klasičnu pletenicu, vodeći računa da početak pletenice ne bude odmah uz glavu. Započni je bar 5 cm od glave.

Nakon što si ispletenu pletenicu vezala gumicom, vrati je nazad prema potiljku i provuci kroz kosu. Dakle, provućićeš je kroz kosu koju si upotrebila za pletenicu. I – uspela si!

Ukoliko imaš pramenove ili si senčila kosu, efekat će biti savršen – vidno preplitanje boja i tekstura.

Pletenica sa balerina punđom

Ukoliko si pobornik zalizane i podignute kose, ovo će biti idealno rešenje za tebe. Od nekoliko pramenova kose, ispleti 2-3 klasične pletenice. Veži ih vrlo tankim diskretnim gumicama. A onda ih pokupi sa ostatkom kose i nisko na potiljku, napravi punđu. Da bi pletenice došle do izražaja, potrudi se da koristiš diskretne gumice, odnosno gumice koje su najsličnije tvojoj boji kose.

Trebalo bi da zategneš kosu dok praviš ovu punđu, jer ona nije zamišljena kao ležerna i neobavezna.  U ovome će ti značajno pomoći i gel ili vosak za kosu, koji će dodatno dati sjaj kosi. Ovaj styling je odličan za poslovno izdanje, ali i za večernji izlazak.

Game of Thrones pletenica

Ako si zaljubljenik u Game of Thrones, evo tvog načina da se igraš na svoj način – frizurom. Junakinja ovog kultnog filma, pleni svojom neobičnom pletenicom koju možeš imati i ti. I to za samo par minuta.

Iz svoje puštene kose, biće potrebno da napraviš dva para pletenica koje su među sobom paralelne. To ćeš izvesti tako, što ćeš prvo izdvojiti deo kose koji je na gornjem delu glave. Iz tog dela kose, napravićeš po jednu klasičnu pletenicu sa obe strane lica. Platenice treba da budu ispletene samo do te dužine pramena, da kada ih povučeš nazad prema potiljku obe pletenice se spoje u jednu i padaju iz gumice u običan rep.

Na isti način uradi i sa dva pramena koji su paralelni sa prethodne dve pletenice. Takođe ih povuci nazad i napravi od njih rep, tako što ćeš ih spojiti u jedan rep.

Dobila si frizuru sa filmskog platna. Uživaj!

riblja kost pletenica

Riblja kost

I naravno, uvek aktuelna – riblja kost. Verovatno ti je i više nego poznato kako se ona pravi. Kad si bila mala, vešte ruke tvoje mame, uplele su tvoju kosu za par minuta. A sada “žmurećki” sama to radiš. Da ne bi u potpunosti bila klasična frizura, dodajemo malo i tračak afričkog stila.

Podeli kosu na dva jednaka dela, praveći razdeljak po sredini glave, preko temena. Tako razdvojenu kosu upleti u dve riblje kosti – sa jedne i sa druge strane glave.

Ovo je odlično rešenje i za kraću kosu jer su prethodni predlozi većim delom, zahtevali da ona bude duga.

Saveti svetskih frizera za lepšu pletenicu

Da bi pletenica bila savršena i kao sa slike, nudimo ti trikove koje preporučuju svetski frizeri:

  • Pletenica će se lakše plesti ukoliko tvoja kosa nije veoma čista. Najbolje bi bilo da je praviš drugi ili treći dan od pranja kose.
  • Nega započinje pravilnim pranjem kose. Izbor šampona prilagodi svom tipu kose i njenom stanju. Najbolje bi bilo da koristiš šampon bez sulfata, silikona i parabena.Sulfati isušuju i remete strukturu dlake i odstranjuju i ona prirodna ulja i peptide sa naše kose. Silikoni u šamponima, svoje naizgled povoljno dejstvo, ispoljava uz prisustvo ozloglašenih sulfata. Parabeni su konzervansi, a bije ih loš glas zbog brojnih istraživanja koja su, nažalost pokazala vrlo loš uticaj na zdravlje.

baner

Korišćenjem prirodnih šampona, kao na primer onih koji sadrže kakao buter i ulje pšeničnih klica, omogućavaš  kvalitetnu negu svojoj kosi. Kopriva tradicionalno jača koren dlake i sprečava gubitak kose kod žena. Na tebi je da ih detaljno proučiš i nađeš formulu za svoju kosu.

  • Pre nego što počneš da pleteš kosu, poprskaj je nekim blagim sprejom za kosu. To ne bi trebalo da bude lak koji ima izuzetno veliku jačinu. Dakle, opredeli se za onaj sa minimalnim efektom učvršćivanja, a sve sa ciljem da ukrotiš kosu da ti ne bi “bežala” tokom pletenja.
  • Čak i ležerne i opuštene pletenice, uvek napravi malo čvršćom nego što bi trebalo da izgleda. “Zatezanjem” pletenice ćeš obezbediti svoju frizuru od pretvaranja u neurednu usled vetra ili užurbanog tempa dana. Uvek je malo jače zategni tokom pletenja jer će svakako, tokom dana da popusti.

Da bi tvoje pletenice izgledale kao iz svetskih magazina, potrebno je da je je neguješ serumom za ispucale krajeve. Mi ti preporučujemo serume čija su osnova kvalitetna ulja.  Bogata su vitaminima pa će tako, direktnim nanošenjem na vlas kose, ući u folikulu dlake i dubinski nahraniti.

Nanose se nakon pranja kose, kada je kosa suva i to direktno na krajeve. Oni će momentalno zasijati, a dugoročno regenerisati krajeve kose.

Podsećamo te da je za zdravu i lepu kosu potrebno da obratiš pažnju i na svoju ishranu. Ona mora biti bogata vitaminima i mineralima, a naročito vitaminima iz grupe B vitamina. Oni su direktno zaslužni za izgled naše kose, kože i noktiju.

Test