Naslovna » Vodič kroz hrono ishranu sa dr Anom Gifing!
Ishrana

Vodič kroz hrono ishranu sa dr Anom Gifing!

Ana Gifing

U današnje vreme kada je sve postalo instant, pa tako i hrana, pitamo se kako takav način ishrane utiče na naš organizam. Prvi obrok mnogima je nakon 17h, što nije dobro za organizam.

Kako uskladiti i imati sva tri obroka, i to u određeno vreme, svaki dan? Zvuči gotovo nemoguće!

Baš o tome, o glavnim načelima hrono ishrane i o tome šta je zapravo hrono ishrana, pričali smo sa dr Anom Gifing.

Dr Ana Gifing je diplomirala na Medicinskom Fakultetu u Beogradu, a nakon toga je radila na Univerzitetskoj Dečijoj Klinici i Institutu za Majku i Dete u Beogradu.

Specijalizirala je na VMA anesteziologiju sa reanimatologijom, a potom nastavila profesionalni rad u Kliničkom Centru Srbije. 2003.godine se opredeljuje za preventivnu medicinu i iste godine pokreće 2006. privatnu preventivnu praksu u Beogradu.

Hrono ishrana dr Gifing

Ana Gifing je autor jedinstvenog programa Hrono Ishrana dr Gifing, koji je postao popularan i van granica Srbije za veoma kratko vreme. Trenutno postoji devet centara u Evropi i Americi koji su licencirani da primenjuju ovaj program (uz jedinstvenu dijagnostiku na američkim i nemačkim dijagnostičkim aparatima i individualnu suplementaciju).

“Hrono ishrana nije dijeta, to je način života”. U hrono ishrani nije cilj mršavljenje. Cilj svakom ko započinje sa ovom ishranom je zdrava ishrana koja vodi ka zdravom telu i zdravom životu.

“Tri su stvari bitne u konceptu hrono ishrane – vremerasporedravnoteža

Hrono ishrana ima svoja pravila – kada se jede, u koje vreme, koliko se jede, šta sme, a šta ne sme da se jede.

Ako određenu hranu uzimate u pogrešno vreme,  stvara se štetni otpad u vašem organizmu. Tada se događa trovanje organizma i nastaju razne bolesti.

Osim dijagnostike i pregleda koji se obavljaju u centru, dr Ana Gifing iza sebe ima i nekoliko napisanih knjiga u kojima možete čitati  mnoge korisne savete u vezi delovanja pojedinih štetnosti prisutnih u „hrani“.

ana gifing

1. Za nekog ko je na samom početku i samo je čuo za hrono ishranu, kako biste mu predstavili ovaj koncept. Šta je ono što je najvažnije što treba da zna, i najčešće zablude sa kojim se ljudi susreću kada je reč o hrono ishrani?
 
Ovaj program sam koncipirala između 2005. i 2009. godine, radi se o ishrani prema fiziološkim funkcijama u organizmu, poštovanju vremena izlučivanja određenih hormona i enzima, to je jedini vid pravilne ishrane, a veoma brzo dovodi organizam u ravnotežu; zabluda je u poistovećivanju hrono programa i hrono kuvanja, jer neke kombinacije mogu biti za nekog odlične, a za drugog ne. 

2. Koji je najbolji način i kako neko da krene sa hrono ishranom? Kome da veruje, kako ne bi došlo do nekih kontraefekata ili neželjenih rezultata?
Veliki je broj samoprozvanih “stručnjaka” koji samo zbunjuju ljude i svojim, zapravo laičkim pristupom ugrožavaju zdravlje ljudi; postoje naše zvanične društvene mreže gde se mogu pronaći tačne informacije.
3. Glavna načela hrono ishrane?
Tri obroka, doručak je obavezan, razmak između obroka oko pet sati, uveče se nikako ne jedu ugljeni hidrati, a za ručak se ne kombinuju proteini i skrob (šnicla i krompir, omiljena kombinacija nam pravi tegobe sa varenjem).
Preporučeno vreme za doručak je od 8h do 10h, ručak da bude od 13h do 15h, a večera od 18h do 20h. Normalan dnevni ritam koji je osnov za zdrav život podrazumeva buđenje najkasnije do 8 časova ujutro, a odlazak na spavanje do ponoći.
Sa takvim dnevnim ritmom, koji podrazumeva unošenje tri obroka od 8 ujutru do 8 uveče i 8 sati sna, organizam će raditi kako treba.
Važno je da pauza između obroka bude minimum 3 sata.  Mogu da se jave “greške u radu organizma” kada se jede često, u kraćem intervalu od tri sata, ili kada se preskači neki obrok, pre svega doručak, vrlo bitan za pravilno funkcionisanje tokom dana.
4. Da li se lako “prelazi” na hrono ishranu ili je organizmu potreban period da se navikne na ovaj način ishrane?
Izuzeno je lako ovako se hraniti, a čovek već za 24 sata oseća veliki priliv energije.
5.Pojasnite nam pojam restrikcije koji se koristi kod hrono ishrane?
Neko ko je gojazan, ko ima određene zdravstvene tegobe, dobija savet šta je to što mora da izbaci iz ishrane, ja svakako savetujem da svi izbace ono što nije “ljudska hrana”, šećer pre svega.
6. Da li je hrono ishrana univerzalna ili ipak biste mogli da je podelite za decu, trudnice, sportisti, starije i mlađe? Takodje, da li postoje neki izuzeci koji ne bi smeli da pristupe hrono ishrani?
Ovaj program mora biti individualan za svakoga ko ima zdravstvene tegobe, a razlikuje se u pristupu kod dece, omladine, starih itd. U našem centru posebno je koncipiran program za decu, sportiste, seniore, kao i za trudnice.
Što se tiče dece, tokom razvoja, njima je više nego potrebna uravnotežena ishrana, a njihov jelovnik treba da sadrži različite namirnice, koje su pre sve nutritivno bogate, kako bi se iskoristila njihova hranljivost.
7. Kada govorimo o lepoti, koliko način ishrane utiče na celokupan izgled, na pojavu bora i bubuljica na licu, na zdravlje kose?
U prvih sedam do petnaest dana svako ko primeni program hrono ishrane dr Gifing, ima vidljive promene na koži, izgleda zdravije i svežije, dugoročno gledano, usporava proces starenja, dovodi hormone u ravnotežu i recimo, pre svega ono što je najupečatljivije je primera radi, kod diabetičara, uspostavljanje zdravih nivoa šećera u krvi.
Ana Gifing
8. Osim pomenutih, bora i bubuljica, najveći problem žena predstavljaju celulit i strije. Koja hrana sme, a koja bi trebalo da se izbegava kada govorimo o ovim estetskim problemima?
Šećer i žestoka alkoholna pića su nam veliki neprijatelji, sedeći život, odsustvo fizičke aktivnosti, stres itd, nije problem samo u hrani.
9. Možete li nam reći jedan brz jednodnevni jelovnik?
Doručak svako voli, jer može da se jede sve, od jaja, preko šunke, sendviča, kuvanih žitarica, palačinki, koje ne pravimo od belog brašna, čvarci itd, itd.
Ručak: testenina sa paradajzom, oslić i blitva, ili grilovana piletina i boranija, supa, rižoto sa pečurkama itd
Večera, ako je na primer za ručak bila pileća supa, uveče možemo iskoristiti tu piletinu i dodati šampinjone ili salatu, ako neko nije mnogo gladan, može pojesti kuvano jaje i krastavac.
Količine hrane nisu ograničene, jer fiziološki jelovnik ne dozvoljava neodgovarajući unos hrane, to znači da hrono ishrana resetuje leptinske receptore i budno motri na oslobađanje hormona grelina, između ostalog, dakle kontroliše da ne dođe do gojaznosti.
Dr Ana Gifing je autor izuzetno popularnih knjiga Alhemija mladosti, Hrono Kuvar, kao i brojnih stručnih radova u oblasti preventivne medicine. Centar dr Gifing se nalazi u Ulici Ilije Garašanina u Beogradu, kontakt telefon 011/6350635.
Sve novosti možete da pratite i na YouTube kanalu dr Gifing, kao i na društvenim mrežama:
Test