Naslovna » Kako izlečiti unutrašnje hemoroide – načini koji zaista rade!
Telo

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide – načini koji zaista rade!

kako izlečiti unutrašnje hemoroide prirodno

Saznaj kako izlečiti unutrašnje hemoroide i konačno se osloboditi bola i neugodnosti! Svi načini lečenja na jednom mestu!

Hemoroidi su veoma česta pritužba današnjice, dakle zaista muče veliki broj ljudi.

Ako si i ti među njima, nema razloga da očajavaš – jel lek postoji.

Istraživala sam sve na temu lečenja unutrašnjih hemoroida i saznanja delim ovde sa tobom!

 

Šta su unutrašnji hemoroidi?

Unutrašnji hemoroidi su otečeni krvni sudovi (vene) u anusu i donjem delu rektuma (završnom delu debelog creva), što znači da se ne vide spolja.

Hemoroidalne vene su smeštene u najnižem području rektuma, odmah iznad anusa i dešava se da nabubre kada su vene uvećane. Ovo se obično dešava usled prevelikog pritiska na dotične vene, kada njihovi zidovi postanu istegnuti i iritirani usled prolaza stolice.

Često su uzrokovani naprezanjem tokom crevnih pokreta, usled česte dijareje i zbog naprezanja tokom trudnoće.

 

Kako razlikovati spoljašnje i unutrašnje hemoroide?

 

Kao što rekoh, unutrašnji hemoroidi su smešteni dublje u unutrašnjem zidu rektuma i generalno ih ne možeš osetiti ili videti. Obično su bezbolni i otkrivaju se najčešće kada se pojavi krvarenje hemoroida sa prolaskom stolice.

Međutim, ponekad može da se javi i tzv. prolaps unutrašnjih hemoroida, kada oni ‘’ispadnu’’ van anusa. U tom slučaju ćeš možda moći da ih osetiš ili vidiš kao vlažne ‘’izbočine’’ na koži koje su jasno izdvojene od okoline.

S druge strane, spoljašnji hemoroidi se nalaze odmah ispod kože koja okružuje analni otvor, što znači da se mogu osetiti spolja, naročito kada nabubre. Spoljašnji hemoroidi mogu izazvati bol, iritaciju, svrab ili krvarenje sa prolaskom stolice.

 

 

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide prirodnim putem?

 

Postoji veliki broj načina kako izlečiti unutrašnje hemoroide prirodnim putem. Pa hajde da počnemo da rešavamo ovaj problem.

 

Ishrana

 

Kod unutrašnjih hemoroida najpre treba povećati unos vlakana. Vlakna su prisutna u mnogim namirnicama, pre svega u svežem i suvom voću, povrću i integralnim žitaricama. Poboljšaj ishranu povećavajući unos vlakana i potrošnju tečnosti.

Hemoroidi su često posledica zatvora. Uzimanje vlaknastog proizvoda ili konzumiranje hrane sa visokom količinom vlakana može pomoći da se stolica omekša.

Važno je da piješ puno vode prilikom konzumiranja vlakana. Bez vode, vlakna se neće kretati kroz creva, što dovodi do daljnje konstipacije. Može se privremeno koristiti omekšivač stolice.

 

Stručnjaci preporučuju da unosiš 20 do 30 g vlakana dnevno. A verovala ili ne, naša prosečna ishrana sadrži manje od 15 g vlakana!

 

Dostupni su i suplementi vlakana, poput ljuski psilijuma, čijim konzumiranjem takođe možeš da povećaš unos vlakana. Naime, ljuske psilijuma su prepune vlakana, što omekšava stolicu i olakšava njen prolaz.

Redovno konzumiranje ljuski psilijuma može da ti pomogne u smanjenju stresa na otečene vene, pa kako izlečiti unutrašnje hemoroide postaje prava rutina.

Pored unosa vlakana, treba da unosiš i što više tečnosti, ne samo vode već i čajeva.

 

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide sedećom kupkom?

Ako se pitaš kako izlečiti unutrašnje hemoroide, znaj da su sedeće kupke odlično rešenje. Sedeće kupke podrazumevaju svakodnevno sedenje u nekoliko centimetara tople vode.

Trebalo bi da primenjuješ ovo 3 puta dnevno u trajanju od 15 do 20 minuta. Ovo će itekako pomoći u smanjenju upale unutrašnjih hemoroida. Obavezno koristi prirodne sapune za negu tela, jer su oni mnogo sigurniji u ovom slučaju. 

 

Još bolji efekat ćeš postići u kupki ako ubaciš gorku so, hamamelis ili morsku so. Naime, gorka so pomaže u čišćenju i ublažavanju upaljenog ili nadraženog tkiva.

 

Nakon ovoga treba dobro da osušiš analno područje, kako bi se smanjila vlaga koja iritira kožu oko anusa.

Milena je imala problem sa proširenim venama i bolovima, od kojih često nije mogla na poslu da radi. Tražila je bilo šta, samo da bol prođe, a da se vene nekako izbrišu sa nogu. Uspela je, ali kako kaže trebalo joj je mnogo vremena.

Milena je uspela na potpuno prirodan način da se reši svih simptoma i vena na nogama, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/

 

kako izlečiti unutrašnje hemoroide

 

Aloe vera

 

Iseci svež aloe vera list na tračice (uz obavezno uklanjanje trnja) i zamrzni ih. Ubaci ove lekovite tračice u rektum za dvostruko dejstvo hladnog obloga uz istovremeno smanjenje upale.

 

Eterična ulja za unutrašnje hemoroide

 

Eterična ulja deluju protiv-upalno i anti-mikrobno, usled čega mogu da ti pomognu da ublažiš neugodne simptome unutrašnjih hemoroida. Pogledaj u nastavku koja su najbolja eterična ulja za unutrašnje hemoroide.

 

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide uljem čajevca?

Ulje čajevca ima antimikrobna, antiseptička i antiinflamatorna svojstva koja mogu izlečiti i ubrzati zarastanje oštećenih krvnih sudova.

Nanošenje ulja čajevca na zahvaćeno područje može da ublaži bol, svrab i osećaj pečenja usled otečenih krvnih sudova.

Trebalo bi da razblažiš ulje čajevca pre nanošenja u anus. Ako nisi osetljiva na ulje čajevca, dobro ga nanesi na zahvaćeno područje.

Bolje je kombinovati nekoliko kapi ulja čajevca sa uljem nosačem kao što je kokosovo ulje, maslinovo ulje, ricinusovo ulje ili bademovo ulje da bi se izbegli svrab i iritacija. Ova ulja, pored toga što ublažavaju svrab i iritaciju, takođe deluje protiv-upalno i anti-mikrobno. Na taj način se potpuno redukuju upalni simptomi unutrašnjih hemoroida, a takođe se  podstiče i obnavljanje analne i rektalne sluzokože.

 

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide uljem geranijuma?

Kineska i iranska medicina koriste ulje geranijuma za lečenje dizenterije, upale, mikrobne infekcije, rana i posekotina.

Eterično ulje geranijuma je moćan antioksidant, anti-inflamatorno, antimikrobno i citotoksično sredstvo zbog svog fitohemijskog sadržaja. Ima terpene poput citronelola, linalola, trans-geraniola, kadinena i germacrena D kao primarne sastojke.

Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, ulje geranijuma daje maksimalno olakšanje od hemoroida, probavne smetnje, konstipacije i flebitisa.

Pomešaj 6 kapi ulja geranijuma sa uljem nosačem kao što je kokosovo ulje, ricinusovo ulje ili maslinovo ulje. Nežno umetni u anus.

 

Ulje lavande

 

Još jedno eterično ulje poznato po svojim protiv-upalnim i analgetskim efektima. Ulje lavande je jedan od najčešće preporučenih sastojaka u aromaterapiji.

Promoviše sveukupno blagostanje umirujući napete nerve, poboljšavajući cirkulaciju krvi, ublažavajući bol i zaceljujući rane.

Kao rezultat, ulje lavande smanjuje veličinu i težinu hemoroida i omogućava bezbolno kretanje creva.

Razblaži ulje lavande sa uljem jojobe ili kokosovim uljem. Nežno umetni u anus.

 

Esencijalno ulje kamilice

 

Eterično ulje kamilice intenzivno se koristi u homeopatiji i nekoliko tradicionalnih medicinskih preparata.

Ima antiseptičko, antiinflamatorno, antispazmodično dejstvo na tvoje telo. Može ubrzati zarastanje rana, oštećenja kože, čireve, pa čak i hemoroide kada se primenjuje lokalno.

Razredi 2 – 3 kapi ulja kamilice sa uljem nosačem kao što je ulje jojobe, ricinusovo ulje ili kokosovo ulje. Nežno umetni u anus.

 

Ulje karanfilića

 

Saznaj kako izlečiti unutrašnje hemoroide uljem karanfilića. Naime, ulje karanfilića se ekstrahuje iz osušenih cvetnih pupoljaka biljke Eugenia cariophillata. Koristi se za zaceljivanje rana i ublažavanje bolova.

Aktivni sastojci ulja karanfilića su karvakrol, timol, eugenol i cinamaldehid. To mu daje karakteristične antifungalne, antioksidativne, antimikrobne, antiinflamatorne, citotoksične, anestetičke i insekticidne osobine.

Ulje karanfilića može da podstakne zarastanje bolnih mesta, zatim da ublaži bol i da smanji oticanje usled upale vena.

Dodaj 4 – 5 kapi eteričnog ulja karanfilića na 30 ml ulja nosača (kokosovo, jojoba, bademovo, ricinusovo ili maslinovo ulje). Pomešaj sadržaj i nežno nanesi na upalu u rektalnoj šupljini.

 

Krvarenje hemoroida

 

Unutrašnje hemoroide koji krvare ćeš prepoznati po prisustvu krvi na stolici i na toalet papiru. Verujem da ćeš prvo pomisliti na najgore, ali u većini slučajeva to nije za brigu. Zapravo, upravo krv na stolici najčešće ukazuje na unutrašnje hemoroide.

 

Naime, unutrašnji hemoroidi mogu pući i krvariti usled naprezanja prilikom prolaska stolice, posebno ako je u pitanju tvrda stolica ili opstipacija (zatvor).

 

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide koji krvare

 

Ako ti ne pomognu navedeni prirodni lekovi za krvarenje hemoroida, onda su dostupni sledeći tretmani.

 

Ligacija hemoroida

 

Ligacija ili vezivаnje hemoroida gumenom trakom se izvodi tako što doktor postavlja gumicu oko hemoroida, čime se prekida cirkulаcija u njima, usled čega se unutrašnji hemoroidi skupljаju. Ovo nikako ne smeš da pokušаvаš sama kod kuće!

 

Skleroterapija

 

Ova specijalizovana procedura kako izlečiti unutrašnje hemoroide koji krvare podrazumeva ubrizgаvanje hemikаlije u otečeni krvni sud direktno. Na ovaj način se smanjuje veličina unutrašnjeg hemoroida.

 

Tehnike koagulacije

 

Upotreba lasera ili infracrvene svetlosti dovodi do stvrdnjavanja i skupljanja unutrašnjih hemoroida koji krvare.

 

Operacija uklanjanja hemoroida

 

Ovo je hemoroidektomija, operacija uklanjanja hemoroida koja se izvodi i radi kada nijedna od prethodno navedenih opcija ne daje rezultat.

 

Krema za unutrašnje hemoroide

 

Svakako je najbolji savet da se prvo pokuša sa kremom za hemoroide. Može da ti pomogne dobra prirodna mast ili krema za hemoroide.

 

Budući da je tretman hemoroida ponekad i nešto duži, kao i da se ova krema ili mast primenjuje svakodnevno – nije potrebno ni da naglašavam koliko je važno da sastojci budu prirodni i bezbedni za tvoje zdravlje.

 

 

Nanesi umirujuću kremu na rektalno područje. To možeš uraditi nanošenjem male količine kreme na bazi aloe vera gela ili nekog drugog prirodno umirujućeg sastojka na prst. Zatim nežno ubaci kremu u rektum.

Isti postupak je ako umesto kreme za hemoroide koristiš gel za uklanjanje hemoroida.

Najbolji prirodni sastojci koji treba da budu zastupljeni u kremi za hemoroide uključuju:

  • hamamelis,
  • neven,
  • aloe vera,
  • kantarionovo ulje,
  • maslinovo ulje,
  • bademovo ulje,
  • kokosovo ulje.

 

Kantarionovo ulje za unutrašnje hemoroide

 

Kantarionovo ulje za hemoroide se takođe ceni kao prirodna metoda lečenja. Simptomi unutrašnjih hemoroida (otečenih vena u predelu anusa) se odnose na bol i upalu u ovom regionu.

Sve ovo kantarionovo ulje može da tretira, budući da deluje protivupalno i analgetski, odnosno ublažava bolove.

 

kako izlečiti unutrašnje hemoroide

 

Kako se koristi kantarionovo ulje za šuljeve (hemoroide)?

 

Jednostavno nanesi malo kantarionovog ulja na predeo sa hemoroidima. U ovom slučaju ubaci lagano u rektum uz pomoć specijalizovanih cevčica za ubacivanje masti u rektum. Ovaj postupak ponavljaj po potrebi.

 

Čajevi za unutrašnje hemoroide

 

Kako lečiti unutrašnje hemoroide može da bude potpomognuto i određenim čajevima. Dokazano je da čaj od divizme i čaj od maslačka pomažu kod unutrašnjih hemoroida koji krvare.

Naime, čaj od divizme ima tanine koji deluju adstingentno, što znači da skupljaju hemoroide i zaustavljaju krvarenje.

Za unutrašnje hemoroide koji krvare pomaže i sledeća mešavina:

Pomešaj po 100 g hajdučice (Achilea millefolium), rusomače (Capsella bursa pastoris),  nevena (Calendula officinalis) i lanenog semena. Prelij 4 supene kašike ove mešavine sa 1 litrom ključale vode, dobro promešaj, pa kuvaj još 2 minuta. Zatim poklopi čaj i sačekaj da odstoji pola sata.

Procedi čaj i popij ga u toku dana, najbolje nakon jela. Ovaj čaj za hemoroide se čuva u frižideru nakon što se ohladi.

 

Lečenje unutrašnjih hemoroida krompirom

 

Verovala ili ne, krompir ti pomaže u lečenju unutrašnjih hemoroida. Naime, krompir ima adstringentno dejstvo – dakle skuplja krvne sudove, tj. otečene hemoroide.

Pored toga deluje i protiv-upalno i protiv otoka, zahvaljujući tome što sadrži obilje vitamina, minerala, vlakana i skroba.

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide krompirom ti prenosim u narednim redovima.

 

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide krompirom?

Za lečenje hemoroida može da se koristi i krompir, a u ovom slučaju reći ću ti kako štapići od krompira mogu da ti pomognu.

Uzmi sirovi krompir dobrog kvaliteta, dobro ga operi i iseci na štapiće debljine oko 1 cm i dužine oko 3 cm. Ovako pripremljene štapiće od krompira stavi u zamrzivač da se dobro ohlade, a zatim ih umetni u anus na 30-ak sekundi.

Primenjuj ovu terapiju kako izlečiti unutrašnje hemoroide najmanje od 3 do 5 dana. U narednih nekoliko dana štapiće od krompira možeš da držiš i čak do jednog minuta.

 

Lecenje hemoroida krompirom je još jedan od prirodnih načina lečenja

Štapići od krompira sa maslinovim uljem

 

Iseci dobro opran sirov krompir na kolutove iste debljine. Od svakog pojedinačnog koluta treba da napraviš štapić, tako što ćeš otkinuti komad sa leve i desne strane, pa šta ostane u sredini je jedan štapić.

Nanesi malo hladno ceđenog ekstra devičanskog maslinovog ulja na ovaj štapić od krompira i potom ga umetni u anus. Neka deluje preko noći, kada će štapić omekšati i sa pražnjenjem creva će izaći van.

Kako izlečiti unutrašnje hemoroide zaista može da bude izazov, ali uz prave prirodne lekove dobijaš instant olakšanje.

 

Kao što možeš da vidiš, postoje brojni prirodni lekovi da se konačno izboriš sa unutrašnjim hemoroidima. Pre svega treba da pokušaš da koristiš kvalitetnu prirodnu mast ili kremu za hemoroide, a zatim povedi računa o svojoj ishrani.

 

Tu su i čajevi, sedeće kupke i druge metode za ublažavanje neugodnih hemoroida.

Budi uporna i sigurno ćeš se rešiti ove napasti!

Da li ti znaš još neki recept kako izlečiti unutrašnje hemoroide?

 

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (2 votes)
Test