Naslovna » Silikonske kapi za kosu – da li treba da ih koristiš ili ipak ne?
Kosa

Silikonske kapi za kosu – da li treba da ih koristiš ili ipak ne?

silikonske kapi za kosu

Kažu da su silikonske kapi za kosu super brzo rešenje za oštećenu kosu! Ali da li je to baš tako? U ovom tekstu razrešiću dilemu u vezi upotrebe silikona.

Nesumnjivo je da su silikonske kapi za kosu veoma popularne, jer instant omekšavaju i čine sjajnim suve krajeve kose. Međutim, kao i na svaki pomen reč ‘’silikon’’ – jasno ti je da tu nešto baš ne štima i da nije to tako dobro i prirodno. 

Da li želiš da zamaskiraš svoj problem sa kosom ili da ga istinski rešiš?

Zato sam istraživala sve na temu silikona u proizvodima za kosu, a pre svega o silikonskim kapima. Pogledaj šta sam saznala, pa proceni šta ti je činiti.

 

Šta su silikonske kapi za kosu?

Najjednostavnije rečeno, silikonske kapi za kosu su proizvod nalik na serum koji ima za cilj da instant ‘’smiri’’ i hidrira tvoju kosu. Naročito su pogodne za negu suve i oštećene kose, ali pomažu i kod stilizovanja kose. 

Silikonske kapi nude sjajno kratkotrajno popravljanje za zapetljanu, suvu ili oštećenu kosu, naročito ako kosu često peglaš, sušiš ili farbaš.

Silikon, ili njegovi derivati dimetikon i ciklometikon, sastojci su koji se često uključuju u mnoge preparate za kosu – pa tako i u silikonske kapi za kosu. Ako imaš suvu, oštećenu kosu, silikon igra još jednu specifičnu i važnu ulogu u pomaganju tvojoj kosi da izgleda najbolje. Čak i nakon oblikovanja i drugih tretiranja.

Silikon je mineral. Pruža efekat klizanja po kosi i sjaja, može pomoći u ispravljanju kose i daje kosi luksuzan, mekani osećaj.

Silikonske kapi daju tu ‘’klizavu’’ i glatku teksturu zbog koje se osećaš kao da ti je kosa super hidrirana. Ako imaš suvu kosu, silikonske kapi olakšavaju češljanje i dodaju sjaj kosi koji traje tokom čitavog dana. 

Silikon je poznat kao efikasan ovlaživač. Zapravo, dimetikon je sastojak koji se obično koristi u silikonskim kapima za kosu. Svrha silikonskih proizvoda za kosu je premazivanje kose mikro-finim slojem regeneratora koji stvara sjaj. Smanjujuje trenje radi lakšeg češljanja, stilizovanja i sprečavanja zapetljanja i lomljenja kose.

Vesna je mlada devojka koja je dugo imala problem sa retkom kosom koja se često mrsila, opadala i nije imala sjaj. Na sve načine je pokušavala da dođe do rešenja, ali nije uspevala.

Sada Vesna ima GUSTU, SJAJNU I JAKU KOSU KOJA NE OPADA. 

Na ovom linku pročitajte o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Upotreba silikonskih kapi za kosu

Mnogi tvrde da su silikonske kapi za kosu prosto neverovatne. Silikoni nisu rastvorljivi u vodi, osim ako nisu modifikovani tako da stvaraju i vodonepropusnu barijeru. Na taj način mogu da spreče gubitak vode iz kose i pomažu u zadržavanju boje čineći kosu hidrofobnijom (vodo-odbojnom).

Silikonske kapi za kosu zapravo usporavaju trans-dermalni gubitak vode pomoću ‘’zaključavanja’’ vlage i usporavanja dehidracije. Za razliku od nekih sintetičkih ulja, silikoni verovatno neće izazvati reakcije osetljivosti kože.

Silikoni se vežu za hidrofobne ili neoštećene delove kose bolje od hidrofilnih ili oštećenih područja. Kada se silikon kombinuje sa određenim sastojcima u nekom proizvodu za negu kose, dolazi do interakcije. U većini slučajeva, ova interakcija pomaže silikonu da se veže na oštećena područja na tvojoj kosi. I tako silikonske kapi za kosu počinju da rade svoj posao!

Kako da ti uvek bude čista kosa?

baner

Kako deluju silikonske kapi za kosu?

Silikonske kapi deluju pokrivajući kosu tankim hidrofobnim (vodootpornim) premazom. Ovaj premaz služi za više svrha:

 • Smanjuje poroznost kose zbog čega je manje verovatno da kosa apsorbuje vlagu (zbog čega je odličan za izglađivanje i ispravljanje kose)
 • Smanjuje gubitak vlage iz unutrašnjosti kose (odlično za regenerisanje kose)
 • Podmazuje površinu kose tako da se oseća glatkom i lako se češlja (čini da ti kosa bude klizava i manje zapetljana).

Zamršena kosa može lako da se reši!

silikonske kapi za kosu-1

Silikonske kapi za kosu kako se koriste?

Silikonske kapi za kosu se koriste veoma jednostavno. Možeš da ih koristiš na suvoj ili na vlažnoj kosi. Zapamti da se nanose na krajeve kose! I da ne treba da se koristi velika količina, već svega nekoliko kapi (neki stručnjaci za kosu preporučuju svega 2-3 kapi).

Jednostavno izmasiraj nekoliko silikonskih kapi na krajeve kose. Primetićeš da ti je kosa sjajna i glatka, te da lakše možeš da je dalje oblikuješ. Ne ispiraju se. I tu je sva mudrost.

Neka istraživanja su takođe otkrila da su efekti silikonskih kapi veći kada je proizvod bio izložen toploti dok je na kosi. Za naročito suvu kosu probaj ovaj tretman. Nanesi silikonske kapi na suvu kosu, a zatim preko glave stavi kapu za tuširanje. Uključi toplu vodu u tuš kabini i sedi u kupatilu 20 minuta uz paru kako bi silikonu omogućila da efikasnije prodire u kose radi što boljih rezultata.

Najbolji vodič za pravilno pranje kose!

 

Silikoni u proizvodima za kosu

Silikoni su često prisutni u proizvodima za kosu. Postoji nekoliko različitih silikona koji se koriste u nezi kose koji pokazuju različita svojstva. Čitaj u nastavku.

Ciklometikon je jedan od najčešće korišćenih silikona u preparatima za kosu. To je isparljivi silikon, što znači da isparava i neće se nakupljati na tvojoj kosi. Daje svilenkast, gladak osećaj i ostavlja kosu neverovatno klizavom kad je vlažna. Nalazi se i u proizvodima koji ostaju na kosi i koji se ispiraju.

Dimetikon copoliol je lagan silikon rastvorljiv u vodi, koji se vrlo malo nakuplja. Često se koristi u šamponima za regenerisanje kose.

Amodimetikon (ili silikoni koji u svom imenu imaju „amo“, „amin“ ili „amino“) je druga vrsta silikona koji je hemijski modifikovan da se bolje drži za kosu. To znači da je to dobro, ali to može biti i mnogo teže za uklanjanje. Amodimetikon se obično koristi u regeneratorima koji se ostavljaju na kosi, dakle koji se ne ispiraju.

Dimetikon se ponekad naziva i silikonsko ulje. Dimetikon prekriva kosu, pružajući sjaj i negu kosi. Međutim, s obzirom na to da je toliko nerastvorljiv u vodi, teško se uklanja sa kose . Uz to, ovaj teški premaz verovatnije privlači prljavštinu i zagađivače iz vazduha, čineći kosu opterećenijom. Dimetikon se često nalazi u serumima i ostalim proizvodima koji ostaju na kosi.

Šta su nerastvorljivi silikoni?

To su silikoni koji se ne mogu ukloniti ili rastvoriti vodom, koji mogu nenamerno oštetiti kosu. To se dešava tako što se silikoni „zalepe“ za površinu kose stvarajući film sličan plastici, sprečavajući pramenove kose da upijaju vodu, vazduh i hranjive materije

Bez redovnog korišćenja šampona za čišćenje, kosa postaje suva i krhka – što dovodi do oštećenja i lomljenja kose. 

Kako da prepoznaš najbolji šampon za oštećenu kosu?

Ove vrste silikona, međutim, imaju prednost da štite kosu od jakog toplotnog oblikovanja, jer su u ovom zadatku mnogo efikasniji od većine ulja.

Neki nerastvorljivi silikoni koji se obično nalaze u proizvodima za kosu uključuju:

 • Dimetikon
 • Ciklometikon
 • Amodimetikon
 • Fenil trimetikon
 • Ceteraril Metikon
 • Dimetikonol
 • Stearil Dimetikon
 • Sastojci koji završavaju sa ‘’-kon’’ ili „-cone“

 

Šta su silikoni rastvorljivi u vodi?

Ime samo kaže – ovo su silikoni koji su u stanju da se rastvaraju u vodi. To je silikon koji se lako ispira sa kose blagim šamponima i koji se ne nagomilavaju na kosi. 

Ovo je najčešće korišćeni silikon rastvorljiv u vodi u proizvodima za negu kose i on čini sve ono što silikoni obećavaju. Pritom ostavljaju minimalno nagomilavanje na pramenovima kose.

Primeri silikona rastvorljivih u vodi su:

 • Dimetikon Copoliol
 • Lauril metikon kopolil
 • Bilo koji silikon sa PEG-om kao prefiksom.

 

Prednosti i mane silikona za kosu

Silikoni imaju niz prednosti za kosu. Međutim, imaju i veliki broj mana. 

Zato pročitaj šta je to što kod njih valja, a šta nikako ne valja ! Posle proceni da li su silikonske kapi za kosu ili bilo koji proizvod za kosu koji sadrži silikon dobro rešenje za tebe.

 

Prednosti silikona za kosu

Pozitivnih efekata u vezi silikona za kosu je dosta. Pre svega, silikon može zaista učiniti da suva i oštećena kosa izgleda i oseća se kao da je zdrava. On popunjava poroznost u slučaju oštećenosti kose i ispucalih krajeva. 

Silikon štiti kosu od spoljašnjih faktora, održavajući je glatkom i sjajnom, tako što „hidroizoluje“ svaki pramen. Takođe daje kosi klizav osećaj zbog hidrofobnog premaza koji je poželjan u slučaju oštećene i previše tretirane kose. A tu su i pogodnosti za regenerisanje kose.

Maska za oštećenu kosu je sve to ti treba!

Mane silikona za kosu

Silikon je, prosto rečeno, skoro kao guma ili plastika. Koristi se kao ‘’zaptivno’’ sredstvo protiv vode, pa čak i vazduha. Nije prirodni sastojak, a njegove nuspojave su loše za tvoju kosu. 

Kosi daje iluziju sjaja, ali to nije onaj pravi, prirodan sjaj kakav bi trebao da bude – to je lažni sjaj od ‘’plastike’’. Sjaj kakav treba postići je kada se sloj kutikule zaptiva i svetlost se odbija od dlake. To se dešava samo kada je kosa pravilno hidrirana i održavana zdravom.

Silikon opterećuje kosu, čineći je teškom, beživotnom i s vremenom se zapravo vrlo loše odražava na tvoju kosu. Sprečava prodiranje vlage u dlaku i postaje poput magneta za prljavštinu i druge sastojke. 

Dakle, u suštini, nekoliko dana dobijaš dobar sjaj, ali s vremenom će privući više štetnih sastojaka na kosi. 

Vremenom će takođe osušiti kosu. Zbog nedostatka vlage, kosa će postati vrlo lomljiva i može doći do lomljenja kose. 

Pošto si dodala još jedan sloj (ili barijeru) svojim pramenovima kose, to znači da silikoni mogu sprečiti da hranjive materije uđu ili prodru u kosu. Ovo može vremenom učiniti da kosa oslabi ili da se ošteti.

Mnogi su silikoni po prirodi vrlo hidrofobni, što znači da se ne ispiraju lako, ostavljajući kosu na kraju teškom i masnom. Kako će kosa biti masna, onda ćeš imati potrebu da je pereš i stilizuješ više nego što je potrebno. To dovodi do dodatnih oštećenja – što nazivamo ciklusom oštećenja kose.

I još nešto što je jako bitno napomenuti – silikoni su naročito ‘’opasni’’ za kovrdžavu kosu – jer se zbog njene uvijene prirode teško skidaju sa dlake!

Nega kovrdžave kose – sve na jednom mestu!

Kako se nositi sa nagomilavanjem silikona? 

Najveći problem oko silikona je što imaju tendenciju da se nakupljaju na kosi i često se veoma teško uklanjaju. Ovo zaista zavisi od vrste silikona u proizvodu. 

Da se boriš protiv toga – jednostavno operi kosu! Svaki iole pristojni šampon bi trebalo da opere silikone. Naravno, samo vodi računa da tvoj šampon ne sadrži silikon

Međutim, ako si težak korisnik proizvoda koji sadrže silikon (posebno one sa dimetikonom), možda ćeš morati da opereš kosu i nekoliko puta.

Alternativa silikonskim kapima 

Kosa se sastoji od keratina koji je u osnovi mrtvi protein. Jednom oštećena, kosa se ne može tako lako popraviti, jer nedostaje sposobnost regeneracije novog proteina. 

Silikon ti može kratkoročno pomoći da suva kosa izgleda zdravo, ali ne može zaceliti kosu ili promeniti strukturu ili prirodnu teksturu tvoje kose! U tom slučaju bi morala redovno i neprekidno da koristiš silikon da bi i dalje održavala njegove efekte. 

Ovo nije dobro rešenje jer tako samo još više oštećuješ i opterećuješ kosu i stvara se začarani krug.

Zato je najbolja alternativa silikonskim kapima redovno održavanje i čišćenje kose adekvatnim preparatima, pre svega na prirodnoj bazi. Kosa mora da se neguje da bi bila zdrava i neoštećena, a ne da se privremeno zamaskira silikonskim kapima. 

U tom slučaju može da ti pomogne prirodni šampon za kosu, koji istovremeno čisti, ali i hrani i hidrira tvoju kosu. Uz šampon, tu je i adekvatan regenerator za kosu – koji ti olakšava raščešljavanje i neguje kosu. 

silikonske kapi za kosu-2

Takođe treba da bude na prirodnoj bazi. Danas se su svetu kozmetike za kosu jako ceni da šampon bude bez silikona! Razmisli zašto.

Tu su i brojne maske za kosu na prirodnoj bazi, koje deluju kao dubinski tretman za regenerisanje i oporavak tvoje suve i oštećene kose. Ove maske su obično na bazi prirodnih ulja i drugih biljnih ekstrakata koji su veoma dobri za tvoju kosu. 

Pre svega, potpuno su prirodni sastojci i ne optrerećuju tvoju kosu, ne izazivaju nuspojave kao silikoni. A efekti su fenomenalni! 

Redovnim i pravilnim negovanjem kose adekvatnim prirodnim, zdravim preparatima za kosu, ti radiš pravi posao. Na taj način činiš svoju kosu jakom, zdravom i sjajnom – tako da ti silikonske kapi za kosu neće biti ni potrebne!

 

Kako napraviti domaće silikonske kapi?

Neko pametan se dosetio pa osmislio i domaće silikonske kapi za kosu. Efekat je isti, a sastojci puno zdraviji i bolji. Pa hajde da pogledamo o čemu se tu radi.

Sve što treba da uradiš jeste da sipaš 1 supenu kašiku glicerina u šolju punomasnog grčkog jogurta. Zatim treba da dobro promešaš sastojke kako bi dobila ujednačenu smesu. I tvoje domaće silikonske kapi za kosu su spremne!

Pokvasi krajeve kose, pa nanesi ovu smesu i drži je na krajevima 2-3 sata. Na kraju samo dobro isperi kosu. Efekat je fenomenalan, da ćeš potpuno zaboraviti da si ikad koristila prave silikonske kapi za kosu i baciti se na ovu prirodnu varijantu!

 

Silikonske kapi za kosu su visoko efikasne i dalje se veoma cene u svetu kozmetike za kosu. Međutim, kao što si videla, silikoni imaju zaista puno mana. 

Ako tvoja kosa nije ozbiljno oštećena, proizvodi za negu kose bez silikona su najbolji izbor! Kosa može bolje da se oporavi i da izgleda ako njeni slojevi kutikule nisu premazani silikonom. 

Tako da, znaš šta ti je činiti – baci se na redovno i pravilno održavanje kose adekvatnim prirodnim preparatima!

Da li si koristila ili koristiš silikonske kapi za kosu? 

Kakva su tvoja iskustva?

Da li smatraš da su neophodne ili da je ipak moguće koristiti nešto bolje/zdravije od njih?  

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test