Naslovna » Shiatsu masaža! Počasti duh i telo!
Telo

Shiatsu masaža! Počasti duh i telo!

shiatsu masaža

Ti si pobornik holističkog pristupa i zdravog načina života. U masažama uživaš i smatraš ih načinom očuvanja zdravlja. Za tebe je onda – shiatsu masaža. 

Već hiljadama godina, shiatsu masaža traga za svojim mestom između masaže i vrlo ozbiljne terapije.

Oslanjajući se na čvrste temelje kineske medicine, shiatsu masaža je japanska filozofija i pristup lečenju, stara više od 2.000 godina. Japanci su veoma poznati po svojim masažama, počevši od japanske masaže lica do masaže stopala. Danas se ova masaža praktikuje po celom svetu, sa ciljem da čoveku povrati prirodni balans tokova životne energije i tako omogući da vodi kvalitetniji život.

Za zvaničnu medicinsku terapiju, shiatsu masaža je na zapadu priznata tek 50tih godina prošlog veka. U nazivu ove masaže, krije se objašnjenje praktičnog pristupa i načina delovanja japanskih iscelitelja na naše telo.

 

Shi, što znači „palac“ i Atsu, što znači „pritisak“, zapravo znači da terapeut pritiskom svojih prstiju pokreće obnavljanje energije u svim energetskim centrima klijenta.

 

Osnovu ovog pristupa čini način na koji kineska medicina posmatra i doživljava naše telo i zdravlje. Zapravo, Kinezi govore o postojanju životne energije koja konstantno kruži našim telom i daje mu vitalnost, predstavljajući esenciju postojanja.

Sigurno si čula za životnu energiju koja se zove chi. Kada ova energija slobodno kruži našim telom, organizam je u potpunoj psihičkoj, duhovnoj i mentalnoj ravnoteži. Ukoliko postoji neka blokada u njenom slobodnom toku, možemo osećati neke tegobe i neprijatnosti u telu.

Prema kineskom shvatanju, naše telo je „mapa“ od dvanaest meridijana, a na svakom od njih postoje energetski centri među kojima kruži energija. Svaki centar je povezan sa određenim organima u telu, ali i emocijama. Svi centri su povezani i ne mogu se posmatrati individualno, jer samo njihovom interakcijom organizam može besprekorno da funkcioniše.

Ukoliko dođe do poremećaja u redovnom toku ove energije, pojavljuju se blokade u telu. One se manifestuju kroz bolove ili neka psihička stanja koja nisu naša prirodna i zdrava stanja.

Umor, depresija, glavobolje, emocionalna uznemirenost, ukočenost i druga nelagodna stanja koje smo svi iskusili, ukazuju na jasan disbalans energije. To bi značilo da nekim delovima tela nedostaje energije, a u pojedinim je energija „puna“. Zanemarivanjem ovih znakova koje nam telo šalje, vremenom se mogu razviti ozbiljne bolesti.

Kako bi na vreme preduhitrila potencijalno ozbiljno stanje ili ublažila povremene tegobe koje osećaš, okreni se shiatsu masaži. Ona je fokusirana na pomenuto balansiranje energije, pa tako i lečenje atipičnih stanja i pojedinih oboljenja.

Kako se izvodi shiatsu masaža?

Nađi preporuku za proverenog shiatsu terapeuta, a zatim poseti neki od terapeutskih centara u svom gradu. A zašto je to važno?

Shiatsu masaža započinje izgradnjom odnosa između terapeuta i klijenta koji je zasnovan na poverenju. Samo tako, klijent se može opustiti i masaža može proizvesti efekat. Kroz razgovor, terapeut dobija informacije o klijentovom načinu života, ishrani, bolestima, navikama i tegobama. Takođe, analizira se i emocionalno stanje klijenta.

Tek nakon uzimanja anamneze od klijenta, prelazi se na “pod”. Leži se na niskom stolu za masažu ili udobnoj prostirci na podu. Shiatsu masaža se ne radi direktno na koži, kao ni korišćenjem ulja. Prilikom ove masaže, klijent je uvek u svojoj komotnoj odeći.

Položaj tela je uvek ležeći, osim ako postoje neki posebni zdravstveni razlozi zbog kojih klijent ovaj položaj ne može da praktikuje. U tom slučaju se traže alternative. Preko odeće, terapeut deluje na akupunkturne tačke širom tela, pritiskajući ih kako bi pokrenuo protok energije u u delu tela gde postoji blokada.

Napominjemo da nije u pitanju „gnječenje“ pojedinih delova tela, već vrlo profesionalan način pritiskanja tačaka na telu – prstima, dlanovima, laktovima, kolenom i stopalima terapeuta. Ovaj pritisak može imati različit intenzitet, pa kod nekih klijenata čak može biti neprijatan i pomalo bolan. Ali efektan!

 

Verovatno ćeš pročitati da je shiatsu masaža, zapravo akupunktura bez upotrebe iglica. Oba terapeutska pristupa zasnivaju se na istim principima.

 

Terapeut seansu započinje od dlanova, preko stopala, pa se približava središtu tela, a onda prelazi na ramena klijenta. Za početak zagreva mišiće i zglobove klijenta, uz polagano istezanje. Sve se radi do granice prijatnosti klijenta.

Na ovaj način se telo klijenta opušta i sprema za stimulaciju akupresurnih tačaka. Fokus terapeuta je na energetskim centrima gde se blokade najjače osećaju. Pritiskom na ove tačke, terapeut utiče na oslobađanje i pokretanje energije.

Vrlo je važan intuitivan pristup terapeuta koji mu pomaže da precizno oslušne simptome i utiče na njihov izvor. To bi značilo da osim znanja, terapeut mora imati intuitivne sposobnosti koje će mu pomoći da oseti blokade kod klijenta. I zahvaljujući tome mu i pomogne.

Trajanje masaže je od 45 minuta do sat vremena.

Tanja je baš kao i većina devojaka imala problem celulita, ali i strija po telu. Ispričala nam je kako je ona uspela da nađe idealno rešenje i kako kaže “najbolje i jedino za strije i celulit”.

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

shiatsu masaža

Šta da očekuješ od shiatsu masaže?

Iako shiatsu masaža podstiče duboku relaksaciju, reakcije klijenata su različite. Već u prvih 10 minuta masaže, mnogi klijenti osete „hlađenje“ u pojedinim delovima tela. Ovo je, zapravo reakcija tela na masažu i dokaz prisustva velike količine masti i šećera u organizmu. U pitanju su osnovni indikatori usporenog metabolizma ili nekog problema u vezi sa njim.

Suprotno tome, u delovima tela u kojima je energija prisutna u većem obimu, oni se zagrevaju. Tokom masaže, delovi tela u kojima se osećala hladnoća, počinju da se greju, a oni koji su već bili ugrejani, uravnotežava im se temperatura.

A šta se dešava u telu tokom shiatsu masaže? Mišići se oslobađaju napetosti, prisutni toksini se redukuju, a tvoj hormonalni status se lagano balansira.

U toku tretmana, moguć je osećaj umora i emotivne reakcije. Neki klijenti se čak i rasplaču, što je poželjno. Istočna medicina smatra da je to način oslobađanja stresa iz tela.

Tako se organizam čisti. Ipak, ne treba ni forsirati ovo stanje kako ne bi došlo do suprotnog efekta. To i nije cilj. Zapravo, emocijama je potrebno dozvoliti da se same, bez ograničenja ili pritiska, ispolje tokom terapije.

U današnje vreme, brzog i stresnog načina života, ljudi su vidno psihički napeti i opterećeni. Nakon masaže, klijenti zbog toga osete priličan umor i opijenost. Preporuka je da se posle masaže lagano prošeta. Nekim klijentima se savetuju da ne upravljaju motornim vozilima bar pola sata nakon masaže, upravo zbog ovog osećaja opijenosti.

Svakako, osećaj opuštenosti nakon masaže je kod svih klijenata prisutan. Konačni efekat masaže se najčešće oseća posle nekoliko dana. Nakon što se organizam odmori kroz dubok san, vraća mu se životna energija i poletnost.

Kako da se pripremiš za shiatsu masažu?

Bar dva sata pre dolaska na shiatsu masažu nemoj ništa jesti i nemoj piti veće količine tečnosti. Povedi računa da poslednji obrok ne bude težak i obilan. Ovo je važno zbog načina na koji se masaža izvodi, odnosno pritisaka na akupunkturne tačke koje su po celom telu. Što znači da postoji mogućnost da ti masaža ne prija zbog punog stomaka.

Na masažu uvek ponesi komotnu odeću, s obzirom da ćeš biti u njoj dok se masaža izvodi. Pamučna majica kratkih rukava i široke pamučne pantalone ili široka trenerka će biti sasvim u redu.

Iako ćeš biti obučena tokom masaže, ispoštuj osnovna pravila lične higijene i istuširaj se pre dolaska na tretman. Neki studiji za masažu nude mogućnost da se i kod njih istuširaš, neposredno pred tretman.

Ne zanemari signale koje ti telo šalje. O svakoj napetosti, neprijatnosti u telu ili bolu, obavezno obavesti svog shiatsu terapeuta. Njemu će ova informacija biti od velike važnosti, kao smernica za način tretiranja tvog tela.

Posle svake masaže, preporuka je da se popije dosta vode. Na ovaj način se telo hidrira, a vodom direktno pomaže proces eliminacije toksina iz organizma, započet u toku masaže. U istočnim studijima za masažu, serviraju se tradicionalni čajevi, neposredno nakon masaže. Smatra se da je tek nakon popijenog čaja ceo ritual masaže zaokružen.

Za koga je shiatsu masaža, a za koga nije?

Ova masaža je namenjena svima koji žele da stabilizuju svoje zdravlje i vrate psihičku i fizičku stabilnost organizma. Ako znamo da je shiatsu masaža delotvorna u uklanjanju posledica stresa, stimulaciji krvotoka, rada reproduktivnih organa i pravilnog rada digestivnog trakta, benefiti ove masaže su i više nego jasni. Što bi značilo da je poželjno da ovu masažu uvrstiš u povremene rituale očuvanja svog zdravlja.

Postoje brojni medicinski dokazi i studije koje potvrđuju delotvornost shiatsu masaže kod sledećih stanja i oboljenja:

  • Uganuća i istegnuća, kao i sportskih povreda
  • Degenerativnih stanja i oboljenja kičme – skolioza, spondiloza, išijas, lumbago
  • Kardiovaskularnih problema – hipertenzija, problemi sa srcem i cirkulacijom
  • Alergije, migrene, glavobolje
  • Hroničnog umora, nesanice
  • Depresije, nervoze
  • Problema u menopauzi
  • Problema u PMSu i bolnih menstruacija
  • Poremećaja u varenju itd.

Seansu shiatsu masaže treba da izbegavaju osobe koje trenutno imaju visok krvni pritisak, infekciju ili osteoporozu. Takođe, bilo kakvo krvarenje, uključujući i menstrualno, predstavlja kontraindikaciju za primenu ove masaže. Ova masaža nije preporučljiva ni osobama koje imaju zapaljenje vena ili zglobova, kao i diskus herniju.

Osobe koje su skoro imale neku povredu, mogu da se masiraju, ali samo ukoliko terapeut proceni da je moguće bezbedno izvesti masažu. To podrazumeva da se povređeni deo ni na koji način, pa čak i indirektno ne provocira.

U slučaju prehlade, najbolje bi bilo sačekati da ona prođe, da se organizam odmori, pa tek onda izloži masaži.

Kada su u pitanju trudnice, shiatsu masaža donosi benefite i za majku i dete. Omogućava balans u kruženju energije za oboje. Međutim, potrebno je da je izvodi veoma iskusan terapeut sa velikom opreznošću. Naime, kao i svaka masaža, i shiatsu stimuliše krvotok. Ukoliko bi se protok krvi ka uterusu intenzivirao, to bi moglo izazvati neželjene kontrakcije.

Pre nego što se odlučiš da odeš na shiatsu masažu, a trudna si, obavezno se konsultuj sa svojim ginekologom i nek njegova reč bude konačna.

 Sanja (38 god.): “Shiatsu masaža je nešto najbolje što sam otkrila za rešavanje hormonalnih problema.”

“Već pet godina imam problema sa hormonima. Kao posledica tog stanja, menstruacije su mi neuredne, lice pati od akni, a ja – često napeta zbog cele situacije. Za shiatsu sam čula od prijateljice i brže bolje odlučila da probam, zbog obećanih benefita.

Već nakon nekoliko seansi, osetila sam se opuštenije, sa više životne energije. Kod shiatsu masaže mi se veoma dopada ta komunikacija i poverenje koje imam sa svojom terapeutkinjom. Ona osluškuje stanje mog organizma. Uz to, veoma puno pričamo, što njoj olakšava posao. Moji problemi su se ublažili, što pokazuju i laboratorijski rezultati.”

Koliko često ići na shiatsu masažu?

Sigurno se pitaš koliko često je potrebno ići na shiatsu masažu, a da organizmu obezbediš tako važan balans. Ono što je najvažnije u svemu je da – osluškuješ svoje telo. Baš kao što terapeut intuitivno oseća na koji energetskih centar tvoga tela treba više da se fokusira, tako i ti obrati pažnju na signale koje ti telo šalje. Svaki hroničan bol, povreda ili emocionalna nestabilnost, mogu biti razlog da se obratiš svom shiatsu terapeutu.

Ipak, za održavanje energije organizma u balansu, sasvim je dovoljno jedanput mesečno otići na ovu masažu.

Olivera (45 god.): “Shiatsu masaža za mene predstavlja ritual održavanja organizma i tela u formi.”

“Iako sam odličnog zdravstvenog stanja, shiatsu masaža je kao neki trening koji priuštim sebi svakih mesec dana. Posle nje se osećam relaksirano, sa osećajem da sam uradila nešto baš korisno za sebe. Moj posao je sedeći pa mi ova masaža veoma znači za leđa i pravo je osveženje posle silnih sati sedenja za radnim stolom. 

Moj terapeut je vrlo posvećen svom poslu i klijentima, tako da se samo prepustim i uživam. Svakome preporučujem ovu masažu – bio zdrav ili sa nekim problemom.

shiatsu masaža cena

Cena shiatsu masaže

Kao što već sada znaš, shiatsu masaža traje 45-60 minuta. Cena koju ćeš platiti za ovaj terapeutski tretman može varirati od 2.000,00 – 5.000,00 dinara.

Savetujemo ti da kriterijum za izbor shiatsu terapeutskih usluga ne bude nikako cena, već preporuka i profesionalnost terapeuta. U pitanju je tvoje telo, i svako postupanje suprotno drevnoj japanskoj tehnici može izazvati čak i povrede.

Kako smo već istakli da se shiatsu masaža, pre svega, zasniva na odnosu poverenja između terapeuta i klijenta, veoma je važno da odabereš terapeuta i po ovom kriterijumu.

 Praktikujući neku od kineskih ili japanskih masaža, značajno ćeš doprineti očuvanju svog zdravlja ili rešavanju nekog od zdravstvenih problema. Kao što si mogla pročitati u tekstu, ovaj pristup je veoma kompleksan jer posmatra telo kao celinu, pa se tako bavi i tvojim emotivnim stanjem. Ipak, to ne znači da će svima odgovarati i da će se svako prijatno osećati. Ako se odlučiš za ovu masažu, dobro se raspitaj o terapeutu koji je izvodi. Postoje čak i oni koji su usvojili neke od modifikacija shiatsu masaže, okrećući se ka zapadnom pristupu.

Test