Naslovna » Krema sa ureom – za najbolju hidrataciju kože!
Lice

Krema sa ureom – za najbolju hidrataciju kože!

krema sa ureom

Krema sa ureom može da bude tvoja prva pomoć, ako ti je koža u lošem stanju! Saznaj zašto je urea omiljen sastojak u proizvodima za negu kože.

Da li si čula za ureu – tako često spominjan sastojak u proizvodima za negu kože? Možda se pitaš zašto je ona toliko dobra i zašto se tako često koristi. Upravo pred tobom se nalaze odgovori na sva tvoja pitanja.

Urea je odličan humektant ili ovlaživač kože, što znači da se prvenstveno koristi u svrhu hidratacije tvoje kože. Ali tu se njena pozitivna dejstva ne završavaju! U određenim dozama može delovati i kao keratolitik, što znači da može da ti obezbedi blagi piling kože.

Sve u svemu, urea se prirodno nalazi u našoj koži, starenjem se njena koncentracija u koži smanjuje i zato je potrebno da je nadoknadiš. A u svemu tome ti pomaže upravo krema sa ureom.

 

Zato te danas upoznajem sa ovim preparatom za negu i hidrataciju kože.

Zašto je krema sa ureom dobra za kožu?

Kao što pretpostavljam da već znaš, ključ zdrave kože je dobra hidratacija. Dehidrirana koža je sklonija pojavi horizontalnih linija i bora, posebno ako se ne tretira pravilno. Zato moraš svakog dana da se baviš pravilnom hidratacijom svoje kože. U tome može da ti pomogne upravo urea.

Urea je jedan od najefikasnijih hidratantnih sastojaka u kozmetičkoj industriji. Uloga uree u nezi i hidrataciji kože je izuzetna – ona održava zdravu ravnotežu vlage, donoseći tako potrebno olakšanje suvoj koži, održavajući je mekom, elastičnom i mladalačkom.

Kao hidrofilan (voli vodu) molekul, urea ima neverovatnu sposobnost da se drži na molekulima vode, održavajući tvoju kožu vlažnom.

Ne samo da lako upija vodu, već ima i veoma visok sadržaj vode, što pomaže u smanjenju količine vode izgubljene kroz kožu.

Na molekularnom nivou, urea modifikuje strukturu lanaca aminokiselina i polipeptida unutar kože, što je važno za pomoć u vlaženju osetljivih tkiva.

Draganu su dugo brinule bore, kao i podočnjaci oko očiju. Dok nije pronašla pravi tretman za sebe, noćima nije spavala, a onda su podočnjaci postali tamni, a bora je bilo i po vratu. Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez podočnjaka i bora.

Dragana sada nema problem sa borama, a  kako je uspela da ih se reši, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Istraživanje je otkrilo direktnu povezanost između sadržaja vode u koži i nivoa aminokiselina. U osnovi, što je više dehidrirana i suva koža, niži je njen udeo rastvorenih aminokiselina.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da krema sa ureom pomaže u lečenju različitih stanja kože poput ihtioze, dermatitisa, psorijaze, kseroze, pa čak i gljivica na noktima.

Možda si čula za ozloglašene oblike uree, pa te ova njena uloga u nezi kože možda zbunjuje? Objasniću ti o čemu se radi.

 

krema sa ureom za lice

 

Šta je urea? 

Urea je humektant, i njen ‘’siguran’’ oblik se obično odnosi na hidroksietil ureu. Bitno je da znaš da ovaj oblik uree nema nikakve veze sa konzervansima kao što su imidazolidinil urea i diazolidinil urea. Ali o tome ću nešto kasnije.

Humektant je supstanca koja može privlačiti i vezati se za molekule vode, pomažući tvojoj koži i kosi da sačuvaju vlagu i ostanu hidrirani.

Urea je prirodna supstanca koja se nalazi u površinskom sloju naše kože i predstavlja aktivni deo našeg prirodnog hidratantnog faktora, koji deluje na održavanje kože hidriranom i zaštićenom.

Sastoji se od 40% aminokiselina, 12% natrijum PCA, 9% glicerola i 8,5% uree – a sve ovo su komponente koje vezuju vodu. To znači da je urea neophodna za održavanje zdravlja, funkcije i hidratacije spoljašneg sloja tvoje kože.

Zdrava koža obično sadrži 28 mikrograma uree po kvadratnom centimetru. Kod osoba sa dehidriranom i suvom kožom, kada se koristi krema sa ureom – može se videti poboljšanje njihovih simptoma do 50%, a kod onih koje imaju ekcem čak 80%. 

baner

Sigurni vs. štetni oblici uree:

Diazolidinil i imidazolidinil urea su antimikrobni konzervansi koji se koriste u industriji nege kože za zaštitu proizvoda za ličnu negu od bakterija i gljivica. Kao konzervansi, ovi oblici uree se smatraju štetnima, pre svega zbog činjenice da dokazano oslobađaju formaldehid. Hidroksietil urea je, s druge strane, moćan humektant i smatra se sigurnim kao kozmetički sastojak.

 

Kako deluje krema sa ureom?

Iako primena emolijentnih i okluzivnih sastojaka prekriva površinu kože kako bi se postiglo trenutno vlaženje – to je samo privremeno rešenje i neće poboljšati sposobnost tvoje kože da stvara i zadržava vodu kao što to čini urea. Kada se krema sa ureom nanese na kožu, urea prodire kroz spoljašnji sloj kože (stratum corneum), gde se lako upija i zadržava vodu. Na ovaj način urea zapravo povećava sposobnost kože da zadrži vlagu i rehidrira je.

 

Pored svoje uloge u hidrataciji kože, krema sa ureom ima i sledeća dejstva:

 

 • pomaže u regulisanju ćelijskog ciklusa kože
 • podstiče prirodni piling kože
 • poboljšava barijernu (zaštitnu) funkciju kože
 • reguliše dobru mikrofloru koja se nalazi na koži

Smatra se da je urea visokoaktivan mali molekularni regulator gena koji utiču na diferencijaciju keratinocita, sintezu lipida i proizvodnju antimikrobnih peptida. Ovo zajedno dovodi do poboljšanja funkcije propusnosti i antimikrobne odbrane tvoje kože.

Urea stimuliše komponente kože koje je održavaju zdravom, što se naziva epidermalnom ekspresijom gena. Kada se krema sa ureom primeni spolja na koži, ona povećava stvaranje filaggrina (eng. filament-aggregating protein) – važnog proteina koji se nalazi u koži i koji održava stvari uravnoteženim. Takođe održava funkciju kožne barijere izgradnjom odbrambenih mehanizama kože.

 

Krema sa ureom 10

Kada kažemo krema sa ureom 10, to se odnosi na kremu koja sadrži 10% uree. Ova koncentracija i manje od 10% u formuli pomaže kod zadržavanja vode u koži, pomažući u vezivanju vlage na koži. To je zbog izuzetno hidrofilne prirode uree, što je čini popularnim izborom za hidratantno dejstvo.

Preko 10% uree u kremi ima lagani keratolitički efekat, što je čini odličnim izborom za one sa suvom, perutavom kožom koja zahteva dodatno delovanje. U ovom procentu urea čini piling proizvod koji neće biti agresivan na koži, već je savršen za one sa stanjima kože kao što je ekcem.

 

Krema sa ureom 30

Krema sa ureom 30 znači da proizvod sadrži veću koncentraciju uree, čak 30%. U većim dozama od oko 30-40%, snažna keratolitička svojstva uree čine ovakvu  hidratantnu kremu odličnom za ozbiljnije terapijske upotrebe, poput lečenja psorijaze.

Krema sa ureom prednosti

Sada kada si videla zašto je krema sa ureom dobra za tvoju kožu, napravila sam listu glavnih prednosti ovog preparata:

 

 • Urea se prirodno proizvodi u našoj koži
 • Ona reguliše sadržaj vlage u našoj koži i bitna je komponenta prirodnog hidratantnog faktora kože
 • Urea je higroskopna, što znači da je u stanju da veže vlagu na najudaljenijem sloju naše kože
 • Predstavlja savršen tretman za suvu kožu lica, ima antimikrobna i svojstva protiv svraba
 • Može ubiti bakterije koje uzrokuju akne
 • Takođe je keratolitik, što znači da prekida veze između mrtvih ćelija kože, vrši prirodni piling kože i pomaže sastojcima kreme da prodru dublje.

 

Kleopatrina krema za lice – otkrij tajnu lepote egipatske kraljice.

 

krema sa ureom za ruke

Krema sa ureom za lice

Sigurno si primetila da se često koristi krema sa ureom za lice. I postoji dobar razlog za to. Otkriću ti u nastavku.

Krema sa ureom za hidrataciju i suvu kožu lica

Kao što rekoh, krema sa ureom za lice se najviše koristi zbog njenog hidratantnog dejstva. 

Kako je suva koža često posledica smanjenja vlage i uree u nežnim tkivima kože, to dovodi do zategnutosti i perutanja kože. Pošto je urea prirodni hidratantni faktor, ona može da pruži trenutno olakšanje suvoj koži.

Istraživanje je otkrilo vezu između teških stanja suve kože – kao što su ihtioza, seboroični dermatitis, psorijaza, ekcem – i drastičnog smanjenja količine uree u spoljašnjem sloju kože.

 

 

Krema sa ureom za lice kao piling

Urea ima moćna keratolitička svojstva koja je, u kombinaciji sa njenim hidratantnim svojstvima, čine snažnim hidratantnim i piling tretmanom kože lica. Deluje u sinergiji sa sastojcima koji stvaraju molekularnu strukturu zdrave kože, poput mlečne kiseline, pomažući drugim sastojcima da prodiru dublje u tvoju kožu.

 

U kombinaciji sa adekvatnim sastojcima (poput mlečne kiseline) urea aktivno deluje na uklanjanje mrtvih ćelija i materija iz spoljašnjeg sloja kože, poboljšavajući tako ćelijski promet i istovremeno pomaže u poboljšanju sposobnosti kože da veže vodu.

 

Krema sa ureom za lice protiv akni

Urea dodatno poboljšava zdravlje kože metabolizmom antimikrobnog peptida LL-37, koji bukvalno ubija bakterije koje uzrokuju akne na licu. Istraživanje takođe pokazuje da krema sa ureom direktno inhibira gljivicu koja se zove Malassezia – koja je čest uzročnik gljivičnih akni.

Kada nanosiš kremu sa ureom na lice za lečenje akni, drži se podalje od usta, očiju i nosa, jer može izazvati peckanje.

 

Koristi gel za akne za besprekoran ten!

 

Krema sa ureom za telo

Takođe je veoma rado korišćena i krema sa ureom za telo. Kada se koristi u nižim koncentracijama (10%), urea je odličan humektant i hidrira kožu tela. Pokazalo se da krema sa ureom može da spreči transepidermalni gubitak vode i da pomogne tvojoj koži da zadrži vodu i održi je hidriranom. 

 

Stoga se krema sa ureom za telo u ovoj koncentraciji često koristi kao hidratantni losion za telo. Naročito je pogodna za one sa suvom kožom tela.

 

Međutim, krema sa ureom takođe može izazvati iritaciju kože, crvenilo, svrab i peckanje – ukoliko se koristi veća koncentracija uree i ukoliko imaš jako osetljivu kožu. Stoga povedi računa o tome.

 

Kod lečenja nekih ozbiljnijih stanja kože tela, koja zahtevaju veću koncentraciju uree, moraš da se posavetuješ sa lekarom.

baner

Krema sa ureom za ruke

Krema sa ureom za ruke može da se koristi kao lokalni ovlaživač kože. Deluje kao odlično sredstvo za hidrataciju i omekšavanje suvih i grubih ruku.

 Urea krema takođe može pomoći u lečenju nekih stanja noktiju na rukama (ali i na nogama), posebno gljivica na noktima. Kada lokalno naneseš kremu sa ureom na nokte, može pomoći u povećanju apsorpcije lokalnih antigljivičnih lekova za nokte. Međutim, verovatno nećeš postići potpuno lečenje gljivičnih stanja nokta samo ako koristiš kremu sa ureom – ona ovde služi više kao pomoćno sredstvo.

 

Koje sve probleme rešava krema od puža?

 

Kako se koristi krema sa ureom?

Sada kada znaš za šta je sve dobra krema sa ureom, red bi bio da ti kažem i kako se pravilno koristi. Kako bi izvukla maksimum iz ovakvog proizvoda, moraš da znaš kako pravilno da ga koristiš. Sledi naredne korake:

 

 • Najpre operi ruke pre nego što naneseš kremu sa ureom.
 • Nanesi hidratantnu kremu sa ureom odmah nakon kupanja i dok je koža još vlažna.
 • Ako koristiš bilo koji lek za kožu, prvo nanesi njega, a zatim hidratantnu kremu sa ureom.
 • Pre nanošenja, uzmi malo hidratantne kreme sa ureom na dlan i protrljaj je.
 • Primeni kremu uz nežnu masažu u smeru nadole.
 • Izbegavaj da je trljaš kretanjem nagore i nadole ili u krugovima.
 • Uvek ostavi hidratantni film na koži i pusti da koža upije kremu.

 

Kremu sa ureom ne treba nanositi na bilo koja područja kože sa ranama ili ozbiljnim ekcemima, niti na kožu koja je opečena od sunca, ozbiljno ispucala ili iritirana. Koristi je minimum 2 puta dnevno, ujutro i uveče.

Pre upotrebe ovog preparata trebalo bi da razgovaraš o svim potencijalnim neželjenim efektima ili interakcijama sa drugim lekovima sa lekarom ili farmaceutom.

Krema sa ureom je zaista vrlo cenjena u kozmetičkoj industriji – i to s punim pravom. Nadam se da sam ti pomogla da otkloniš sve nedoumice u vezi sa prednostima i korišćenjem ovog proizvoda.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test