Naslovna » Kako ukloniti kesice ispod očiju brzo i jednostavno?
Lice

Kako ukloniti kesice ispod očiju brzo i jednostavno?

kesice-ispod-ociju

Saznaj kako ukloniti kesice ispod očiju na potpuno bezbedan način, i to veoma brzo i efikasno! Evo svih  potencijalnih uzroka ove pojave i mogućih rešenja.

Kada su u pitanju estetski neprihvatljive pojave na tvom licu, kesice ispod očiju i tamni krugovi ili podočnjaci su među najčešćim. Oni mogu učiniti da izgledaš umorno, nenaspavano i starije. Stoga, ko ne bi želeo da se odmah reši ovog problema?

Hajde prvo da odgovorimo na pitanje zašto se uopšte pojavljuju kesice ispod očiju.

Pa, sve je do zadržavanja tečnosti. Ovo se dešava kada se voda prekomerno skladišti u tkivu kože ispod oka.

Što se tiče tamnih krugova, oni se pojavljuju kada tvoja koža ispod oka, koja je inače veoma tanka i osetljiva, ima izraženije i vidljivije krvne sudove nego bilo gde drugde na licu i telu.

 

Kesice ispod očiju – vrste i oblici

 

Postoje različite vrste kesica ispod očiju, a tu pre svega mislimo na njihov izgled, boju i veličinu. Objasnićemo ukratko koje su to najčešće vrste vrećica ispod očiju.

 

Bele kesice ispod očiju

 

Bele kesice ispod očiju najčešće ukazuju na nakupljanje masti ispod oka, što se često sreće kod starijih ljudi – budući da je preraspodela masti prirodni deo procesa starenja. Svakako da ovo nije nimalo prijatna pojava na licu, ali ‘’dobra’’ vest je da bele kesice ispod očiju retko ukazuju na zdravstveni problem i lakše se mogu zamaskirati ili ublažiti nego tamne kesice ispod očiju.

A pazi sad ovo! Gordana je dugo imala problem sa borama na licu. Pokušavala je na sve načine da ih se reši, ali bezuspešno. Kada je pomislila da odustane, pronašla je proizvod KOJI BRIŠE BORE, FLEKE I PODOČNJAKE SA LICA.

Ukoliko i ti želiš SAVRŠENO ČISTO LICE, pročitaj kako je Gordana uspela da očisti svoje lice na ovom linku  https://onaportal.com/kazi-vec-jednom-borama-na-licu-zbogom/

Plave kesice ispod očiju

 

Kada krvni sudovi ispod kože postanu vidljiviji, najčešće usled upale i otoka, javljaju se plave kesice ispod oka.

Plave kesice ispod očiju su uobičajena pojava i javljaju se usled sledećih faktora:

 • Umor
 • Prirodni deo starenja
 • Alergije
 • Naprezanje očiju
 • Dehidratacija
 • Preveliko izlaganje sunčevoj svetlosti
 • Genetika
 • Pms

 

Crne kesice ispod očiju

 

Crne kesice ispod očiju svakako mogu najviše da te uplaše i zabrinu, ali sa razlogom. Ovo je razlog da se javiš lekaru, budući da uzroci često mogu da budu medicinske prirode.

Crne kesice ispod očiju mogu da upućuju na neki od sledećih zdravstvenih problema:

 • Anemija
 • Bolesti štitaste žlezde
 • Bolesti bubrega
 • Ozbiljna dehidratacija

Podočnjaci i kesice ispod očiju

 

Ovo je uobičajena pojava koja muči veliki broj žena. Podočnjaci i kesice ispod očiju – čini se da nema gore kombinacije! Srećom, uzroci za ovo su najčešće bezazleni i mogu se ispraviti samo promenom stila života, ali treba obratiti pažnju ukoliko se ovo često pojavljuje i pogoršava.

U nastavku teksta saznaj kojih to 7 najčešćih uzroka dovodi do pojave kesica i tamnih krugova ispod očiju, odnosno podočnjaka.

Kesice ispod očiju uzrok

 

Nedostatak sna

 

Sigurno ti je poznata činjenica da loše spavanje može doprineti pojavi kesica ispod očiju i tamnim krugovima, ali zašto? Naime, nedostatak spavanja sprečava tvoje telo da ‘’ispere’’ višak tečnosti, i umesto toga, ova tečnost se nakuplja u tkivu ispod očiju, što dovodi do pojave kesica ispod očiju.

Dakle, koliko spavanja ti je potrebno? Za odraslu osobu se preporučuje oko 8 sati noćnog sna.

 

Nedostatak sna dovodi i do proširenja krvnih sudova ispod očiju, stvarajući tamnu nijansu koja je vidljiva kroz tanku, osetljivu kožu ispod oka – što dovodi do pojave neugodnih tamnih krugova ispod očiju.

Uzrast

 

Dobijanje kesica ispod očiju i tamnih krugova je prirodni deo procesa starenja.

Kako smo stariji, masti ispod površine kože počinju da se smanjuju, a ovo ‘’pogrešno’’ izmeštanje masti dovodi do pojave kesa ispod očiju.

Pored toga, ligamenti i mišići koji drže masnoće u tvom licu počinju da slabe sa godinama, što dovodi do toga da koža postane opuštenija i naborana, a vrećice ispod očiju vidljivije.

Starost je takođe faktor koji uzrokuje pojavu tamnih krugova.

 

Stil života

 

Postoji jaka korelacija između nezdravog načina života i izgleda kesica ispod očiju i tamnih krugova.

 

Način ishrane

 

Poštujemo to da možda ne želiš potpuno da izmeniš svoju ishranu, ali ipak postoji nekoliko načina da se pomogne u smanjenju negativnih uticaja koji pogoršavaju izgled kesica ispod očiju. Pre svega, izbegavaj teške i obilne obroke uveče pred odlazak u krevet. Ovo se naročito odnosi na slane obroke, budući da so izaziva zadržavanje tečnosti u tvom telu.

Kada uneseš previše soli, ona teži da te dehidrira, i stoga tvoje telo prirodno zadržava višak tečnosti da bi se izbegla dalja dehidratacija. Kao što smo već rekli, ovaj višak tečnosti se nakuplja unutar kože ispod tvojih očiju.

Prema tome, trebalo bi da pokušaš da smanjiš unos soli u svoju ishranu.

 

 

Uklanjanje šminke

 

Naravno, potrebno je malo napora, ali uklanjanje šminke je veoma ispravno pre nego što odeš u krevet, jer će to efikasno pomoći u smanjenju rizika od pojave kesica ispod očiju.

Ukoliko ne ukloniš uveče šminku pre spavanje, to može imati mnogo negativnih efekata na tvoju kožu. Možda ćeš doživeti samo iritaciju kože oko područja oka, ali i proces starenja kože će biti ubrzan, što će dovesti do pojave bora i tamnih krugova. Ovo sigurno ne želiš, zar ne?

Međutim, kada uklanjaš šminku sa očiju, trebalo bi da vodiš računa o tome da to učiniš nežno, koristeći adekvatna sredstva namenjena isključivo za uklanjanje šminke ispod očiju.

 

Pušenje

 

Kao što sigurno već dobro znaš, pušenje ima mnogo zdravstvenih rizika, a jedan od njih je šteta koju nanosi tvojoj koži. Štetna duvanska isparenja ubijaju zdrave ćelije u telu i razbijaju proizvodnju kolagena, što definitivno ubrzava proces starenja i pojavu bora i linija na koži.

Pušenje takođe može naglasiti i kesice ispod očiju. Zbog stalnog kontakta sa duvanskim isparenjima, koža pušača je neverovatno žedna, a telo zadržava vodu u ovoj oblasti kako bi se izbeglo da koža postane još dehidrirana. Ovo na kraju dovodi do pojavljivanja vrećica ispod očiju.

 

Alergije

 

Da li znaš da je jedan od simptoma alergijske reakcije i pojava otoka oko očiju?

Kada imaš alergijsku reakciju, tvoje telo oslobađa hemikalije (histamine) koje uzrokuju da oči postanu otečene. Alergeni takođe ubrzavaju stvaranje tečnosti ispod očiju, što dalje dovodi do formiranja kesica ispod očiju.

Alergije takođe doprinose pojavljivanju tamnih krugova ispod očiju. Histamini koji se oslobađaju tokom alergijske reakcije izazivaju upalu i oticanje krvnih sudova, što dovodi do tamnih otečenih krugova ispod očiju.

 

Genetika

 

Pojava vrećica ispod očiju, kao i tamnih krugova, je delimično nasledna. Ako tvoji roditelji ili roditelji tvojih roditelja imaju kesice ispod očiju ili tamne krugove  – onda su velike šanse da ćeš ih imati i ti – to je u tvojoj DNK. Ovde kako ukloniti kesice ispod očiju postaje veliki izazov, jer se protiv genetike često ne može.

 

Medicinski uzroci

 

Postoji niz medicinskih uzroka koji takođe mogu dovesti do naglašenog izgleda kesica ispod očiju i tamnih krugova.

Ukoliko primetiš da si preduzela sve korake da se rešiš ovog problema, a uprkos tome kesice ispod očiju se zadržavaju i pogoršavaju, to bi mogao biti znak osnovnog medicinskog problema. U ovom slučaju, obavezno se javi lekaru.

 

Kako ukloniti kesice ispod očiju

 

Pijenje više vode i nanošenje hladnih obloga može pomoći u brzom smanjenju ovog problema, ali jedini način da se dugoročno smanji izgled kesica ispod očiju je da učiniš nekoliko promena u svom stilu života. Ovo se naročito odnosi na to ako su tvoji podočnjaci i kesice ispod očiju genetski nasleđeni.

Nastavi da čitaš i saznaj kako ukloniti kesice ispod očiju.

 

Primeni vrećice od čaja

 

Da li znaš da možeš da koristiš kofeinske čajne vrećice ispod očiju kako bi smanjila tamne podočnjake?

Kofein u čaju sadrži moćne antioksidante i može povećati protok krvi u koži. Takođe štiti kožu od UV zraka i potencijalno usporava proces starenja.

U ove svrhe se najbolje pokazao zeleni čaj zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih efekata, što je i pokazano u jednoj studiji.

Šta treba da uradiš?

Natopi dve kesice za čaj u vreloj vodi od 3 do 5 minuta, a zatim ih drži u frižideru 20 minuta da se ohlade. Zatim, istisni suvišnu tečnost i primeni čajne kesice na oblast ispod očiju. Neka odstoji 15 do 30 minuta.

 

Koristi hladne obloge

 

Oslobađanje od kesica ispod očiju može biti jednostavno kao što je korišćenje hladnih obloga, a možeš da koristiš materijale koje već poseduješ. Nanošenje hladnog na ovo područje može pomoći krvnim sudovima da se brzo skupe i tako obezbeđuješ neko privremeno olakšanje.

Neke opcije hladnih obloga uključuju:

 • rashlađena kašičica
 • hladni kolutovi krastavca
 • vlažna krpa
 • vreća zamrznutog povrća.

Pre nanošenja, obmotaj svoju hladnu oblogu mekom krpom kako bi zaštitila kožu od previše hladnoće. Potrebno je da primeniš oblogu u trajanju od svega nekoliko minuta da bi videla rezultate.

 

Konzumiraj dovoljno vode

 

Voda čini oko 60% telesne težine. S obzirom na to, možda nije iznenađujuće što dehidratacija može doprineti vrećama ispod očiju. Uzimanje vode bi stoga trebalo da ublaži kesice ispod očiju.

Koliko vode je dovoljno?

Stručnjaci preporučuju oko 13 čaša tečnosti dnevno za muškarce i oko 9 čaša tečnosti za žene, na dnevnom nivou.

 

Uzmi antihistaminik

 

Alergije mogu uzrokovati podmukle, tamne kesice ispod očiju. Ova reakcija je uzrokovana odgovorima tvog imunog sistema na nešto što ga iritira ili alergene.

Ako je dokazano da su vrećice ispod oka možda povezane sa alergijom, pitaj svog lekara o mogućim lekovima.

Takođe je dobra ideja da izbegavaš potencijalne alergene kad god je to moguće.

Određeni proizvodi za ličnu negu, poput sapuna, šminke ili boje za kosu, mogu biti alergeni. Ako je ovo hroničan problem, razgovaraj sa svojim doktorom o alergijskom testiranju.

 

Krema za kesice ispod očiju

 

Krema sa retinolom

Krema sa retinolom se koristi za različite probleme kože, uključujući:

 • bubuljice
 • psorijaza
 • starenje.

Ovde se pre svega misli na vitamin A, koji dolazi u kremi, gelu ili tečnom obliku.

Kako retinol pomaže u slučaju kesica ispod očiju?

Kada se nanese na kožu, ovaj sastojak može poboljšati nedostatak kolagena. Kremu sa odgovarajućom koncentracijom retinola treba da ti prepiše isključivo dermatolog!

Retinol se generalno primenjuje na koži jednom dnevno, oko pola sata posle pranja lica.

 

Nemoj da koristiš kreme sa retinolom ili da uzimaš suplement vitamina A ako si u drugom stanju.

 

kako ukloniti kesice ispod očiju 2

 

Krema za posvetljivanje kože

 

Kreme za posvetljivanje kože sadrže sastojak pod nazivom hidrohinon. Ovaj sastojak ometa proizvodnju melanina u koži. Ovo može pomoći u smanjivanju izgleda tamnih kesa ili krugova ispod očiju.

Mnoge kreme, gelovi i losioni obično sadrže 2% hidrohinona. Možeš dobiti veće koncentracije na recept od svog dermatologa. Moraćeš redovno da koristiš ove proizvode da bi videla trajne rezultate.

 

Važno je napomenuti da su pozitivni efekti hidrokinona preokrenuti kada je koža izložena sunčevoj svetlosti, tako da bi trebao da se koristi samo noću. Prekini sa upotrebom ovog proizovda ako imaš negativnu reakciju.

 

Kreme protiv bora i anti-age kreme

 

Kada su u pitanju kesice ispod očiju, moramo da napomenemo da izvesnu pomoć mogu da pruže i kreme protiv bora. Budući da je evidentno da proces starenja izaziva i bore oko očiju i kesice ispod očiju, ovakve kreme mogu dosta da pomognu u ublažavanju ovog estetskog problema.

Anti-age kreme se preporučuju za upotrebu već nakon 25. godine po nekim stručnjacima,  a po nekima tu granicu možeš da pomeriš i nakon 30. godine. U svakom slučaju, tu su da tvoje lice čine što duže mlađim i zategnutijim.

 

Koristi bademovo ulje za kožu

 

Bademovo ulje je bogato vitaminom E i esencijalnim masnim kiselinama i kao takvo je veoma zdravo za tvoju kožu. Bademovo ulje ti takođe može pomoći da se rešiš podočnjaka i kesica ispod očiju na sasvim prirodan i bezbedan način.

Takođe može da pomogne i kokosovo ulje protiv bora oko očiju, što zauzvrat pomaže u ublažavanju kesica ispod očiju.

 

Kolagen indukciona terapija (mikronidling)

 

Zagovornici ove trapije kažu da smanjuju bore, ožiljke, pa čak i probleme sa pigmentacijom, poput tamnih krugova i kesica ispod očiju.

Mikronidling postupak uključuje fine iglice koje se koriste za probijanje kože. Ovo stvara kontrolisanu vrstu povrede koja, s druge strane, podmlađuje kožu koja se leči.

Ova procedura nije za one koji žele trenutno poboljšanje. Obično se obavlja u toku šest sesija sa razmakom od mesec dana ili više. Mikronidling košta manje od tradicionalnih laserskih procedura.

Kako ukloniti kesice ispod očiju i drugim metodama? Ove metode uključuju:

 • laserska terapija
 • hemijski piling
 • ubrizgavanje filera za lečenje otečenih kapaka.

Ovi tretmani će možda morati da se ponavljaju za najbolje rezultate.

 

Kako ublažiti kesice ispod očiju  

 

Zapamti da svaki estetski problem najpre treba rešavati iznutra. Dakle, poboljšanje ishrane, načina života i načina spavanja može značajno smanjiti pojavu kesica ispod očiju i tamnih krugova.

 

Podignite glavu dodatnim jastucima dok spavate

 

Korišćenje dva ili više jastuka treba da uradi ovaj trik. Kako ovo radi? Podizanje glave pomaže u sprečavanju nakupljanja tečnosti u donjim očnim kapcima, što stvara kesice ispod očiju dok spavate.

Ako ti ovo ne odgovara, takođe možeš da razmotriš povišenje celog gornjeg kraja svog kreveta za nekoliko centimetara.

 

Najmanje osam sati sna

 

Osim toga kako spavaš, koliko spavaš je takođe bitan faktor kako ublažiti kesice ispod očiju.

Većina odraslih treba da nastoji da ima između sedam i osam sati sna svake noći.

Ako imaš problem da zaspiš, probaj ove trikove:

 • Pokušaj da napraviš raspored za spavanje ili idi uvek u isto vreme u krevet
 • Izbegavaj kofeinska pića i hranu od 6 do 12 sati pre spavanja.
 • Izbegavaj alkoholna pića oko perioda za spavanje
 • Završi sve obroke dva sata pre spavanja
 • Završi sve naporne vežbe nekoliko sati pre spavanja
 • Isključi televizor, mobilni telefon i druge elektronske uređaje jedan sat pre spavanja.

Jedi više hrane bogate kolagenom

 

Kako starimo, mišići i tkiva koji podržavaju naše kapke sve više slabe. To znači da tvoja koža može početi da se opušta i da dolazi do pogrešne preraspodele masti, koja počinje da se nakuplja ispod očiju.

Stoga je potrebno da pojačaš unos hrane bogate kolagenom.

Povećanje unosa vitamina C može pomoći tvom telu da apsorbuje više hijaluronske kiseline. Ova esencijalna kiselina se prirodno nalazi u telu, ali se količina koja se skladišti smanjuje sa godinama.

Hrana bogata vitaminom C i hrana bogata aminokiselinama (proteinima) takođe može pomoći u proizvodnji kolagena kroz povećanje nivoa hijaluronske kiseline, stvarajući zdraviju kožu.

Dobri izvori vitamina C uključuju:

 • narandže
 • crvene paprike
 • kelj
 • prokelj
 • brokoli
 • jagode

Smanji konzumiranje alkohola

 

Zašto ovo funkcioniše? Slična ideja je da piješ više vode. Konzumiranje alkohola doprinosi dehidraciji, a dehidratacija može dovesti do kesica i tamnih krugova ispod očiju.

 

Ostavi cigarete

 

Pušenje iscrpljuje vitamin C iz tvog tela, što je vitamin odgovoran za stvaranje zdravog kolagena u koži. Ako si pušač, gotovo sigurno ćeš se boriti sa problemima poput bora, promene boje kože, pa čak i podočnjaci i kesice ispod očjiu.

Prestanak pušenja takođe pomaže u nizu drugih zdravstvenih problema.

Možda ćeš doživeti simptome povlačenja sa nikotina prvih nekoliko nedelja nakon što odustaneš od ove veoma loše navike. Ovi simptomi bi trebalo da prođu u roku od 10 do 14 dana.

 

Kako sakriti kesice ispod očiju

 

Ukoliko imaš neki važan događaj i želiš brzo da se ‘’rešiš’’ kesica ispod očiju i podočnjaka, možeš uspešno i da ih sakriješ – i to adekvatnom šminkom! Tajna je u trikovima u šminkanju koji će ti pomoći da ovu neugodnu estetsku pojavu na svom licu vešto prikriješ i jednostavno zakamufliraš.

Zapamti da su kesice ispod očiju česta pojava kod žena i da danas postoje brojne metode da se ovog estetskog problema uspešno rešiš. U većini slučajeva se radi o bezazlenom kozmetičkom problemu koji može da se poboljša pre svega promenom načina života. Neki slučajevi vrećica ispod očiju mogu biti rezultat infekcije ili drugog medicinskog problema, a ovome je potrebna posebna pažnja.

Sve što treba da uradiš jeste da pratiš stanje i ukoliko primetiš da se kesice ispod očiju pogoršavaju ili se ne popravljaju i nakon što preduzmeš sve mere da ih se rešiš – javi se lekaru.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test