Naslovna » Propolis za lice i zašto morate probati ovaj pčelinji lepak!
Lice

Propolis za lice i zašto morate probati ovaj pčelinji lepak!

propolis za lice

Saznaj kakve sve prednosti ima propolis za lice i zašto treba da ga probaš. Imaš problem za kožom lica? Akne ili bubuljice? Reci im zbogom!

Kao i med, tako i propolis za lice spada u magičnu supstancu koja rešava mnoge probleme.

Propolis balansira, umiruje i leči problematičnu kožu. Takođe ubrzava brzinu rasta ćelija i pomaže kod začepljenih pora. Propolis za lice štiti od bakterija i deluje kao odličan antiinflamatorni agens.

 

Šta je to propolis?

Najveći sastojak propolisa (55 %) je smola sakupljena od biljaka i drveća, posebno drveta topole. Druga polovina je sačinjena od voskova (30 %), esencijalnih ulja (10 %) i polena (5 %).

U propolisu možeš naći i širok spektar dodatnih elemenata uključujući organske i amino kiseline, vitamine, minerale i što je najvažnije, bioflavonoide, za koje se veruje da su aktivni sastojak u procesu lečenja kože. Svi ovi sastojci se mešaju sa pljuvačkom pčele kako bi se proizvedeo ono što se naziva pčelinji lepak (Propolis).

Propolis je smolasta mešavina koju medonosne pčele proizvode od sokova drveća.

Kada kombinuju sok od drveća sa sopstvenim voskom, stvaraju lepljivi, zelenkasto-smeđi proizvod koji se koristi kao premaz za izgradnju njihovih košnica. Služi im i kao prirodno dezinfekciono sredstvo protiv bakterija.

Prilično zanimljivo, zar ne?

Istorijski gledano, propolis se smatra najstarijim oblikom prirodne medicine. Danas znamo da propolis ima vrlo složenu hemijsku strukturu, sastoji se uglavnom od antioksidanata.

A pazi sad ovo!

Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE I OŽILJKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Propolis je obično crvenkasta ili tamno smeđa smola koja je u potpunosti produkt pčela. Za izgradnju propolisa, pčele traže razne biljne materije: smole, eterična ulja, voskove. Dodaju svoje enzime i proizvode propolis za sopstvenu upotrebu. Ljudi koriste propolis već više od 2000 godina za razne bolesti. Naučnici su otkrili da propolis ima izuzetno složenu strukturu antioksidanata i raznih bioaktivnih biljnih materijala. Od tada su urađene mnoge studije kako bi se podržalo poznavanje propolisa i njegovih pozitivnih osobina.

Propolis je dan danas popularan prirodni lek širom sveta zahvaljujući svojim umirujućim, zaštitnim i antioksidativnim osobinama.

Glavne komponente ove supstance su fenoli, terpeni, aromatične i alifatske kiseline, flavanoidi i drugo.

Propolis za lice prednosti

Propolis pčela čini 300 različitih jedinjenja. Zajedno, ove supstance nude niz različitih korisnih svojstava za lice. One uključuju:

 • Antimikrobna i
 • Anti-inflamatorna dejstva,
 • Antiseptik,
 • Antioksidant,
 • Antibakterijska i
 • Antivirusna dejstva itd.

A čemu služi prorpolis za lice?

 

Bori se sa infekcijama, ozdravi i očisti kožu

U nezi kože propolis je moćan antimikrobni, antivirusni i antigljivični sastojak koji pročišćava kožu i pomaže kod rezistencije tela od virusa.

 

Regenerativan, dobar za kožu

Njegovo snažno antioksidativno i antibakterijsko svojstvo čini propolis jedan od najboljih sastojaka za balansiranje problematične kože. Sprečava širenje bakterija i poboljšava obnavljanje kože. Bogat je vitaminima B, C i E. Njegova sposobnost da pomogne kod regeneracije oštećenog kožnog tkiva čini ga zaista magičnim sastojkom.

 

Ojačava, štiti kožu

Za razliku od proizvoda na bazi nafte, proizvodi sa medom i propolisom obezbeđuju zaštitu kože bez gušenja kože i stoga dozvoljavaju da ona diše i funkcioniše efikasno bez izazivanja suvog stanja kože. Proizvodi na bazi meda i propolisa su prirodno vodootporni i stvaraju barijeru na površini kože kako bi je zaštitili od bakterija. Deluju takođe i kao prirodni učvršćivač kože. Obezbeđuju kremastu i nežnu teksturu kože.

U svojoj prirodnoj ulozi kao kožna barijera, med i propolis za lice takođe pružaju i zaštitu od svakodnevnih zagađivača i ostalih toksina iz okoline. Stvarajući barijeru na površini kože, efikasno mogu pomoći u sprečavanju zagađenja od direktnog dodirivanja sa kožom. Smanjuju nastanak slobodnih radikala, što dovodi do starenja kože. Bogati su vitaminom A i podržavaju podmlađivanje ćelija i rehidrataciju.

 

Naučne i zdravstvene beneficije

Propolis je u fokusu mnogih naučnoistraživačkih projekata koji proučavaju njegove lekovite osobine. Neke vrste propolisa imaju antibakterijsku i antifungalnu aktivnost i zbog toga mogu biti vrlo efikasne u borbi protiv akni. Propolis za lice je poznat i kao antioksidant, emolijent (sredstvo koje omekšava), i istražuje se njegovo dejstvo i kod lečenja karcinoma kože i prevencija protiv ove bolesti.

A ovako se propolis za lice koristi najviše:

 

Propolis za bubuljice

propolis za bubuljice

Nivo aktivnih sastojaka u propolisu može se razlikovati u zavisnosti od geografske lokacije i vremena u godinu kada se prikuplja. Propolis za kožu sadrži antioksidantivne flavonoide, uključujući kvercetin, pinocembrin, galangin i pinobanskin.

Kofeinska kiselina i hidrokinon – organska jedinjenja često korišćena u komercijalnim kozmetičkim formulama za lečenje kože – su takođe prisutna. Propolis takođe sadrži magnezijum, nikl, kalcijum, gvožđe i cink. Antioksidativna fenolna jedinjenja u propolisu, naročito kofeinska kiselina, su snažnija nego kod vitamina C i E.

Sva ova jedinjenja su korisna pri lečenju bubuljica i akni.

Propolis za kožu promoviše zarastanje rana poboljšanjem rasta epitelnih ćelija, a time povećava cirkulaciju i sprečava nastanak ožiljaka posle bubuljica i akni, kao i ostalih tegoba. Pa ovo je odlično! Probajte prirodno lečenje bubuljica, bez hemije i štetnih materija.

Propolis za lice se obično koristi u dozama od 500 miligrama dnevno. Na raspolaganju su i kreme i sprejevi. Propolis za kožu je generalno netoksičan, ali moguće su alergijske reakcije.

Ako si alergična na druge proizvode od pčela – poput matičnog mleča, polena ili meda – ne koristi propolis. Posavetuj se sa svojim lekarom pre upotrebe propolisa. Ne koristi propolis ako si trudna ili ako dojiš.

Propolis za potkožne bubuljice

Potkožne bubuljice i cistične akne su veliki problem i vredi razmisliti o prirodnim tretmanima.

Možeš da probaš sledeće da bi dobila lepu i čistu kožu.

 

Propolis tinktura

Deluje tako što ekstrakt propolisa, koji je prirodni antiseptik,  pomaže da tvoja koža bude čista i bez infekcije, sprečavajući dalje pojavljvanje bubuljica. Etanol pomaže da se bubuljice i masna koža osuše, što pomaže u obnavljanju ravnoteže kože.

 

Propolis balzam

Ima prirodne antiseptičke i antiinflamatorne osobine, pomažući da umiruje kožu.

 

Propolis sprej za bubuljice

Ako imaš osetljivu kožu, predstavljam ti prirodni sastojak lepote koji moraš  imati u borbi protiv akni, bubuljica i ostalih tegoba. Propolis sprej za bubuljice ima antiinflamatorni efekat, smanjuje aktivnost bakterija, gljivica i virusa. Takođe poseduje i antioksidativni efekat, smanjuje bol i otok.

Osnovni sastojci propolis spreja su različite biljne smole i vosak koji pčele prerađuju koristeći sekret vlastitih žlezda. U ovom sekretu nalaze se flavonoidi, antocijani, fitohormoni, etarska ulje, polen i drugo. Zbog toga i poseduje antimikrobna, fungicidna i antivirusna dejstva. Pozitivno deluje kod površinskih rana i infekcija na koži.

 

Propolis kapi za lice

Propolis kapi za lice se koriste i za prevenciju i za lečenje raznih tegoba. Namenjene su i za lice, kao i za lečenje glavobolja i ostalih zdravstvenih problema.

Kako se upotrebljavaju?

Mogu se koristiti za unutrašnju ili spoljnu upotrebu. Što se tiče upotrebe propolisa za lice, koristi se za lečenje bubuljica, mitisera kao i akni. Dovoljno je da naneseš nekoliko kapi na svoje lice svakog dana i sigurno ćeš primetiti razliku.

 

Kako da sama napravim propolis kapi za lice?

 • Potreban ti je etilen alkohol (76-96 %) i propolis u čvrstom stanju
 • Staviš isitnjen propolis u staklenu flašu i preko njega sipaš alkohol (1:2).
 • 7 dana flašu treba da promućkaš i do tri puta dnevno.
 • Nakon 7 dana se ova tečnost profiltrira (možeš koristiti i filter za kafu).

Ovu tinkturu možete koristiti za najrazličitije tegobe.

 

Kako se koriste propolis kapi za lice?

Što se tiče propolisa za lice, nema nekog konkretnog propisa – možeš dodati par kapi ove tinkture u vašu omiljenu kremu, ili direktno propolis kapi na problematično mesto na licu. Koristi svakodnevno po par kapi.

 

Med i propolis za lice

propolis

Med je odličan, prirodni hidrator za kožu, omogućava joj da diše i zbog toga je tako dobar za regeneraciju i lečenje kože. Med deluje kao hidratantni i antiinflamatorni sastojak koji pomaže koži, a takođe ima prirodna antibiotska svojstva kako bi se smanjio rast bakterija koji stvaaju bubuljice.

Postoji mnogo dobrih, testiranih, topikalnih krema sa medom. Nema potrebe da koristiš med u sirovom stanju za tvoje lice, jer taj med nije testiran na efikasnost i sigurnost.

Ukratko, da, med je dobar za tvoju kožu, ali ne, neće rešiti sve probleme kože. Zbog toga se koristi u kombinaciji nekih drugih sastojaka, kao što je propolis.

 

Zaštita, prevencija, zdravlje

U svojoj najčistoj formi, med je pogodan za sve tipove kože čak i osetljivu kožu, a pomaže kod čišćenja kože i štiti tvoju kožu. Prirodno antibakterijski, med pomaže u balansiranju hormonalne kože i pun je enzima i antioksidanata koji kolektivno doprinose usporavanju starenja kože eliminacijom slobodnih radikala i obezbeđivanju hranljivih sredstava za novi rast tkiva.

 

Hidratacija, mladost, vitalnost

Što je najvažnije, med je prirodni humektant (vrsta aditiva koja služi kao sredstvo za zadržavanje vlage), tako da ne samo da privlači vodu, već je zadržava na koži, pomažući njen prolaz u kožu i omogućavajući njenu hidrataciju. Tako je važan za kožu i njenu strukturu. Usporava gubitak kolagena i na taj način štiti kožu od nastanka finih linija i bora.

 

Balans i nega

Med zajedno sa propolisom za lice poboljšava glatkost kože i omekšava je. Štite kožu od sunca i njegovih efekata.

 

Kako da koristiš propolis u kombinaciji sa medom?

Ako imaš neku masku ili kremu na bazi meda, slobodno dodaj nekoliko kapi propolisa u to i promešaj. Tako ćeš uživati u zdravstvenim prednostima oba dva proizvoda.

Propolis mast za lice

Propolis mast za lice:

 • Smanjuje znake starenja i izgled bora,
 • Potencijalni izvor antioksidanata,
 • Antivirusno i antimikrobno delovanje.
 • Promoviše čistu, elastičnu kožu.

 

Mast od propolisa možeš pripremiti i sama kod kuće i to na vrlo jednostavan način.

Kako?

 • Potreban ti je vazelin, koji treba da zagreješ na pari.
 • Kada se on rastopi, dodaj malo mlevenog propolisa i mešaj dok se sve lepo ne istopi.
 • Ako imaš alkoholnu tinkturu od propolisa, dobro bi bilo da i to malo dodaš kako bi se mast bolje sjedinila.
 • Na kraju mast ostavi da se ohladi i stavi je u sterilisanu staklenu posudu tj.teglu i čuvaj na hladom i tamnom mestu.

Ova mast je dobra za razna oboljenja kože. Korisna je i kod gljivica kože a poboljšava i epitelizaciju kože, tako da se koristi kod prevencije bubuljica i akni.

 

Kako da koristim mast od propolisa?

Nanesi mast od propolisa na čisto lice, vrat i dekolte. Možeš da je koristiš kao noćnu kremu za lice.

 

Propolis za lice iskustva

Uverili smo se da propolis za lice stvarno kod većine žena čini čuda i pomaže kod različitih problema:

“Ja sam odrasla osoba i borim se sa cističnim aknama i začepljenim porama. Svaki dan nanosim proizvod od propolisa i moje lice je sjajno. Ne isušuje ga i fantastično čisti moje pore. Preporučujem ga svima.“

“Uvek tražim nove proizvode za lice pošto imam osetljivu kožu, ali proizvodi sa medom i propolisom su za mene novo otkriće! “

“Najbolje proizvode koje sam ikada koristila. Ostavljaju kožu mekom i glatkom. “

“Apsolutno volim proizvode sa medom i propolisom za lice! Primetila sam razliku u roku od nekoliko dana. Definitvno ću nastaviti sa kupovinom!

 

Ako želite da učinite nešto korisno za vašu kožu, na prirodnoj bazi, propolis za lice je definitivno nešto što se mora probati.

Posavetujte se sa vašim lekarom ako imate alergijsku reakciju na med i ostale proizvode od pčela. Pažljivo tražite proizvode i uvek čitajte sastav krema, pilinga, sprejeva. Gledajte da proizvodi za negu kože uvek budu što prirodniji, i na taj način ćete vašoj koži omogućiti zdrav izgled, elastičnost i hidrataciju.

Avatar

Ksenija Lončar

Volim da pišem o lepoti. Lepoti žene. Sve počinje od nege, a to su teme o zdravoj kosi, telu bez celulita, bez bora na licu i upornih bubuljica.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test