Naslovna » Kako izlečiti unutrašnje hemoroide kod kuće?
Telo

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide kod kuće?

kako izlečiti unutrašnje hemoroide

Saznaj kako izlečiti unutrašnje hemoroide i konačno se oslobodiš bola i nelagodnosti! Svi načini lečenja koje možeš primeniti kod kuće su na jednom mestu!

Hemoroidi su veoma česta pritužba današnjice, dakle zaista muče veliki broj ljudi.

Ako si i ti među njima, nema razloga da očajavaš – jel lek postoji.

Istraživala sam sve na temu lečenja unutrašnjih hemoroida i saznanja delim ovde sa tobom!

 

Šta su unutrašnji hemoroidi?

Unutrašnji hemoroidi su otečeni krvni sudovi (vene) u anusu i donjem delu rektuma (završnom delu debelog creva), što znači da se ne vide spolja.

Hemoroidalne vene su smeštene u najnižem području rektuma, odmah iznad anusa i dešava se da nabubre kada su vene uvećane. Ovo se obično dešava usled prevelikog pritiska na dotične vene, kada njihovi zidovi postanu istegnuti i iritirani usled prolaza stolice.

Često su uzrokovani naprezanjem tokom crevnih pokreta, usled česte dijareje i zbog naprezanja tokom trudnoće.

Obično su bezbolni i otkrivaju se najčešće kada se pojavi krvarenje hemoroida sa prolaskom stolice.

Međutim, ponekad može da se javi i tzv. prolaps unutrašnjih hemoroida, kada oni ‘’ispadnu’’ van anusa. U tom slučaju ćeš možda moći da ih osetiš ili vidiš kao vlažne ‘’izbočine’’ na koži koje su jasno izdvojene od okoline. Tada govorimo o spoljašnjim hemoroidima i lako ćeš ih razlikovati.

S druge strane, spoljašnji hemoroidi se nalaze odmah ispod kože koja okružuje analni otvor, što znači da se mogu osetiti spolja, naročito kada nabubre. Spoljašnji hemoroidi mogu izazvati bol, iritaciju, svrab ili krvarenje sa prolaskom stolice.

Šta ako dođe do krvarenja hemoroida?

Unutrašnje hemoroide koji krvare ćeš prepoznati po prisustvu krvi na stolici i na toalet papiru. Verujem da ćeš prvo pomisliti na najgore, ali u većini slučajeva to nije za brigu. Zapravo, upravo krv na stolici najčešće ukazuje na unutrašnje hemoroide.

Naime, unutrašnji hemoroidi mogu pući i krvariti usled naprezanja prilikom prolaska stolice, posebno ako je u pitanju tvrda stolica ili opstipacija (zatvor).

Često osobe koje pate sa hemoroidima, imaju problem i sa venama na nogama. Nije uvek slučaj, ali se često dešava.

Milena je imala problem sa proširenim venama i jakim bolovima, od kojih često nije mogla na poslu da radi. Tražila je bilo šta, samo da bol prođe, a da se vene nekako izbrišu sa nogu. 

Milena je uspela na potpuno prirodan način da se reši svih simptoma i vena na nogama, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide koji krvare?

Najbolje je da svoj način lečenja prilagodiš kućnim uslovima(o tome u nastavku teksta).

Ukoliko primetiš da unutrašnji hemoroidi dugo krvare, savet je da posetiš svog lekara. Možda će ti predložiti neki od tretmana:

Ligacija hemoroida

Ligacija ili vezivаnje hemoroida gumenom trakom se izvodi tako što doktor postavlja gumicu oko hemoroida, čime se prekida cirkulаcija u njima, usled čega se unutrašnji hemoroidi skupljаju. Ovo nikako ne smeš da pokušаvаš sama kod kuće!

Skleroterapija

Ova specijalizovana procedura kako izlečiti unutrašnje hemoroide koji krvare podrazumeva ubrizgаvanje hemikаlije u otečeni krvni sud direktno. Na ovaj način se smanjuje veličina unutrašnjeg hemoroida.

Tehnike koagulacije

Upotreba lasera ili infracrvene svetlosti dovodi do stvrdnjavanja i skupljanja unutrašnjih hemoroida koji krvare.

Operacija uklanjanja hemoroida

Ovo je hemoroidektomija, operacija uklanjanja hemoroida koja se izvodi i radi kada nijedna od prethodno navedenih opcija ne daje rezultat.

unutrašnji hemoroidi

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide prirodnim putem?

Postoji veliki broj načina kako izlečiti unutrašnje hemoroide prirodnim putem. Pa hajde da počnemo da rešavamo ovaj problem.

1.Beli luk protiv unutrašnjih hemoroida

Zahvaljujući velikom broju vitamina i minerala koje sadrži, beli luk je dobar u lečenju mnogih tegoba pa se kao takav često koristi i za hemoroide.

Možeš ga unositi putem hrane, bilo da je to u sirovom ili kuvanom obliku, ali možeš i praviti obloge koje su mnogima pomogle u rešavanju ovog problema. 

Kako se prave čepići od belog luka za unutrašnje hemoroide?

Čen belog luka, premaži kantarionovim ili maslinovim uljem. Kao alternativu, možeš koristiti beli luk u kombinaciji sa puterom.

Pre nego što pođeš na spavanje, napravljeni čepić stavi u anus i ostavi tako sve dok ne ustaneš. Svaki put kada se jave tegobe, ovaj domaći recept možeš koristiti. Vremenom ćeš uočiti kako se simptomi smanjuju i kako se unutrašnji hemorodi sve ređe javljaju. 

 

2.Jabukovo sirće 

Jedna od najjednostavnijih metoda za uklanjanje kako unutrašnih, tako i spoljašnjih hemoroida je upotreba jabukovog sirćeta. Sve što je potrebno da uradiš, kako bi ovaj prirodni lek delovao je da natopiš komadić vate u jabukovo sirće i da prisloniš što bliže anusu.

Ostavi neka deluje narednih 30 minuta. Nakon samo nekoliko ponavljanja ove metode, trebalo bi da osetiš značajno poboljšanje. 

3.Kako izlečiti unutrašnje hemoroide kupusom?

Obzirom da je izuzetno bogat, kalijumom, gvožđem, magnezijumom, fosforom i vitaminom C, kupus je prirodni lek koji će ti pomoći da uspešno izlečiš kako unutrašnje, tako i spoljašnje hemoroide.

Za ovu namenu ne treba da prirpremaš i koristiš bilo kakve obloge, dovoljno je da u svoj organizam, unosiš kiseli ili sveži  kupus u što većim količinama sve dok u potpunosti ne rešiš problem. Kupus, omekšava stolicu i sprečava zatvor i kao takva veoma je efikasan u lečenju hemoroida.

Ova metoda, posebno se preporučuje trudnicama, jer je potpuno prirodna.

4.Aloe vera

Iseci svež aloe vera list na tračice (uz obavezno uklanjanje trnja) i zamrzni ih. Ubaci ove lekovite tračice u rektum za dvostruko dejstvo hladnog obloga uz istovremeno smanjenje upale.

 

5.Kako izlečiti unutrašnje hemoroide uljem čajevca?

Ulje čajevca ima antimikrobna, antiseptička i antiinflamatorna svojstva koja mogu izlečiti i ubrzati zarastanje oštećenih krvnih sudova.

Nanošenje ulja čajevca na zahvaćeno područje može da ublaži bol, svrab i osećaj pečenja usled otečenih krvnih sudova.

Trebalo bi da razblažiš ulje čajevca pre nanošenja u anus. Ako nisi osetljiva na ulje čajevca, dobro ga nanesi na zahvaćeno područje.

Bolje je kombinovati nekoliko kapi ulja čajevca sa uljem nosačem kao što je kokosovo ulje, maslinovo ulje, ricinusovo ulje ili bademovo ulje da bi se izbegli svrab i iritacija. Ova ulja, pored toga što ublažavaju svrab i iritaciju, takođe deluje protiv-upalno i anti-mikrobno. Na taj način se potpuno redukuju upalni simptomi unutrašnjih hemoroida, a takođe se  podstiče i obnavljanje analne i rektalne sluzokože.

 

6.Ulje lavande

Još jedno eterično ulje poznato po svojim protiv-upalnim i analgetskim efektima. Ulje lavande je jedan od najčešće preporučenih sastojaka u aromaterapiji.

Promoviše sveukupno blagostanje umirujući napete nerve, poboljšavajući cirkulaciju krvi, ublažavajući bol i zaceljujući rane.

Kao rezultat, ulje lavande smanjuje veličinu i težinu hemoroida i omogućava bezbolno kretanje creva.

Razblaži ulje lavande sa uljem jojobe ili kokosovim uljem. Nežno umetni u anus.

 

7.Esencijalno ulje kamilice

Eterično ulje kamilice intenzivno se koristi u homeopatiji i nekoliko tradicionalnih medicinskih preparata.

Ima antiseptičko, antiinflamatorno, antispazmodično dejstvo na tvoje telo. Može ubrzati zarastanje rana, oštećenja kože, čireve, pa čak i hemoroide kada se primenjuje lokalno.

Razredi 2 – 3 kapi ulja kamilice sa uljem nosačem kao što je ulje jojobe, ricinusovo ulje ili kokosovo ulje. Nežno umetni u anus.

8.Kantarionovo ulje za unutrašnje hemoroide

Kantarionovo ulje za hemoroide se takođe ceni kao prirodna metoda lečenja. Simptomi unutrašnjih hemoroida (otečenih vena u predelu anusa) se odnose na bol i upalu u ovom regionu.

Sve ovo kantarionovo ulje može da tretira, budući da deluje protivupalno i analgetski, odnosno ublažava bolove.

Jednostavno nanesi malo kantarionovog ulja na predeo sa hemoroidima. U ovom slučaju ubaci lagano u rektum uz pomoć specijalizovanih cevčica za ubacivanje masti u rektum. Ovaj postupak ponavljaj po potrebi.

9.Lečenje unutrašnjih hemoroida krompirom

Verovala ili ne, krompir ti pomaže u lečenju unutrašnjih hemoroida. Naime, krompir ima adstringentno dejstvo – dakle skuplja krvne sudove, tj. otečene hemoroide.

Pored toga deluje i protiv-upalno i protiv otoka, zahvaljujući tome što sadrži obilje vitamina, minerala, vlakana i skroba.

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide krompirom?

Za lečenje hemoroida može da se koristi i krompir, a u ovom slučaju reći ću ti kako štapići od krompira mogu da ti pomognu.

Uzmi sirovi krompir dobrog kvaliteta, dobro ga operi i iseci na štapiće debljine oko 1 cm i dužine oko 3 cm. Ovako pripremljene štapiće od krompira stavi u zamrzivač da se dobro ohlade, a zatim ih umetni u anus na 30-ak sekundi.

Primenjuj ovu terapiju kako izlečiti unutrašnje hemoroide najmanje od 3 do 5 dana. U narednih nekoliko dana štapiće od krompira možeš da držiš i čak do jednog minuta.

 

Lecenje hemoroida krompirom je još jedan od prirodnih načina lečenja

10.Štapići od krompira sa maslinovim uljem

Iseci dobro opran sirov krompir na kolutove iste debljine. Od svakog pojedinačnog koluta treba da napraviš štapić, tako što ćeš otkinuti komad sa leve i desne strane, pa šta ostane u sredini je jedan štapić.

Nanesi malo hladno ceđenog ekstra devičanskog maslinovog ulja na ovaj štapić od krompira i potom ga umetni u anus. Neka deluje preko noći, kada će štapić omekšati i sa pražnjenjem creva će izaći van.

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide zaista može da bude izazov, ali uz prave prirodne lekove dobijaš instant olakšanje.

Ishranom leči unutrašnje hemoroide

Kod unutrašnjih hemoroida najpre treba povećati unos vlakana. Vlakna su prisutna u mnogim namirnicama, pre svega u svežem i suvom voću, povrću i integralnim žitaricama. Poboljšaj ishranu povećavajući unos vlakana i potrošnju tečnosti.

Hemoroidi su često posledica zatvora. Uzimanje vlaknastog proizvoda ili konzumiranje hrane sa visokom količinom vlakana može pomoći da se stolica omekša.

Važno je da piješ puno vode prilikom konzumiranja vlakana. Bez vode, vlakna se neće kretati kroz creva, što dovodi do daljnje konstipacije. Može se privremeno koristiti omekšivač stolice.

 

Stručnjaci preporučuju da unosiš 20 do 30 g vlakana dnevno. A verovala ili ne, naša prosečna ishrana sadrži manje od 15 g vlakana!

 

Dostupni su i suplementi vlakana, poput ljuski psilijuma, čijim konzumiranjem takođe možeš da povećaš unos vlakana. Naime, ljuske psilijuma su prepune vlakana, što omekšava stolicu i olakšava njen prolaz.

Redovno konzumiranje ljuski psilijuma može da ti pomogne u smanjenju stresa na otečene vene, pa kako izlečiti unutrašnje hemoroide postaje prava rutina.

Pored unosa vlakana, treba da unosiš i što više tečnosti, ne samo vode već i čajeva.

kako izlečiti unutrašnje hemoroide

Krema za unutrašnje hemoroide je važna!

Svakako je najbolji savet da se prvo pokuša sa kremom za hemoroide. Može da ti pomogne dobra prirodna mast ili krema za hemoroide.

 

Budući da je tretman hemoroida ponekad i nešto duži, kao i da se ova krema ili mast primenjuje svakodnevno – nije potrebno ni da naglašavam koliko je važno da sastojci budu prirodni i bezbedni za tvoje zdravlje.

Nanesi umirujuću kremu na rektalno područje. To možeš uraditi nanošenjem male količine kreme na bazi aloe vera gela ili nekog drugog prirodno umirujućeg sastojka na prst. Zatim nežno ubaci kremu u rektum.

Isti postupak je ako umesto kreme za hemoroide koristiš gel za uklanjanje hemoroida.

Najbolji prirodni sastojci koji treba da budu zastupljeni u kremi za hemoroide uključuju:

  • hamamelis,
  • neven,
  • aloe vera,
  • kantarionovo ulje,
  • maslinovo ulje,
  • bademovo ulje,
  • kokosovo ulje.

Nevenova mast protiv unutrašnjih hemoroida

Za pripremu ove efikasne domaće kreme, biće ti potrebni sledeći sastojci:

  • Četiri šake stabljika, listovi i cvetova nevena
  • 500 gr domaće masti

U šerpu koju si zagrejala na najjačoj temperaturi, istopi mast. Potom dodaj, neven koji se prethodno iseckala. Kada prokuva, sadržaj skini sa šporeta. Sve zajedno dobro promešaj i ostavi neka tako odstoji do sledećeg dana. Ponovo je zagrej. Sada je neophodno da koristeći medicinsku gazu, smesu procediš. 

Bolna mesta, maži nekoliko puta u toku dana. Kremu od nevena, možeš da koristiš u kombinaciji sa divljim kestenom. U tom slučaju, najpre hemoroide namaži nevenom. Nakon što krema upije, bolna mesta premaži melemom od divljeg kestena. Iskustva velikog broja korisnika, potvrđuju da su baš na ovaj način, u potpunosti uspeli da reše dugogodišnji problem.

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide sedećom kupkom?

Ako se pitaš kako izlečiti unutrašnje hemoroide, znaj da su sedeće kupke odlično rešenje. Sedeće kupke podrazumevaju svakodnevno sedenje u nekoliko centimetara tople vode.

Trebalo bi da primenjuješ ovo 3 puta dnevno u trajanju od 15 do 20 minuta. Ovo će itekako pomoći u smanjenju upale unutrašnjih hemoroida. Obavezno koristi prirodne sapune za negu tela, jer su oni mnogo sigurniji u ovom slučaju. 

 

Još bolji efekat ćeš postići u kupki ako ubaciš gorku so, hamamelis ili morsku so. Naime, gorka so pomaže u čišćenju i ublažavanju upaljenog ili nadraženog tkiva.

 

Nakon ovoga treba dobro da osušiš analno područje, kako bi se smanjila vlaga koja iritira kožu oko anusa.

 

Čajevi za unutrašnje hemoroide

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide uz pomoć čajeva? Dokazano je da čaj od divizme i čaj od maslačka pomažu kod unutrašnjih hemoroida koji krvare.

Naime, čaj od divizme ima tanine koji deluju adstingentno, što znači da skupljaju hemoroide i zaustavljaju krvarenje.

Za unutrašnje hemoroide koji krvare pomaže i sledeća mešavina:

Pomešaj po 100 g hajdučice (Achilea millefolium), rusomače (Capsella bursa pastoris),  nevena (Calendula officinalis) i lanenog semena. Prelij 4 supene kašike ove mešavine sa 1 litrom ključale vode, dobro promešaj, pa kuvaj još 2 minuta. Zatim poklopi čaj i sačekaj da odstoji pola sata.

Procedi čaj i popij ga u toku dana, najbolje nakon jela. Ovaj čaj za hemoroide se čuva u frižideru nakon što se ohladi.

Budi uporna i sigurno ćeš se rešiti ove napasti!

Da li ti znaš još neki recept kako izlečiti unutrašnje hemoroide?

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test