Naslovna » Hijaluronska kiselina u hrani kao način da sačuvaš kožu od starenja!
Ishrana

Hijaluronska kiselina u hrani kao način da sačuvaš kožu od starenja!

hijaluronska kiselina u hrani

Želiš da saznaš gde sa javlja hijaluronska kiselina u hrani? E pa došla si na pravo mesto, jer ćeš saznati u kojim namirnicama ćeš je pronaći. Nudim ti najbolji spisak namirnica i to sve na jednom mestu!

O da, hijaluronske kiseline ima i u hrani a verovatno nisi ni slutila da se nalazi baš u ovim namirnicama.

Imaš želju da povećaš unos hijaluronske kiseline, a nikako u tome ne uspevaš? Probala si razne kreme sa hijaluronskom kiselinom ali ipak ti se čini da to nije dovoljno?

Pa, u pravu si. Ali ne brini. Tu sam da ti pomognem i kažem da je hrana nešto sa čime ćeš sigurno postići željene rezultate. Ostani sa mnom i pročitaj gde se to javlja hijaluronska kiselina u hrani.

Takođe poznata kao natrijum hijaluronat ili hijaluronan, hijaluronska kiselina je tip jedinjenja koji se prirodno nalazi u našem telu i igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vezivnog tkiva i zdravlja očiju.

 

Hijaluronska kiselina u hrani deluje kao čistač slobodnih radikala i kao antioksidant. Poboljšava hidrataciju kože i održava njenu elastičnost.

 

Hijaluronska kiselina u hrani:

  • Zadržava više vode u organizmu,
  • Važna je za hrskavicu i kožu,
  • Značajna komponenta tečnosti u očima (sinovijalna tečnost),
  • Podstiče podmazivanje zglobova.

 

Da bi poboljšala hidrataciju u telu, podmazivanje zglobova i smanjili upalu – primena hijaluronske kiseline spolja nije dovoljna. Umesto toga, potrebno je povećati nivo hijaluronske kiseline u našem telu.

Hijaluronska kiselina je jedna od ključnih komponenti ekstracelularne matrice koja okružuje i podržava sve ljudske ćelije.

Većina namirnica ne sadrži direktno hijaluronsku kiselinu. Čak i tako, mnoge namirnice mogu promovisati proizvodnju hijaluronske kiseline.

Dok se hijaluronska kiselina koristi na različite načine spolja , a najčešće u vidu anti age kreme, ishrana je moćan način povećanja nivoa hijaluronske kiseline iznutra.

“Moje iskustvo je sjajno” Gordana

Gordana je dugo imala problem sa borama na licu. Pokušavala je na sve načine da ih se reši, ali bezuspešno. Kada je pomislila da odustane, pronašla je proizvod KOJI BRIŠE BORE, FLEKE I PODOČNJAKE SA LICA.

Ukoliko i ti želiš SAVRŠENO ČISTO LICE, pročitaj kako je Gordana uspela da očisti svoje lice na ovom linku  https://onaportal.com/kazi-vec-jednom-borama-na-licu-zbogom/

Namirnice bogate hijaluronskom kiselinom

Postoji više opcija kako koristiti hijaluronsku kiselinu u hrani. Svaka od njih ima svoje prednosti, a zato što promovišu hijaluronsku kiselinu na različite načine, najsnažniji pristup je da uključiš različite namirnice u tvoju ishranu. Srećom, sve ove namirnice imaju dobar ukus i nude različite zdravstvene beneficije.

Pa hajde da pogledamo koje su to namirnice bogate hijaluronskom kiselinom:

 

Supa od kostiju

Supa od kostiju je postala popularna za povećanje nivoa kolagena i promovisanje celokupnog zdravlja. Pomaže kod smanjenja upale i bolova u zglobovima, uz promovisanje zdravih bakterija crevne mikroflore.

 

Ovo je jedan od najboljih izvora hijaluronske kiseline u hrani, a nudi i različite hranljive sastojke.

 

Savremeno kuvanje skoro u potpunosti ignoriše kosti, tako da mi u stvari propuštamo te hranljive materije.

Možda si poslednji put jela supu od kostiju nekada davno a pravila je tvoja baka, zar ne?

Ali sad to možeš i sama da probaš, jer je ovo najbolji način da se poveća unos hijaluronske kiseline.

Postoji mnogo recepata za pravljenje supe od kostiju, tako da slobodno pogledaj na internetu šta se nudi i definitivno probaj da ubaciš ovo u svoj režim ishrane.

Ovo je prvi i najbolji korak za povećanje nivoa hijaluronske kiseline. Takođe je i savršen za hladnije mesece.

 

Unutrašnjosti mesa odnosno iznutrice

 

hijaluronska kiselina u ishrani

Većinom izbegavamo unutrašnje organe  zbog ukusa, ali tu su najsnažniji izvori hranljivih sastojaka.

Visoki nivoi hijaluronske kiseline u hrani se javljaju prirodno u organima većine stoke, uključujući govedinu, jagnjetinu, svinjetinu i živinu. Iako ishrana bogata hijaluronskom kiselinom organa životinja jeste dobra, s druge strane sadrži i visok nivo masti.

Međutim, redovna konzumacija organa mesa u malim količinama može pomoći našem telu da održi ili bar malo poveća svoje rezerve hijaluronske kiseline.

Ima mnogo dobrih recepata za pripremu ovakvih obroka.

Sve životinje imaju hijaluronsku kiselinu u svojim ćelijama. Koža je izuzetno bogat izvor hijalurona, zato pokušajte sa lososom ili pilećom kožom. Lososova koža je takođe odličan izvor omega-3 masnih kiselina.

baner

Zeleniš

 

Tamno lisnato povrće kao što su kelj i spanać su još jedan način povećanja nivoa hijaluronske kiseline u organizmu. Efekat se javlja jer je lisnato povrće bogato magnezijumom.

Magnezijum je ključni katalizator u mehanizmu za proizvodnju hijaluronske kiseline. Dakle, ako nemaš dovoljno magnezijuma u organizmu, nivo hijaluronske kiseline se može smanjiti.

Na sreću, postoji mnogo dobrih načina da uključiš zeleno povrće u tvoju ishranu, u zavisnosti od sopstvenih želja. Neki ljudi koriste zeleniš da bi napravili interesantne salate. Ostali se okreću proizvodima poput čipsa od kelja. A ti?

 

Badem i indijski orah

Orasi imaju tendenciju da budu bogat izvor nutrijenata za organizam i bore se sa viškom telesne težine. Bademi i indijski orah takođe su značajan izvor magnezijuma. To ih čini korisnim za povećanje proizvodnje hijaluronske kiseline. Možeš ih slobodno grickati kao popodnevnu užinu, ili ujutru dodati u omiljeni musli, ovsenu ili pirinčanu kašu.

 

Proizvodi koji sadrže soju

 

Soja teži da bude kontroverzna, sa zabrinutostima za neke komponente koje ona sadrži. Čak i pored toga, soja može i te kako ponuditi značajne zdravstvene koristi.

Jedna od njih je povećanje proizvodnje hijaluronske kiseline. Ovo se dešava jer soja sadrži izoflavone. To pomaže u povećanju nivoa estrogena u telu, što potom unapređuje proizvodnju hijaluronske kiseline.

Ako si zabrinuta za soju, možeš se opredeliti za fermentisane opcije, kao što je tempeh. Proces fermentacije povećava zdravstvene prednosti hrane . Tempeh možeš kupiti u skoro svakoj prodavnici zdrave hrane.

 

Korenasto povće

 

Korenasto povrće koje sadrži dosta visok nivo skroba i takođe povećava nivo hijaluronske kiseline. Ovo povrće uključuje slatki ali i običan krompir.

Korenasto povrće dobro radi na održavanju nivoa hijaluronske kiseline u hrani jer ono i sadrži neku količinu ove kiseline i povećava njenu proizvodnju. Konkretno, ono sadrži niz korisnih hranljivih materija. Mnogi od njih pomažu u poboljšanju nivoa hijaluronske kiseline i predstavljaju dobar dodatak zdravoj ishrani.

Ovo povrće je takođe svestrano i može se koristiti u mnogim različitim receptima.

Slatki krompir (koji neki od nas zovu jam) je posebno moćan izvor hijaluronske kiseline u hrani. Sadrži visok nivo magnezijuma, tako da utiče i na nivo hijaluronske kiseline.

 

Sveže voće i povrće

 

Prisustvo vitamina C u voću pomaže u povećanju nivoa hijaluronske kiseline. Neko voće sadrži i značajne količine magnezijuma, što takođe pomaže u održavanju nivoa ove kiseline u hrani.

Kao rezultat, najbolji izbor su plodovi koji sadrže vitamin C i/ili magnezijum. Pomorandže, paradajz, avokado, trešnje, grožđe i mango su moćne opcije a naravno ima ih još puno.

Avokado je super namirnica za kožu, bogat je magnezijumom, vitaminom E i zdravim nasićenim masnim kiselinama. Sadržaj magnezijuma u avokadu je ono što ohrabruje naša tela da proizvode više hijaluronske kiseline pa je tako posredno izvor hijaluronske kiseline u hrani.

Paradajz, grejpfrut i pomorandže su takođe dobar izvor naringenina. Ovo jedinjenje sprečava stvarenje enzima hijaluronidaze, koja razbija hijaluronsku kiselinu.

Kao rezultat toga, povećanje unosa naringenina bi trebalo da smanji gubitak hijaluronske kiseline, čime se održava njen visok nivo .

Brokoli i špargare su bogati magnezijumom i vitaminom C, sadrže dosta ovog vitamina i drugih hranljivih sastojaka koji pomažu u proizvodnji hijaluronske kiseline.

Svaka vrsta voća i povrća nudi različita jedinjenja, uključujući fitonutrijente.

 

Za celokupno zdravlje pa iza kožu bez bora, najbolje je da u svoju ishranu unosiš što najviše različitog voća i povrća.

 

Banane

 

Većina svežeg voća će ti pomoći u promovisanju nivoa hijaluronske kiseline. Ali, banane su posebno dobar izvor. One su jedan od retkih vrsta voća koji direktno sadrže hijaluronsku kiselinu.

Takođe sadrže magnezijum i vitamin C, koji pomažu u povećanju proizvodnje hijaluronske kiseline.

Banane su zdrave i savršene kao užina a relativno su jeftine. Istina je da sadrže prilično visoku količinu šećera, ali to je uravnoteženo sa sadržajem vlakana.

 

Paprika babura

 

Žuta, narandžasta i crvena paprika nude izvor vitamina C, pomažući kod povećanja nivoa hijaluronske kiseline.

Takođe su relativno niske u šećeru, što ih čini lakšim za uključivanje u mnoge dijete. Zapravo, paprike su jednostavni dodatak mnogim receptima, delujući kao odličan način dodatka ukusa.

 

Tamna čokolada

 

Već sigurno znaš da tamna čokolada nudi mnoge pogodnosti za zdravlje –  a istraživanje samo nastavlja da uliva nova i nova pozitivna delovanja čokolade.

Ali, da li si znala da pomaže u proizvodnji hijaluronske kiseline? To! Još jedan ukusan izbor i hijaluronska kiselina u meni raste!

Prvi razlog je magnezijum. Tamna čokolada nije toliko bogata magnezijom kao lisnato povrće ili bademi, ali i dalje je značajan izvor ovog minerala.

Tamna čokolada sadrži i malo cinka, koji takođe pomaže u proizvodnji hijaluronske kiseline u organizmu.

 

Istraživanje takođe sugeriše da je tamna čokolada dobra za kožu. Ovaj efekat je povezan sa flavanolima (antioksidanti koji daju gorčinu čokoladi) u tamnoj čokoladi.

Bobovi

 

Pasulj i ostalo povrće iz ove familje je još jedna moćna opcija za unošenje hijaluronske kiseline hranom. Mnogi od njih su dobar izvor magnezijuma i cinka, koji, kako sam već pomenula, pomažu u održavanju nivoa ove kiseline.

Kao i kod voća, najbolji pristup je da uključiš više vrsta bobova u svoju ishranu. To će ti omogućiti pristup najširijem sprektru zdravih jedinjenja.

 

 

Crno vino

namirnice bogate hijaluronskom kiselinom

 

 

Crno vino ne sadrži hijaluronsku kiselinu ali i dalje pomaže u povećanju njenog nivoa. Zašto se ovo dešava? Crno vino sadrži fitoestrogene koji pomažu u ovom procesu.

 

Crno vino je često povezano sa korisnim zdravstvenim efektima, najviše zbog toga što sadrži resveratrol. Da li može i neko drugo vino?

Verujem da ima dosta vina koja su ukusna i kvalitetna, ali baš crno vino je izvor hijaluronske kiseline u ishrani.

Sigurna sam da ćeš pronaći svoj najbolji ukus pored toliko dobrih i kvalitetnih crnih vina. Ne samo da ćeš pomoći u proizvodnji HA u organizmu, već je crno vino dobro i za srce a poboljšava i nivo HDL holesterola. Tako da s vremena na vreme, slobodno popij jednu čašu crnog vina.

Jesi li čula kako crno vino skida celulit

Smeđi pirinač i cela zrna

Smeđi pirinač i druga cela zrna su veoma bogati cinkom. Nedostatak cinka je vrlo čest i utiče na količinu hijaluronske kiseline koju tvoje telo može proizvesti.

Smeđi pirinač ima 1,21 mg cinka na 340 grama, dok beli pirinač ima samo 0.71 mg na 340 grama (kuvanog pirinča).

baner

Šargarepa

Šargarepa je bogat izvor hijalurona, vitamina A i kolagena. Korenje šargarepe može povećati proizvodnju hijaluronske kiseline. Dodaj šargarepu u omiljenu salatu kad god si u mogućnosti. Ja na primer grickam šargarepu i samu.

 

Crne i zelene masline

 

Masline su dobar izvor hijaluronske kiseline u hrani. Dijeta koja u sebi sadrži crne i zelene masline može promovisati dobro zdravlje i povećati sadržaj hijaluronske kiseline u telu.

Pošto masline sadrže i sumpor, mogu povećati nivo kolagena i proizvodnju ove kiseline u našem telu. Koje masline ti voliš najviše? Crne ili zelene? Svejedno je i nećeš pogrešiti, a obezbedićeš unos hijaluronske kiseline u tvoj organizam. Masline idu odlično na mini sendviče, sa kuvanim jajem, pršutom, sirem – odlično!

Sve gore navedene namirnice su moćan izbor za održavanje nivoa hijaluronske kiseline u organizmu. Raznovrsna hrana takođe nudi i raznovrsne zdravstvene prednosti.

Naše telo stvara hijaluronsku kiselinu prirodno, ali starenjem se ova proizvodnja smanjuje.

Neki ljudi primenjuju ovu kiselinu lokalno ili ubrizgavaju hijaluronsku kiselinu. Ipak, na ovaj način hijaluronska kiselina ne može doći do najdubljih slojeva kože.

 

Ako želite povećati nivoe hijaluronske kiseline na druge načine, možete početi sa vašom ishranom.

 

Naveli smo vam namirnice koji su bogate ovom kiselinom, ili pomažu u povećanju proizvodnje hijaluronske kiseline.

Izvolite!

Avatar

Ksenija Lončar

Volim da pišem o lepoti. Lepoti žene. Sve počinje od nege, a to su teme o zdravoj kosi, telu bez celulita, bez bora na licu i upornih bubuljica.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test